SlideShare a Scribd company logo
TE USHQYERIT E SHENDETSHEM DHE
NDIKIMI NE SJELLJET TONA.
Merkur Sinani & Rruzhdi Gjici
12-4
LISTA E KONCEPTEVE KRYESORE :
 -Te ushqyerit
 -Elementet esenciale te ushqyerit

 -Diete e shendetshme

 -Perberes natyror

 -Obezitet,Bulimi,Anoreksi,Struma endemike

 -Ushqimi BIO dhe OMGJ

 -Siguri ushqimore
OBJEKTIVAT


 1.Te shpjegoje konceptet kryesore persa i
 perket kesaj teme projekti
 2.Te pershkruaje format kryesore te
 crregullimit te te ngrenit dhe ndikimit ne
 veprimet sociale
 3.Te argumentoje menyrat e ushqimit qe
 permirsojne sjelljen dhe mendimin e te rinjve
 ndaj ushqyerjes
1) TE USHQYERIT
  Ushqyerja eshte nje proces nepermjet te cilit
  merren dhe perdoren nga organizmi elementet
  kryesore te ushqimit.Ushqimi eshte nje nevoje
  baze fiziologjike dhe nje kusht i domosdoshem
  per nje shendet te mire.Trupi I njeriut ka nevoje
  per elementet kryesore ushqimore , te cilat
  ngahen ne shtate klasa :
  karbohidrate,proteina,yndyrna,vitamina
  , minerale,uje dhe fibra.
SI TI SIGUROJME ELEMENTET KRYESORE TE
USHQIMIT ?
Lendet ushqyese   Burimet

Karbohidratet    embelsirat,dritherat,patatet

Yndyrnat       vaji i ullirit,djathi I
           skremuar,gjalpi,lajthia,arra
Proteinat      mishi,peshku,vezet,arrat,qumeshti,
           bajamet,bishtajat
Vitaminat      perimet,frutat,dritherat,qumeshti

Mineralet      perimet,frutat,mishi,qumeshti

Uji         lengjet,frutat,perimet,shumica e
           ushqimeve
Fibrat        frutat,perimet,dritherat
2) ELEMENTET ESENCIALE TE USHQYERIT.
ËMBËLSIRAT DHE KRIPERAT
  Konsumimi i shpeshtë i sheqerit I dëmton dhëmbët dhe con
  në shtimin e peshës. Për këtë arsye ëmbëlsirat, pijet me
  sheqer dhe pijet alkoolike duhet të shijohen me masë.
  Kripa e kuzhinës, te disa njerëz të caktuar ndikon në rritjen
  e shtypjes së gjakut. Megjithatë kripa është e
  rëndësishme, jo vetëm për shkak të përmbajtjes së Jodit
  dhe Fluorit. Jodi pengon lindjen e gushës dhe Fluori rrit
  qëndrueshmërinë e dhëmbëve kundër kariesit.Por gjate
  konsumit te kripes duhet te kujtojme shprehjen e famshme
  popullore „‟Gjella me kripe e kripa me karar‟‟ dhe tashme
  eshte rradha per ta perdorur ne kuptimin e pare te saj.
YNDYRNAT
 Yndyrat/vajrat janëmaterie ushqyese të
 pasura me energji. Përdorimi i yndyrës me
 sasi të tepruar favorizon jo vetëm
 mbipeshën por edhe shfaqjen e
 sëmundjeve të ndryshme e posaçërisht.
 Për këtë arsye duhet të kemi kujdes nga
 yndyrat e fshehta, gjatë përdorimit të:
 prodhimeve të suxhukut, llojeve të
 djathërave të pasura me
 yndyrë, fritimit,etj.
 Këshillë:

Perdorimime i yndyrnave deri ne 10-15 gr i
 yndyrnave bimore(per cdo lloj perdorimi)
 duke mos e tejkaluar masen e lejuar.
QUMËSHTI, PRODHIMET EQUMËSHTIT, MISHI, PESHKU
DHE VEZËT.

           Për çdo ditë, me një ndryshim të
           koordinuar, duhet të hahet:
           mishi, peshku, vezët, djathi ose të tjera
           prodhime që përmbajnë hekur . Peshku
           fale vlerës së lartë të yndyrave zë një
           vend të veçantë në të ushqyerit e
           shëndetshëm. Për këtë shkak është i
           arsyeshëm përdorimi i 1-2 racioneve me
           mish peshku në javë.
           Qumështi, kosi, djathi dhe gjiza janë
           artikuj ushqimorë me një kualitet të
           lartë. Qumështi dhe produktet e
           qumështit do të duhej që të
           konsumoheshin disa herë në ditë. Ato
           përmbajnë shumë materie të vlefshme
           ushqyese, posaçërisht kalciumi është
           shumë i rëndësishëm për ndërtimin e
           eshtrave. Furnizimin me Kalcium mund ta
           bëjnë edhe ujërat minerale të pasura me
           kalcium.
PRODHIMET E GRURIT DHE PEMËT BISHTAJORE, PRODHIMET
E TJERA TË DRITHËRAVE DHE PATATET

  Artikujt ushqimorë përbëjnë pjesën kryesore te
  një ushqimi të shëndoshë. Prandaj
  buka, prodhimet e
  brumërave, orizi, misri, patatet, ose pemët
  bishtajore duhet të konsumohen shumë here në
  ditë.
PERIME DHE PEMË– 5 NË DITË ME
NGJYRA TË NDRYSHME

  Për të siguruar marrjen e
  vitaminave,materieve minerale
  dhe substancave sekondare të
  bimëve janë posaçërisht të
  rëndësishme perimet, pemët dhe
  sallatat e freskëta. Në ditë
  duhet qëtë konsumohen, duke u
  dhënë përparësi: tri herë
  perimeve dhe dy herë pemëve.
  Me përzgjedhjen e perimeve të
  larmishme do të merren
  materiet sekondare bimore.
PIJET

  Uji dhe lëngjet (pijet) pa sheqer
  e shuajnë etjen më së miri. Pijet
  me përmbajtje të kafeinës duhet
  të përdoren vetëm në sasi të
  zvogëluar. Në ditë të pihen 1–2 l
  litër lëngje, posaçërisht në
  formë të pa sheqerosura, p.sh.
  Uji mineral ose pemëve/çaj i zi.
  Pijet me përmbajtje të kafeinës
  (kafja, çaj i zi apo i gjelbër) të
  shijohen me masë.
4) DIETE E SHENDETSHME
  Disa keshilla se si ti zgjedhni ushqimet qe
  permiresojne shendetin tuaj dhe ti shmangni ato te
  cilat rrisin rrezikun per ndonje semundje dhe ne te
  njejten kohe te krijoni nje plan per nje diete qe
  funksionon per ju.
o  Konsumo Mjaft Kalori por Jo Teper
Mbaj nje balance mes te kalorive qe merr dhe ato qe harxhon – me fjale te tjera mos ha me shume
 ushqim se sa i duhet dhe perdor trupi jua. Sasia mesatare e rekomanduar qe lejohoet eshte 2000
 kalori por kjo varet nga mosha juaj, gjinia, gjatesia, pesha dhe aktiviteti fizik i juaj.


o  Ha Nje Mori Te Gjere Ushqimesh.
Te hash shendetshem eshte nje rast per ju qe te zgjeroni morine e zgjedhjeve – duke provuar
  ushqime te ndryshme e vecanarisht perime, frutat dhe produktet e drithrave te plota – ushqime
  qe zakonisht nuk i keni ngrene me pare.


o  Mbaj Porcionet Mesatare.
Vecanarisht tek ushqimet me shume kalori. Ne vitet e fundit madhesia e servimit me ushqim eshte
  rritur shume e vecanarisht ne restorane. Nese ju servohet nje pjate e madhe me ushqim ne
  ndonje restorant ateher ndaje ate me dike qe ke afer apo – edhe me mire – porosit pjat mesatare
  ose te vogel.o  Ha Shume Fruta, Perime, Drithera dhe Bime Bishtajore
Ushqime te larta me karbohidrate komplekse, fiber, vitamina dhe minerale, me pak yndyr dhe pa
  kolesterol. Mundohu te gjesh prodhime sa me te freskta.
  Pi Me Shume Uje
Trupi jone eshte 75% uje. Dhe uji eshte nje pjes e vitale e dietes se shendetshme. Uji
  ndihmon te pastrojme sistemin tone, vecanarisht veshket dhe fshikezen urinare
  , nga toksinat dhe mbeturinat. Shumica e njerezve e kalojne jeten e tyre te
  dehidruar.


  Kufizo Ushqimet Me Sheqer, Kripe Dhe Produktet E
  Drithrave Te Rafinuara
Sheqeri i shtohet nje sasie te madhe ushqimeve qe prodhohen. Gjate nje viti vetem nje
 kanace me soda (coca cola) qe ka 160 kalori, mund te shtoj peshen tuaj per 7
 kilograme!


  Mos U Be Polic i Ushqimeve
Ju mund te knaqeni me embelsirat qe pelqeni dhe ushqimet e skuqura ne nje mase
  perderisa ato jane pjese e rastesishme (here pas here) e dietes tuaj te
  shendetshme. Ushqimi eshte burim i mire i knaqesise dhe knaqesia eshte e mire per
  zemren tuaj!


  Leviz
Nje diet e shendetshme permireson energjine dhe ndjenjen e mireqenies tuaj gjersa
  zvoglon rrezikun tuaj ndaj shume semundjeve. Nese shtoni aktivitetin fizik dhe
  ushtrimet do te bej qe plani i te ushqyerit te shendetshem te funksionoj edhe me
  mire.
5)PERBERES NATYRORE
  Perberesit natyrore te cilet nuk duhet te mungojne
  kurrsesi ne dieten tone ushqimore jane:

 Hidratet e karbonit: që përmbajnë: sheqer, amidon, fije
 dijetare, janë burimi kryesor i energjisë.
 Fijet dietale: të cilat në rastet më të shpeshta janë të
 patretshme, lehtësojnë elasticitetin e zorrëve, dhe
 kësisoj ndihmojnë tretjen.
 Proteinat luajnë rol të rëndësishëm në ndërtimin e
 qelizave dhe të indeve të organeve, dhe në ruajtjen e
 muskujve.
 Yndyrërat (lipidet) paraqesin një nga përbërësit
 themelore për të ushqyerit e baraspeshuar, dhe marrin
 pjenë në ndërtimin e membranes qelizore.
PERBERES NATYRORE
  Vitaminat gjithashtu janë bazë për të ushqyerit e
  baraspeshuar, dhe pa to energjia e përfituar nga hidratet e
  karbonit, proteinave dhe yndyrërat nuk mund të përdoret.
  Mineralet gjithashtu janë të rëndësishme në të ushqyerit e
  baraspeshuar, i ndihmojnë organizmit që në mënyrë aktive t`i
  kryej funksionet e veta.
  Hekuri është përbërës i rëndësishëm i eritrociteve, të cilat
  janë të domosdoshme për ruajtjen e të gjitha qelizave në
  organizëm që në mënyrë të drejtë të kryejnë funksionet e
  veta.
  Kalciumi dhe fosfori janë të domosdoshëm për ndërtimin e
  eshtrave dhe dhëmbëve, kalciumi gjithashtu luan rol të
  rëndësishëm në ngjizjen e gjakut dhe ndalimin e gjakderdhjes
  pas lëndimeve, dhe varësisht nga sasia e kalciumit, koha e
  koagulimit shkurtohet apo zgjatet.
  Jodi luan rol të madh në balancimin e hormoneve të cilat i
  tajon gjëndra mbrojtëse, dhe mungesa e tij mund të shkaktoj
  hipertireozën bile edhe ngecjen mentale.
6)SEMUNDJET E SHKAKTUARA NGA
KEQUSHQYERJA.
  1. Obeziteti           9. Kanceri i qafës së mitrës

  2. Sëmundjet e veshkave      10. Kanceri i ovareve

  3. Sëmundjet e tëmthit      11. Kanceri i gjirit

  4. Sëmundjet e zemrës       12. Kanceri i zorrës

  5. Sëmundjet e gjakut       13. Kanceri i tëmthit

  6. Diabeti            14. Kanceri i mëlçisë

  7. Hipertensioni         15. Kancerii prostatës

  8. Sëmundjet e arterieve të
  trurit
OBEZITETI
 Cfare eshte ?
Obeziteti konsiderohet një situate jonormale, ku ka
  depozitim te tepërt te yndyrës ne trup. Kjo ndodhe
  nga marrja e tepert te e ushqimit, dmth te energjisë
  te tepërt.
 Faktore qe lidhen me obezitetin :

Stresi, lodhja, trishtimi,Mosha,Disa ilace,Çrregullime
  hormonal,eNderprerja e pirjes se duhanit ,Mbajta e
  kileve te teperta te shtatzanise,Trashëgimia.
o Si mundet njerezit obezit te humbasin kilet e
  teperta ?
E para duhet te vendosin me siguri qe duan te humbasi
  kilet, ti nenshrohet nje seri analizave laboratike te
  gjakut ( p.sh kolisterol, hormonale etj ) per te
  indetifikuar shkakun e obezites dhe pastaj ti
  drejtohet nje dietologu i cili do pergatisi nje diete
  ne nevojat dhe zakonet e pacientit,perdorim I
  produkteve me pak sheqer dhe yndyrna, te beni
  stervitje cdo dite. 20- 30 min ecje ju ndihmon te
  keni nje peshe ideale
ANOREKSIA
    Anoreksia - nenkupton nje deshire
    te egzagjeruar per te qen i
    dobet, duka pasur tendencen te
    ruash te njeten peshe trupore
    perkohesisht. Personat te cilat
    kane anorexi prezentojne nje imazh
    te deformuar mbi trupin e tyre
    duke e konsideruar veten shume me
    te trashe se sa jan ne realitet dhe
    ne periudhat kur jan shume nen
    peshten normale. Kto persona hane
    shume pak, preferojne frutat dhe
    perimet, evitojne sa me shume
    sheqernat dhe pastat, mishin dhe
    djathrat sic dhe gjellen e gatuar.
BULIMIA
  Bulimia eshte e ngjashme me
  anoreksine,por ka disa
  ndryshime.Bulimiket nuk
  humbasin shume ne peshe
  dhe ne te vertete ata jane
  pak mbipeshe.Gjithashtua
  ata jane te shqetesuar per
  masen e tyre trupore dhe
  duan te dobesohen.Ata kane
  shpesh nje babezi per te
  ngrene,konsumojne sasi te
  madhe karbohidratesh ne nje
  periudhe te shkurter kohe
  dhe perdorin laksative qe
  shtojne jashteqitjen per te
  eliminuar ushqimin qe kane
  ose provokojne te
  vjella.Bulimia nervore prek
  me shume adoleshentet.
STRUMA ENDEMIKE
     Struma eshte nje zmadhim jonormal i
     gjendres tiroide,(Glandula thyroidea) e
     cila ndodhet ne regjionin e gushes
     populli e quan “gusha”.

     Struma eshte vetem nje shprehje, nje
     term qe tregon rritjen e abnormale te
     gjendres, por nuk shpjegon me teper
     Mjekesia njeh tri lloje Strumash:

     1) Struma Hyperthyrote e cila ka te
     beje me nje hyper-funksion te gjendres
     2) Struma Hypothyrote e cila ka te beje
     me nje ulje te funksionit te gjendres
     3) Eurhyreote Struma e cila eshte ne
     funksionimi normal
7) USHQIMI BIO DHE OMGJ
BIO
  Të gjithë e kanë kuptuar se ushqimet
  biologjike, ato të vërteta, të rritura pa pesticide
  apo produkte të tjera kimike, janë shumë të
  shëndetshme për shëndetin tonë. Por tregu e ka
  të pamundur të plotësojë kërkesat e
  konsumatorëve për këto lloje ushqimesh. Kërkime
  të shumta kanë treguar se këto lloj produktesh
  janë më të pasura me substanca, që na ndihmojnë
  të ndihemi më mirë, si vitamina C dhe oksidues të
  tjerë. Kush i provon për herë të parë mbetet i
  shtangur nga shija dhe aroma e mrekullueshme.
  Një studim amerikan i departamentit të
  agrikulturës ka treguar se në 50 vitet e fundit
  përmbajtja e minerale dhe vitaminave në shumë
  produkte është ulur në mënyrë domethënëse, kjo
  për shkak edhe të produkteve kimike që
  përdoren. Sot të gjithë jemi të ekspozuar ndaj
  produkteve ushqimore të modifikuara, për
  prodhimin e të cilave përdoren hormone, pesticide
  apo kimikate të ndryshme të pakontrolluara, të
  cilat sjellin pasoja në organizmin e njeriut.
DISA USHQIME BIO
             Qumështi

  Ky produkt biologjik, i marrë nga lopët e ushqyera në
  mënyrë korrekte, përmban Omega 3 shumë herë më shumë
  se sa ata që shiten në supermarket. Ky lloj qumështi është
  i shtuar artificialisht me Omega 3 të marra nga peshqit.
  Për më tepër këto të fundit janë të domosdoshme për
  sëmundjet degjenerative dhe kardiovaskulare.


                Mishi
  Përtej shijes, mishi ka një përmbajtje më të vogël
  yndyrash të ngopura dhe një përqendrimi të lartë të
  acideve yndyrore të pangopura që i bëjnë mirë zemrës.
  Kjo, sepse nga kafshët që ushqehen sipas kërkesave të
  tyre, me bar dhe jo koncentrat.
OMGJ
  Me OMGJ (Organizëm i      Dëmet e ushqimeve te
  Modifikuar Gjenetikisht)    modifikuara
  nënkuptohet një        Përdorimi i organizmave
  organizëm gjallor, pasuria   të modifikuara dëmton:
  gjenetike e të cilit është   Aparatin tretës
  modifikuar nga njeriu
                  Krijon alergji
  nëpërmjet teknikave të
  inxhinierisë gjenetike.    Dëmton biodiversitetin

  Sot, inxhenieria gjenetike   Shkakton dëm ekonomik
  është mjaft e zhvilluar    te fermerët
  dhe ka gjetur aplikime në   Dëmton marrëveshjet e
  shumë fusha, nga        Tregtisë së Lirë me
  agrokultura tek        vendet e Bashkimit
  mjekësia, deri tek       Evropian.
  ushqimet.
8) SIGURIA USHQIMORE
  Siguria ushqimore i referohet    Faktorët të cilët mund të
  të gjitha atyre rreziqeve të    kontribuojnë drejt rreziqeve
  cilat mund ti shkaktojnë dëme    në ushqim, përfshijnë:
  ushqimit dhe kështu shëndetit
  të konsumatorit. Ato mund të
  përfshijnë:              Praktikat e gabuara
                    bujqësore
                     Higjiena e dobët në njërën
  Rreziqet mikro-biologjike     prej fazave të rrjetit ushqimor
                     Mungesa e kontrollave
  Teprica të pesticideve       preventive
                      Në përpunim ushqimor dhe
   Keqpërdorimi i shtesave      funksione përgatitëse
  ushqimore
                     Keq-përdorimi i kemikaleve
  Ndotës kimik             Kontaminimi i lëndës së parë,
                      Përbërësve ushqimor dhe
  Shtesa të pavlefshme        ujit
                     Deponim jo-adekuat apo jo i
   Teprica të barërave        duhur
  veterinare dhe hormone për
  nxitje të rritjes/zhvillimit.
Safe Food
 Konsumatorët presin mbrojtje nga rreziqet
 që mund të paraqiten gjatë tërë rrjetit
 ushqimor, duke filluar prej prodhuesit
 primar e deri te konsumatori, që
 përshkruhet shpesh me termin „prej fermës
 në tryezë‟. Mbrojtja do të bëhet vetëm
 atëherë kur të gjithë sektorët e rrjetit
 furnizues të funksionojnë në mënyrë të
 integruar, dhe sistemet kontrolluese të
 ushqimit të adresojnë të gjitha fazat në
 rrjetin ushqimor.
KONKLUZIONI
  Keshilla qe ndihmojne ne nje shendet sa me te mire
  :
1. Mbani një ditar ushqimi.
 Të paktën 5 ditë, deri një javë, mbani një laps dhe një letër në dorë
 dhe shkruani cdo gjë që hani, sa hani, kur dhe ku duhet t‟a hani, dhe
 më kë ishit kur e hëngrët. Mundohuni ti shkruani këto gjatë kohës që
 hani/ shumë njerëz mendojnë se kur mundohen të kujtojnë dicka që
 hengrën që ta shënojnë në fund të ditës, ato e harrojnë ato. Ka pasur
 dhe nga ato njerëz që kanë thënë që nuk kanë ngrënë vetëm sepse
 nuk dëshironin ta shënonin në letër. Jini tërësisht e ndershme me
 veten tuaj. Nuk keni pse t‟ja tregoni ndokujt rezultatet
2. Mos hani shumë pak
 Dietat me shumë pak kalori,mund t‟ju ndihmojnë të humbni peshë, por
 janë shumë të vështira për t‟u mbajtur. Gradualisht do të lodheni dhe
 do të irritoheni,do të humbni energjinë për ushtrime, dhe njerëzit
 nuk do të donin të hanin me ju përshkak të listës së gjatë të
 ushqimeve që nuk mund të hani në një drekë në restorant, apo dhe në
 shtëpi.

3.  As mos rrini pa ngrënë e as mos hani shumë
  Nuk ishtë shaka kur thanë që ” mëngjesi është vakti më I
   rëndësishëm I ditës”. Studimet tregojnë se kush e lë vaktin e
   parë, përfundojnë duke ngrënë më shumë kalori gjatë ditës dhe
   bëjnë zgjedhje më pak të shëndetshme. Mundohuni të hani të paktën
   3 vakte në ditë. Do të ishte mirë që ti ndanit vaktet në 6 vakte të
   vogla në ditë, kjo e mban metabolizmin dhe nivelin tuaj të sheqerit të
   rregullt.
4. Të freskët gjatë ditës
 Ushqimet e paketuara zakonisht ulin vlerat ushqyese të
 ushqimeve dhe rrjedhimisht rrisin kaloritë. Shoqata dietike
 amerikane rekomandon 3-5 shërbime nga frutat dhe perimet në
 ditë. Nuk keni kohë për ushqime “shtëpie”? Përgatitini në fund
 të javës, që gjatë javës thjesht t‟ju duhet ti ngrohni.
5. Hidratohuni që të humbni peshë më shpejt
 Pini uje, kafe, caj ose lengje frutash. Duke përfshirë ujin e
 “fshehur” që ndodhet në ushqime, 1.5l në ditë. Sa ujë duhet të
 pijmë? Në përgjithësi duhet të pini aq ujë në ditë sa urina juaj
 të jetë gati e qartë.
6. Hani më pak, ushtrohuni më shumë
 Gjëja e mirë e dietave është se ju tregojnë ku duhet të ndaloni
 së marruri numrin ekstra të kalorive. Shumë njerëz, hanë
 thjesht për zakon edhe nëse nuk janë të uritur. Në këtë
 mënyrë ju duhët të filloni dhe një program fitnesi. E di që mund
 të thoni” nuk kam kohë sepse…..( vendosni këtu justifikimin
 tuaj). Pyeteni veten..” Sa energji më tepër do të kisha nëse nuk
 do të kisha këto ekstra kilogram? Sa gjëra do të shijoja dhe do
 të ndjehesha mirë nëse do kisha një trup të shëndetshëm. A ja
 vlen disa minuta në ditë të inkorporoni këto sjellje të thjeshta
 gjatë ditës tuaj?
Ha mire…
      Jeto mire!

More Related Content

What's hot

Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook
 
Te ushqyerit
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
Xhesika Merko
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMAltin Emiri
 
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerjaBiologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Oksana Kamberi
 
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
FialdoMema
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Ervis Cara
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosinteza
OrgesaIbri
 
Ushtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
#MesueseAurela Elezaj
 
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
Erdi Dibra
 
Projekt Nga Fizika
Projekt Nga FizikaProjekt Nga Fizika
Projekt Nga Fizika
Luiza10
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Kristjana Llolli
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
Marinela Abedini
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
Adri Arapi
 

What's hot (20)

Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Te ushqyerit
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
 
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerjaBiologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
 
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
 
Elementet kimike
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
 
Biologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosintezaBiologji tema fotosinteza
Biologji tema fotosinteza
 
Ushtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
 
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
 
Projekt Nga Fizika
Projekt Nga FizikaProjekt Nga Fizika
Projekt Nga Fizika
 
Demokracia
DemokraciaDemokracia
Demokracia
 
Projekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 

Viewers also liked

Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Xhoana Pepa
 
Prezantim esteret
Prezantim esteretPrezantim esteret
Prezantim esteret
Orven Bregu
 
Fiskulture
Fiskulture Fiskulture
Fiskulture sara7991
 
Fiskultur
FiskulturFiskultur
Fiskultur
EGLI TAFA
 
Si ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonëArdian Hyseni
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
Universiteti Politeknik Tirane
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiUeda Rrukaj
 

Viewers also liked (9)

Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
 
Dietologji
DietologjiDietologji
Dietologji
 
Prezantim esteret
Prezantim esteretPrezantim esteret
Prezantim esteret
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Fiskulture
Fiskulture Fiskulture
Fiskulture
 
Fiskultur
FiskulturFiskultur
Fiskultur
 
Si ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonë
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 

Similar to Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01

Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Klarisa Klara
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka
 
Food
FoodFood
Food
Enxhi_01
 
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te UshqyeritPiramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Edward Newgate
 
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdfushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf
Greta Mertiri
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetKorba Ferizaj
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
Marjan DODAJ
 
Ed.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptxEd.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptx
AndiBuqinca
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetBurim Derveni
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
Kejti Cela
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
Vilma Kafexhiu
 
Mishiii
MishiiiMishiii

Similar to Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01 (20)

Ushqyerja
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 
Food
FoodFood
Food
 
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te UshqyeritPiramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
 
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdfushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
 
Ed.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptxEd.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptx
 
Leksioni nr6
Leksioni nr6Leksioni nr6
Leksioni nr6
 
Projekt kimi
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
 
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Mishiii
MishiiiMishiii
Mishiii
 

Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01

 • 1. TE USHQYERIT E SHENDETSHEM DHE NDIKIMI NE SJELLJET TONA. Merkur Sinani & Rruzhdi Gjici 12-4
 • 2. LISTA E KONCEPTEVE KRYESORE :  -Te ushqyerit  -Elementet esenciale te ushqyerit  -Diete e shendetshme  -Perberes natyror  -Obezitet,Bulimi,Anoreksi,Struma endemike  -Ushqimi BIO dhe OMGJ  -Siguri ushqimore
 • 3. OBJEKTIVAT  1.Te shpjegoje konceptet kryesore persa i perket kesaj teme projekti  2.Te pershkruaje format kryesore te crregullimit te te ngrenit dhe ndikimit ne veprimet sociale  3.Te argumentoje menyrat e ushqimit qe permirsojne sjelljen dhe mendimin e te rinjve ndaj ushqyerjes
 • 4. 1) TE USHQYERIT  Ushqyerja eshte nje proces nepermjet te cilit merren dhe perdoren nga organizmi elementet kryesore te ushqimit.Ushqimi eshte nje nevoje baze fiziologjike dhe nje kusht i domosdoshem per nje shendet te mire.Trupi I njeriut ka nevoje per elementet kryesore ushqimore , te cilat ngahen ne shtate klasa : karbohidrate,proteina,yndyrna,vitamina , minerale,uje dhe fibra.
 • 5. SI TI SIGUROJME ELEMENTET KRYESORE TE USHQIMIT ? Lendet ushqyese Burimet Karbohidratet embelsirat,dritherat,patatet Yndyrnat vaji i ullirit,djathi I skremuar,gjalpi,lajthia,arra Proteinat mishi,peshku,vezet,arrat,qumeshti, bajamet,bishtajat Vitaminat perimet,frutat,dritherat,qumeshti Mineralet perimet,frutat,mishi,qumeshti Uji lengjet,frutat,perimet,shumica e ushqimeve Fibrat frutat,perimet,dritherat
 • 6. 2) ELEMENTET ESENCIALE TE USHQYERIT.
 • 7. ËMBËLSIRAT DHE KRIPERAT  Konsumimi i shpeshtë i sheqerit I dëmton dhëmbët dhe con në shtimin e peshës. Për këtë arsye ëmbëlsirat, pijet me sheqer dhe pijet alkoolike duhet të shijohen me masë.  Kripa e kuzhinës, te disa njerëz të caktuar ndikon në rritjen e shtypjes së gjakut. Megjithatë kripa është e rëndësishme, jo vetëm për shkak të përmbajtjes së Jodit dhe Fluorit. Jodi pengon lindjen e gushës dhe Fluori rrit qëndrueshmërinë e dhëmbëve kundër kariesit.Por gjate konsumit te kripes duhet te kujtojme shprehjen e famshme popullore „‟Gjella me kripe e kripa me karar‟‟ dhe tashme eshte rradha per ta perdorur ne kuptimin e pare te saj.
 • 8. YNDYRNAT  Yndyrat/vajrat janëmaterie ushqyese të pasura me energji. Përdorimi i yndyrës me sasi të tepruar favorizon jo vetëm mbipeshën por edhe shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme e posaçërisht. Për këtë arsye duhet të kemi kujdes nga yndyrat e fshehta, gjatë përdorimit të: prodhimeve të suxhukut, llojeve të djathërave të pasura me yndyrë, fritimit,etj.  Këshillë: Perdorimime i yndyrnave deri ne 10-15 gr i yndyrnave bimore(per cdo lloj perdorimi) duke mos e tejkaluar masen e lejuar.
 • 9. QUMËSHTI, PRODHIMET EQUMËSHTIT, MISHI, PESHKU DHE VEZËT.  Për çdo ditë, me një ndryshim të koordinuar, duhet të hahet: mishi, peshku, vezët, djathi ose të tjera prodhime që përmbajnë hekur . Peshku fale vlerës së lartë të yndyrave zë një vend të veçantë në të ushqyerit e shëndetshëm. Për këtë shkak është i arsyeshëm përdorimi i 1-2 racioneve me mish peshku në javë. Qumështi, kosi, djathi dhe gjiza janë artikuj ushqimorë me një kualitet të lartë. Qumështi dhe produktet e qumështit do të duhej që të konsumoheshin disa herë në ditë. Ato përmbajnë shumë materie të vlefshme ushqyese, posaçërisht kalciumi është shumë i rëndësishëm për ndërtimin e eshtrave. Furnizimin me Kalcium mund ta bëjnë edhe ujërat minerale të pasura me kalcium.
 • 10. PRODHIMET E GRURIT DHE PEMËT BISHTAJORE, PRODHIMET E TJERA TË DRITHËRAVE DHE PATATET  Artikujt ushqimorë përbëjnë pjesën kryesore te një ushqimi të shëndoshë. Prandaj buka, prodhimet e brumërave, orizi, misri, patatet, ose pemët bishtajore duhet të konsumohen shumë here në ditë.
 • 11. PERIME DHE PEMË– 5 NË DITË ME NGJYRA TË NDRYSHME  Për të siguruar marrjen e vitaminave,materieve minerale dhe substancave sekondare të bimëve janë posaçërisht të rëndësishme perimet, pemët dhe sallatat e freskëta. Në ditë duhet qëtë konsumohen, duke u dhënë përparësi: tri herë perimeve dhe dy herë pemëve. Me përzgjedhjen e perimeve të larmishme do të merren materiet sekondare bimore.
 • 12. PIJET  Uji dhe lëngjet (pijet) pa sheqer e shuajnë etjen më së miri. Pijet me përmbajtje të kafeinës duhet të përdoren vetëm në sasi të zvogëluar. Në ditë të pihen 1–2 l litër lëngje, posaçërisht në formë të pa sheqerosura, p.sh. Uji mineral ose pemëve/çaj i zi. Pijet me përmbajtje të kafeinës (kafja, çaj i zi apo i gjelbër) të shijohen me masë.
 • 13. 4) DIETE E SHENDETSHME  Disa keshilla se si ti zgjedhni ushqimet qe permiresojne shendetin tuaj dhe ti shmangni ato te cilat rrisin rrezikun per ndonje semundje dhe ne te njejten kohe te krijoni nje plan per nje diete qe funksionon per ju.
 • 14. o Konsumo Mjaft Kalori por Jo Teper Mbaj nje balance mes te kalorive qe merr dhe ato qe harxhon – me fjale te tjera mos ha me shume ushqim se sa i duhet dhe perdor trupi jua. Sasia mesatare e rekomanduar qe lejohoet eshte 2000 kalori por kjo varet nga mosha juaj, gjinia, gjatesia, pesha dhe aktiviteti fizik i juaj. o Ha Nje Mori Te Gjere Ushqimesh. Te hash shendetshem eshte nje rast per ju qe te zgjeroni morine e zgjedhjeve – duke provuar ushqime te ndryshme e vecanarisht perime, frutat dhe produktet e drithrave te plota – ushqime qe zakonisht nuk i keni ngrene me pare. o Mbaj Porcionet Mesatare. Vecanarisht tek ushqimet me shume kalori. Ne vitet e fundit madhesia e servimit me ushqim eshte rritur shume e vecanarisht ne restorane. Nese ju servohet nje pjate e madhe me ushqim ne ndonje restorant ateher ndaje ate me dike qe ke afer apo – edhe me mire – porosit pjat mesatare ose te vogel. o Ha Shume Fruta, Perime, Drithera dhe Bime Bishtajore Ushqime te larta me karbohidrate komplekse, fiber, vitamina dhe minerale, me pak yndyr dhe pa kolesterol. Mundohu te gjesh prodhime sa me te freskta.
 • 15. Pi Me Shume Uje Trupi jone eshte 75% uje. Dhe uji eshte nje pjes e vitale e dietes se shendetshme. Uji ndihmon te pastrojme sistemin tone, vecanarisht veshket dhe fshikezen urinare , nga toksinat dhe mbeturinat. Shumica e njerezve e kalojne jeten e tyre te dehidruar.  Kufizo Ushqimet Me Sheqer, Kripe Dhe Produktet E Drithrave Te Rafinuara Sheqeri i shtohet nje sasie te madhe ushqimeve qe prodhohen. Gjate nje viti vetem nje kanace me soda (coca cola) qe ka 160 kalori, mund te shtoj peshen tuaj per 7 kilograme!  Mos U Be Polic i Ushqimeve Ju mund te knaqeni me embelsirat qe pelqeni dhe ushqimet e skuqura ne nje mase perderisa ato jane pjese e rastesishme (here pas here) e dietes tuaj te shendetshme. Ushqimi eshte burim i mire i knaqesise dhe knaqesia eshte e mire per zemren tuaj!  Leviz Nje diet e shendetshme permireson energjine dhe ndjenjen e mireqenies tuaj gjersa zvoglon rrezikun tuaj ndaj shume semundjeve. Nese shtoni aktivitetin fizik dhe ushtrimet do te bej qe plani i te ushqyerit te shendetshem te funksionoj edhe me mire.
 • 16. 5)PERBERES NATYRORE  Perberesit natyrore te cilet nuk duhet te mungojne kurrsesi ne dieten tone ushqimore jane:  Hidratet e karbonit: që përmbajnë: sheqer, amidon, fije dijetare, janë burimi kryesor i energjisë.  Fijet dietale: të cilat në rastet më të shpeshta janë të patretshme, lehtësojnë elasticitetin e zorrëve, dhe kësisoj ndihmojnë tretjen.  Proteinat luajnë rol të rëndësishëm në ndërtimin e qelizave dhe të indeve të organeve, dhe në ruajtjen e muskujve.  Yndyrërat (lipidet) paraqesin një nga përbërësit themelore për të ushqyerit e baraspeshuar, dhe marrin pjenë në ndërtimin e membranes qelizore.
 • 17. PERBERES NATYRORE  Vitaminat gjithashtu janë bazë për të ushqyerit e baraspeshuar, dhe pa to energjia e përfituar nga hidratet e karbonit, proteinave dhe yndyrërat nuk mund të përdoret.  Mineralet gjithashtu janë të rëndësishme në të ushqyerit e baraspeshuar, i ndihmojnë organizmit që në mënyrë aktive t`i kryej funksionet e veta.  Hekuri është përbërës i rëndësishëm i eritrociteve, të cilat janë të domosdoshme për ruajtjen e të gjitha qelizave në organizëm që në mënyrë të drejtë të kryejnë funksionet e veta.  Kalciumi dhe fosfori janë të domosdoshëm për ndërtimin e eshtrave dhe dhëmbëve, kalciumi gjithashtu luan rol të rëndësishëm në ngjizjen e gjakut dhe ndalimin e gjakderdhjes pas lëndimeve, dhe varësisht nga sasia e kalciumit, koha e koagulimit shkurtohet apo zgjatet.  Jodi luan rol të madh në balancimin e hormoneve të cilat i tajon gjëndra mbrojtëse, dhe mungesa e tij mund të shkaktoj hipertireozën bile edhe ngecjen mentale.
 • 18. 6)SEMUNDJET E SHKAKTUARA NGA KEQUSHQYERJA.  1. Obeziteti  9. Kanceri i qafës së mitrës  2. Sëmundjet e veshkave  10. Kanceri i ovareve  3. Sëmundjet e tëmthit  11. Kanceri i gjirit  4. Sëmundjet e zemrës  12. Kanceri i zorrës  5. Sëmundjet e gjakut  13. Kanceri i tëmthit  6. Diabeti  14. Kanceri i mëlçisë  7. Hipertensioni  15. Kancerii prostatës  8. Sëmundjet e arterieve të trurit
 • 19. OBEZITETI  Cfare eshte ? Obeziteti konsiderohet një situate jonormale, ku ka depozitim te tepërt te yndyrës ne trup. Kjo ndodhe nga marrja e tepert te e ushqimit, dmth te energjisë te tepërt.  Faktore qe lidhen me obezitetin : Stresi, lodhja, trishtimi,Mosha,Disa ilace,Çrregullime hormonal,eNderprerja e pirjes se duhanit ,Mbajta e kileve te teperta te shtatzanise,Trashëgimia. o Si mundet njerezit obezit te humbasin kilet e teperta ? E para duhet te vendosin me siguri qe duan te humbasi kilet, ti nenshrohet nje seri analizave laboratike te gjakut ( p.sh kolisterol, hormonale etj ) per te indetifikuar shkakun e obezites dhe pastaj ti drejtohet nje dietologu i cili do pergatisi nje diete ne nevojat dhe zakonet e pacientit,perdorim I produkteve me pak sheqer dhe yndyrna, te beni stervitje cdo dite. 20- 30 min ecje ju ndihmon te keni nje peshe ideale
 • 20. ANOREKSIA  Anoreksia - nenkupton nje deshire te egzagjeruar per te qen i dobet, duka pasur tendencen te ruash te njeten peshe trupore perkohesisht. Personat te cilat kane anorexi prezentojne nje imazh te deformuar mbi trupin e tyre duke e konsideruar veten shume me te trashe se sa jan ne realitet dhe ne periudhat kur jan shume nen peshten normale. Kto persona hane shume pak, preferojne frutat dhe perimet, evitojne sa me shume sheqernat dhe pastat, mishin dhe djathrat sic dhe gjellen e gatuar.
 • 21. BULIMIA  Bulimia eshte e ngjashme me anoreksine,por ka disa ndryshime.Bulimiket nuk humbasin shume ne peshe dhe ne te vertete ata jane pak mbipeshe.Gjithashtua ata jane te shqetesuar per masen e tyre trupore dhe duan te dobesohen.Ata kane shpesh nje babezi per te ngrene,konsumojne sasi te madhe karbohidratesh ne nje periudhe te shkurter kohe dhe perdorin laksative qe shtojne jashteqitjen per te eliminuar ushqimin qe kane ose provokojne te vjella.Bulimia nervore prek me shume adoleshentet.
 • 22. STRUMA ENDEMIKE  Struma eshte nje zmadhim jonormal i gjendres tiroide,(Glandula thyroidea) e cila ndodhet ne regjionin e gushes populli e quan “gusha”.  Struma eshte vetem nje shprehje, nje term qe tregon rritjen e abnormale te gjendres, por nuk shpjegon me teper  Mjekesia njeh tri lloje Strumash:  1) Struma Hyperthyrote e cila ka te beje me nje hyper-funksion te gjendres  2) Struma Hypothyrote e cila ka te beje me nje ulje te funksionit te gjendres  3) Eurhyreote Struma e cila eshte ne funksionimi normal
 • 23. 7) USHQIMI BIO DHE OMGJ
 • 24. BIO  Të gjithë e kanë kuptuar se ushqimet biologjike, ato të vërteta, të rritura pa pesticide apo produkte të tjera kimike, janë shumë të shëndetshme për shëndetin tonë. Por tregu e ka të pamundur të plotësojë kërkesat e konsumatorëve për këto lloje ushqimesh. Kërkime të shumta kanë treguar se këto lloj produktesh janë më të pasura me substanca, që na ndihmojnë të ndihemi më mirë, si vitamina C dhe oksidues të tjerë. Kush i provon për herë të parë mbetet i shtangur nga shija dhe aroma e mrekullueshme. Një studim amerikan i departamentit të agrikulturës ka treguar se në 50 vitet e fundit përmbajtja e minerale dhe vitaminave në shumë produkte është ulur në mënyrë domethënëse, kjo për shkak edhe të produkteve kimike që përdoren. Sot të gjithë jemi të ekspozuar ndaj produkteve ushqimore të modifikuara, për prodhimin e të cilave përdoren hormone, pesticide apo kimikate të ndryshme të pakontrolluara, të cilat sjellin pasoja në organizmin e njeriut.
 • 25. DISA USHQIME BIO Qumështi  Ky produkt biologjik, i marrë nga lopët e ushqyera në mënyrë korrekte, përmban Omega 3 shumë herë më shumë se sa ata që shiten në supermarket. Ky lloj qumështi është i shtuar artificialisht me Omega 3 të marra nga peshqit. Për më tepër këto të fundit janë të domosdoshme për sëmundjet degjenerative dhe kardiovaskulare. Mishi  Përtej shijes, mishi ka një përmbajtje më të vogël yndyrash të ngopura dhe një përqendrimi të lartë të acideve yndyrore të pangopura që i bëjnë mirë zemrës. Kjo, sepse nga kafshët që ushqehen sipas kërkesave të tyre, me bar dhe jo koncentrat.
 • 26. OMGJ  Me OMGJ (Organizëm i  Dëmet e ushqimeve te Modifikuar Gjenetikisht) modifikuara nënkuptohet një  Përdorimi i organizmave organizëm gjallor, pasuria të modifikuara dëmton: gjenetike e të cilit është  Aparatin tretës modifikuar nga njeriu  Krijon alergji nëpërmjet teknikave të inxhinierisë gjenetike.  Dëmton biodiversitetin Sot, inxhenieria gjenetike  Shkakton dëm ekonomik është mjaft e zhvilluar te fermerët dhe ka gjetur aplikime në  Dëmton marrëveshjet e shumë fusha, nga Tregtisë së Lirë me agrokultura tek vendet e Bashkimit mjekësia, deri tek Evropian. ushqimet.
 • 27.
 • 28. 8) SIGURIA USHQIMORE  Siguria ushqimore i referohet  Faktorët të cilët mund të të gjitha atyre rreziqeve të kontribuojnë drejt rreziqeve cilat mund ti shkaktojnë dëme në ushqim, përfshijnë: ushqimit dhe kështu shëndetit të konsumatorit. Ato mund të përfshijnë:  Praktikat e gabuara bujqësore  Higjiena e dobët në njërën  Rreziqet mikro-biologjike prej fazave të rrjetit ushqimor  Mungesa e kontrollave  Teprica të pesticideve preventive  Në përpunim ushqimor dhe  Keqpërdorimi i shtesave funksione përgatitëse ushqimore  Keq-përdorimi i kemikaleve  Ndotës kimik  Kontaminimi i lëndës së parë,  Përbërësve ushqimor dhe  Shtesa të pavlefshme ujit  Deponim jo-adekuat apo jo i  Teprica të barërave duhur veterinare dhe hormone për nxitje të rritjes/zhvillimit.
 • 29. Safe Food  Konsumatorët presin mbrojtje nga rreziqet që mund të paraqiten gjatë tërë rrjetit ushqimor, duke filluar prej prodhuesit primar e deri te konsumatori, që përshkruhet shpesh me termin „prej fermës në tryezë‟. Mbrojtja do të bëhet vetëm atëherë kur të gjithë sektorët e rrjetit furnizues të funksionojnë në mënyrë të integruar, dhe sistemet kontrolluese të ushqimit të adresojnë të gjitha fazat në rrjetin ushqimor.
 • 30. KONKLUZIONI  Keshilla qe ndihmojne ne nje shendet sa me te mire :
 • 31. 1. Mbani një ditar ushqimi.  Të paktën 5 ditë, deri një javë, mbani një laps dhe një letër në dorë dhe shkruani cdo gjë që hani, sa hani, kur dhe ku duhet t‟a hani, dhe më kë ishit kur e hëngrët. Mundohuni ti shkruani këto gjatë kohës që hani/ shumë njerëz mendojnë se kur mundohen të kujtojnë dicka që hengrën që ta shënojnë në fund të ditës, ato e harrojnë ato. Ka pasur dhe nga ato njerëz që kanë thënë që nuk kanë ngrënë vetëm sepse nuk dëshironin ta shënonin në letër. Jini tërësisht e ndershme me veten tuaj. Nuk keni pse t‟ja tregoni ndokujt rezultatet 2. Mos hani shumë pak  Dietat me shumë pak kalori,mund t‟ju ndihmojnë të humbni peshë, por janë shumë të vështira për t‟u mbajtur. Gradualisht do të lodheni dhe do të irritoheni,do të humbni energjinë për ushtrime, dhe njerëzit nuk do të donin të hanin me ju përshkak të listës së gjatë të ushqimeve që nuk mund të hani në një drekë në restorant, apo dhe në shtëpi. 3. As mos rrini pa ngrënë e as mos hani shumë  Nuk ishtë shaka kur thanë që ” mëngjesi është vakti më I rëndësishëm I ditës”. Studimet tregojnë se kush e lë vaktin e parë, përfundojnë duke ngrënë më shumë kalori gjatë ditës dhe bëjnë zgjedhje më pak të shëndetshme. Mundohuni të hani të paktën 3 vakte në ditë. Do të ishte mirë që ti ndanit vaktet në 6 vakte të vogla në ditë, kjo e mban metabolizmin dhe nivelin tuaj të sheqerit të rregullt.
 • 32. 4. Të freskët gjatë ditës  Ushqimet e paketuara zakonisht ulin vlerat ushqyese të ushqimeve dhe rrjedhimisht rrisin kaloritë. Shoqata dietike amerikane rekomandon 3-5 shërbime nga frutat dhe perimet në ditë. Nuk keni kohë për ushqime “shtëpie”? Përgatitini në fund të javës, që gjatë javës thjesht t‟ju duhet ti ngrohni. 5. Hidratohuni që të humbni peshë më shpejt  Pini uje, kafe, caj ose lengje frutash. Duke përfshirë ujin e “fshehur” që ndodhet në ushqime, 1.5l në ditë. Sa ujë duhet të pijmë? Në përgjithësi duhet të pini aq ujë në ditë sa urina juaj të jetë gati e qartë. 6. Hani më pak, ushtrohuni më shumë  Gjëja e mirë e dietave është se ju tregojnë ku duhet të ndaloni së marruri numrin ekstra të kalorive. Shumë njerëz, hanë thjesht për zakon edhe nëse nuk janë të uritur. Në këtë mënyrë ju duhët të filloni dhe një program fitnesi. E di që mund të thoni” nuk kam kohë sepse…..( vendosni këtu justifikimin tuaj). Pyeteni veten..” Sa energji më tepër do të kisha nëse nuk do të kisha këto ekstra kilogram? Sa gjëra do të shijoja dhe do të ndjehesha mirë nëse do kisha një trup të shëndetshëm. A ja vlen disa minuta në ditë të inkorporoni këto sjellje të thjeshta gjatë ditës tuaj?
 • 33. Ha mire… Jeto mire!