SlideShare a Scribd company logo
1 of 23
PROJEKT
LENDA:BIOLOGJI
PUNOI:ERVIS CARA
PRANOI:MS.GEZIM
FRAKULLI
PARATHENIE:
Organizmi jone eshte nje sitem nderveprues shume
kompleks qe na mundeson cdo aktivitet qe ne kryejm.
Se pari ne duhet te kujdesemi per shendetin tone dhe te
tregoim respekt per organizmin tone.
Ushqyerja ne menyr te shendetshme eshte njera nga
format e kujdesit qe ne duhet te tregoim per organizmin
tone.
Nje ushqim I shendetshem do te thote nje organizem
mirefunksionues dhe nje jet me e bukur.
TEMA: TE USHQYERIT SHENDETSHEM,BULIMIA DHE
ANOREKSIA
Objektivat:
1-Edukimi mbi kujdesin ndaj trupit dhe shendetit
vetijak.
2-Te mesojme te duam veten dhe te kujdesemi per
te.
3-Te njohim disa semundje te kockave dhe te
lekures dhe si ti parandalojme ato.
4-Te ushtrohemi ne veprimtari kerkuese ,studiuese
te sistemojm e prezantojme mire punen.
5-Te nxitet puna individuale e harmonizuar me ate
ne grup.
Përmbajtja e projektit:
Në këtë projekt ne kemi studiuar dhe
punuar mbi crregullimet në të
ngrënë.Kemi mbledhur dhe paraqitur
informacione të ndryshme mbi
obezitetin, buliminë dhe anoreksinë
nervore. Gjithashtu në këtë projekt ne
kemi paraqitur foto të ndryshme në
lidhje me këto crregullime.
SI DUHET TI KUPTOJMË ÇRREGULLIMET E TË NGRËNIT, SI DHE NË ÇFARË
FORMASH SHFAQEN?
 Çrregullimet e të ngrënit karakterizohen nga prania e shtrembërimeve
të forta në sjelljen e të ngrënit. Ndër çrregullimet më të shpeshta janë
Anoreksia nervore, Bulimia nervore, çrregullime të paspecifikuara, si
dhe obeziteti. Në thelb anoreksia nervore mund të konceptohet si një
sjellje e mësuar, e cila bëhet e qëndrueshme nëpërmjet përforcimeve
pozitive, që e shoqërojnë në fillimet e saj. Anoreksia nervore, e cila
shfaqet me refuzimin e mbajtjes së peshës trupore mbi peshën
minimale normale është një çrregullim me rrezik serioz për jetën që
nuk shkaktohet nga asnjë sëmundje fizike. Etimiologjia e termit
anoreksi, nënkupton një humbje të rëndë të oreksit me bazë
emocionale, ndërsa bulimia e prejardhur nga fjalët greke “bous’ që do
të thotë kafshë dhe “limos” që do të thotë uri, është e njohur ndryshe
edhe si “sindroma e pastrimit”. Origjina gjuhësore e këtyre termave
përputhet vetëm në dukje me këto çrregullime problematike për
individët që i mbartin. Është interesant fakti që fjala anoreksi është
përdorim i pasaktë, pasi shumë anoreksikë nuk shfaqin aq humbje të
forta të oreksit sesa kanë frikë për të ngrënë. Si anoreksia, ashtu
edhe bulimia nervore shfaqen zakonisht në nivelet më të ngritura të
shoqërive, apo tek njerëz për të cilët eleganca fizike konsiderohet e
rëndësishme.
NË ÇFARË FORMASH SHFAQEN KËTO LLOJE ÇRREGULLIMESH?
 Bazuar në praninë ose jo të episodeve të rregullta aktuale të të
ngrënit pa kriter ose të sjelljeve të eliminimit, për vlerësim
përdoren nëntipat e mëposhtëm: “Nëntipi kufizues, në të cilin
kemi të bëjmë me rastet kur humbja e peshës tek këta individë
arrihet në fillim përmes dietës, mosngrënies ose aktivitetit të
tepërt fizik. Në përgjithësi tek këta persona nuk vërehen të
ngrëna pa kriter ose sjellje eliminimi. Një tjetër formës e
shfaqjes është edhe nëntipi me të ngrënët pa kriter ose të
sjelljeve eliminuese. Kjo formë ndodh kur humbja e peshës tek
këta individë arrihet përmes ngrënies pa kriter dhe përdorimit në
vijim të sjelljeve eliminuese që kanë të bëjnë me : “të vjella të
provokuara”, diuretikët dhe laksativët. Në disa raste individët
nuk hanë pa kriter, po shfaqin përdorim të këtyre metodave pas
marrjes së sasive të kufizuara të ushqimit. Duket se shpeshtësia
e këtyre sjelljeve në këtë nëntip është, së paku javore, por të
dhënat në dispozicion nuk janë të mjaftueshme për të
specifikuar shpeshtësinë minimale.
SËMUNDJET QË VIJNË NGA
KEQUSHQYERJA
 Problemet që mund të vijnë nga të ngrënit shumë
dhe në mënyrë të pakontrolluar, janë të shumta
dhe shkaktojnë avari të ndryshme në organizëm.
Gjithashtu, të ushqyerit pa kriter është edhe një
burim sëmundjesh, një pjesë e mirë e të cilave
mund të jenë fatale për jetën. Disa prej
sëmdundjeve kryesore që vijnësi pasoje e
kequshqyerjes janë:
1. Bulimia nervore
2. Obeziteti
3. Anoreksia nervore
 Bulimia është e ngjashme me
anoreksinë, por ka disa ndryshime.
Bulimikët nuk humbasin shumë në
peshë dhe në të vërtetë ata janë pak
mbipeshë.Gjithashtua ata janë të
shqetësuar për masën e tyre trupore
dhe duan të dobësohen. Ata kanë
shpesh një babëzi për të ngrënë,
konsumojnë sasi të mëdha
karbohidratesh në një periudhë të
shkurtër kohe dhe përdorin laksative
që shtojnë jashtëqitjen për të
eliminuar ushqimin që kanë
konsumuar ose provokojnë të vjella.
Bulimia nervore prek më shumë
adoleshentet.
SI MANIFESTOHET BULIMIA NERVORE?
 Individët me bulimi nervore mund të përdorin
mënyra të ndryshme për të shkaktuar të vjellët si:
përdorimi i gishtave apo i mjeteve të tjera që
shkaktojnë refleksin e të vjellit përmes stimulimit të
faringut. Në faza të avancuara këto individë arrijnë
të vjellin me komandë. Rrallë përdorin nxitësit e tipit
të shurupëve apo përdorimi i papërshtatshëm i
laksativëve, diuretikëve, enteroklizmave dhe
medikamenteve të tjera. Të tjera masa nxitëse, janë
mbajtja e dietës në ditët në vijim, ose kryerja e
ushtrimeve të tepruara fizike.

STATISTIKA
Bulimia me shume prek femrat
Rreth 10% e individeve te
diagnostikuar me bulimi jane
meshkujt ndersa 10% te
individeve qe vuajne nga bulimia
do te vdesin nga uria, sulmi ne
zemer, komplikimet e tjera
mjeksore apo vetvrasja.
CILAT JANE SIMPTOMAT E BULIMISE?
 Depresioni dhe humor I luhatshem
 Abuzim ndaj droges dhe alkoolit
 Agjerimi
 Ndjenja e fajit
 Perdorimi I shpeshte banjo pasi hahet
 Periudha menstruale te parregullt
 Te vjella
 Urth
 Probleme me stomakun
 Gjendra te fryra ne fytyre
 Prishjen e dhembeve
 Anoreksia - nënkupton një dëshirë të
egzagjeruar për të qenë i dobët,
duke pasur tendencën të ruash të
njëjtën peshë trupore përkohësisht.
Personat të cilat kanë anoreksi
prezantojnë një imazh të deformuar
mbi trupin e tyre duke e konsideruar
veten shumë më të shëndoshë se sa
janë në realitet dhe në periudhat kur
janë shumë nën peshën normale.
Këta persona hanë shumë pak,
preferojnë frutat dhe perimet,
evitojne sa më shume sheqernat dhe
pastat, mishin dhe djathrat sic dhe
gjellën e gatuar.
ANOREKSISË NERVORE, KARAKTERISTIKAT QË E
SHOQËROJNË :
 Refuzimi i mbajtjes së peshës trupore, mbi peshën minimale normale
 Frika e fortë dhe e vazhdueshme e ngritjes në peshë dhe
shtrembërimi i imazhit trupor i lidhur me përmasat trupore.
 Humbja e peshës në fillim arrihet përmes pakësimit të sasisë së
përgjithshme të ushqimit të marrë.
 Megjithëse ulja e nivelit të kalorive mund të kufizohet në fillim përmes
përjashtimit të ushqimeve të konsideruara hiperkalorike.
 Në pjesën më të madhe të rasteve këto subjekte arrijnë të kufizohen
në pak kategori ushqimesh.
 Për më tepër, ata mund të kryejnë sjellje eliminimi apo pastrimi siç
janë: “Të vjella të provokuara nga vetë personi, përdorim i
papërshtatshëm i laksativëve dhe diuretikëve, praktikim të tepruar të
aktivitetit fizik me qëllim uljen e peshës.
 Megjithëse disa individë mund të jenë të ndërgjegjshëm për dobësinë
e tyre fizike, ata në mënyrë tipike i mohojnë pasojat e rënda mbi
shëndetin e tyre mendor dhe emocional.
STATISTIKA
 Rreth 10 milione gra e nje milion burra ne SHBA
vuajne nga anoreksia.
 Pamjet ne revista ndikojne menyren se si grate e
vajzat shohin veten e tyre.
 Studimet tregojne se 80 % e vajzave dhe grave
jane te pakenaqura me trupin e tyre.
 Anoreksia dhe bulimia godasin para adoleshences.
 Shqetesimet me ushqyerjen si anoreksia dhe
bulimia godasin 1 ne 10 vete para adoleshences.
SHENJAT E ANOREKSISE
 Humbje ne peshe(15% e peshes qe pritet te
humbet)
 Perdorimi I metodave per nxjerrjen e ushqimit
 Ndryshim I ciklit te mestruacioneve
 Probleme me kockat
 Probleme me aparatin e dhembeve
 Ndryshimi I ngjyres se lekures(ngjyre e verdhe)
 Shenja depresioni
 Izolim social
 Perfeksionimi
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara

More Related Content

What's hot

Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerjaBiologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerjaOksana Kamberi
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Si ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonëArdian Hyseni
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
 
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te UshqyeritPiramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te UshqyeritEdward Newgate
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Xhoana Pepa
 
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneFialdoMema
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 

What's hot (19)

Obeziteti shqip
Obeziteti shqipObeziteti shqip
Obeziteti shqip
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerjaBiologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
Biologji : Piramida ushqimore dhe semundjet nga keq ushqyerja
 
Ushqyerja
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Si ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonë
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
 
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te UshqyeritPiramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
 
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin toneaktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Dietologji
DietologjiDietologji
Dietologji
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
 

Viewers also liked

Hipertensioni
Hipertensioni Hipertensioni
Hipertensioni Dani Muhaj
 
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti PediatrikObeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrikeniacs
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
 
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte EliotDylazeka
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 

Viewers also liked (7)

Hipertensioni
Hipertensioni Hipertensioni
Hipertensioni
 
Obeziteti Pediatrik
Obeziteti PediatrikObeziteti Pediatrik
Obeziteti Pediatrik
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
 
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 

Similar to Projekt Biologji XIb Ervis Cara

Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriutSi ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriutAriola Hida
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeErvis Duti
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliirena kotobelli
 
Projekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket SelimajProjekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket SelimajTekla Jamiles
 
Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal Hysni Dida
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjetMarjan DODAJ
 
Organizmat e modifikuar gjenetikisht
Organizmat e modifikuar gjenetikishtOrganizmat e modifikuar gjenetikisht
Organizmat e modifikuar gjenetikishtamla hoxha
 

Similar to Projekt Biologji XIb Ervis Cara (19)

Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Leksioni nr6
Leksioni nr6Leksioni nr6
Leksioni nr6
 
Ed.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptxEd.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptx
 
Malnutricioni
MalnutricioniMalnutricioni
Malnutricioni
 
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriutSi ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
 
Kapitulli i diabeti
Kapitulli i diabetiKapitulli i diabeti
Kapitulli i diabeti
 
Projekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket SelimajProjekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket Selimaj
 
Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
 
Ushtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetinUshtrimet fizike mbi shendetin
Ushtrimet fizike mbi shendetin
 
Organizmat e modifikuar gjenetikisht
Organizmat e modifikuar gjenetikishtOrganizmat e modifikuar gjenetikisht
Organizmat e modifikuar gjenetikisht
 
Semundjet Biologji
Semundjet BiologjiSemundjet Biologji
Semundjet Biologji
 
Te ushqyerit
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
 

More from Ervis Cara

Urinary tract infections on children ERVIS CARA
Urinary tract infections on children ERVIS CARAUrinary tract infections on children ERVIS CARA
Urinary tract infections on children ERVIS CARAErvis Cara
 
Detyre kursi! Ervis Cara
Detyre kursi! Ervis CaraDetyre kursi! Ervis Cara
Detyre kursi! Ervis CaraErvis Cara
 
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Ervis Cara
 
Kompleks kalaja e qafes
Kompleks kalaja e qafesKompleks kalaja e qafes
Kompleks kalaja e qafesErvis Cara
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraErvis Cara
 
Projekt Anglisht Ervis Cara parashikimi motit per nje jave
Projekt Anglisht Ervis Cara parashikimi motit per nje javeProjekt Anglisht Ervis Cara parashikimi motit per nje jave
Projekt Anglisht Ervis Cara parashikimi motit per nje javeErvis Cara
 
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Ervis Cara
 
Projekt Kimi XIb Ervis Cara
Projekt Kimi XIb Ervis CaraProjekt Kimi XIb Ervis Cara
Projekt Kimi XIb Ervis CaraErvis Cara
 
Projekt Trashgimi Ervis Cara XIb
Projekt Trashgimi Ervis Cara XIbProjekt Trashgimi Ervis Cara XIb
Projekt Trashgimi Ervis Cara XIbErvis Cara
 
Projekt shkolla "Osman Gjini" Ervis Cara
Projekt shkolla "Osman Gjini" Ervis CaraProjekt shkolla "Osman Gjini" Ervis Cara
Projekt shkolla "Osman Gjini" Ervis CaraErvis Cara
 

More from Ervis Cara (10)

Urinary tract infections on children ERVIS CARA
Urinary tract infections on children ERVIS CARAUrinary tract infections on children ERVIS CARA
Urinary tract infections on children ERVIS CARA
 
Detyre kursi! Ervis Cara
Detyre kursi! Ervis CaraDetyre kursi! Ervis Cara
Detyre kursi! Ervis Cara
 
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
Projekt Ndotja e mjedisit! Ervis Cara
 
Kompleks kalaja e qafes
Kompleks kalaja e qafesKompleks kalaja e qafes
Kompleks kalaja e qafes
 
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
 
Projekt Anglisht Ervis Cara parashikimi motit per nje jave
Projekt Anglisht Ervis Cara parashikimi motit per nje javeProjekt Anglisht Ervis Cara parashikimi motit per nje jave
Projekt Anglisht Ervis Cara parashikimi motit per nje jave
 
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara
 
Projekt Kimi XIb Ervis Cara
Projekt Kimi XIb Ervis CaraProjekt Kimi XIb Ervis Cara
Projekt Kimi XIb Ervis Cara
 
Projekt Trashgimi Ervis Cara XIb
Projekt Trashgimi Ervis Cara XIbProjekt Trashgimi Ervis Cara XIb
Projekt Trashgimi Ervis Cara XIb
 
Projekt shkolla "Osman Gjini" Ervis Cara
Projekt shkolla "Osman Gjini" Ervis CaraProjekt shkolla "Osman Gjini" Ervis Cara
Projekt shkolla "Osman Gjini" Ervis Cara
 

Projekt Biologji XIb Ervis Cara

 • 2. PARATHENIE: Organizmi jone eshte nje sitem nderveprues shume kompleks qe na mundeson cdo aktivitet qe ne kryejm. Se pari ne duhet te kujdesemi per shendetin tone dhe te tregoim respekt per organizmin tone. Ushqyerja ne menyr te shendetshme eshte njera nga format e kujdesit qe ne duhet te tregoim per organizmin tone. Nje ushqim I shendetshem do te thote nje organizem mirefunksionues dhe nje jet me e bukur.
 • 3. TEMA: TE USHQYERIT SHENDETSHEM,BULIMIA DHE ANOREKSIA Objektivat: 1-Edukimi mbi kujdesin ndaj trupit dhe shendetit vetijak. 2-Te mesojme te duam veten dhe te kujdesemi per te. 3-Te njohim disa semundje te kockave dhe te lekures dhe si ti parandalojme ato. 4-Te ushtrohemi ne veprimtari kerkuese ,studiuese te sistemojm e prezantojme mire punen. 5-Te nxitet puna individuale e harmonizuar me ate ne grup.
 • 4. Përmbajtja e projektit: Në këtë projekt ne kemi studiuar dhe punuar mbi crregullimet në të ngrënë.Kemi mbledhur dhe paraqitur informacione të ndryshme mbi obezitetin, buliminë dhe anoreksinë nervore. Gjithashtu në këtë projekt ne kemi paraqitur foto të ndryshme në lidhje me këto crregullime.
 • 5. SI DUHET TI KUPTOJMË ÇRREGULLIMET E TË NGRËNIT, SI DHE NË ÇFARË FORMASH SHFAQEN?  Çrregullimet e të ngrënit karakterizohen nga prania e shtrembërimeve të forta në sjelljen e të ngrënit. Ndër çrregullimet më të shpeshta janë Anoreksia nervore, Bulimia nervore, çrregullime të paspecifikuara, si dhe obeziteti. Në thelb anoreksia nervore mund të konceptohet si një sjellje e mësuar, e cila bëhet e qëndrueshme nëpërmjet përforcimeve pozitive, që e shoqërojnë në fillimet e saj. Anoreksia nervore, e cila shfaqet me refuzimin e mbajtjes së peshës trupore mbi peshën minimale normale është një çrregullim me rrezik serioz për jetën që nuk shkaktohet nga asnjë sëmundje fizike. Etimiologjia e termit anoreksi, nënkupton një humbje të rëndë të oreksit me bazë emocionale, ndërsa bulimia e prejardhur nga fjalët greke “bous’ që do të thotë kafshë dhe “limos” që do të thotë uri, është e njohur ndryshe edhe si “sindroma e pastrimit”. Origjina gjuhësore e këtyre termave përputhet vetëm në dukje me këto çrregullime problematike për individët që i mbartin. Është interesant fakti që fjala anoreksi është përdorim i pasaktë, pasi shumë anoreksikë nuk shfaqin aq humbje të forta të oreksit sesa kanë frikë për të ngrënë. Si anoreksia, ashtu edhe bulimia nervore shfaqen zakonisht në nivelet më të ngritura të shoqërive, apo tek njerëz për të cilët eleganca fizike konsiderohet e rëndësishme.
 • 6. NË ÇFARË FORMASH SHFAQEN KËTO LLOJE ÇRREGULLIMESH?  Bazuar në praninë ose jo të episodeve të rregullta aktuale të të ngrënit pa kriter ose të sjelljeve të eliminimit, për vlerësim përdoren nëntipat e mëposhtëm: “Nëntipi kufizues, në të cilin kemi të bëjmë me rastet kur humbja e peshës tek këta individë arrihet në fillim përmes dietës, mosngrënies ose aktivitetit të tepërt fizik. Në përgjithësi tek këta persona nuk vërehen të ngrëna pa kriter ose sjellje eliminimi. Një tjetër formës e shfaqjes është edhe nëntipi me të ngrënët pa kriter ose të sjelljeve eliminuese. Kjo formë ndodh kur humbja e peshës tek këta individë arrihet përmes ngrënies pa kriter dhe përdorimit në vijim të sjelljeve eliminuese që kanë të bëjnë me : “të vjella të provokuara”, diuretikët dhe laksativët. Në disa raste individët nuk hanë pa kriter, po shfaqin përdorim të këtyre metodave pas marrjes së sasive të kufizuara të ushqimit. Duket se shpeshtësia e këtyre sjelljeve në këtë nëntip është, së paku javore, por të dhënat në dispozicion nuk janë të mjaftueshme për të specifikuar shpeshtësinë minimale.
 • 7. SËMUNDJET QË VIJNË NGA KEQUSHQYERJA  Problemet që mund të vijnë nga të ngrënit shumë dhe në mënyrë të pakontrolluar, janë të shumta dhe shkaktojnë avari të ndryshme në organizëm. Gjithashtu, të ushqyerit pa kriter është edhe një burim sëmundjesh, një pjesë e mirë e të cilave mund të jenë fatale për jetën. Disa prej sëmdundjeve kryesore që vijnësi pasoje e kequshqyerjes janë: 1. Bulimia nervore 2. Obeziteti 3. Anoreksia nervore
 • 8.  Bulimia është e ngjashme me anoreksinë, por ka disa ndryshime. Bulimikët nuk humbasin shumë në peshë dhe në të vërtetë ata janë pak mbipeshë.Gjithashtua ata janë të shqetësuar për masën e tyre trupore dhe duan të dobësohen. Ata kanë shpesh një babëzi për të ngrënë, konsumojnë sasi të mëdha karbohidratesh në një periudhë të shkurtër kohe dhe përdorin laksative që shtojnë jashtëqitjen për të eliminuar ushqimin që kanë konsumuar ose provokojnë të vjella. Bulimia nervore prek më shumë adoleshentet.
 • 9. SI MANIFESTOHET BULIMIA NERVORE?  Individët me bulimi nervore mund të përdorin mënyra të ndryshme për të shkaktuar të vjellët si: përdorimi i gishtave apo i mjeteve të tjera që shkaktojnë refleksin e të vjellit përmes stimulimit të faringut. Në faza të avancuara këto individë arrijnë të vjellin me komandë. Rrallë përdorin nxitësit e tipit të shurupëve apo përdorimi i papërshtatshëm i laksativëve, diuretikëve, enteroklizmave dhe medikamenteve të tjera. Të tjera masa nxitëse, janë mbajtja e dietës në ditët në vijim, ose kryerja e ushtrimeve të tepruara fizike. 
 • 10.
 • 11. STATISTIKA Bulimia me shume prek femrat Rreth 10% e individeve te diagnostikuar me bulimi jane meshkujt ndersa 10% te individeve qe vuajne nga bulimia do te vdesin nga uria, sulmi ne zemer, komplikimet e tjera mjeksore apo vetvrasja.
 • 12.
 • 13. CILAT JANE SIMPTOMAT E BULIMISE?  Depresioni dhe humor I luhatshem  Abuzim ndaj droges dhe alkoolit  Agjerimi  Ndjenja e fajit  Perdorimi I shpeshte banjo pasi hahet  Periudha menstruale te parregullt  Te vjella  Urth  Probleme me stomakun  Gjendra te fryra ne fytyre  Prishjen e dhembeve
 • 14.
 • 15.  Anoreksia - nënkupton një dëshirë të egzagjeruar për të qenë i dobët, duke pasur tendencën të ruash të njëjtën peshë trupore përkohësisht. Personat të cilat kanë anoreksi prezantojnë një imazh të deformuar mbi trupin e tyre duke e konsideruar veten shumë më të shëndoshë se sa janë në realitet dhe në periudhat kur janë shumë nën peshën normale. Këta persona hanë shumë pak, preferojnë frutat dhe perimet, evitojne sa më shume sheqernat dhe pastat, mishin dhe djathrat sic dhe gjellën e gatuar.
 • 16. ANOREKSISË NERVORE, KARAKTERISTIKAT QË E SHOQËROJNË :  Refuzimi i mbajtjes së peshës trupore, mbi peshën minimale normale  Frika e fortë dhe e vazhdueshme e ngritjes në peshë dhe shtrembërimi i imazhit trupor i lidhur me përmasat trupore.  Humbja e peshës në fillim arrihet përmes pakësimit të sasisë së përgjithshme të ushqimit të marrë.  Megjithëse ulja e nivelit të kalorive mund të kufizohet në fillim përmes përjashtimit të ushqimeve të konsideruara hiperkalorike.  Në pjesën më të madhe të rasteve këto subjekte arrijnë të kufizohen në pak kategori ushqimesh.  Për më tepër, ata mund të kryejnë sjellje eliminimi apo pastrimi siç janë: “Të vjella të provokuara nga vetë personi, përdorim i papërshtatshëm i laksativëve dhe diuretikëve, praktikim të tepruar të aktivitetit fizik me qëllim uljen e peshës.  Megjithëse disa individë mund të jenë të ndërgjegjshëm për dobësinë e tyre fizike, ata në mënyrë tipike i mohojnë pasojat e rënda mbi shëndetin e tyre mendor dhe emocional.
 • 17.
 • 18. STATISTIKA  Rreth 10 milione gra e nje milion burra ne SHBA vuajne nga anoreksia.  Pamjet ne revista ndikojne menyren se si grate e vajzat shohin veten e tyre.  Studimet tregojne se 80 % e vajzave dhe grave jane te pakenaqura me trupin e tyre.  Anoreksia dhe bulimia godasin para adoleshences.  Shqetesimet me ushqyerjen si anoreksia dhe bulimia godasin 1 ne 10 vete para adoleshences.
 • 19.
 • 20. SHENJAT E ANOREKSISE  Humbje ne peshe(15% e peshes qe pritet te humbet)  Perdorimi I metodave per nxjerrjen e ushqimit  Ndryshim I ciklit te mestruacioneve  Probleme me kockat  Probleme me aparatin e dhembeve  Ndryshimi I ngjyres se lekures(ngjyre e verdhe)  Shenja depresioni  Izolim social  Perfeksionimi