SlideShare a Scribd company logo

Alkoli droga

Kancelari AurorA Durres

1 of 26
Download to read offline
Duhani,Alkolit, Droga !
Punoi: Kancelari Aurora
Durres
• Përveç duhanit një ves tjetër i dëmshëm është edhe alkooli. Edhe ky ves
është shkaktar i një vargu të gjerë sëmundjesh duke filluar që nga aparati
tretës, mëlçia, pankreasi e deri në dëmtime të pakthyeshme të sistemit
nervor qendror. Në mëlçi alkooli i konsumuar shkakton dëmtime të
qelizave hapatike, dëmtim që progreson në kohë dhe që varet nga doza e
konsumuar për ditë dhe nga veçoritë fiziologjike të individit. Kështu është
vërtetuar se sasia e rrezikshme alkoolit është ajo prej 20-40 gr. alkooli
etilik alkooli që përmban pije dehëse), ndërsa përdorimi 100-150 gr.
alkool në ditë, çon brenda një periudhe 10-vjeçare në cerozë. Nga ana
tjetër është vërtetuar edhe shkencërisht se për shkak të fiziologjisë
femrat.
Alkooli dhe dëmet!
Alkooli dhe dëmet!
• Njerëzit që pijnë prej vitesh alkool, që
nuk ndjejnë as gjë papritur një ditë
gjenden para një
fakti të hidhur, mëlçia e tyre ka marrë
fund, është kthyer në një mëlçi cerotike,
ose kanë shqetësime të lehta që nuk ja
vënë veshin, por bukur mirë ata bëjnë
puthjen e parë me vdekjen.
Edhe pankreasi pëson dëmtime nga
alkooli. Përdorimi i zgjatur i alkoolit e
dëmton në mënyrë kronike pankreasin
deri në atë shkallë sa ai nuk arrin të
sekretojë sasinë e duhur të enzimeve për
të kryer të plotë procesin e tretjes së
ushqimeve.
• Është vërtetuar se konsumimi i 20-50 gr.
alkool etilik (rreth 100 ml raki) në ditë
predispozon për dëmtime, ndërsa pirja e
100 gr alkool etilik ose mbi dopio raki
(200ml) apo 2 litra birrë për një periudhë
6-12 vjet jep në mënyrë të sigurt
dëmtime të pankreasit
Alkoli- demet
• Konsumimi për një kohë të shkurtër i një sasie të madhe
pijesh alkoolike rrezikon për pankretit akut që mund të çojë
deri në rrezikimin e jetës së personit në fjalë. Alkooli
shkakton gjithashtu gjendjen e të dehurit, në të cilën
sistemin nervor qendror nuk arrin të kontrollojë veprimet e
vullnetshme, apo të pavullnetshme të personit në fjalë. Por,
dëmi më i madh vjen nga përdorimi afatgjatë. Është
vërtetuar se për çdo 1 litër alkool, vdesin 1.000-2.000
qeliza, të
parikthyeshme të trurit.
• Kështu që përdoruesit kronikë të alkoolit, me kohë e çojnë
personin drejt demencës (shizofreni, marrëzi), degjenerimit
mendor (matufjepjes) etj. Pra, alkooli dëmton pa përjashtim
të gjitha organet e trurit, po ashtu si edhe duhani.
Alkoli- demet
 Teknikisht, drogat janë lëndë kimike të cilat
ndikojnë në funksionimin normal të trupit
dhe/ose të trurit.Jo të gjitha drogat janë të
paligjshme. Për shembull, kafeina (e cila
gjendet në kafe ose në pijen “Coca-Cola”),
nikotina (e cila gjendetnë cigare) dhe alkooli
teknikisht janë të gjitha droga të ligjshme
edhe pse zakonisht nuk quhen të tilla. Barnat,
si ato që shiten me recetë të lëshuar nga
mjeku ashtu edhe ato që shiten pa recetë
nëpër farmaci, janë droga të ligjshme të cilat
na ndihmojnë të shërohemi nga sëmundjet,
megjithëse edhe me to mund të abuzohet.
Drogat e paligjshme janë droga të cilat janë
kaq të dëmshme saqë vendet në mbarë botën
kanë vendosur t’i vendosin nën kontroll.Këto
vende kanë miratuar disa ligje
 Ndërkombëtare, në formën e konventave të
Organizatës së Kombeve të Bashkuara, të
cilat përcaktojnë se cilat droga duhen
vendosur nën kontroll.
Çfarë janë drogat?

Recommended

Duhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliAba Abush
 
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.
Le t'i themi stop, droges alkolit,duhanit.Vilson Shehu
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitJetmira Sula
 
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiDukuritë negative, pasojat dhe parandalimi
Dukuritë negative, pasojat dhe parandalimiFlorent Reshani
 

More Related Content

What's hot

Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Erdi Dibra
 
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.EsliSula1
 
Droga dhe efektet e saj
Droga dhe efektet e saj Droga dhe efektet e saj
Droga dhe efektet e saj Klodjan Hoxha
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIMirsad
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogatFleurati
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Darla Evangjeli
 

What's hot (20)

Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
 
Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga Shendeti Dhe Droga
Shendeti Dhe Droga
 
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
Duhanpirja, drogat e tjera dhe shendeti yne.
 
Droga dhe efektet e saj
Droga dhe efektet e saj Droga dhe efektet e saj
Droga dhe efektet e saj
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Llojet e drogave
Llojet e drogaveLlojet e drogave
Llojet e drogave
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
 
Barnat dhe drogat
Barnat dhe drogatBarnat dhe drogat
Barnat dhe drogat
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
 
Alkooli
Alkooli Alkooli
Alkooli
 
Problemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteve
 

Similar to Alkoli droga

pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.pptpdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.pptGeriLika
 
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Emáá SiiŊăŋîî
 
Duhani droga alkoli
Duhani droga alkoliDuhani droga alkoli
Duhani droga alkoliSaimir Dine
 
Alkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirjaAlkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirjaromina balla
 
Alkoolizmi
AlkoolizmiAlkoolizmi
AlkoolizmiKe Keiss
 
Armiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetitArmiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetitGerta Hoxha
 

Similar to Alkoli droga (13)

pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.pptpdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
pdfslide.net_-stop-droges dhe duhanit.ppt
 
Lufta Kunder Duhanit
Lufta Kunder DuhanitLufta Kunder Duhanit
Lufta Kunder Duhanit
 
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
Duhanidrogaalkoli 130424111249-phpapp02
 
Duhani droga alkoli
Duhani droga alkoliDuhani droga alkoli
Duhani droga alkoli
 
Alkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirjaAlkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirja
 
Duhani
DuhaniDuhani
Duhani
 
Alkoolizmi
AlkoolizmiAlkoolizmi
Alkoolizmi
 
Llojet e-drogave
Llojet e-drogaveLlojet e-drogave
Llojet e-drogave
 
Droga
DrogaDroga
Droga
 
Kokaina
Kokaina Kokaina
Kokaina
 
Alkooli
AlkooliAlkooli
Alkooli
 
neurologji projekt
neurologji projektneurologji projekt
neurologji projekt
 
Armiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetitArmiqtë e shëndetit
Armiqtë e shëndetit
 

More from Arjan Shahinlli

More from Arjan Shahinlli (10)

Alkoolet alkol
Alkoolet alkolAlkoolet alkol
Alkoolet alkol
 
Aksidente rrugore
Aksidente rrugore Aksidente rrugore
Aksidente rrugore
 
Kimia organike ne jeten e perditshme
 Kimia organike ne jeten e perditshme Kimia organike ne jeten e perditshme
Kimia organike ne jeten e perditshme
 
Statistika 2
Statistika 2Statistika 2
Statistika 2
 
Statistika 1
Statistika 1Statistika 1
Statistika 1
 
Historiku matematika
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
 
Ergonomoia
ErgonomoiaErgonomoia
Ergonomoia
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
 
Baleti projekt
Baleti projekt Baleti projekt
Baleti projekt
 
Gjitaret projekt
Gjitaret projektGjitaret projekt
Gjitaret projekt
 

Alkoli droga

 • 1. Duhani,Alkolit, Droga ! Punoi: Kancelari Aurora Durres
 • 2. • Përveç duhanit një ves tjetër i dëmshëm është edhe alkooli. Edhe ky ves është shkaktar i një vargu të gjerë sëmundjesh duke filluar që nga aparati tretës, mëlçia, pankreasi e deri në dëmtime të pakthyeshme të sistemit nervor qendror. Në mëlçi alkooli i konsumuar shkakton dëmtime të qelizave hapatike, dëmtim që progreson në kohë dhe që varet nga doza e konsumuar për ditë dhe nga veçoritë fiziologjike të individit. Kështu është vërtetuar se sasia e rrezikshme alkoolit është ajo prej 20-40 gr. alkooli etilik alkooli që përmban pije dehëse), ndërsa përdorimi 100-150 gr. alkool në ditë, çon brenda një periudhe 10-vjeçare në cerozë. Nga ana tjetër është vërtetuar edhe shkencërisht se për shkak të fiziologjisë femrat. Alkooli dhe dëmet!
 • 4. • Njerëzit që pijnë prej vitesh alkool, që nuk ndjejnë as gjë papritur një ditë gjenden para një fakti të hidhur, mëlçia e tyre ka marrë fund, është kthyer në një mëlçi cerotike, ose kanë shqetësime të lehta që nuk ja vënë veshin, por bukur mirë ata bëjnë puthjen e parë me vdekjen. Edhe pankreasi pëson dëmtime nga alkooli. Përdorimi i zgjatur i alkoolit e dëmton në mënyrë kronike pankreasin deri në atë shkallë sa ai nuk arrin të sekretojë sasinë e duhur të enzimeve për të kryer të plotë procesin e tretjes së ushqimeve. • Është vërtetuar se konsumimi i 20-50 gr. alkool etilik (rreth 100 ml raki) në ditë predispozon për dëmtime, ndërsa pirja e 100 gr alkool etilik ose mbi dopio raki (200ml) apo 2 litra birrë për një periudhë 6-12 vjet jep në mënyrë të sigurt dëmtime të pankreasit Alkoli- demet
 • 5. • Konsumimi për një kohë të shkurtër i një sasie të madhe pijesh alkoolike rrezikon për pankretit akut që mund të çojë deri në rrezikimin e jetës së personit në fjalë. Alkooli shkakton gjithashtu gjendjen e të dehurit, në të cilën sistemin nervor qendror nuk arrin të kontrollojë veprimet e vullnetshme, apo të pavullnetshme të personit në fjalë. Por, dëmi më i madh vjen nga përdorimi afatgjatë. Është vërtetuar se për çdo 1 litër alkool, vdesin 1.000-2.000 qeliza, të parikthyeshme të trurit. • Kështu që përdoruesit kronikë të alkoolit, me kohë e çojnë personin drejt demencës (shizofreni, marrëzi), degjenerimit mendor (matufjepjes) etj. Pra, alkooli dëmton pa përjashtim të gjitha organet e trurit, po ashtu si edhe duhani. Alkoli- demet
 • 6.  Teknikisht, drogat janë lëndë kimike të cilat ndikojnë në funksionimin normal të trupit dhe/ose të trurit.Jo të gjitha drogat janë të paligjshme. Për shembull, kafeina (e cila gjendet në kafe ose në pijen “Coca-Cola”), nikotina (e cila gjendetnë cigare) dhe alkooli teknikisht janë të gjitha droga të ligjshme edhe pse zakonisht nuk quhen të tilla. Barnat, si ato që shiten me recetë të lëshuar nga mjeku ashtu edhe ato që shiten pa recetë nëpër farmaci, janë droga të ligjshme të cilat na ndihmojnë të shërohemi nga sëmundjet, megjithëse edhe me to mund të abuzohet. Drogat e paligjshme janë droga të cilat janë kaq të dëmshme saqë vendet në mbarë botën kanë vendosur t’i vendosin nën kontroll.Këto vende kanë miratuar disa ligje  Ndërkombëtare, në formën e konventave të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, të cilat përcaktojnë se cilat droga duhen vendosur nën kontroll. Çfarë janë drogat?
 • 8.  Kanabisi është një lëndë si duhani, me ngjyrë mes të gjelbrës dhe kafesë, e cila përbëhet nga lulet dhe gjethet e sipërme të thara të bimës së kërpit.  Në periudhën afatshkurtër, përdoruesit i rritet oreksi dhe pulsi. Përdoruesi ka probleme edhe me kryerjen e akteve fizike dhe intelektuale, si për shembull e ka të vështirë të ngasë makinën apo të mendojë në mënyrë logjike. Nëse merret në doza të mëdha, kanabisi mund të mprehë perceptimin e tingujve dhe të ngjyrave nga ana e përdoruesit, ndërkohë që ia bën të ngadaltë dhe të paqartë të menduarit. Kanabis
 • 9.  Kokaina është një pluhur i bardhë ose ngjyrë qumështi, i cili vepron si stimulues i fuqishëm.Kokaina nxirret nga gjethet e bimës së kokës.Gjatë rrugës, mund të tretet ose të “pritet”me lëndë të tjera me qëllim që të rritet sasia. Efektet afatshkurtra përfshijnë humbjen e oreksit, shpejtimin e frymëmarrjes dhe rritjen. e temperaturës së trupit dhe të rrahjeve të zemrës. Përdoruesit mund të sillen në mënyrë shumë të çuditshme dhe të parregullt dhe,ndonjëherë edhe në mënyrë të dhunshme.Doza të tepërta të kokainës mund të shkaktojnë edhe konvulsione, krizë epilepsie,hemorragji cerebrale ose mosfunksionim të zemrës. Kokaina.
 • 10. Heroina është një drogë që shkakton varësi dhe që ka veti kundra dhimbjes dhe e cila prodhohet përmes përpunimit të morfinës,një lëndë natyrore e cila nxirret nga bima e opiumit. Pasojat afatshkurtra përfshijnë zvogëlimin e bebes së syrit, të përzier, të vjella, përgjumje, paaftësi për t’u përqendruar dhe apati.Heroina shkakton varësi të madhe fizike dhe psikologjike te përdoruesi. Përdoruesit rrezikojnë të zhvillojnë edhe një shkallë tolerance ndaj kësaj droge, çka do të thotë se me kalimin e kohës u duhet të marrin doza gjithnjë e më të mëdha për të provuar efektin që dëshirojnë. Përdoruesit rrezikojnë të marrin mbidozë tëheroinës e cila mund të shkaktojë gjendje kome dhe vdekje për shkak të bllokimit të aparatit të frymëmarrjes. Heroina!
 • 13. • Kudo që të shkojmë , kudo që të jemi duhani është bërë prezent, permanent dhe i pranishëm në shoqërinë tonë, një shok i keq , i bezdisshëm, por mbi të gjitha i rrezikshëm. Jo rrallë ndodh me ato që shkojnë në punë, ta fillojnë ditën me kafe, cigare dhe një teke apo dopio pijesh alkoolike . Njerëz të punsuar, apo jo, të vjetër ose të rinj mbushin lokalet ndërkohë që duhani është shoqëruesi i përhershëm, dhe në të shumtën e reasteve edhe alkooli, ku pija e preferuar është sipas thellësisë së xhepit, si: raki, konjak, kampari ose uiski. Dhe ç`është më e keqja deri dje, këto dy vese ishin përgjithësisht pronë e meshkujve, por që pas viteve të `90, përdorimi i alkoolit dhe duhanit nga femrat filloi të rritej në mënyrë të frikëshme, sa sot në vendin tonë, ashtu edhe në botë statistikat flasin për një barazim të përdorimit midis dy gjinive . Po t`i pyesësh njerëzit për dëmet që sjellin këto dy vese (pirja e duhanit dhe alkoolit ) në përgjithësi ato të përgjigjen, se i dinë dëmet, por prapë vazhojnë të pijnë duhan edhe alkool. Duhani,vrases I ngadalshem.
 • 14. MOTIVIMI PËR DUHAN • Pirja e duhanit nuk është vetëm një shprehi (ves) e thjeshtë, por paraqet një kompleks të tërë shprehish dhe situatash shoqërore të duhanxhiut në jetën e përditshme. • Ja vetëm disa nga arsyet më të rëndësishme të pirjes së duhanit: për shkak të nervozizmit, për shkak të relaksimit, për shkak të vetmisë, për shkak të mosaktivitetit, për shkak të dietës, për shkak të shoqërisë, për fitimin e vetëbesimit, për rritjen e kënaqësisë, për zbutjen e moskënaqësisë, nga shprehia, për stimulim, si dëshirë për identifikim, si një dëshmi e forcës dhe pozitës së lartë në shoqëri (pirja e cigareve të shtrenjta), si një formë e lajkatimit, mashtrimit, ikje nga problemet personale, si mjet për pagjumësi (portierët, rojat, etj.).
 • 15.  Duhani gjatë djegjes çliron 4 mijë lëndë, që nga nikotina dhe monoksidi i karbonit (si përgjegjës kryesor për vrasësin nga duhani dhe dëmtimet e aparatit kardiovaskular) dhe deri te katranet, substancat me përbërje benzopireni, kobalti radioaktiv, që janë ndër shkaktarët e kancerit të mushkrive. Në qoftë se do të bëjmë një listë të dëmeve që shkaktohen drejtpërdrejt nga duhani, ato që influencohen apo rëndohen prej tij, ajo do të jetë tepër e gjatë. Duhani dhe dëmet!
 • 17. Duhani, një ves me pasoja për jetën Çdo 10 sekonda shuhet një jetë nga pasojat e konsumit të cigareve. Në fillim të viteve 90 kanë vdekur 3 milionë njerëz në vit dhe mendohet që në vitin 2020 deri 2030 do të vdesin 10 milionë njerëz nga demet e duhanit. Lista e sëmundjeve që vijnë si pasojë e konsumit të duhanit është shumë e gjatë, duke filluar nga sëmundjet e traktit të frymëmarrjes (kanceri i bronkeve, kancer në fyt, laringjit kronik), të sistemit kardio - vaskular (infarktit në zemër, pika në tru, arteriosklerozë), atyre të sistemit të organeve të tretjes (kancer në buzë, gojë, ezofag, lukth, zorrë dymbëdhjetëgishtore dhe pankreas), duke vazhduar tek ato të traktit urogjenital (kanceri i fëshikzës së urinës dhe kanceri i mitrës), për ta kryer këtë listë te komplikimet në shtatzëni (lindja e foshnjave me peshë të ulët, lindje të parakohshme, vdekje e fëmijës në bark). Sikur të mos pihej duhani në mbarë botën do të kishte 30 % më pak të vdekur nga kanceri.
 • 19. PASOJAT E DUHANIT PËR SHËNDETIN • Pirja e duhanit është shkaktar kryesor dhe i veçantë i sëmundjeve dhe i vdekjeve të parakohshme. Duhanxhinjtë vdesin 5-8 vjet më herët se ata që nuk pinë duhan dhe janë të rrezikuar dy herë më shumë nga sëmundjet fatale të zemrës, dhjetë herë më shumë nga tumori në mushkëri, gojë, fyt, kapërcell, pankreas, veshkë, fshikë urinare, mitër, dy deri tri herë më shumë nga ulçeri. • Fëmijët e prindërve që pinë duhan lindin me peshë të vogël, shpesh me infeksione të mushkërive, më shumë infeksione kronike të veshit dhe me shumë mundësi për t'u bërë duhanxhinj më vonë. • Gjithashtu veprimet e dëmshme të tymit të duhanit vërehen në gjëndrat endokrine dhe sistemin nervor që janë rregullatorë të jetës sonë. Shkakton dëmtim të funksionimit të organeve reproduktive. • Me kalimin e kohës, nën ndikimin e toksikimit me duhan ngushtohen enët e gjakut të organeve vitale me pasoja fatale. • Lindjet e parakohshme, abortimet dhe vdekshmëria e foshnjave pas lindjes janë 2- 3 herë më të mëdha tek shtatzënat që pinë duhan. • Praktikisht, të gjitha toksine e tymit të duhanit depërtojnë në qumësht nëpër gjëndrat qumështore. Qumështi i helmuar arrin në lukthin e foshnjës dhe shpërndahet në tërë organizmin, kurse materiet e tij toksike veprojnë në dobësimin e mekanizmave mbrojtës të foshnjës. Në gjakun e foshnjës janë gjetur një varg toksinesh të duhanit, që veprojnë në strukturat e trurit të madh.
 • 23. Pirja pasive e duhanit • Joduhanxhiu i cili qëndron në afërsi të duhanxhiut thith deri 80% të të gjitha materieve të tymit. Ky tym vetëm për 5 sekonda pasi të futet në organizmin e joduhanxhiut kryen veprimet e veta toksike. • Hulumtimet kanë treguar se në ambientin e ndotur me tym cigareje tek joduhanxhitë manifestohet me lodhje, marramendje, zvogëlim të aftësive të kujtesës, rritjen e tensionit të gjakut dhe rritjen e sedimentacionit të eritrocitve.
 • 24. Parapengimi i pirjes se duhanit • Ndryshimi i sjelljeve të duhaxhinjeve dhe mbështetje që duhet dhënë joduhaxhinve. • Ndryshimi i pikëpamjeve ndaj pirjes së duhanit, duke rrënjosur bindjen ndaj pirjes së duhanit si shprehi e dëmshme dhe e rrezikshme e jo si për një shprehi të domosdoshme. • Ndryshimi përbërjes së duhanit. • Të ndryshuarit e mendimit për mos pirjen e duhanit si norme e detyruar e sjelljes në shoqëri. • Për të qenë efikase lufta kundër pirjes së duhanit duhet që të inkuadrohet tërë shoqëria në këtë aktivitet të madh. Duhet që të luftohet nëpër shkolla ku ende pirja e duhanit nuk është bërë shprehi shkatërruese. • Dhe së fundi vetëm dëshira dhe vullneti i fortë mund ta fitojnë luftën kundër duhanit.