SlideShare a Scribd company logo
1 of 15
Roli I kimise organike ne jeten e perditshme
Punoi :Kancelari aurora
durres
KIMIA ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
• Nëse do t’i
hedhim një sy
botës që na
rrethon do të
vërenim që kimia
organike është e
përhapur kudo.
PËRDORIMI I PLASTIKËS
• Plastika
përmban në
përbërjen e saj
kimi organike
dhe konkretisht
e përbërë prej
polimereve.
PERDORIMI TE VESHJET
• Pëlhurat që ne
përdorim për tu
veshur dhe ngjyrat e
shumta që i japin
atyre përmbajnë kimi
organike, një teori e
përdorur gjerësisht në
fushën e tekstileve.
USHQIMET
• Ushqimet që ne përdorim
përbëhen nga kimia
organike si psh: B-Karoteni
që është e pranishme në
shumë ushqime me natyrë
bimore.
Përdorimi ne transport
• Edhe në transport
kimia organike
përdoret gjerësisht
në gomat e
makinave.
• Butadiem 1,3
është substanca
bazë.
NAFTALINA
• Kimia organike përdoret
edhe në vrasjen e
insekteve dhe baza e
krijimit të këtyre
produkteve është naftalina.
Perdorimi ne Ushtri
• Roli i kimise organike
është shumë i
rëndësishëm edhe në
industrinë ushtarake ,
kryesisht në prodhimin
e gazrave toksik të
përdorura për herë të
parë nga ushtria
gjermane në luftën e
parë botërore.
Përdorimet në bujqësi
• Edhe në bujqësi
kimia organike
përdoret tek
pesticidet por
efekti I tyre ështe
në disa raste edhe
I dëmshëm.
Detergjentët
• Përdorimi i kimisë
organike është i
pashmangshëm edhe
te prodhimi i
detergjentëve si psh.
Trielina e cila
përdoret për heqjen
e yndyrës nga rrobat
Mjeksia
• Shurupet e kollës
përbëhen nga
Guaikol
• Alpirina përbëhet
nga paracetamoli
Përdorimi në industrinë ushqimore
• Shumë produkte
ushqimore kanë në
përbërje të tyre
Butihidroksiamizitol
E103
Higjena e gojës
• Pasta e
dhëmbëve ka në
përbërjen e vet
Timol
Timoli
• Trumza , sherebeli,
rozmarina etj
përmbajnë timol.
Trupi i njeriut
•Vet trupi I
njeriut
përmban
kimi
organike

More Related Content

What's hot

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Klarisa Klara
 
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptarBleona Çoba
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreArlinda
 
Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetikedionis dioni
 
Ese: "E vërteta shpesh nuk na pëlqen, por eshte ajo qe vlen!'
Ese: "E vërteta shpesh nuk na pëlqen, por eshte ajo qe vlen!' Ese: "E vërteta shpesh nuk na pëlqen, por eshte ajo qe vlen!'
Ese: "E vërteta shpesh nuk na pëlqen, por eshte ajo qe vlen!' Xhuliana Haxhiu
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEKleaHaka
 

What's hot (20)

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
Si ta ruajme shqisen e te degjuarit nga zhurmat ?
 
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptar
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Ndotja akuustike
Ndotja akuustike Ndotja akuustike
Ndotja akuustike
 
Aksidentet rrugore
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
 
Valet elektomagnetike
Valet elektomagnetikeValet elektomagnetike
Valet elektomagnetike
 
Ese: "E vërteta shpesh nuk na pëlqen, por eshte ajo qe vlen!'
Ese: "E vërteta shpesh nuk na pëlqen, por eshte ajo qe vlen!' Ese: "E vërteta shpesh nuk na pëlqen, por eshte ajo qe vlen!'
Ese: "E vërteta shpesh nuk na pëlqen, por eshte ajo qe vlen!'
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
 

More from Arjan Shahinlli

More from Arjan Shahinlli (10)

Alkoli droga
Alkoli droga Alkoli droga
Alkoli droga
 
Alkoolet alkol
Alkoolet alkolAlkoolet alkol
Alkoolet alkol
 
Aksidente rrugore
Aksidente rrugore Aksidente rrugore
Aksidente rrugore
 
Statistika 2
Statistika 2Statistika 2
Statistika 2
 
Statistika 1
Statistika 1Statistika 1
Statistika 1
 
Historiku matematika
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
 
Ergonomoia
ErgonomoiaErgonomoia
Ergonomoia
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
 
Baleti projekt
Baleti projekt Baleti projekt
Baleti projekt
 
Gjitaret projekt
Gjitaret projektGjitaret projekt
Gjitaret projekt
 

Kimia organike ne jeten e perditshme

 • 1. Roli I kimise organike ne jeten e perditshme Punoi :Kancelari aurora durres
 • 2. KIMIA ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME • Nëse do t’i hedhim një sy botës që na rrethon do të vërenim që kimia organike është e përhapur kudo.
 • 3. PËRDORIMI I PLASTIKËS • Plastika përmban në përbërjen e saj kimi organike dhe konkretisht e përbërë prej polimereve.
 • 4. PERDORIMI TE VESHJET • Pëlhurat që ne përdorim për tu veshur dhe ngjyrat e shumta që i japin atyre përmbajnë kimi organike, një teori e përdorur gjerësisht në fushën e tekstileve.
 • 5. USHQIMET • Ushqimet që ne përdorim përbëhen nga kimia organike si psh: B-Karoteni që është e pranishme në shumë ushqime me natyrë bimore.
 • 6. Përdorimi ne transport • Edhe në transport kimia organike përdoret gjerësisht në gomat e makinave. • Butadiem 1,3 është substanca bazë.
 • 7. NAFTALINA • Kimia organike përdoret edhe në vrasjen e insekteve dhe baza e krijimit të këtyre produkteve është naftalina.
 • 8. Perdorimi ne Ushtri • Roli i kimise organike është shumë i rëndësishëm edhe në industrinë ushtarake , kryesisht në prodhimin e gazrave toksik të përdorura për herë të parë nga ushtria gjermane në luftën e parë botërore.
 • 9. Përdorimet në bujqësi • Edhe në bujqësi kimia organike përdoret tek pesticidet por efekti I tyre ështe në disa raste edhe I dëmshëm.
 • 10. Detergjentët • Përdorimi i kimisë organike është i pashmangshëm edhe te prodhimi i detergjentëve si psh. Trielina e cila përdoret për heqjen e yndyrës nga rrobat
 • 11. Mjeksia • Shurupet e kollës përbëhen nga Guaikol • Alpirina përbëhet nga paracetamoli
 • 12. Përdorimi në industrinë ushqimore • Shumë produkte ushqimore kanë në përbërje të tyre Butihidroksiamizitol E103
 • 13. Higjena e gojës • Pasta e dhëmbëve ka në përbërjen e vet Timol
 • 14. Timoli • Trumza , sherebeli, rozmarina etj përmbajnë timol.
 • 15. Trupi i njeriut •Vet trupi I njeriut përmban kimi organike