Teori kemoralan sosial

6,051 views

Published on

3 Comments
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
6,051
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
205
Comments
3
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teori kemoralan sosial

 1. 1. PISMP MATEMATIK SEM 3 TEORI KEMORALAN SOSIAL OLEH :Farihin binti Md. RashidHasliza binti Che IsmailIzzuddin bin M. Sukrey Mohd Hafiz bin Che Hussin
 2. 2. TEORI KEMORALAN SOSIAL Hukum, adat resam, kebiasaan dan budi pekerti. Etika(Ethos) Kesusilaan, adab, sopan santun dan tradisi yang menentukan peraturan atau piawaian Moral sesebuah kelompok.(Mores)
 3. 3. Takrifan ini telah membentuk TEORI KEMORALAN SOSIAL Peraturan yang ditentukan olehmasyarakat dan dijadikan sebagaiundang-undang serta diberi autoriti dalam masyarakat.
 4. 4. Pengenal anBerkait dengan peraturan masyarakat tatahukum,tatasusila, norma, tradisi, kebiasaan,nilai, pantanglarangNilai yang pentingkan masyarakat, bukan individuuntuk mencapai matlamatDikenali juga sebagai; kemoralan konvensional dantradisionalisme atau konservatisme dalam kemoralan
 5. 5. Contoh: Peraturan masyarakat berkaitan konsep atau nilai berdikari, hormat- menghormati, kasih sayang, kebersihan, saling membantu, bekerjasama, kesyukuran dan semangat bermasyarakat. Nilai-nilai tersebut menyekat perbuatan mencuri, tamak, rasuah, kezaliman dan sebagainya. Semua nilai ada terkandung dalam ajaran agama.
 6. 6. CIRI-CIRI TEORI KEMORALAN SOSIALœPeraturan moral dijadikan sebagai satu kewajipan dan dikuatkuasakan oleh pemerintah supaya wajib dipatuhi.œPeraturan ini lebih mementingkan masyarakat secara umum, bukan individu sebagai matlamat etika.œPeraturan ini juga tidak membenarkan seseorang menilai dan mengkritik peraturan moral yang telah ditetapkan oleh masyarakatnya.
 7. 7. Konsep dan nilai budi ialah yang palingutama dalam mempengaruhi kehidupan sosial dan moral orang MelayuMenjadi tanggungjawab setiap orangmematuhi pemerintah sebagai autoriti moral
 8. 8. Weber (1996) Selain autoriti yang sah,satu unsur penting organisasi birokrasi ialah mempunyai peraturan khusus yang menentukan susunan autoriti sebagaistruktur untuk mengawal (ganjaran bagi penyelewengan) ahli-ahli organisasi tersebut.
 9. 9. Duckheim( 1974)• Peraturan moral diberi autoriti khas atau kuasa memerintah supaya dipatuhi.• Tingkah laku yang bersifat lazim ditentukan dulu oleh peraturan moral, etika menyekat bertindak mengikut cara-cara tertentu.• Lebih menitik beratkan disiplin dan perasaan menyayangi masyarakat dan autonomi.
 10. 10. Hall (1978) FreudMentafsir teori Duckheim Ego dilemahkan sebagai dan tingkah laku pemahaman seseorangindividu tentang dikuasai super-social order dan egonya . kerelaan mematuhinya .
 11. 11. ASPEK NEGATIFTeori kemoralan sosial : Merupakan etika yang keterlaluan berlandaskan peraturan masyarakat yang dianggap DOGMATIK (terlalu patuh kepada peraturan) dan AUTORITARIAN (terlalu berkuasa) Melemahkan AUTONOMI (hak kebebasan) serta pertimbangan bebas dan pilihan sukarela
 12. 12. Semua masyarakat mempunyai peraturanmoral, nilai, tradisi, undang-undang, adatserta kepercayaan masing-masing .Justeru itu, terdapat juga pertentanganperaturan moral dengan masyarakat laindan boleh membawa kepada ketegangandan konflik.
 13. 13. Menurut Bull, N. J.(1969) Kadangkala, peraturan sedia ada dicabar oleh ahli masyarakat itu sendiri. Mereka mengingkari perintah dan melakukan perbuatan yang menentang kepiawaian moral masyarakat tersebut. &Misalnya, di negara kita berzina satu kesalahan, tetapi terdapat orang bersekedudukan dan tidak segan silu melakukannya apabila berada di luar negara.
 14. 14. KELEMAHAN TEORI KEMORALAN SOSIALÖ Menyekat kebebasan individu yang terpaksa tunduk kepada peraturan yang dibuat oleh masyarakat .Ö Berlaku salah faham, konflik dan ketegangan kerana setiap masyarakat mempunyai pandangan yang berbeza.Ö Kesukaran masyarakat baru menyesuaikan diri dengan sistem moral yang ada kerana masa dan keadaan telah berubah.
 15. 15. Ö Mementingkan kepatuhan individu kepada autoriti walaupun bertentangan dengan kehendak hati mereka .Ö Perubahan zaman yang lebih mementingkan budaya lain dan adat resam ditinggalkan .Ö Tidak semua peraturan yang dibuat oleh masyarakat adalah baik. Terdapat peraturan yang dibuat oleh masyarakat bersifat negatif dan membawa keburukan.  Cth : Diskriminasi kaum

×