SlideShare a Scribd company logo
1 of 10
Baleti shqiptar ka një traditë shumë të mirë dhe
në këto 50 vjet ka qenë një pjesë e rëndësishme e
jetës kulturore në Shqipëri. Shumë koreografë e
kërcimtarë kanë kontribuar në zhvillimin dhe
përhapjen e kësaj gjinie në vendin tonë. Gjatë
viteve të komunizmit kultura kishte një rëndësi
të veçantë dhe arti ishte një mjet për të
mbështetur shtetin.
Nga kjo pikëpamje ky ishte një avantazh, por me
një çmim - që arti të ishte i lidhur me politikën
dhe në shërbim të regjimit. Eshtë e rëndësishme
të thuhet se u krijuan institucione kulturore dhe
shumë ansamble të vogla në të gjithë vendin.
Gjatë kësaj kohe u krijua Teatri i Operas dhe
Baletit, si dhe Shkolla e Baletit Shqiptar. Baleti
shqiptar ishte i tëri nën influencën e shkollës
ruse. Shumë pedagogë rusë dhanë mësim në
Shqipëri dhe shumë nga kërcimtarët tanë
studiuan në Rusi duke sjellë sistemin rus të
baletit me kthimin e tyre.
"Halili dhe Hajria" njihet si
baleti i pare shqiptar me tri
akte. Subjekti eshte mbeshtetur
ne dramen me te njejtin emer
te Kol Jakoves dhe pak a shume
tregon per qendresen e
malesoreve kunder shtypjes
otomane ne Shqiperi. Per
koreograf ka pasur Panajot
Kanacin me muzike te Tish
Daija dhe ne skene eshte vene
ne vitin 1963.
Baleti projekt
Baleti projekt
Baleti projekt
Baleti projekt
Baleti projekt
Baleti projekt

More Related Content

What's hot

Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeutenis vladi
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Darla Evangjeli
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeFjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeAlush Kryeziu
 
Gjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetKlea Vyshka
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Organet Kryesore Te BEE
Organet Kryesore Te BEEOrganet Kryesore Te BEE
Organet Kryesore Te BEEMenaxherat
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
problemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drDonalda Kellezi
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 

What's hot (20)

Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeFjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Gjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimet
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 
Organet Kryesore Te BEE
Organet Kryesore Te BEEOrganet Kryesore Te BEE
Organet Kryesore Te BEE
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
problemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te drproblemet e respektimit te te dr
problemet e respektimit te te dr
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 

More from Arjan Shahinlli

More from Arjan Shahinlli (10)

Alkoli droga
Alkoli droga Alkoli droga
Alkoli droga
 
Alkoolet alkol
Alkoolet alkolAlkoolet alkol
Alkoolet alkol
 
Aksidente rrugore
Aksidente rrugore Aksidente rrugore
Aksidente rrugore
 
Kimia organike ne jeten e perditshme
 Kimia organike ne jeten e perditshme Kimia organike ne jeten e perditshme
Kimia organike ne jeten e perditshme
 
Statistika 2
Statistika 2Statistika 2
Statistika 2
 
Statistika 1
Statistika 1Statistika 1
Statistika 1
 
Historiku matematika
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
 
Ergonomoia
ErgonomoiaErgonomoia
Ergonomoia
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
 
Gjitaret projekt
Gjitaret projektGjitaret projekt
Gjitaret projekt
 

Baleti projekt

 • 1.
 • 2.
 • 3. Baleti shqiptar ka një traditë shumë të mirë dhe në këto 50 vjet ka qenë një pjesë e rëndësishme e jetës kulturore në Shqipëri. Shumë koreografë e kërcimtarë kanë kontribuar në zhvillimin dhe përhapjen e kësaj gjinie në vendin tonë. Gjatë viteve të komunizmit kultura kishte një rëndësi të veçantë dhe arti ishte një mjet për të mbështetur shtetin. Nga kjo pikëpamje ky ishte një avantazh, por me një çmim - që arti të ishte i lidhur me politikën dhe në shërbim të regjimit. Eshtë e rëndësishme të thuhet se u krijuan institucione kulturore dhe shumë ansamble të vogla në të gjithë vendin. Gjatë kësaj kohe u krijua Teatri i Operas dhe Baletit, si dhe Shkolla e Baletit Shqiptar. Baleti shqiptar ishte i tëri nën influencën e shkollës ruse. Shumë pedagogë rusë dhanë mësim në Shqipëri dhe shumë nga kërcimtarët tanë studiuan në Rusi duke sjellë sistemin rus të baletit me kthimin e tyre.
 • 4. "Halili dhe Hajria" njihet si baleti i pare shqiptar me tri akte. Subjekti eshte mbeshtetur ne dramen me te njejtin emer te Kol Jakoves dhe pak a shume tregon per qendresen e malesoreve kunder shtypjes otomane ne Shqiperi. Per koreograf ka pasur Panajot Kanacin me muzike te Tish Daija dhe ne skene eshte vene ne vitin 1963.