Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kennisclip 305C

646 views

Published on

Internal Branding

Published in: Career
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Kennisclip 305C

 1. 1. INTERNAL BRANDING
 2. 2. Wat is dat?
 3. 3. “ Maak als bedrijf duidelijk wie je bent en waar je voor staat, maak dat waar in alles wat je doet en een klinkende reputatie en succes zijn je deel. Het is geen rocket science. Gewoon doen is genoeg en dat begint altijd intern”. (Boek Internal Branding 2.0, 2010) Definitie:
 4. 5. Internal branding is van toepassing op verschillende transitieprocessen binnen bedrijven. Elke verandering bij een bedrijf geeft aanleiding om de binnen- en buitenwereld van het bedrijf beter op elkaar af te stemmen en zo een effectieve r bedrijf te worden waar medewerkers graag werken en dat herkenbaar is in de markt.
 5. 6. Internal Branding wordt in 5 situaties toegepast: 1. Fusie, overname, reorganisatie 2. Merkpositionering als vertrekpunt 3. Reputatiemanagement 4. Visionair leiderschap 5. Professionalisering van de staf
 6. 7. Voor Internal branding zijn de volgende 4 basisprincipes ontwikkeld
 7. 8. 1. Eerst binnen Een succesvolle reputatie begint eerst binnen in de organisatie. De medewerkers maken het product/dienst en zij moeten dus ook werkelijk geloven in wat het bedrijf buiten belooft. De identiteit van de organisatie is bepalend voor de belofte die je aan klanten kunt doen.   2. Betrokkenheid Dit betreft de betrokkenheid van de medewerkers van een onderneming. De medewerkers zijn het spil waar het om draait en de sleutel tot groei.
 8. 9. 3. Weg met de silo’s Dit betreft de ontwikkeling en realisatie van internal-brandingprocessen. Er zijn drie belangrijke wervelden namelijk, communicatie, HR en marketing die bij internal-brandingprocessen hun krachten moeten bundelen. De meerwaarde zit in de combinatie van alle invalshoeken.   4. Verbindend concept Bij dit punt gaat het erom dat de verschillende werkvelden gaan samenwerken vanuit dezelfde uitgangspunten en met hetzelfde doel voor ogen. Samenwerken kan als er een verbindende gedachte is, een leidend principe van waar uit iedereen zijn eigen instrumenten ontwerpt. Zo’n leidende gedachte wordt dan vertaald in een concept waar de verschillende professionals mee uit de voeten kunnen.
 9. 12. Volgens PLUS, hebben zij een eigentijdse, frisse uitstraling die voldoet aan de eisen van de moderne supermarkt. Een belangrijk onderdeel van deze PLUS formule bestaat uit de vier merkwaarden: - Aandacht - Kwaliteit - Verantwoord - Lokaal Het is de taak van de bedrijfsleiders om deze informatie door te geven aan de medewerkers die zich bevinden op de winkelvloer. En volgens de geïnterviewde bedrijfsleiders doen zij dat ook.
 10. 13. MAAR…….
 11. 14. ? ? ? ? ? ? Maar na een aantal interviews met de medewerkers bleek dat zij niet precies wisten wat de kernwaarden waren en wisten zij al helemaal niet wat de bedrijfsmissie was.   Vanuit PLUS wordt de informatie dus wel goed overgebracht op de eigenaren , maar bij de communicatie tussen de eigenaar en de bedrijfsleiders en tussen de bedrijfsleiders en de medewerkers gaat er iets mis.
 12. 16. Het is bij internal branding erg belangrijk dat er van binnenuit naar buiten gecommuniceerd word wat het bedrijf wilt uitstralen .   *Als de medewerkers niet weten wat de kernwaarden zijn, weten zij niet goed waar PLUS precies voor staat.
 13. 18. Albert Heijn is met 750 winkels de grootste kruidenier van Nederland. Met ruim 60.000 medewerkers brengt Albert Heijn iedere dag de missie van Albert Heijn tot leven: ‘ Het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar’.
 14. 19. Albert Heijn is door het grote aantal medewerkers een mensgericht bedrijf , waarbij het de mensen zijn die het verschil maken.
 De medewerkers van Albert Heijn zijn een B elangrijke onderscheidende factor . Daarom investeert Albert Heijn veel in hun medewerkers. Via opleidingen, trainingen, management development programma’s en loopbaan begeleiding.
 15. 20. Albert Heijn biedt naast mooie banen vooral ook een aantrekkelijk loopbaan aan. Door de omvang van het bedrijf en de gevarieerdheid van de werkzaamheden kunnen medewerkers in hun loopbaan vele kanten uit.
 16. 21. Medewerkers aan het woord “ ´Er zijn binnen Albert Heijn veel mogelijkheden om te ontwikkelen. Er bestaat een goede, open cultuur waarin prestaties gewaardeerd worden en mensen worden beoordeeld als persoon en zonder te veel poeha. ´”   “ ´Albert Heijn is een professionele organisatie die het met succes opneemt in de leukste branche van Nederland; food retail. De verantwoordelijkheid en de afwisseling en vrijheid in mijn werk is prettig. Ik heb leuke collega's van wie ik kan leren. ´”   “ ´Wat ik leuk vind is de dynamiek van de dagelijkse operatie met als doel de tevredenheid van de klant. Elke dag is anders, de adrenaline gaat door de gang. Er zijn veel en brede aandachtsgebieden. ´”  
 17. 22. Bedankt voor jullie aandacht.

×