Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Δασκαλοι και γονεις (αντιμετωπίζοντας προβλήματα)

52,304 views

Published on

Γιατί υπάρχουν συγκρούσεις?Πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε? Τι πρέπει να κάνουμε σε μια σύγκρουση?

Published in: Education
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/33tKWiU ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/33tKWiU ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Δασκαλοι και γονεις (αντιμετωπίζοντας προβλήματα)

 1. 1. Για μια επιτυχημένη σχέση
 2. 2. Όταν ο δάσκαλος ανησυχεί για το μαθητή και τη συμπεριφορά του και οι γονείς δυσκολεύονται να σχετιστούν με τον δάσκαλο και τις γνώσεις του τότε η συνεργασία μεταξύ των γονέων και του σχολείου πολλές φορές αμφισβητείται. Τι προϋπάρχει ?Τι μπορεί να συμβεί? τι πρέπει να κάνουμε?
 3. 3. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ . ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΓΟΝΕΙΣ. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΟΡΙΩΝ. ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ . ΠΑΝΩ ΑΠΟΌΛΑΤΟ ΠΑΙΔΙ.
 4. 4. Όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία στο σχολείο πολλές φορές οι γονείς δεν συνεργάζονται.Γιατί? ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΤΡΟΠΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΟΥΝΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΣ ΧΩΡΟ ΑΓΩΓΗΣ ΘΥΜΟΣ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΟΥΝΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ.
 5. 5. Λυπημένοι Σιωπηλοί Θυμωμένοι Επιθετικοί με κριτική διάθεση απέναντι στο σχολείο και το δάσκαλο Αρνητικοί προς οποιαδήποτε υπόδειξη ή λύση.
 6. 6. ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ . ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΑΖΙΤΟΥΣ. ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
 7. 7. Εκπαιδευτικοί και οι γονείς πραγματικά σπάνια συμφωνούν για το ποιο είναι το πρόβλημα ενός μαθητή. Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν τα ίδια προβλήματα και την ίδια συμπεριφορά. σε όλα τα κοινωνικά πλαίσια. Ενεργούν συχνά με διαφορετικό τρόπο στο σπίτι και διαφορετικό στο σχολείο, διότι οι διαφορετικές καταστάσεις που βιώνουν προκαλούν και διαφορετική συμπεριφορά. ΕΡΕΥΝΑ (Achenbach 1987- Renk & Φαρών, 2004)
 8. 8. Πως εκπαιδευτικοί και γονείς πραγματικά σπάνια συμφωνούν για το ποιο είναι το πρόβλημα ενός μαθητή Πως οι γονείς δεν είναι έτοιμοι πολλές φορές να ακούσουν για μια δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί τους Πως αντιδρούν αρνητικά οι γονείς στην επισήμανση δυσκολιών και ενδόμυχα αμφισβητούν την κρίση του εκπαιδευτικού. Πως πρέπει να δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για να ενημερώσουν έναν γονέα σχετικά με κάποια ανησυχία τους που αφορά το παιδί
 9. 9. Να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν αρνητική στάση των γονέων Να διαθέτουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το τι μπορεί να πει ή να κάνει τη δεδομένη στιγμή. Να εξηγεί πως το παιδί αντιδρά διαφορετικά στο σχολείο και διαφορετικά στο σπίτι και αυτό είναι απόλυτα λογικό Να ηρεμήσει το γονέα λέγοντάς του πως μόνο με συνεργασία θα μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί Να ζητήσει στοιχεία της συμπεριφοράς του παιδιού στο σπίτι ώστε να προχωρήσουν σε μια ολιστική εικόνα του ίδιου του παιδιού.
 10. 10. «Οι συγκρούσεις μπορούν να θεωρηθούν ως έκφραση της δέσμευσης γονέων και εκπαιδευτικών για τη στήριξη της μάθησης των μαθητών και την ανάπτυξη τους.Μερικές φορές η σύγκρουση είναι μια αναπόφευκτη έκφραση αυτής της συμφωνίας αν και περίπλοκη.» (Nordahl 2007).
 11. 11. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει γονική διαφωνία και γιατί οι αντιδρούν έτσι οι γονείς. Η επαγγελματική και παιδαγωγική κατάρτιση του εκπαιδευτικού μπορεί να βοηθήσει για να ηρεμήσει η κατάσταση . Είναι σημαντικό ο δάσκαλος να δείχνει πως αναγνωρίζει τα συναισθήματα που έχουν οι γονείς. Συχνά υπάρχει επίλυση των συγκρούσεων με το να αναγνωρίζουν και τα δύο μέρη το δικαίωμα να διαφωνούν, και αυτό βοηθάει ώστε να βρει κανείς περαιτέρω στρατηγικές επίλυσης της σύγκρουσης υπό το φως της εν λόγω διαφωνίας.
 12. 12. Αιτία μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε έναν δάσκαλο και ένα γονέα είναι ότι οι γονείς δεν στηρίζουν ένα μέτρο του σχολείου παρά το ότι αισθάνονται ότι το παιδί έχει προβλήματα. Πιστεύουν ότι αυτοί μόνο έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν ένα μέτρο το οποίο θα «συμμορφώσει»το παιδί τους και θεωρούν προσβλητικό το μέτρο και αντιπαιδαγωγικό επειδή επιβάλλεται από το δάσκαλο..Τι θα κάνατε;
 13. 13. . Στη αρχή θα πρέπει να βρει έναν χώρο όπου ο γονέας θα ναι πιο ήρεμος και θα νιώθει πιο ασφαλής (πχ να μην είναι παρουσία 10 εκπαιδευτικών στο γραφείο.Ο γονέας νιώθει ευάλωτος και θα προσπαθήσει να επιβληθεί με όποιον τρόπο μπορεί) Κατόπιν και είναι εξίσου σημαντικό για να ηρεμήσει η κατάσταση,ο εκπαιδευτικός αφού δώσει το χρόνο στο γονέα να ηρεμήσει ,να ακούσει τι έχει να του πει ο γονέας .Αμέσως μετά θα του εξηγήσει ο ίδιος τι έγινε. Θα πρέπει να εξηγήσει στο γονέα ότι στο διαφορετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο μαθητής( και που είναι το σχολείο )υπάρχουν κανόνες και νόρμες που πρέπει να ακολουθεί το παιδί και αρμόδιοι είναι το σχολείο και ο ίδιος για την τήρησή τους αλλά δεν έχει καμία αντίρρηση να ακούσει τις λύσεις του ίδιου του γονέα που θα πρέπει όμως να εναρμονίζονται με το πλαίσιο που διέπει τη σχολική κοινότητα.. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα και για τις δύο μεριές..
 14. 14. Στην αρχή της χρονιάς που θα αναλάβετε μια τάξη καλέστε τους γονείς σε μια πρώτη συνάντηση χωρίς να αναφερθείτε στο τι περιμένετε από αυτούς όσον αφορά το μαθησιακό κομμάτι των παιδιών και φυσικά δεν θα αναφερθείτε στον προγραμματισμό της ύλης.. ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ το γονέα, είναι να γνωρίσει ποιος είναι ο δάσκαλος του παιδιού του και αυτό θα το κάνετε μέσα σε μια γενική συζήτηση. Ορίστε«μέρα πρώτης γνωριμίας».Εκείνη τη μέρα εξηγήστε τους ποιος/α είστε εσείς,πώς εργάζεστε ,τι προσέχετε, που δίνετε βάση, τι σας ενδιαφέρει, και ανοίξτε ένα εύκολο θέμα συζήτησης που αφορά την ανάπτυξη του παιδιού και που σε γενικές γραμμές οι γονείς έχουν άμεση σχέση όπως «παιδί και παιχνίδι»
 15. 15. Πριν κλείσει η συνάντησή σας αλλά και οι επόμενες αφήνετε μια πόρτα ανοιχτή για συνεργασία όποτε το θελήσουν οι γονείς Ζητήστε το ίδιο να κάνουν και αυτοί Μη ζητάτε να σας πουν από την πρώτη μέρα τις ιδιαιτερότητες των παιδιών τους Δεν σας ξέρουν. (Πόσο εύκολο είναι αλήθεια , εσείς, από την πρώτη μέρα ,την πρώτη φορά, να εμπιστευτείτε έναν ξένο;) . Αν θέλετε κάτι τέτοιο ορίστε μια μέρα μέσα στην επομένη βδομάδα και ενημερώστε τους πως θα περιμένετε να μιλήσετε εάν και εφόσον το επιθυμούν Συνεργαστείτε για το καλό του παιδιού. Εάν έχετε μια καλή σχέση ως βάση, θα μιλάτε πιο εύκολα και για δύσκολα θέματα.

×