Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Origens roma

971 views

Published on

Eneas, Ròmul i Rem, el rapte de les sabines, Roma quadrata

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Origens roma

 1. 1. LA FUNDACIÓ DE ROMA ( Tradicionalment el 21 d’abril del 753 aC) Remei Baldó
 2. 2. L’heroi troià Enees, fill de la deessa Venus i el troià Anquises, i supervivent de la guerra de Troia, forma part de la llegenda de la fundació de Roma. Després d’un llarg viatge des de Troia va arribar al Latium. TroiaLatium ELS ANTECEDENTS DE ROMA
 3. 3. Eneas, que havia perdut la seua esposa troiana, després d’aliar-se amb els llatins, es va casar amb Lavínia, filla del rei Llatí , i va fundar la ciutat de Lavinium, anomenada a partir del nom de la seua esposa. El fill que portava des de Troia, Ascani o Iulus, en fundà més tard una altra, Alba Longa, també en el Latium i va inaugurar la dinastia de reis albans.
 4. 4. Un descendent d’Ascani, Procas, va tindre dos fills, Númitor i Amuli. Númitor va ser destronat per Amuli, que li va usurpar el poder i va matar els seus fills barons. La filla d’Amuli, Rea Sílvia, va ser consagrada al culte de la deessa Vesta, que exigia castetat (vestal). D’aquesta manera Amuli s’assegurava que no tinguera descendència. Però diu la llegenda que el déu Mart s’enamorà d’ella i li engendrà dos fills bessons, els futurs Ròmul i Rem.
 5. 5. Quan Amuli s’assabentà de l’existència dels bessons, manà que els llançaren al riu Tíber. Però els xiquets van sobreviure i foren alimentats per la famosa lloba Capitolina. Els pastor Fàustul se’ls trobà i li’ls donà a la seua dona Larència, perquè els criara com a fills.
 6. 6. Quan Ròmul i Rem es van fer majors, van conéixer el seu origen, van destronar Amuli i van restituir el seu avi Númitor en el tron d’Alba Longa. També van decidir fundar una nova ciutat, la futura Roma. Per tant, en l’origen de Roma hi ha dos déus, segons la llegenda: Venus, mare d’Eneas, i Mart, pare de Ròmul i Rem. Així es justificava mitològicament el poder de Roma sobre els pobles conquistats.
 7. 7. Ròmul i Rem van consultar els auspicis (observació de les aus) per a determinar la voluntat divina sobre la nova ciutat que anaven a fundar. Rem des del turó Aventí va veure sis voltors que alçaven el vol. Però Ròmul, un poc més tard, en va vore dotze des del turó del Palatí. Va ser elegit Ròmul com a fundador de la nova ciutat en el Palatí (Roma Quadrata). El nom Roma deriva del nom del seu fundador, Ròmul. LA LLEGENDA DE LA FUNDACIÓ DE ROMA
 8. 8. En la cerimònia religiosa d’inauguratio, Ròmul va marcar el perímetre de la nova ciutat amb un solc fet per un forcat o arada arrossegat per un bou i una vedella. El perímetre o pomerium era sagrat. Sobre ell més tard es construïrien les muralles de la Roma Quadrata. Rem va cometre un sacrilegi botant per damunt d’eixe solc i per això va ser mortalment ferit per Ròmul: l’inici de la nova ciutat està marcat per un fratricidi.
 9. 9. EL RAPTE DE LES SABINES Una vegada fundada la ciutat, a penes hi havia dones; per tant el futur estava compromés. Per això Ròmul envià ambaixades a les poblacions veïnes demanant aliances matrimonials, però no foren ateses. Finalment Ròmul va proposar als seus conciutadans celebrar uns jocs esportius i convidar als veïns sabins. Quan tots estaven concentrats en l’espectacle,a un senyal de Ròmul els romans van irrompre entre el públic i van raptar les joves sabines per a convertir-les en les seues esposes.
 10. 10. Després d’un temps de reclamacions sense obtindre cap resultat, els sabins iniciaren una guerra contra els romans que acabà amb un tractat de pau, ja que les sabines , esposes dels romans –segons la llegenda- s’interposaren entre els dos bàndols al·legant que no volien quedar viudes ni òrfenes (de pare). Durant un temps regnaren en Roma dos reis Tit Taci (el dels sabins) i Ròmul. Eixe període es coneix com una diarquia. Quan morí Tit Taci, Ròmul tornà a regnar en solitari fins la seua mort, ocorreguda – segons la llegenda- de manera extraordinària enmig d’una tormenta. Els romans creien que Ròmul havia ascendit als cels convertit en el déu Quirí. D’altres pensaven que havia sigut assassinat.
 11. 11. Ròmul va ser el primer rei de Roma (Roma quadrata), construïda en el turó Palatí, Això, segons la llegenda, ocorregué un 21 d’abril de l’any 753 aC. Encara que les restes arqueològiques que s’han trobat al Palatí no són del s. VIII aC, sinó més tardanes, si que corroboren part de la llegenda: el Palatí va ser el primer turó habitat de Roma. En la festa de les Lupercals es feia una processó al voltant del Palatí, la qual cosa pot ser també un testimoni de la importància d’aquest turó en les arrels històriques de Roma. Amb el temps aquest assentament fou el centre de una confederació d’assentaments o Septimontium (set monts o turons) LA LLEGENDA I L’ARQUEOLOGIA
 12. 12. Al llarg del seu regnat Ròmul:  Dividí la societat en dos classes, patricis i plebeus. Els primers eren descendents dels primers fundadors de la ciutat i tenien tots els drets ( càrrecs polítics i religiosos). Els plebeus eren descendents dels estrangers que acudiren després a la ciutat. No tenien drets polítics ni religiosos. S’ocupaven de l’agricultura i la ramaderia.  Dividí la població en 3 tribus i en 30 cúries (divisions administratives)  Creà el Senat o Consell d’Ancians , format per 100 membres ( 3 representants de cada cúria, 3 de cada tribu i un president). Votaven les propostes del rei i jutjaven en cas de delictes lleus.  Es rodejà d’un grup armat de 300 homes, que combatien al seu costat en els conflictes. (guàrdia personal i germen del futur exèrcit) ORGANITZACIÓ SOCIO-POLÍTICA DE L’ANTIGA ROMA

×