SlideShare a Scribd company logo
1 of 13
Evidentimi I problemeve te
shoqerive te Rumanise, Turqise,
Bullgarise
*Ballkani ne periudhen
mes dy lufterave
Punoi:Kancelari AurorA Durres
Diktatura monarkike në Rumani
Rumania ishte gjithashtu një nga shtetet fituese të Luftës së Parë Botërore
gjë e cila u shpërblye më së miri në Konferencën e Paqes në Paris, sepse u
bashkua me Aleatët. Në vitin 1878 Rumania shpalli pavarësinë, por
shumica e mirë e rumunëve mbeti jashtë shtetit të ri, veçanërisht ata të
Transilvanisë.
Pas shpërblimit nga Konferenca e Parisit, mori Transilvaninë, Bukovinën,
një pjesë të Banatit nga Austro-Hungaria dhe Besarabinë nga Rusia. Kështu
Rumania dyfishoi sipërfaqen dhe numrin e popullsisë, duke përfituar troje
të gjera e të pasura, toka bujqësore, zona industriale, burime natyrore,
etj.
Por politikanët e këtij vendi pas periudhës së luftës dështuan në
qeverisjen e tyre pasi nuk arritën të kuptonin se në duart e tyre ishte një
shtet krejtësisht i ri me një numër i madh minoritetesh dhe jo Rumania e
vjetër.
Mbreti Ferdinandi I i derës së Hohenzollern-Sigmaringen, përshtati një
kushtetutë tejet dritëshkurtër siç ishte edhe vetë monarku. Kjo
kushtetutë nxiti përpjekjet e nacionaliste, politike dhe ekonomike në
periudhën mes dy luftërave.
Në vitin 1927 mbreti si dhe arkitekti i kësaj kushtetute, Ion Bratianu,
vdiqën dhe vëmendja u përqendrua te i biri i Ferdinandit, Carol-i i II si i
vetmi që mund ta shpëtonte Rumaninë.
“Por Carol-i ishte një zgjedhje e pafat. Veprimet që ai ndërmori e bënë
diktator, madje e damkosën keqazi”.
Historia tregoi se ai ishte një njeri mendjelehtë dhe qejfli, i cili e kalonte
pjesën më të madhe të kohës me të dashurën e vet Madam Lupescu-n, dhe
i dhënë pas makinave e gjuetisë.
Ai shpërdoroi popullaritetin e tij, benefitet që Rumania fitoi nga Traktati i
Paqes në Paris më 1919. Pas arratisjes së tij ai u zëvendësua nga i biri
Mihai. Por edhe ky i fundit nuk e pati shumë të gjatë, pasi i shtyrë nga
komunistët në vitin 1947 u detyrua të abdikonte nga froni. Ai u kthye në
vend pas rënies së komunizmit njësoj si Leka i Shqipërisë, duke mbetur
një ambasador aktiv dhe elokuent i Rumanisë.
Diktaturamonarkikenë Bullgari
Bullgariaishtei vetmi vend i BallkanitqënëLuftëneParëBotëroreishterreshtuarme palënhumbëse.Traktatii
Neuilly-sëedetyroiBullgarinëtënxirrteduarshnjë pjesëtëthesaritdhetëterritoreve.Kundërmë erëndaishte
humbjaeTrakësdhedaljesnëdetin Egje. MbretiFerdinandI ngaderae Saxe-Coburgëveme ambiciete tij të
pakontrollueshmee kishtefuturBullgarinënëdyluftërashkatërruesebrendadyvjetëve. Përkëtëaiu shtytë
abdikonte.
Nëperiudhënmes dyluftëravebotëroreBullgariaupasuangangjarjetëstuhishmedhekështu u bëvendi i parënë
Ballkankuu vendos regjimi radikalagrardheeparaqëpërjetoinjë grushtshtetitëpërgjakshëm kupasoimevrasjen
makabredhe gjymtimin ekryeministrit.Përvitetëtërapatinjërepresion,terrorizëmdhenacionalizëmradikal.
KështuBorisii III nëvitin 1919zëvendësoi tëatinFerdinandin.Ai u përballme sfidëne tij tëparë,atëtëshpëtimittë
fronitnga kryeministriagrarAleksandërStambulinski,republikani përbetuar.
“Borisii mërzitshëm,shkarkoiStambulinski-ndhepërmesintrigave, pasnjë tjetërgrushtshteti aikrijoi njëgjysmë-
diktaturë”.Ai vdiqnëmënyrëmisteriozenëvitin 1943misterii cili nukështëzbuluaredhe sot.Vendin etij ezurii
biri Simeoni.Porashtusi Mihai në Rumanikomunistëtedetyruan(shtrënguan)tëabdikontengafroni.Ai ukthye
nëBullgari nëvitin 2001kupatinjëkarrierëtësuksesshmepolitikesi kryeministëri vendit nga 2001– 2005.
Turqia dhe diktatura e Ataturkut
Edhe pse Turqia “fizikisht” nuk është pjesë e Ballkanit, por
periudha mes dy luftërave botërore pati ngjashmëri me vendet e
tjera të gadishullit. Mustafa Qemal Ataturku i shkon për shtat
modelit të njeriut të fortë të Ballkanit si në dukje ashtu edhe
në përmbajtje.
Ataturku i lindur në Ballkan bëri emër po në këto vise gjatë
luftës së parë botërore. Kur erdhi në pushtet ai u bashkua me
Antantën Ballkanike me 1931. Për rrjedhojë u përfshi dhe u
ballafaqua me shumë probleme që pllakosën bashkëkohësit e tij
ballkanikë.
“Objektivi i tij ishte më shumë se modernizimi, ai shpresonte të
mbërrinte në modernitet. Disa prej burrave të fortë të Ballkanit
në periudhën mes dy luftërave i kufizonin reformat e tyre për
modernizimin thjeshtë duke përshtatur modernizimin dhe
teknologjinë perëndimore.
Ataturku kërkonte ndryshime sa më të gjera dhe më të thella duke
shpresuar të institucionalizonte modernitetin- pranimin e
idealeve perëndimore”.
Përpjekja e Ataturkut për reformën zgjedhore ishte një dështim i
plotë, e cila konsistonte në heqjen dorë nga shkrimi Osman
Arabo-Persian duke favorizuar alfabetin latin. Por kjo shndërroi
mbarë vendin në analfabetizëm.
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13

More Related Content

What's hot

Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesatldddmk
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitMatilda Gremi
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
 

What's hot (20)

Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Mikrogjallesat
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
 
Aparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 

Similar to Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13

SHKOLLA "ALBANET" Ahmet zogu Klaudio Merepeza
SHKOLLA "ALBANET"  Ahmet zogu Klaudio MerepezaSHKOLLA "ALBANET"  Ahmet zogu Klaudio Merepeza
SHKOLLA "ALBANET" Ahmet zogu Klaudio MerepezaSHKOLLA "ALBANET"
 
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8SHKOLLA "ALBANET"
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET"
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Zana_Ana
 
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Klevi Hoxha
 

Similar to Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13 (7)

SHKOLLA "ALBANET" Ahmet zogu Klaudio Merepeza
SHKOLLA "ALBANET"  Ahmet zogu Klaudio MerepezaSHKOLLA "ALBANET"  Ahmet zogu Klaudio Merepeza
SHKOLLA "ALBANET" Ahmet zogu Klaudio Merepeza
 
Ahmet Zogu
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet Zogu
 
Ahmet Zogu
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet Zogu
 
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
SHKOLLA " ALBANET" TIRANE DETYRE:Ahmet zogu Ergi Tafa klasa 8
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
 
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
 

More from Arjan Shahinlli

More from Arjan Shahinlli (10)

Alkoli droga
Alkoli droga Alkoli droga
Alkoli droga
 
Alkoolet alkol
Alkoolet alkolAlkoolet alkol
Alkoolet alkol
 
Aksidente rrugore
Aksidente rrugore Aksidente rrugore
Aksidente rrugore
 
Kimia organike ne jeten e perditshme
 Kimia organike ne jeten e perditshme Kimia organike ne jeten e perditshme
Kimia organike ne jeten e perditshme
 
Statistika 2
Statistika 2Statistika 2
Statistika 2
 
Statistika 1
Statistika 1Statistika 1
Statistika 1
 
Historiku matematika
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
 
Ergonomoia
ErgonomoiaErgonomoia
Ergonomoia
 
Baleti projekt
Baleti projekt Baleti projekt
Baleti projekt
 
Gjitaret projekt
Gjitaret projektGjitaret projekt
Gjitaret projekt
 

Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13

 • 1. Evidentimi I problemeve te shoqerive te Rumanise, Turqise, Bullgarise *Ballkani ne periudhen mes dy lufterave Punoi:Kancelari AurorA Durres
 • 2.
 • 3.
 • 4.
 • 5.
 • 6.
 • 7.
 • 8. Diktatura monarkike në Rumani Rumania ishte gjithashtu një nga shtetet fituese të Luftës së Parë Botërore gjë e cila u shpërblye më së miri në Konferencën e Paqes në Paris, sepse u bashkua me Aleatët. Në vitin 1878 Rumania shpalli pavarësinë, por shumica e mirë e rumunëve mbeti jashtë shtetit të ri, veçanërisht ata të Transilvanisë. Pas shpërblimit nga Konferenca e Parisit, mori Transilvaninë, Bukovinën, një pjesë të Banatit nga Austro-Hungaria dhe Besarabinë nga Rusia. Kështu Rumania dyfishoi sipërfaqen dhe numrin e popullsisë, duke përfituar troje të gjera e të pasura, toka bujqësore, zona industriale, burime natyrore, etj. Por politikanët e këtij vendi pas periudhës së luftës dështuan në qeverisjen e tyre pasi nuk arritën të kuptonin se në duart e tyre ishte një shtet krejtësisht i ri me një numër i madh minoritetesh dhe jo Rumania e vjetër. Mbreti Ferdinandi I i derës së Hohenzollern-Sigmaringen, përshtati një kushtetutë tejet dritëshkurtër siç ishte edhe vetë monarku. Kjo kushtetutë nxiti përpjekjet e nacionaliste, politike dhe ekonomike në periudhën mes dy luftërave.
 • 9. Në vitin 1927 mbreti si dhe arkitekti i kësaj kushtetute, Ion Bratianu, vdiqën dhe vëmendja u përqendrua te i biri i Ferdinandit, Carol-i i II si i vetmi që mund ta shpëtonte Rumaninë. “Por Carol-i ishte një zgjedhje e pafat. Veprimet që ai ndërmori e bënë diktator, madje e damkosën keqazi”. Historia tregoi se ai ishte një njeri mendjelehtë dhe qejfli, i cili e kalonte pjesën më të madhe të kohës me të dashurën e vet Madam Lupescu-n, dhe i dhënë pas makinave e gjuetisë. Ai shpërdoroi popullaritetin e tij, benefitet që Rumania fitoi nga Traktati i Paqes në Paris më 1919. Pas arratisjes së tij ai u zëvendësua nga i biri Mihai. Por edhe ky i fundit nuk e pati shumë të gjatë, pasi i shtyrë nga komunistët në vitin 1947 u detyrua të abdikonte nga froni. Ai u kthye në vend pas rënies së komunizmit njësoj si Leka i Shqipërisë, duke mbetur një ambasador aktiv dhe elokuent i Rumanisë.
 • 10.
 • 11. Diktaturamonarkikenë Bullgari Bullgariaishtei vetmi vend i BallkanitqënëLuftëneParëBotëroreishterreshtuarme palënhumbëse.Traktatii Neuilly-sëedetyroiBullgarinëtënxirrteduarshnjë pjesëtëthesaritdhetëterritoreve.Kundërmë erëndaishte humbjaeTrakësdhedaljesnëdetin Egje. MbretiFerdinandI ngaderae Saxe-Coburgëveme ambiciete tij të pakontrollueshmee kishtefuturBullgarinënëdyluftërashkatërruesebrendadyvjetëve. Përkëtëaiu shtytë abdikonte. Nëperiudhënmes dyluftëravebotëroreBullgariaupasuangangjarjetëstuhishmedhekështu u bëvendi i parënë Ballkankuu vendos regjimi radikalagrardheeparaqëpërjetoinjë grushtshtetitëpërgjakshëm kupasoimevrasjen makabredhe gjymtimin ekryeministrit.Përvitetëtërapatinjërepresion,terrorizëmdhenacionalizëmradikal. KështuBorisii III nëvitin 1919zëvendësoi tëatinFerdinandin.Ai u përballme sfidëne tij tëparë,atëtëshpëtimittë fronitnga kryeministriagrarAleksandërStambulinski,republikani përbetuar. “Borisii mërzitshëm,shkarkoiStambulinski-ndhepërmesintrigave, pasnjë tjetërgrushtshteti aikrijoi njëgjysmë- diktaturë”.Ai vdiqnëmënyrëmisteriozenëvitin 1943misterii cili nukështëzbuluaredhe sot.Vendin etij ezurii biri Simeoni.Porashtusi Mihai në Rumanikomunistëtedetyruan(shtrënguan)tëabdikontengafroni.Ai ukthye nëBullgari nëvitin 2001kupatinjëkarrierëtësuksesshmepolitikesi kryeministëri vendit nga 2001– 2005.
 • 12. Turqia dhe diktatura e Ataturkut Edhe pse Turqia “fizikisht” nuk është pjesë e Ballkanit, por periudha mes dy luftërave botërore pati ngjashmëri me vendet e tjera të gadishullit. Mustafa Qemal Ataturku i shkon për shtat modelit të njeriut të fortë të Ballkanit si në dukje ashtu edhe në përmbajtje. Ataturku i lindur në Ballkan bëri emër po në këto vise gjatë luftës së parë botërore. Kur erdhi në pushtet ai u bashkua me Antantën Ballkanike me 1931. Për rrjedhojë u përfshi dhe u ballafaqua me shumë probleme që pllakosën bashkëkohësit e tij ballkanikë. “Objektivi i tij ishte më shumë se modernizimi, ai shpresonte të mbërrinte në modernitet. Disa prej burrave të fortë të Ballkanit në periudhën mes dy luftërave i kufizonin reformat e tyre për modernizimin thjeshtë duke përshtatur modernizimin dhe teknologjinë perëndimore. Ataturku kërkonte ndryshime sa më të gjera dhe më të thella duke shpresuar të institucionalizonte modernitetin- pranimin e idealeve perëndimore”. Përpjekja e Ataturkut për reformën zgjedhore ishte një dështim i plotë, e cila konsistonte në heqjen dorë nga shkrimi Osman Arabo-Persian duke favorizuar alfabetin latin. Por kjo shndërroi mbarë vendin në analfabetizëm.