SlideShare a Scribd company logo

Xhejms Xhojsi

Xhejms Xhojsi

1 of 1
Download to read offline
A
Xhejms Xhojsi
(1882-1941)
XhejmsXhojsi i përketëbrezittë shkrimëtarëve
modernë të periudhësmesdyLuftërave
Botërore,të cilëtpërtrinë mjetetshprehëse të
poezisë,dramesdhe romanit. Ai bëri emernë
gjinine vështirë të romanitdhe me novatorizmine
guximshëmhapi përautorëtmodernëmundësi që
as mundtë imagjinoheshinpërparaardhjessë tij
në letërsi.
Emri i Xhojsitubë i shenjëtpër shkrimtarëtdhe studiuesite
letërsisë,njëlloj si përshkenctarëtemri i Ajnshtajnit.Ashtusi
Ajnshtajni që nukudrejtohej elekticistëve të thjeshtë,por
fizikantëve të nivelitmë të lartë,Xhojsi në veprate tij më të
rëndësishme nuki drejtohej lexuesittë gjerë,pornjë elitë lexuesish
të aftë përta kuptuar.Përkëtë arsye Xhojsi është quajturshkrimtari
i shkrimtarëve,meqenëseshkrimtarëte rëndësishëmmodernqë
erdhënpastij, e njohënpadiskutimsi mësuestë tyre.
XhejmsXhojsi u lindme dyshkurt
1882,në Dublin,në një familje katolike
Irlandeze,ku uedukuame ndjenjafetare
e nacionaliste.Në moshëngjashtë
vjeçare prindërite dërgojnëpërshkollim
në një kolegj jezuitdhe përtre vjet
qëndronlargfamiljes.Përshkaktë
vështirësiveekonomike që pati në ato
vite familja,ai udetyruatë largohetnga
kolegji dhe ti vazhdojë mësimetnë një
shkollë publikenë Dublin.Pasdyvjetësh
me 1893,me ndihmene një ati jezuitqë
e kishte pasurmësues,Xhojsiti jepet
mundësiatë shkollohetfalasnë Kolegjin
Belvedere në Dublin,kudotë mësojë
deri në moshëngjashtëmbëdhjetë
vjeç.Atymori bazate shkencave e të
kulturesantike e moderne dhe uedukua
me një frymë të lartë disiplinee kërkese
llogarie ndaj vetes.Me 1898 Xhojsi ndoqi
studimete lartanë KolegjinUniversitar
të Dublinit,drejtuarponga etërit
jezuit.Këtuai studionletërsi,histori e
filozofi angleze,francezee
italiane,mirepointeresate tij te
shumëllojtanë lëmine dijesnukmarrin
fundme kaq.
Gjatë tërë jetësai u treguaaktivdhe punoi me zell përtë
marrë njohuri të gjithëanëshme,të cilatdoti shfrytëzojë
përtë ndërtuarveprëne tij origjinale: ndoqi kurse studimi
përmjekësi,punoisi autodidaktnë matematikë,mori
mësime muzike, uinteresuaposaçërishtpërfilozofinë
greke dhe skolastikën,dukee plotësuarkështudenjësisht
formimine tij në shkencathumane dhe në art.Botëkuptimi
realiste dhe e kaluarae gjerë bënë që Xhojsi i ri të ndihej
keqnë mjedisinDublinastë molepsurngaantagonizmat
fetare dhe konflikti nacional.
Portreti i artistit djalosh.Botuarnë dhjetor1916 në Amerikë e mbasdymuajshedhe në Angli,Portreti i artistitdjaloshar
përbënë një kufi ndarësnë krijimtarine Xhojsit.Aipërgatitëkalimi ngaprozae thjeshtë,e shkruarnë stil të komunikueshëm
klasik,në prozensimboliko-alegorike të "Përroittë ndërgjegjës",që kurorëzohetme botimine Uliksitme 1922.Deri me daljene
Portretittë artistitdjalosh,përpublikunXhojsi është një shkrimtarsi gjithë të tjerët,pakose aspaki perfillshëm.Kyroman,me të
cilinXhojsi nisi të bëheti njohurnë rrethetletrare,shërbensi veperkukalohetngae thjeshtateke komplikuara;mePortre tine
artistitdjaloshjemi akomanë rendine letërsisëpërtë gjithë,e njëheritdallojmë ndërlikimete para,që do të bëjnë lidhjenme
sagene madhe të Uliksitdhe Fineganeve.Vëllimi me novelaDublinasit(1914)vonoishtatë vjetëpërtë dalë ngashtypi,meqenëse
Xhojsi nukpranoi t'i hiqte disaskenaqë asokohe quheshinimorale.Romani Portreti i artistitdjalosh(1916),përshkaktë
konfliktittë heroitme familjen,kishen,atdheun,upenguapërmjaftë kohë të binte në duarte lexuesit.RomaniUlisi(1922),i
botuar në Paris,ubllokuangagjykataamerikane,vetëmme 1934 Ulisi botohetnë Amerikë,kurse pasdyvjetëshedhenë
Angli.Romani.
Pikërishtë,hapi vendimtari Xhojsitdrejt
lirisë ishte ndarjame katolicizmindhe
nacionalizmin,çkanukmundtë realizohej
ndryshe,përveçseduke undarë me
Irlanden.Me 1904,bashkë me shoqene tij
të jetës NoraBarnakel,ikënpërgjithmonë
nga Irlanda.Në mergim,Xhojsidëtyrohettë
shpërnguletsanë Trieste,Rome,Zyrihe
Paris,kusipasrastitpunonsi mësues
gjuhështë huaja,shpërndanëpostennë
një bankë,jepkurse muzike,shkruannë
shtypdhe mban konferencambi letërsinë
e autorë të ndryshëm.
Arlind Nishori

Recommended

Xhems Xhojs - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.
Xhems Xhojs - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.Xhems Xhojs - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.
Xhems Xhojs - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.Mujasera Aliu
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
"Uliksi" - Xhejms Xhojs - Mujasera Aliu, prof.
"Uliksi" -  Xhejms Xhojs - Mujasera Aliu, prof."Uliksi" -  Xhejms Xhojs - Mujasera Aliu, prof.
"Uliksi" - Xhejms Xhojs - Mujasera Aliu, prof.Mujasera Aliu
 
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930lira kuca
 
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekurDaniela Muhaj
 
Frederiko Garsia Lorka - Mujasera Aliu, prof.
Frederiko Garsia Lorka - Mujasera Aliu, prof.Frederiko Garsia Lorka - Mujasera Aliu, prof.
Frederiko Garsia Lorka - Mujasera Aliu, prof.Mujasera Aliu
 
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.
Franc Kafka - Jeta dhe veprat - Mujasera Aliu, prof.Mujasera Aliu
 

More Related Content

What's hot

Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
 
Albert Kamy - Mujasera Aliu, prof.
Albert Kamy - Mujasera Aliu, prof.Albert Kamy - Mujasera Aliu, prof.
Albert Kamy - Mujasera Aliu, prof.Mujasera Aliu
 
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.Mujasera Aliu
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
 
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe sara7991
 
Pa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOFialdoMema
 
Biografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresActuallyican
 
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare#MesueseAurela Elezaj
 
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijDiana Lamaj
 
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaDriton Nuha
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 

What's hot (20)

Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
 
Albert Kamy - Mujasera Aliu, prof.
Albert Kamy - Mujasera Aliu, prof.Albert Kamy - Mujasera Aliu, prof.
Albert Kamy - Mujasera Aliu, prof.
 
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
Ernest Miller Hemingway - Mujasera Aliu, prof.
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
 
Pa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
 
Biografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadaresBiografia e ismail kadares
Biografia e ismail kadares
 
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Esad mekuli
Esad mekuliEsad mekuli
Esad mekuli
 
letersia moderniste
letersia modernisteletersia moderniste
letersia moderniste
 
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 
Albert Kamy
Albert KamyAlbert Kamy
Albert Kamy
 
Faik konica
Faik konicaFaik konica
Faik konica
 
Honore de balzak
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzak
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
Pulebardha
PulebardhaPulebardha
Pulebardha
 

Similar to Xhejms Xhojsi

Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureOrnela Keçi
 
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesDarla Evangjeli
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
 
Koment vepre (1)
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)pjetri
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
 
Modernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiaxheta axheta
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
 
Gjergj Fishta
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj FishtaElio Mema
 
Humanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe RenesansaShkollë
 

Similar to Xhejms Xhojsi (20)

Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
Letersia nen Diktature
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
 
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
 
Lasgush
LasgushLasgush
Lasgush
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Koment vepre (1)
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
 
Rilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
 
Modernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersiModernizmi ne letersi
Modernizmi ne letersi
 
Letersi
LetersiLetersi
Letersi
 
Gjergj Fishta
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
 
Histori
HistoriHistori
Histori
 
Besa e Sami Frasherit
Besa e Sami FrasheritBesa e Sami Frasherit
Besa e Sami Frasherit
 
Viktor Hygo
Viktor HygoViktor Hygo
Viktor Hygo
 
Gjergj Fishta
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
 
Humanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe Renesansa
 
Jeronim de rada
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
 

Xhejms Xhojsi

 • 1. A Xhejms Xhojsi (1882-1941) XhejmsXhojsi i përketëbrezittë shkrimëtarëve modernë të periudhësmesdyLuftërave Botërore,të cilëtpërtrinë mjetetshprehëse të poezisë,dramesdhe romanit. Ai bëri emernë gjinine vështirë të romanitdhe me novatorizmine guximshëmhapi përautorëtmodernëmundësi që as mundtë imagjinoheshinpërparaardhjessë tij në letërsi. Emri i Xhojsitubë i shenjëtpër shkrimtarëtdhe studiuesite letërsisë,njëlloj si përshkenctarëtemri i Ajnshtajnit.Ashtusi Ajnshtajni që nukudrejtohej elekticistëve të thjeshtë,por fizikantëve të nivelitmë të lartë,Xhojsi në veprate tij më të rëndësishme nuki drejtohej lexuesittë gjerë,pornjë elitë lexuesish të aftë përta kuptuar.Përkëtë arsye Xhojsi është quajturshkrimtari i shkrimtarëve,meqenëseshkrimtarëte rëndësishëmmodernqë erdhënpastij, e njohënpadiskutimsi mësuestë tyre. XhejmsXhojsi u lindme dyshkurt 1882,në Dublin,në një familje katolike Irlandeze,ku uedukuame ndjenjafetare e nacionaliste.Në moshëngjashtë vjeçare prindërite dërgojnëpërshkollim në një kolegj jezuitdhe përtre vjet qëndronlargfamiljes.Përshkaktë vështirësiveekonomike që pati në ato vite familja,ai udetyruatë largohetnga kolegji dhe ti vazhdojë mësimetnë një shkollë publikenë Dublin.Pasdyvjetësh me 1893,me ndihmene një ati jezuitqë e kishte pasurmësues,Xhojsiti jepet mundësiatë shkollohetfalasnë Kolegjin Belvedere në Dublin,kudotë mësojë deri në moshëngjashtëmbëdhjetë vjeç.Atymori bazate shkencave e të kulturesantike e moderne dhe uedukua me një frymë të lartë disiplinee kërkese llogarie ndaj vetes.Me 1898 Xhojsi ndoqi studimete lartanë KolegjinUniversitar të Dublinit,drejtuarponga etërit jezuit.Këtuai studionletërsi,histori e filozofi angleze,francezee italiane,mirepointeresate tij te shumëllojtanë lëmine dijesnukmarrin fundme kaq. Gjatë tërë jetësai u treguaaktivdhe punoi me zell përtë marrë njohuri të gjithëanëshme,të cilatdoti shfrytëzojë përtë ndërtuarveprëne tij origjinale: ndoqi kurse studimi përmjekësi,punoisi autodidaktnë matematikë,mori mësime muzike, uinteresuaposaçërishtpërfilozofinë greke dhe skolastikën,dukee plotësuarkështudenjësisht formimine tij në shkencathumane dhe në art.Botëkuptimi realiste dhe e kaluarae gjerë bënë që Xhojsi i ri të ndihej keqnë mjedisinDublinastë molepsurngaantagonizmat fetare dhe konflikti nacional. Portreti i artistit djalosh.Botuarnë dhjetor1916 në Amerikë e mbasdymuajshedhe në Angli,Portreti i artistitdjaloshar përbënë një kufi ndarësnë krijimtarine Xhojsit.Aipërgatitëkalimi ngaprozae thjeshtë,e shkruarnë stil të komunikueshëm klasik,në prozensimboliko-alegorike të "Përroittë ndërgjegjës",që kurorëzohetme botimine Uliksitme 1922.Deri me daljene Portretittë artistitdjalosh,përpublikunXhojsi është një shkrimtarsi gjithë të tjerët,pakose aspaki perfillshëm.Kyroman,me të cilinXhojsi nisi të bëheti njohurnë rrethetletrare,shërbensi veperkukalohetngae thjeshtateke komplikuara;mePortre tine artistitdjaloshjemi akomanë rendine letërsisëpërtë gjithë,e njëheritdallojmë ndërlikimete para,që do të bëjnë lidhjenme sagene madhe të Uliksitdhe Fineganeve.Vëllimi me novelaDublinasit(1914)vonoishtatë vjetëpërtë dalë ngashtypi,meqenëse Xhojsi nukpranoi t'i hiqte disaskenaqë asokohe quheshinimorale.Romani Portreti i artistitdjalosh(1916),përshkaktë konfliktittë heroitme familjen,kishen,atdheun,upenguapërmjaftë kohë të binte në duarte lexuesit.RomaniUlisi(1922),i botuar në Paris,ubllokuangagjykataamerikane,vetëmme 1934 Ulisi botohetnë Amerikë,kurse pasdyvjetëshedhenë Angli.Romani. Pikërishtë,hapi vendimtari Xhojsitdrejt lirisë ishte ndarjame katolicizmindhe nacionalizmin,çkanukmundtë realizohej ndryshe,përveçseduke undarë me Irlanden.Me 1904,bashkë me shoqene tij të jetës NoraBarnakel,ikënpërgjithmonë nga Irlanda.Në mergim,Xhojsidëtyrohettë shpërnguletsanë Trieste,Rome,Zyrihe Paris,kusipasrastitpunonsi mësues gjuhështë huaja,shpërndanëpostennë një bankë,jepkurse muzike,shkruannë shtypdhe mban konferencambi letërsinë e autorë të ndryshëm. Arlind Nishori