Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Les nou muses15

831 views

Published on

Les nou muses. Sarcòfag del Louvre, Sarcòfag de la catedral de Múrcia, quadre de Poussin.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Les nou muses15

 1. 1. LES NOU MUSESLES NOU MUSES
 2. 2. Les nou MusesLes nou Muses  Les muses eren 9 divinitats, filles de Zeus i la titànide Mnemòsime (LaLes muses eren 9 divinitats, filles de Zeus i la titànide Mnemòsime (La Memòria), fruit de nou nits d’amor. Acompanyen el déu Apol·lo en elMemòria), fruit de nou nits d’amor. Acompanyen el déu Apol·lo en el seu paper de protector de les arts i de la música. De fet, la paraulaseu paper de protector de les arts i de la música. De fet, la paraula “música”, com també la paraula “Museu” i “mosaic”, estàn“música”, com també la paraula “Museu” i “mosaic”, estàn relacionades etimològicament amb les Muses. Se les ubicava en elrelacionades etimològicament amb les Muses. Se les ubicava en el mont Helicó o en el mont Parnàs, prop de l’oracle de Delfos, dedicat almont Helicó o en el mont Parnàs, prop de l’oracle de Delfos, dedicat al déu Apol·lo.déu Apol·lo.  Les muses inspiraven la poesia, l’art, la ciència; per això alLes muses inspiraven la poesia, l’art, la ciència; per això al començament de moltes obres els poetes els demanen ajuda percomençament de moltes obres els poetes els demanen ajuda per poder crear la seua obra. Així ho van fer Homer i Virgili entre d’altres.poder crear la seua obra. Així ho van fer Homer i Virgili entre d’altres.
 3. 3. CAL·LÍOPE (poesia èpica). Tauleta i estilet. De vegades una corona de llorer, com a símbol del premi atorgat als poetes. CLIO (història). Amb un pergamí obert o amb un llibre obert. De vegades amb una trompeta, per a proclamar les gestes més memorables dels herois. ERATO (poesia lírica i amorosa). De vegades porta una llarga estola. Pot acompanyar-la Cupido. EUTERPE (música). Flauta simple o doble (aulos), flauta de Pan o siringa MELPÒMENE (tragèdia).Màscara tràgica, coturns i de vegades un punyal. POLÍMNIA (poesia sacra i geometria). Amb el gest seriós, recolzada sobre un pedestal, reflexiva. TALIA (comèdia). Màscara còmica i bactèrion (bastó) TERPSÍCORE (dansa), amb un instrument musical de corda i, de vegades, ballant. URÀNIA (astronomia). Globus celeste, compàs, estrella, mantell blau cel. De quin camp s’ocupa cada musa?
 4. 4. Sarcòfag de les muses del Museu del Louvre Màscara còmica Màscara tràgica,coturns Globus, compàs Flauta doble o aulos Actitud reflexiva Tauleta i estilet Instrument de corda, dansa Llibre obert Estola llarga
 5. 5. Sarcòfag de les muses del Museu del Louvre
 6. 6. Sarcòfag de les muses de la catedral de Múrcia
 7. 7. Sarcòfag de les muses de la catedral de Múrcia Pergamí desplegat Coturns, màscara tràgica, punyal dansa Flauta de Pan o siringa Màscara còmica esfera Tauleta i estilet
 8. 8. El Parnàs de Poussin (Museu del Prado), s. XVII
 9. 9. Màscara estrella dansa trompeta Màscara i punyal Flauta de Pan Coronant a Homer Font Castàlia Apol·lo
 10. 10. El Parnàs, de Rafael, s. XVI Museus Vaticans, estança de la Senyoria

×