SlideShare a Scribd company logo

Polika e promocionit x

Z
Z

Nail Reshidi

Polika e promocionit x

1 of 19
Download to read offline
Donjeta Rashani, asistente
Sipas Kotlerit “Promocioni përfshin të gjitha mjetet e
sistemit të marketingut , detyrë e të cilave është
komunikimi me blerësit potencial”.
1. Përkufizimi dhe roli i promocionit
KONSUMATORI
(TREGU)
Bindëse
K
ujtuese
Informative
Targetimi
•Ngritja e vetëdijes
•Spjegimi mbi përdorimin e
produktit
•Ndërtimi i imazhit të
kompanisë
•Të ndërroj përceptimin
ekonsumatorit mbi produktin
•Të influencoj në vendim për
blerjen e produktit
•Përkujton konsumatorin se
produkti ende i nevoitet
•Përkujton konsumatorin se
ku mund të blej produktin
P.sh. IPKO
Promocioni paraqet një sistem komunikues të
ndërmarrjes më konsumatorët potencialë në treg.
Polika e promocionit x
Reklam
a
Reklam
a
Përparim
Përparim
iishitjes
iishitjes
Shitja
Shitjapersonale
personale Publiciteti
Publiciteti

Recommended

Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Sabir Asipi
 
Shitja personale
Shitja personaleShitja personale
Shitja personaleVilma Hoxha
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Zana Agushi
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Sabir Asipi
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutbujar30
 
Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Sabir Asipi
 

More Related Content

What's hot

Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiHekuran Zogaj
 
Bazat e Statistikes
Bazat e StatistikesBazat e Statistikes
Bazat e Statistikesguestc49863
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
 
Menaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxherat
 
Te dhenat sekondare dhe primare
Te dhenat sekondare dhe primareTe dhenat sekondare dhe primare
Te dhenat sekondare dhe primareVeton Sopjani
 
Strategjite segmentimi i tregut
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregutekonomia
 
Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Zana Agushi
 
Tregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E TijTregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E Tijha 15753
 
Promocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiMenaxherat
 
NDËRMARRËSIA - Dr. Safet Merovci (Pyetje dhe përgjigje)
NDËRMARRËSIA - Dr. Safet Merovci (Pyetje dhe përgjigje)NDËRMARRËSIA - Dr. Safet Merovci (Pyetje dhe përgjigje)
NDËRMARRËSIA - Dr. Safet Merovci (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
 
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"Ajete Malaj
 
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)fatonbajrami1
 
Ushtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikeskulla 2010
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3Zana Agushi
 
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tijMenaxherat
 
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
 
Pasqyrat Financiare
Pasqyrat FinanciarePasqyrat Financiare
Pasqyrat FinanciareBujar Morina
 
Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4 Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4 Zana Agushi
 

What's hot (20)

Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
 
Bazat e Statistikes
Bazat e StatistikesBazat e Statistikes
Bazat e Statistikes
 
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
 
Menaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
 
Te dhenat sekondare dhe primare
Te dhenat sekondare dhe primareTe dhenat sekondare dhe primare
Te dhenat sekondare dhe primare
 
Strategjite segmentimi i tregut
Strategjite  segmentimi i tregutStrategjite  segmentimi i tregut
Strategjite segmentimi i tregut
 
Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
 
Tregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E TijTregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E Tij
 
Promocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
 
NDËRMARRËSIA - Dr. Safet Merovci (Pyetje dhe përgjigje)
NDËRMARRËSIA - Dr. Safet Merovci (Pyetje dhe përgjigje)NDËRMARRËSIA - Dr. Safet Merovci (Pyetje dhe përgjigje)
NDËRMARRËSIA - Dr. Safet Merovci (Pyetje dhe përgjigje)
 
Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1
 
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
Punim Seminarik-Marketingu ne ndermarrjen "Devolli Group"
 
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
 
Ushtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikes
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3
 
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
 
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
 
Pasqyrat Financiare
Pasqyrat FinanciarePasqyrat Financiare
Pasqyrat Financiare
 
Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4 Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4
 

Similar to Polika e promocionit x

Ligjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoekonomia
 
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e iiekonomia
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Sabir Asipi
 
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari
 
Universiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiDuresa M. Bytyqi
 
Njohuribazemarketing
NjohuribazemarketingNjohuribazemarketing
NjohuribazemarketingArta Kurti
 
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01valmirejetishi
 
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijRestaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijDiellza Haxhimehmeti
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKujtim Hameli
 
Bazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitVeton Sopjani
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajAtlantida Marketing Club
 
Sistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i KomunikimitSistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i KomunikimitBesart Krasniqi
 
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni ekonomia
 

Similar to Polika e promocionit x (20)

Ligjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & infoLigjerata e 13 & info
Ligjerata e 13 & info
 
Presentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomiPresentation mikroekonomi
Presentation mikroekonomi
 
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
Tipologjia e marketingut  pjesa e iiTipologjia e marketingut  pjesa e ii
Tipologjia e marketingut pjesa e ii
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
 
c00d
c00dc00d
c00d
 
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
Shqiprim Jashari Punim ne Marketing, 7p,
 
Universiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimiUniversiteti m ikroekonimi
Universiteti m ikroekonimi
 
C00d
C00dC00d
C00d
 
Njohuribazemarketing
NjohuribazemarketingNjohuribazemarketing
Njohuribazemarketing
 
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
 
Marketing1
Marketing1Marketing1
Marketing1
 
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tijRestaurant Ibri dhe marketingu i tij
Restaurant Ibri dhe marketingu i tij
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe KontekstiKapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
Kapitulli 1- (emarketingu) Strategjia dhe Konteksti
 
Bazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktit
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
 
Sistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i KomunikimitSistemi Integral i Komunikimit
Sistemi Integral i Komunikimit
 
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
Marketing 14 sh.personale dhe promocioni
 
Marketingu
MarketinguMarketingu
Marketingu
 
Marketing
MarketingMarketing
Marketing
 

More from Zana Agushi

Ligj. nr. 9, tregtia elektronike
Ligj. nr. 9, tregtia elektronikeLigj. nr. 9, tregtia elektronike
Ligj. nr. 9, tregtia elektronikeZana Agushi
 
Ligj. nr. 7, financimi i bizneseve te vogla
Ligj. nr. 7, financimi i bizneseve te voglaLigj. nr. 7, financimi i bizneseve te vogla
Ligj. nr. 7, financimi i bizneseve te voglaZana Agushi
 
Ligj. nr. 4, franshiza dhe biznesi i vogel
Ligj. nr. 4, franshiza dhe biznesi i vogelLigj. nr. 4, franshiza dhe biznesi i vogel
Ligj. nr. 4, franshiza dhe biznesi i vogelZana Agushi
 
Biznesi familjar
Biznesi familjarBiznesi familjar
Biznesi familjarZana Agushi
 
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogel
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogelLigj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogel
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogelZana Agushi
 
Biznes nderkombetar Ligjerata-4
Biznes nderkombetar Ligjerata-4Biznes nderkombetar Ligjerata-4
Biznes nderkombetar Ligjerata-4Zana Agushi
 
Biznes nderkombetar Ligjerata -4
Biznes nderkombetar Ligjerata -4Biznes nderkombetar Ligjerata -4
Biznes nderkombetar Ligjerata -4Zana Agushi
 
Biznes nderkombetar Ligjerata-2
Biznes nderkombetar Ligjerata-2Biznes nderkombetar Ligjerata-2
Biznes nderkombetar Ligjerata-2Zana Agushi
 
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimitL 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimitZana Agushi
 
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Zana Agushi
 

More from Zana Agushi (11)

Ligj. nr. 9, tregtia elektronike
Ligj. nr. 9, tregtia elektronikeLigj. nr. 9, tregtia elektronike
Ligj. nr. 9, tregtia elektronike
 
Ligj. nr. 7, financimi i bizneseve te vogla
Ligj. nr. 7, financimi i bizneseve te voglaLigj. nr. 7, financimi i bizneseve te vogla
Ligj. nr. 7, financimi i bizneseve te vogla
 
Ligj. nr. 4, franshiza dhe biznesi i vogel
Ligj. nr. 4, franshiza dhe biznesi i vogelLigj. nr. 4, franshiza dhe biznesi i vogel
Ligj. nr. 4, franshiza dhe biznesi i vogel
 
Biznesi familjar
Biznesi familjarBiznesi familjar
Biznesi familjar
 
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogel
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogelLigj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogel
Ligj. nr. 2, qasje te fillimit te nje biznesi te vogel
 
Biznes nderkombetar Ligjerata-4
Biznes nderkombetar Ligjerata-4Biznes nderkombetar Ligjerata-4
Biznes nderkombetar Ligjerata-4
 
Biznes nderkombetar Ligjerata -4
Biznes nderkombetar Ligjerata -4Biznes nderkombetar Ligjerata -4
Biznes nderkombetar Ligjerata -4
 
Biznes nderkombetar Ligjerata-2
Biznes nderkombetar Ligjerata-2Biznes nderkombetar Ligjerata-2
Biznes nderkombetar Ligjerata-2
 
Planifikimi
PlanifikimiPlanifikimi
Planifikimi
 
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimitL 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
 
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2
 

Polika e promocionit x

Editor's Notes

 1. Promocioni është proces i komunikimit ndërmjet ndërmarrjes dhe blerësve me qëllim të krijimit të qëndrimit pozitiv për produkte dhe shërbime. Sipas Kotlerit “Promocioni përfshin të gjitha mjetet e sistemit të marketingut , detyrë e të cilave është komunikimi me blerësit potencial”. Promocioni do të jetë efikas, nëse edhe aktivitetet tjera të MM i kryejnë detyrat në mënyrë efikase.   Promocioni paraqet një sistem komunikues të ndërmarrjes më konsumatorët potencialë në treg.
 2. Qellimet e shfrytezimit te promocionit si instrument te marketing miksit jane te shumta. Promocioni mund te ndikoje qe te krijohet image ( imazh ) per ndermarrjen ose per produktet e saj. Promocioni njohton bleresit me karakteristikat e produkteve ekzistuese dhe i njofton ata per produktet e reja qe do te lansohen ne treg.Per produktet qe jane ne fazen e degjenerimit ben perpjekje per t’i ruajtur popullaritet e tyre. Promocioni është një instrument elastik me të cilin ndërmarrja komunikon me tregun. Roli i promocionit në afarizmin e ndërmarrjes është i një karakteri dinamik, prandaj nuk ka rol të definuar një herë e përgjithmonë në kuadrin e instrumenteve të marketing-miksit. Me ndryshimet që ndodhin në rrethinën e brendshme ose atë të jashtme të ndërmarrjes, ndryshon edhe roli i promocionit në afarizmin e ndërmarrjes. Ai paraqet pjesën integrale të sistemit të gjithmbarshëm të marketingut në ndërmarrje. Nje firmë me një produkt të ri të dallueshëm nuk duhet të bëjë asgjë tjetër vecse të informojë kosumatorët rreth ofertës së re dhe t’u tregoj atyre se ai është më i mirë se të gjitha produktet e tjera ekzistuese. Por në rast se të tjerët ofrojnë produkte të ngjajshme, ashtu sic ndodh zakonisht, ndërmarrja nuk duhet vëtëm të informojë që produkti është I vlefshëm, por gjithashtu t’i binde ata qe t’a blejnë at produkt. Këto janë më të vërtetë dy probleme të ndryshme dhe po bëhet gjithnjë më e vështirë, në një kohë që tregjet zgjerohen të përkojnë në kohë këto dy momente. Për të zgjidhur këtë problem ndërmarrja duhet t’I kushtojë vëmendje të posacme promocionit, i cili mund të jetë qelësi i suksesit të “ robërisë së klientit ndaj produktit”. Por edhe në rast se konsumatorët janë tërhequr dhe u është shitur një herë ato janë akoma subjekt i influencave konkuruese që e detyrojnë ndërmarrjen të vazhdojë të bindë dhe të rikujtojë. Promocioni do të jetë efikas, nëse edhe aktivitetet e tjera të marketingut (produkti, çmimi, distribuimi), i kryejnë në mënyrë efikase detyrat e veta. Nëse produkti me atributet e veta nuk i përgjigjet kritereve të tregut (çmimi i lartë, kanalet e distribuimit joefikas), atëherë promocioni nuk mund ta luajë me sukses rolin e vet në afarizmin e ndërmarrjes. Nëse produkti është atraktiv për blerësit (çmimi i pranueshëm, kanalet e distribuimit janë efikase), moskoordinimi në aksionet e promocionit mund të sjellë në pyetje tërë efikasitetin e afarizmit të ndërmarrjes. Pra, promocioni nuk mund të mbulojë të metat në pikëpamje të efikasitetit të instrumenteve të tjera të marketing-miksit. Por, edhe efikasiteti i promocionit është shumë i varur nga kryerja me sukes e detyrave nga ana e instrumenteve të tjera të marketing miksit. Promocioni paraqet një sistem komunikues të ndërmarrjes me konsumatorët potencial në treg.  
 3. Ndermarrje permes formave te promocionit komunikon me ndermjetesit, pastaj atapermes formave te promocionit me kosnumatorin, dhe ne fund konsumatori per komunikimit gojor krijon opinion.
 4. Menaxheri i promocionit për të realizuar me sukses aktivitetin promovues duhet të njohë mirë mënyrën e zhvillimit të procesit të komunikimit. Procesi i komunikimit duhet të japë përgjigje në disa pyetje: 1. kush, 2. çka porositë, 3. me cilat kanale, 4. kujt, 5. me çfarë efekti. Elementet e procesit të komunikimit po i prezantojmë në fig. në vazhdim:
 5. Shitjet personale. Ky është mjeti më efikas në disa faza të procesit të blerjes, veqanërisht gjatë zhvillimit të preferencave të blerësve, bindjes dhe veprimit të tyre. Në krahasim me reklamën, shitja personale i ka këto karakteristika kryesore : - Përplasja personale. Shitja personale krijon një kontakt të drejtpërdrejtë, të gjallë dhe interaktiv ndërmjet dy ose më shumë personave. Secila palë mund të njohë për së afërmi nevojat e palës tjetër dhe menjëherë t’i adaptohet. Ndikimi personal luan një rol të madh në adoptimin e produkteve te reja. KATZ dhe LAZERSFELD arrijnë në përfundimin : “afërsisht gjysma e grave kanë deklaruar se ato kanë kaluar shpejtë nga një produkt ose një markë me të cilën janë mësuar në ndonjë tjetër të re”. Fakti që 1/3 e këtyre ndryshimeve kanë ndodhur për shkak të ndikimeve personale, d.m.th. se këshillat kanë një ndikim të madh mbi blerjet . - Kultivimi. Shitja personale mundëson krijimin e raporteve të ndryshme, duke u nisur prej atyre të pastra shitëse e deri te ato miqësore dhe personale. Përfaqsuesit e suksesshëm të shitjes gjithmnonë do t’i kenë parasysh interesat e blerësve, nëse dëshirojnë raporte të shëndosha afariste.   - Përgjigjja. Shitja personale ndikon në blerësin për të ndjerë obligim ndaj asaj çka dëgjon nga shitësi. Blerësi ka mundësi të dëgjojë dhe të marrë pjesë aktive në bisedat afariste.   Këto karakteristika të shitjes personale kanë ndikim të madh në shpenzimet e afarizmit të ndërmarrjes. Shitja personale është forma më e shtrenjtë e promocionit. Ndërmarrjet amerikane për shitjen personale kanë harxhuar në vitin 1991 mbi 150 miliardë dollarë në krahasim me 61 miliardë dollarë sa kanë qenë shpenzimet për reklamë. adh mbi blerjet. Shitjet personale përfaqësojnë tërësine e vepromeve të domosdoshme në vendosjen e kontaktit direkt, ballë për ballë midis shitesit dhe bleresit dukë koordinuar në kohë dhe hapsirë promovimin dhe shitjen e një produkti të caktuar. Ndryshe nga reklama apo publiciteti, të cilat për arsye teknike nuk mund të përputhen në kohe aktin e promocionit me atë të shitjes, në shitjet personale synohet pikërisht kjo përputhje, gjë që kërkon si kusht të domosdoshëm kontaktin direkt të shitësit dhe bleresit. Shitjet personale mund të realizohen në forma të ndryshme për produkte të ndryshmë por ne të gjitha rastet synojne te perfundoje nje akt shitjeje pavaresisht se sa here ndodhe kjo.  
 6. Faza pergatitore – shitja fillon shume me perpara se sa qe realizohet komunikimi fizik ne mes te shitesit dhe bleresit .Shitesi duhet te pergatis nje atmosfere te caktuar shitese ne vendin e shitjes, ai duhet te pergatitet mire, duhet te dije per produktin aq sa edh ebleresi. Faza e kontaktit te pare – kontakti i pare mebleresin eshte me rendesi te pazevendesueshme.Ne sekondat e pare te komunikimit personal formohet pasqyreza kryesore, bindja, pershtypja ne kuader te se ciles do te zhvillohet tere biseda shitese.Pershtypja e fituar ne kontaktin e pare eshte veshtire te ndryshohet.” Nuk do te kemi rast tjeter qe do te krijojme pershtypjen e pare “.Ne çastet e para bleresi e vlereson shitesin, por edhe shitesi e vlereson bleresin.Ne kontaktin e pare shitesi i mire duhet te arrije te zhduke mosbesimin te bleresi.Shitesi i sotem para se gjithash tenton te fitoje simpatine e bleresit para se t’i shese ndonje produkt, mandej shet dobine te cilen ai produkt mund t’i sjelle bleresit..Mekanizmat kryesore me te cilat mund te arrihen keto efekte jane:thjeshtesia, vetbesimi dhe buzqeshja natyrale qe nxisin deshiren per komunikim. Buzeqeshja perkatesisht shprehja miqesore e fytyres e percjelle me tonin miqesor te zerit ne kontaktet e para te komunikimit nderpersonal jane shume me te rendesishem se sa permbajtja e asaj çka shitet.Edhe format e tejra te komunikimit joverbal (pozita e dores e trupit) jane te rendesishme. Faza e e hulumtimit te nevojave te konsumatoreve – gabimi kryesor te shitesi eshte se ata menjehr fillojn te prezentojne pa e ditur se per çka ka nevoje bleresi.Permes bisedes dhe pyetjeve do te hulumtoje dhe zbuloje nevojat e konsumatiorit. Faza r prezentimit te produktit –pas zbulimit te nevojave te konsumtoreve ai i prezenton dhe demonstron produktin .Gjate prezentimit te produktit rendesi ka edhe çmimi.Eshte e njohur teknika klasike e ashtuquajtur “senduiq”, kur çmimi ceket ne mes te dy shenimeve per produktin. Faza e zgjedhjes se veretjeve – vetem shitesi i dobet do t’i pranoj kudershtimet te cilat i parashtron bleresi si pengesa gjate blerjes.Gabimin me te madh do ta beje shitesi nese kundershtimet i kupton si personale.kundertheniet ne pergjithesi jane sinjale te blerjes,shenja se bleresi eshte i interesuar per produktin,prandaj duhet te japim informata plotesuese,deri temerr vendimin per blerje. Faza e vendosjes per blerjedhe vizita plotesuese –eshte ajo ne te cilen shitesi duhet te kurorezoje me sukses punen e vet afariste.Ne kete faze shitesi tenton te marre vendimin per perfundimine blerjes.
 7. Përparimi i shitjes përfshin të gjitha ato aktivitete të cilat kanë për qëllim që reklamën dhe shitjen personale t’i bëjnë më efikase. Mjetet e përparimit të shitjes ndahen në mjete për: Stimulimin e konsumatorëve – lojrat shperblyese, kuponat per mostra, kuponat per lirime,premite e ndryshme, aksionet drejtperdrejte lidhur me produktin- ambalazhin,pakletinmet e ndryshme speciale, aksionet informative dhe stimuluese per te sprocuar produktin per shfrytezimine perkohshem, keshilla per perdorim, etj Stimulimin e ndërmjetësuesve – aftesimi dhe motivimi i personelit,informimi, keshillimi kultivimi i kontakteve dhe bashkepunimeve.aksioneve te perbashketa te perparimit te shitjes,rregullimit dhe promocionit ne vendin e shitjes. Stimulimin e personelit shitës – aksionet e vazhdueshme opse te perkohshme te aftesimit,ushtrimit, keshillimit,informimit dhe motivimit te personelit shites per te rritur diturine, inciativen, krijimtarine dhe shitjene produkteve. Stimulimin e opinionit – panairet, ekspozitat dhe revyte e ndryshme.
 8. Publiciteti ekonomik përfaqëson cdo formë sinjali që të tjerët e ndërtojnë për ne, e papaguar, me synimin kryesor në shumicen e rasteve, krijimin e një imazhi pozitiv. Publiciteti është nga ana e tij pjesë e marredhenjëve me publikun, aspekt ky i rëndësishëm me promocionin. Publiciteti është formë e përshtatshme e promocionit, sepse konsumatorët informohen për gjendjen e ndërmarrjes dhe produktet e saj në kuadër të pranimit të informatave të tjera ditore. Prandaj, të konsumatorët, publiciteti ekonomik nuk lë përshtypje si ndërmarrja e lavërdon vetveten dhe produktet e saj. Mirëpo, ndërmarrja nuk mund të ndikojë gjithmonë në këto informata, veçmas nuk mund të ndikojë në përmbajtjen e tyre, prandaj, në të shumtën e rasteve, publiciteti si formë e promocionit mund të dalë jashtë kontrollit të ndërmarrjes. Rezultatet e publicitetit, në kushtet e afarizmit bashkëkohor, mund të jenë në disa raste spektakulare. Ndërmarrja, shfrytëzon publicitetin për të tërhequr vëmendjen për produktet e reja ose për t’iu kundërvënë prestigjit të keq qoftë të ndërmarrjes, qoftë të produkteve në kuadër të asortimentit të prodhimit. Publiciteti shpesh përshkruhet si një instrument i dorës së dytë të marketingut. Por, ai mund të realizojë një aktivitet shumë të vlefshëm për njoftimin e opinionit me vetëm pak shpenzime. Ndërmarrja në mediumet të cilat i shfrytëzon për publicitet nuk paguan as hapësirën as kohën. Ajo paguan personat të cilët përgatisin dhe dërgojnë në qarkullim informatat e caktuara. Nëse ndërmarrja përgatit një raport interesant, atë mund ta pranojnë të gjitha mediumet, kurse po ta dorëzonin si reklamë do të na kushtonte shumë shtrenjtë. Përparësitë e publicitetit ekonomik : Publiciteti është risi, lajm nga jeta e përditshme e ndërmarrjes, Publiciteti krijon një imazh pozitiv për ndërmarrjen. Porositë e publicitetit zakonisht botohen në faqet e shtypit dhe emetohen në kohë dhe hapësirë të caktuar ne televizion dhe në radio, ku zakonisht nuk paraqitën porositë e reklamës. Publiciteti në porositë e veta ka shpesh elemente të reklamës, të shitjes personale dhe të përparimit të shitjes, keshtu që i plotëson përpjekjet e veprimëve të tyre. Publiciteti nuk paguhet
 9.   Njëra ndër katër format kryesore të promocionit me të cilën shërbehet ndërmarrja për t’iu ofruar blerësve potencialë dhe opinionit informata bindëse është reklama. Për të vlerësuar realisht rolin dhe rëndësinë e saj në afarizmin e ndërmarrjes, duhet bërë vlerësimin e saj nëpërmjet përkufizimeve të ndryshme. Sigurisht se është shumë vështirë të jepet një përkufizim gjithpërfshirës për reklamën për shkak të karakterit kompleks, funksioneve të shumta që ka ajo, si dhe ndërvarshmërisë së saj nga një numër variablash që paraqiten gjatë procesit të planifikimit, krijimit dhe realizimit të saj. Dy karakteristikat kryesore të reklamës janë: Informimi për ekzisitmin, karakteristikat dhe llojet e produkteve dhe të shërbimeve në treg; Ndikimi (stimulimi) për të ndryshuar mendimin, qëndrimet dhe sjelljet e konsumatorëve gjatë blerjes së produkteve të reklamuara.   Reklama është një kombinim i shumë proceseve, duke u nisur prej atyre afariste, komunikuese, kreative e deri te ato ekonomike-shoqërore. Për t’i realizuar qëllimet e reklamës nevojitet që të gjitha forcat të veprojnë në një harmoni logjike dhe integrale. Reklama si formë e promocionit është proces kreativ i komunikimit, i harmonizuar me interesat dhe nevojat e konsumatorëve, ndërmarrjeve dhe shoqërisë në tërësi. Reklama u mundëson konsumatorëve që sa më shpejtë ti gjejnë produktet ose shërbimet për të cilat kanë nevojë, të bëjnë zgjedhjen e tyre sipas nevojave të veta dhe të informohen për ekzistimin e produkteve të reja. Të gjitha informatat të cilat transmetohen duhet të jenë të vërteta.   Reklama përfaqëson cdo formë sinjali të paguar që në ndërtojmë për një segment të caktuar konsumatorësh për të rritur direkt ose indirekt shitjet. Sot aktualisht diskutohet dallimi midis reklamës dhe publicitetit dhe pikpamjet në këtë drejtim janë të ndryshme. Shumë mendojne se dallimi kryësor është fati në rast se reklama paguhet publiciteti nuk paguhet, ose, nese reklamen e bejme vetë, publicitetin na e bejnë të tjerët. Në këtë drejtim në gjenerimin e nje publiciteti pozitiv luan rol realizimi i suksesshem i marrëdhenjeve me publikun. Gjithsesi, mjaft studiues nuk e bëjnë ndarjen reklam- publicitet duke u nisur nga parimi se te dy elementet kane në bazë komunikimin masiv dhe sinjalin. Pra reklama paraqet formën më të rëndësishme të promocionit. Për këtë shkak ajo shpeshherë identifikohet me tërë aktivitetin e promocionit. Karakteristikat më kryesore të saj janë : - Prezantimi publik. Reklama paraqet mënyrën më të hapur të komunikimit. Natyra e saj publike i jep produktit ose shërbimit të caktuar një lloj legjitimiteti. Pasi që shumë persona pranojnë të njëjtën porosi, prodhuesit e dinë se motivi për blerjen e produktit të caktuar do të shprehet publikisht. - Aftësia e madhe penetruese (depërtuese). Reklama është formë e tillë e promocionit me aftësi të mëdha penetruese, e cila i mundëson ndërmarrjes që të depërtojë më tepër në treg. Ajo po ashtu i mundëson edhe blerësit të pranojë dhe të krahasojë porositë e konkurrentëve të ndryshëm. - Theksimi. Reklama ofron mundësi për theksimin e individualitetit të ndërmarrjes dhe të produkteve të caktuara, duke shfrytëzuar mirë mjetet e shkrimit, të zërit dhe të ngjyrës. Duhet të kemi kujdes se, në disa raste, theksimi i madh nëpërmjet mjeteve të tilla mund ta largojë vëmendjen nga porosia reklamuese. - Jopersonale. Reklama mund të jetë aq insistuese sa shitja personale. Auditori i saj nuk ndihet i obliguar që t’i kushtojë vëmendje të madhe ose të reagojnë ndaj porosisë reklamuese, sepse ajo në të vërtetë me auditorin e caktuar zhvillon monolog e jo dialog. Reklama mund të përdoret, në njërën anë, për zhvillimin afatgjatë të prestigjit të ndërmarrjes, kurse në anën tjetër për shitje sa më të shpejtë. Ajo paraqet mënyrën efikase të veprimit, sepse përfshinë një numër të madh të blerësve të shpërndarë nëpër rajone të ndryshme gjeografike me shpenzime të ulta për një ekspozim. Karakteristikat kryesore të reklamës më gjërësisht do të shtjellohen në vazhdim.  
 10. Qëllimet e reklamës Caktimi i qëllimeve të reklamës paraqet hapin e parë gjatë hartimit të programit të reklamës. Këto qëllime derivojnë nga vendimet e mëparshme mbi tregun cak, pozicionin në treg dhe marketing-miksin. Strategjia dhe programi i marketing-miksit i përcaktojnë qëllimet e reklamës, të cilat duhet t’i realizojë ndërmarrja në kuadër të programit të përgjithshëm të marketingut. Reklamës mund t’i përshkruhen shumë qëllime specifike të komunikimit dhe të shitjes. Colley(Kotler – 657) numëron 52 qëllime të mundshme të reklamës në librin e tij me titull “ Përkufizimi i qëllimeve të reklamës për rezultatet që mund të maten”. Ai në libër paraqet metodën me emrin DAGMAR (sipas inicialeve të titullit të librit në gjuhën angleze) për shëndrrimin e qëllimeve të reklamës në rezultate të caktuara, që mund të maten. Detyrat e reklamës përbëhen nga detyrat e caktuara të komunikimit, të cilat duhet të realizohen në tregun cak. Qëllimet e reklamës mund t’i klasifikojmë në : Informative Bindëse Kujtuese. Reklama informative luan një rol të madh në fazën e lansimit të produktit, ku qëllimi kryesor është të krijojë kërkesën fillestare (primare).   Reklama bindëse është e rëndësishme në fazat e rritjes dhe pjekurisë së produktit, ku qëllimi i reklamës është të stimulojë kërkesën selektive për marka të caktuara të produkteve. Pjesa më e madhe e qëllimeve të reklamës bëjnë pjesë në këtë grup. Në reklamën bindëse pjesërisht bënë pjesë edhe reklama komparative në të cilën krahasohen markat e ndryshme.   Reklama kujtuese ka rëndësi në fazën e pjekurisë dhe ngopjes së produktit, për të mbrojtur mendimin e konsumatorëve për ato produkte. Kështu, p.sh. shpalljet e CocaCola-së në revista të ndryshme nuk kanë për qëllim informimin ose bindjen e konsumatorëve, por kujtimin e opinionit për CocaCola-në. Ngjajshëm me këtë është reklama për përforcimin e bindjeve me të cilën insistohet në bindjen e konsumatorit se ka bërë zgjedhje të mirë. P.sh. në shpalljet e ndryshme të automobilave shpesh paraqitet konsumatori i kënaqur, i cili po përjeton një karakteristikë të veqantë të automobilit
 11. Pasi një ndërrmarrje përvetëson mekanizmin e realizimit të procesit të komunikimit, vetëm atëherë ajo është në gjendje të hartojë planin e përgjithshëm të promocionit. Plani përfshin këto aspekte kryesore: Përpunimin e objektivave të promocionit Marrjen e vendimeve mbi buxhetin e promocionit Përpunimin e promocionit miks.   Përcaktimi i objektivave të promocionit. Objektivat e promocionit mund të ndahen në objektiva që: Synojnë stimulimin e mbajtjen e kërkesës dhe Synojnë konsolidimin e imazhit të ndërmarrjes. Një tregtar i mirë nuk është i interesuar vetem në komunikim. Ai duhet t‘a komunikoj informacionin në mënyre që pritësi i sinjalit të veproj i bindur nga efektet e tij dhe për pasojë të bëhet blerës besnik i produktit. Kjo ka bërë që përcaktimi i objektivave të promocionit ka qenë gjithnjë një problem kompleks per menaxherët të cilët duhet të koordinojnë me kujdes të gjitha fazat e mëposhtme. Funksioni tradicional i promocionit ka qenë të informonte tregun rreth vlefshmërise së një të mire apo shërbimi. Dhënja e informacionit është kryesisht një objektiv promocional i firmave në rastet e produkteve te reja si dhe në rastet kur duan të penterojne ne tregjet e huaja. Nje nga objektivat kryesore te promocionit eshte te rrise kerkesen per te mirat apo sherbimet e firmes. Disa aktivitete promocionale kane per qellim te rrisin “kerkesen primare” , deshiren per nje kategori te pergjithshme produkti. Por me gjithate shumica e aktiviteteve promocionale kanë për qëllim të rrisin “kërkesën selective” apo dëshirën për një markë specifike produkti. Një objektiv i vazhdueshëm i përpjekjeve promocionale të firmes është diferencimi i produktit. Një kërkesë homogjene d.m.th: që konsumatorët e shikojnë OUTPUT-in e firmës pothuajse identik me produktet e konkurenteve. Në këto raste firma individuale kanë një kontroll shumë të vogël në variabla të marketingut të tilla si çmimi etj. Në të kundërtën një kërkesë e diferencuar lejon me shumë fleksibilitet në strategji të tilla si ndryshimi i çmimit . Një aspekt tjetër i objektivave të promocionit është ai që karakterizon promocionin institucional që synon forcimin e imazhit të një ndërmarrje në mjedisin ku ajo vepron sqarimin e veprimtarisë së saj, kontributit të saj në shoqëri etj. Objektiv i promocionit në këtë rast, nuk janë më produktet e ndërrmarrjes, por vetë ndërrmarrja si një subject prodhues dhe social. Kështu, GOODRICH firma, tradicionalisht i angazhuar në biznesin e prodhimit të gomave për automjete ,duke fillaur nga 1986 u përqendrua në industrinë e plastikës, e të kimikateve , ndërkohë që njerëzit ende mendonin se ata vazhdonin në biznesin e parë, gjë që bëri të domosdoshme përpunimin e një reklame institucionale pikërisht për të sqaruar drejtimine ri të veprimtarise së tyre. Gjate planifikimit te formave te promocionit, ndermarrja duhet te analizoje nje numer te madh te faktoreve, te cilet ndikojne ne formimin e promocionit.Sipas Kotlerit me te rendesishem janë: Lloji i tregut te produkteve- efikasiteti i formave te promocionit nuk eshte njejte ne tregun e konsumit final dhe afarist.Keto dallime jane paraqit ne figure. Fazat e gatishmerise se bleresve per blerje. Fazat e ciklit jetesor te produktit ne treg
 12.   Përcaktimi i strategjisë së promocionit është çështje mjaft kritike , e cila në rradhë të parë varet prej llojit të produktit që ofrin ndërmarrja. Gjatë përcaktimit të startegjisë së promocionit ndërmarrja duhet të mendoj mbi atë se :a)çfarë reklamimi do të bëjë, b) çfarë media do ti shfrytëzoj?, c) sa do të shpenzoj për reklamim . Ndërmarrja duhet të jetë e sigurtë nëse e ka zgjedhur kanalin e përshtatshëm të mediave për reklamim të produktit të vet. Sot menaxheri i nërmarrjes gjatë vendosjes për strategjinë e promocionit ka në dispozicion disa strategji alternative : strategjia e shtyrjes (push) strategjia e tërheqjes (pull) strategjia e kombinuar (push pull) a) Strategjia e shtyrjes (push) i jep shtytje produktit të ndërmarrjes nëpërmjet ndërmjetësuesve deri te konsumatori final. Ndërmarrja e promovon produktin e caktuar me qëllim që të interesohen ndërmjetësuesit me shumicë për atë produkt; këta pastaj ua promovojnë produktin shitësve me pakicë, të cilët marrin aksion të promovimit të produkteve me qëllim të interesimit dhe bindjes së konsumatorit final për të blerë poduktin e caktuar.   b) Strategjia e tërheqjes (pull) i jep rëndësi më të madhe reklamës, nëpërmjet të cilës ndikohet në rritjen e interesimit te konsumatori final për produkte të caktuara. Kur kjo strategji është efikase, atëhere konsumatori final e kërkon produktin nga ndërmjetësuesi me pakicë; këta e kërkojnë prej atyre me shumicë, kurse këta të fundit e kërkojnë prej prodhuesit.   c) Strategjia e kombinuar. Sot në një treg dinamik dhe shumë të ndryshueshëm më tepër përdoret strategjia e kombinuar e promocionit .Kjo startegji më lehtë dhe më shpejt i përshatet ndryshimeve të tregut.  
 13. Mediumet reklamuese edhe pse kanë mision të përbashkët të komunikimit, me specifikat që i kanë, dallohen njëra nga tjetra. Disa prej tyre janë më të përshtatshme për komunikimin me një grup të konsumatorëve, e të tjerat më pak. Po ashtu, mediumet dallohen edhe për nga efektet komunikuese që i arrijnë në treg.   Ndërmarrja, varësisht nga oferta dhe mjetet financiare, merr vendime për llojin dhe intensitetin e shfrytëzimit të mediumeve. Nëse ekzistojnë mundësi financiare në kuadër të ndërmarrjes, ajo i shfrytëzon dy ose më shumë mediume duke i kombinuar ato sipas përparsive komunikuese që i kanë. Reklamuesi duhet të njohë mirë forcën e çdo mediumi reklamues që të realizojë një informim sa me efikas te konsumatorët potencialë në treg. Mediumet kryesore reklamuese po i paraqesim në figurën në vazhdim.    Gazeta është mediumi më i përhapur për shpërndarjen e porosive reklamuese. Pavarsisht lashtesise se saj, mbetet ende e preferueshme ne ditet tona ndonese ajo perballon tash konkurrencen e revistave prej viteve 1800, te radios prej vitit “20” dhe te televizionit pas viteve 1950.   Gazetat klasifikohen :   Sipas frekuences se publikimit-ditore dhe javore Sipas “dimenzioneve” –ne varesi te numrit te kolonave qe permbajne, gjeresise dhe gjatesise Sipas qarkullimit-kombetare apo lokale.   Përparsitë e reklamimeve përmes gazetës janë:   Aksioni i shpejtë Masiviteti Aksionet e lokalizuara Mundësia e shpalljeve solemne Besueshmëria   Dobesite e reklamimeve përmes gazetave janë:   Nuk lexohen nga të gjithë Kanë karakter lokal Koha e shkurtër e ekzistimit Kualiteti i dobët i materialit reprodukues .   Dalim jashte aktualitetit Brenda 24 oreve e teksa lexohen shpesh shkurt deri pak minuta nga njerezit.   Reklamuesi i mirë duhet të njohë jo vetëm vendin e daljes së gazetës, por edhe shpenzimet e saj, hapësirën që përfshinë dhe karakterin e saj. Ai, poashtu, duhet të njohë mirë grupet e lexuesve të cilët e lexojnë gazetën (moshën, gjininë, profesionin, nivelin arsimor).   Revistat si mediume reklamuese kanë një rol të madh për shpërndarjen e porosive reklamuese deri te konsumatorët potencilaë të ndërmarrjes në treg. Përparsitë e shpalljeve reklamuese të paraqitura në revista janë të shumta, kurse ndër më kryesoret janë:   seleksionimi i lexuesve leximi i tërësishëm i revistave paraqitja e qartë.   Ndërsa e meta kryesore e revistave si mediume reklamuese në krahasim me gazetat është pamundësia për reagime të shpejta.   Televizioni –Pothuajse cdo familje sot ka nje televizor. Njerezit pothuajse mblidhen cdo dite rreth tij me qellimin qe te gjejne kenaqesi, momente interesante , pse jo per te harruar per nje moment realitetin e perditshem shpesh jo inkurajues. Eshte kjo nje nga arsyet perse nje numer gjithnje e me i madh reklamuesish shikojne tek televizioni mediumin e tyre te preferuar per reklmamimin e markave dhe sherbimeve te tyre. Rrjeti televiziv, i referohet rastit kur I njejti program, i ofruar nga nje burim i vetem, transmetohet ne dy apo me shume stacione (transtetime te kanaleve lokale mbi bazen e marreveshjeve me kanalim kombetar,p.sh: transmetimi i Eurovizionit, kanale televizive nga qendrore ne lokale etj). Ai mund te jete kabllor apo ajror. Ne kete rast realizohen kontrata mbi bazen e te cilave stacionet televizive lokale transmetojne pjese te caktuara te programeve televizive kombetare. Televizioni publik, perben nje burim tjeter te transmetimit te reklamave pavasrisht se tradicionalisht ato imagjinohen si te cliruara prej reklamave. Te ndodhur perballe veshtiresive financiare dhe te konkurrimit me televizionet private, praktika e reklamimit tashme eshte bere e zakonshme dhe per to. Sistemi kabllor, Fillimisht lindi si rezultat i kerkeses per nderlidhjen efikase te zonave te caktuara si terrene malore apo edhe qytet te medha nderkohe qe faktoret qe e nxiten ate me tej ishin kerkesa per programe argetuese dhe informative.Ky system sot eshte ne forme abonimi ku sinjalet i kalojne abonentit perms kabllit televiziv.Nje menyre tjeter eshte “program i paguar” i cili konsiston ne pagimin e nje takes mujore e ku pergjithesisht nuk shitet kohe per reklamin. Televizionet lokale, ato transmetojne njekohesisht programe te rrjeteve kombetare sikurse dhe te tyret. Kosto per reklamat ne to variojne nha madhesia e audiences dhe kerkesat per programet perkatse. Reklamuesit kryesor të tyre janë bisnismenet lokale, institucionet financiare, restorantet, supertregtaret etj. Programet parafabrikat , jane programe qe përgatiten dhe përdoren prej cdo kanali televiziv per të mbushur orë të caktuar të ditës. Në shërbimin e informacionit të televizionit përmendin edhe teletekstin dhe videotekstin ku nekete rast ne vend te figurave perdoren tekste dhe grafike.   Format e reklames televizive : Sponzorizimi Pjesemarrja Spotet njoftuese.   Sponzorizimi , nenkupton qe reklamuesi merr persiper perballimin e shpenzimive financiare te realizimmit ten je programi dhe ne kembim ka dore te lire per futjen e reklamave, numrin e tyre dhe kohezgjatjen ne perberjen e tij. Kjo mundeson realizimin me cilesi te programit dhe me nje atmosphere sa me te pershtatshme per natyren e produktit por nderkohe, duke qene se eshte relativisht e shtrenjte per tu realizuar sot nga reklamues te vecante,perballohet nga disa sponzore njekohesisht. Pjesemarrja, i referohet rastitkur reklamuesi paguan ne kuader te nje program te rrjetit te caktuar nje brez kohor prej 15, 30 apo 60 sekonda per reklamen e tij (spot) . Kjo eshte praktika me e perhapur e reklames televizive ne rrjet.   Spotet njoftuese, nuk duhet ngaterruar koncepti spot n-sekondesh me ate spoteve (njoftues). Te fundit i referohen pushimeve mes programeve qe televizionet lokale ua ofrornje reklamueseve lokale. Ne kete rast ne pushimet mes programeve reklamuesit kane mundesine per te reklamuar produketet e tyre dhe sigurisht ata qe predominojne jane ata lokale. Krahas faktoreve te tille si konkurrrenca,programet te tjera etj…keto pauza shpesh nuk jane efektive pasi korrespondojne dhe me kohen qe audience shkeputen vemendjen deri ne momentin e fillimit ten je program te ri.   Perparesite e televizionit:   Efikasiteti i kostos Goditja Nikimi.   Dobesite: Shpenzimet Konkurrenca Audience jo e selektuar Mungesa e fleksibilitetit.   Televizioni bën të mundur transmetimin e informacioneve dhe porosive reklamuese në të gjitha vendet e botës. Radio – është medium i rëndësishëm për bartjen e porosive të caktuara reklamuese. Me anë të zërit komunikohet me konsumatorët. Informacionet dhe porositë reklamuese depërtojnë te çdo konsumator që është i interesuar t’i dëgjojë programet e transmetuara përmes radios. Anë negative e radios si medium reklamues është se dëgjuesit janë shumë heterogjenë. Përparsitë kryesore të radios si medium reklamues janë:   Zëri i njeriut i dëgjuar përmes radios ndikon në mënyrë të drejtpërdrejtë, të sinqertë dhe individuale te çdo dëgjues. Ekzistimi i mundësisë që porosia reklamuese të përcillet me muzikë dhe me efekte të zërit. Shpejtësia e madhe e lajmërimit masiv Porositë përmes radios mund të dëgjohen gjatë tërë ditës pa e ndërprerë punën, pushimin, argëtimin, ushqimin , etj...   Mirëpo, në disa raste konsumatorët nuk i duan porositë reklamuese të radios. Pse? Përgjigjja është e qartë, thonë ekspertët për reklamë, sepse interpretimi i porosisë në të shumtën e rasteve është i mërzitshëm dhe i paqartë.   Dobesite e radios si medium reklamues:   Porositë e radios janë shumë të gjata dhe shpesh i ndërprejnë emisionet Janë të rënda, jointeresant dhe joargëtuese Janë shumë agresive dhe të përgatitura pa shije . Mediumet e reja reklamuese   Zhvillimi gjithnjë e më i shpejtë i mikroelektronikës hapi mundësi të reja për procesin e komunikimit dhe të informimit. Këto mediume u dërgojnë shfrytëzuesve një numër të madh të informacioneve përmes të cilave i plotësojnë nevojat individuale të konsumatorëve. Mediumet reja sipas funksioneve të tyre ndahen:   Mediume për komunikime teknike ku bëjnë pjesë fotokopjuesit, teleprinterët etj; Mediumet për mbledhjen dhe ruajtjen e informacioneve, ku bëjnë pjesë, videokasetat, videopllakat, bazat e të dhënave, Mediumet transmetuese, ku bëjnë pjesë: teleteksti, videoteksti, interneti.   Është e sigurtë se e ardhmja të sjellë mundësi të mëdha për zbatimin e mediumeve të reja reklamuese. Prandaj, çdo reklamues duhet me vëmendje të madhe ta përcjellë zhvillimin e informatikës dhe kompjuterizimit për t’ua adaptuar më lehtë përparsitë e veta reklamuese sistemeve të reja komunikuese.     Percaktimi I kohes me te mire per te reklamuar   Ky vendim paraqitet relativ ne varesi te faktoreve te ndryshem te tille si nevojat konsumatore, perdorimi ciklik i produktit, shkalla e perdorimit dhe veprimet e konkurrentit.   Efekti sezonal, kerkesa per nje sere produktesh eshte sezonale. Sfida strategjike ne kete rast eshte planifikimi i reklames kur shumica e bleresve jane te gatshem per te realizuar blerjen. Planifikimi me i hershem sec duhet rrezikon firon e efektivitetit pasi konsumatoret mund te mos jene te gatshem per te blere. Te presesh me gjate eshte me keq.   Koha e pushimeve, Koha e reklamimit mund te kombinohet me periudha pushimi apo festash kombetare. Kjo eshte kritike p.sh : per lodrat dhe dhuratat. Pavaresisht se ato blihen me pare se te jepen, moment me i pershtatshem I reklamimit eshte i veshtire per tu percatuar. Reklamimi sipas interest se femijeve mund te jete shume i hershem per vendimin e blerjes nga ana e prinderve dhe reklamimi per vemendjen e prinderve per ta blere mund te jete teper i vonshem per gjenerimin e interesit te femijeve. Ne kete kuader ndikon edhe reklama e konkurrentit.   Kohezgjatja e reklamimit   Termi “vazhdueshmeri” ne reklame i referohet kohezgjatjes se fushes reklamuese. Tri menyrat e realizimit te vazhdueshmerise jane ato : uniforme, pulsive dhe periodike. Secila prej tyre ka perparesite dhe dobesite e veta perkatese qe duhet te ekuilibrohen per te realizuar nje optimum.   Modeli uniforme- shpenzimet per reklamen jane relativisht konstatne ne kohe.   Modeli pulsiv- si metode per zgjedhje e se pares,nenkupton intensifikimin e reklames ne moment te caktuara.   Modeli periodik- nenkupton jo vazhdueshmeri. Ne kete rast fushata ngrihet ne pike per nje kohe te caktuar dhe pasohet nga nje periudhe pushimi e keshtu me radhe.    Mediumet e reja reklamuese   Zhvillimi gjithnjë e më i shpejtë i mikroelektronikës hapi mundësi të reja për procesin e komunikimit dhe të informimit. Këto mediume u dërgojnë shfrytëzuesve një numër të madh të informacioneve përmes të cilave i plotësojnë nevojat individuale të konsumatorëve. Mediumet reja sipas funksioneve të tyre ndahen:   Mediume për komunikime teknike ku bëjnë pjesë fotokopjuesit, teleprinterët etj; Mediumet për mbledhjen dhe ruajtjen e informacioneve, ku bëjnë pjesë, videokasetat, videopllakat, bazat e të dhënave, Mediumet transmetuese, ku bëjnë pjesë: teleteksti, videoteksti, interneti.   Është e sigurtë se e ardhmja të sjellë mundësi të mëdha për zbatimin e mediumeve të reja reklamuese. Prandaj, çdo reklamues duhet me vëmendje të madhe ta përcjellë zhvillimin e informatikës dhe kompjuterizimit për t’ua adaptuar më lehtë përparsitë e veta reklamuese sistemeve të reja komunikuese.     Percaktimi I kohes me te mire per te reklamuar   Ky vendim paraqitet relativ ne varesi te faktoreve te ndryshem te tille si nevojat konsumatore, perdorimi ciklik i produktit, shkalla e perdorimit dhe veprimet e konkurrentit.   Efekti sezonal, kerkesa per nje sere produktesh eshte sezonale. Sfida strategjike ne kete rast eshte planifikimi i reklames kur shumica e bleresve jane te gatshem per te realizuar blerjen. Planifikimi me i hershem sec duhet rrezikon firon e efektivitetit pasi konsumatoret mund te mos jene te gatshem per te blere. Te presesh me gjate eshte me keq.   Koha e pushimeve, Koha e reklamimit mund te kombinohet me periudha pushimi apo festash kombetare. Kjo eshte kritike p.sh : per lodrat dhe dhuratat. Pavaresisht se ato blihen me pare se te jepen, moment me i pershtatshem I reklamimit eshte i veshtire per tu percatuar. Reklamimi sipas interest se femijeve mund te jete shume i hershem per vendimin e blerjes nga ana e prinderve dhe reklamimi per vemendjen e prinderve per ta blere mund te jete teper i vonshem per gjenerimin e interesit te femijeve. Ne kete kuader ndikon edhe reklama e konkurrentit.   Kohezgjatja e reklamimit   Termi “vazhdueshmeri” ne reklame i referohet kohezgjatjes se fushes reklamuese. Tri menyrat e realizimit te vazhdueshmerise jane ato : uniforme, pulsive dhe periodike. Secila prej tyre ka perparesite dhe dobesite e veta perkatese qe duhet te ekuilibrohen per te realizuar nje optimum.   Modeli uniforme- shpenzimet per reklamen jane relativisht konstatne ne kohe.   Modeli pulsiv- si metode per zgjedhje e se pares,nenkupton intensifikimin e reklames ne moment te caktuara.   Modeli periodik- nenkupton jo vazhdueshmeri. Ne kete rast fushata ngrihet ne pike per nje kohe te caktuar dhe pasohet nga nje periudhe pushimi e keshtu me radhe.            
 14. Buxheti reklamues është pjesë e buxhetit të promocionit, i cili paraqet shumën e buxheteve të të gjitha aktiviteteve të promocionit (siç janë: reklama, shitja personale, përparimi i shitjes, publiciteti), që financohen prej buxheteve të veçanta . Disa ndërmarrje e caktojnë buxhetin për promocion përmes metodës “prej poshtë-lartë” – “bottons-up” (Snezhana – 63). Sipas kësaj metode duhet formuar buxhete të veqanta për qdo element të promocionit dhe duke i mbledhur ato formohet buxheti i tërësishëm për promocion. Metoda tjetër është “prej lartë - poshtë” – “top – down”, me të cilën përcaktohet shuma e tërësishme, e cila do të shpenzohet për të gjitha aktivitetet e promocionit. Shikuar historikisht shumica e ndërmarrjeve e kanë shfrytëzuar qasjen “prej poshtë – lartë”, duke përcaktuar buxhetin për çdo aktivitet të promocionit. Metodat që përdoren më së shumti për përcaktimin e buxhetit reklamues po i paraqesim në figurën në vazhdim: Nail Reshidi. Bazat e marketingut. Prishtinë 1998, faqe 279 Nail Reshidi. Bazat e marketingut. Prishtinë 1998, faqe 279