SlideShare a Scribd company logo

Historia e se Drejtes (1)

Historia e se Drejtes

1 of 13
Download to read offline
UNIVERZITETI SHTETËROR I
TETOVËS –SHKUP
FAKULTETI JURIDIK GJYQËSOR
1
2
Shteti dhe e drejta ne periudhen
liberale
Periodizimi i shtetit dhe i se drejtes liberale
-Nuk dihet kur ka filluar kjo periudhe, studjuesit marrin
per baze revolucionet borgjeze dhe luftrat civile
(gjysma e dyte e shek.XVI ne Holande, shek. XVII ne
Angli etj). Ne historine e shtetit dhe te drejtes lindja e
shtetit liberal-borgjez mund te mirren ngjarjet e
medha –revolucionet borgjeze (ai Amerikan 1776 dhe
ai Francez 1789).
Kjo periudhe e zhvillimit te shoqerise e cila vazhdon
edhe sot dhe ka kapercyer 3 periudha te rendesishme.
3
Periudha e pare-theniet e ekonomistit francez De Gournay
ku shteti nuk nuk do te nderhyje ne punet ekonomike dhe
zgjat deri ne vitet e 70 te shek XIX apo sundimit te
Napeleonit III. (lufta franko-prusiane dhe humbja
katastrofale e francezeve).
Periudha e dyte- vitet e 70 te shek XIX deri ne fund te
Luftes se pare Botrore 1918. (fuqite e medha imperialiste
Franca, Anglia, Austro-Hungaria, Gjermani, Rusia.
Krijimi I Boshtit Qendror (Austro-Hungaria, Gjermania,
Italia) dhe bloku I Antantes (Anglia, Franca e me vone u
bashkangjitet Rusia, kjo periudhe mbaron shperberjen e
Austro-Hungarise ne fillim te Luftes se pare Botrore,
Terhekja e Turqise nga Ballkani perendimor dhe lufta
qytetare ne Rusi (Revolucioni I Tetorit 1917).
4
Periudha e trete-Fundi I luftes se pare Boterore e
deri ne ditet e sotshme (periudha e shtetit modern-
bashkokohore).
Sipas ngjarjeve kjo periudhe mund te ndahet ne dy
nenfaza te zhvillimit edhe ate:
Nenfaza e pare- (1918-1945)
-Kriza e madhe ekonomike boterore 1929-1933;
-Hitler-Musolini;
-Blloku Perendimit (SHBA, Angli, France), Blloku I
Lindjes (Rusi dhe vende te demokracise popullore);
Nenfaza e dyte-fundi I dyte I luftes se dyte botrore e
deri me tani, vlen te permendet viti `90 dhe Pakti
NATO.
5
Karakteristikat e rregullimit
shteteror ne shtetet liberale
Pas revolucioneve borgjeze vlen te permendet aktet e
miratuara per lirite dhe te drejtat njerezore si Magna
Carta Libertatum te vitit 1215 ne Angli, Deklarata e
pavarsise se SHBA-ve 1776 dhe Deklarata mbi te
drejtate Njeriut dhe te Qytetareve te Frances viti 1789,
si dhe me vet aktet e tyre juridike-kushtetutat qe
rregullojne rregullimin shteteror.
Trajta themelore te qeverisjes: monarkite dhe republikat.
(monarkia absolute, monarkia kushtetuese, monarkia
parlamentare),
Trajten republikane
A)Republike parlamentare dhe B)republike Presidenciale
6

Recommended

Historia E Shtetit Dhe Së Drejtës
Historia E Shtetit Dhe Së DrejtësHistoria E Shtetit Dhe Së Drejtës
Historia E Shtetit Dhe Së DrejtësRefik Mustafa
 
Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Ferdi Nuredini
 
Fillet e së drejtes, Cikël Leksionesh 2014 2015
Fillet e së drejtes, Cikël Leksionesh 2014 2015Fillet e së drejtes, Cikël Leksionesh 2014 2015
Fillet e së drejtes, Cikël Leksionesh 2014 2015Refik Mustafa
 
Ekonomi viti 1, Pyetje - Pergjigje
Ekonomi viti 1, Pyetje - PergjigjeEkonomi viti 1, Pyetje - Pergjigje
Ekonomi viti 1, Pyetje - PergjigjeZuhdiHajzeri
 
e drejta romake
e drejta romake e drejta romake
e drejta romake ElvisSava1
 
Zhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjiseFialdoMema
 

More Related Content

What's hot

Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]
Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]
Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]Luljeta
 
Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake Ervina Krasniqi
 
Historia e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetëroreHistoria e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetëroreFlorian Murseli
 
Metodologji & Shkrim Ligjor - Pyetje & Përgjigje dhe Kërkese(Shembull)
Metodologji & Shkrim Ligjor - Pyetje & Përgjigje dhe Kërkese(Shembull)Metodologji & Shkrim Ligjor - Pyetje & Përgjigje dhe Kërkese(Shembull)
Metodologji & Shkrim Ligjor - Pyetje & Përgjigje dhe Kërkese(Shembull)Refik Mustafa
 
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriut
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriutTe drejtat dhe lirit themelore te njeriut
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriutTaulant Kelmendi
 
Qëndrueshmeria e administratës publike si pasojë e integrimeve evropiane
Qëndrueshmeria e administratës publike si pasojë e integrimeve evropianeQëndrueshmeria e administratës publike si pasojë e integrimeve evropiane
Qëndrueshmeria e administratës publike si pasojë e integrimeve evropianeendritrrustemi9
 
Iliria dhe organizimi politik i saj
Iliria dhe organizimi politik i sajIliria dhe organizimi politik i saj
Iliria dhe organizimi politik i sajAsewqs Kiaq
 
Okb – organizata e kombeve të bashkuara.
Okb – organizata e kombeve të bashkuara.Okb – organizata e kombeve të bashkuara.
Okb – organizata e kombeve të bashkuara.dearista
 
DETYRË KURSI /PROCESI I RREGULLT LIGJOR /2011 byirenakotobelli
DETYRË KURSI /PROCESI I RREGULLT LIGJOR /2011 byirenakotobelliDETYRË KURSI /PROCESI I RREGULLT LIGJOR /2011 byirenakotobelli
DETYRË KURSI /PROCESI I RREGULLT LIGJOR /2011 byirenakotobelliirena kotobelli
 
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dheTë drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhekulla 2010
 
Mborjta Nderkombtare e Te Drejtave Te Njeriut
Mborjta Nderkombtare e Te Drejtave Te NjeriutMborjta Nderkombtare e Te Drejtave Te Njeriut
Mborjta Nderkombtare e Te Drejtave Te NjeriutRefik Mustafa
 
Koncepti i sw drejtws publike
Koncepti i sw drejtws publikeKoncepti i sw drejtws publike
Koncepti i sw drejtws publikeDardan Krasniqi
 
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- ShenimeMbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- ShenimeVerlona Pireci
 
Punim seminarik
Punim seminarikPunim seminarik
Punim seminarikYllYmeri
 

What's hot (20)

Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]
Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]
Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]
 
Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake
 
E Drejta Romake
E Drejta Romake E Drejta Romake
E Drejta Romake
 
Historia e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetëroreHistoria e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetërore
 
Metodologji & Shkrim Ligjor - Pyetje & Përgjigje dhe Kërkese(Shembull)
Metodologji & Shkrim Ligjor - Pyetje & Përgjigje dhe Kërkese(Shembull)Metodologji & Shkrim Ligjor - Pyetje & Përgjigje dhe Kërkese(Shembull)
Metodologji & Shkrim Ligjor - Pyetje & Përgjigje dhe Kërkese(Shembull)
 
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriut
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriutTe drejtat dhe lirit themelore te njeriut
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriut
 
Punim seminarik
Punim seminarikPunim seminarik
Punim seminarik
 
Qëndrueshmeria e administratës publike si pasojë e integrimeve evropiane
Qëndrueshmeria e administratës publike si pasojë e integrimeve evropianeQëndrueshmeria e administratës publike si pasojë e integrimeve evropiane
Qëndrueshmeria e administratës publike si pasojë e integrimeve evropiane
 
Iliria dhe organizimi politik i saj
Iliria dhe organizimi politik i sajIliria dhe organizimi politik i saj
Iliria dhe organizimi politik i saj
 
Parlamentarizmi
ParlamentarizmiParlamentarizmi
Parlamentarizmi
 
Okb – organizata e kombeve të bashkuara.
Okb – organizata e kombeve të bashkuara.Okb – organizata e kombeve të bashkuara.
Okb – organizata e kombeve të bashkuara.
 
DETYRË KURSI /PROCESI I RREGULLT LIGJOR /2011 byirenakotobelli
DETYRË KURSI /PROCESI I RREGULLT LIGJOR /2011 byirenakotobelliDETYRË KURSI /PROCESI I RREGULLT LIGJOR /2011 byirenakotobelli
DETYRË KURSI /PROCESI I RREGULLT LIGJOR /2011 byirenakotobelli
 
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dheTë drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
 
E drejta ndërkombëtare publike punim seminarik.
E drejta ndërkombëtare publike  punim seminarik.E drejta ndërkombëtare publike  punim seminarik.
E drejta ndërkombëtare publike punim seminarik.
 
Provimi pranues në juridik
Provimi pranues në juridikProvimi pranues në juridik
Provimi pranues në juridik
 
Mborjta Nderkombtare e Te Drejtave Te Njeriut
Mborjta Nderkombtare e Te Drejtave Te NjeriutMborjta Nderkombtare e Te Drejtave Te Njeriut
Mborjta Nderkombtare e Te Drejtave Te Njeriut
 
Koncepti i sw drejtws publike
Koncepti i sw drejtws publikeKoncepti i sw drejtws publike
Koncepti i sw drejtws publike
 
HYRJE NE DREJTSI
HYRJE NE DREJTSI HYRJE NE DREJTSI
HYRJE NE DREJTSI
 
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- ShenimeMbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
 
Punim seminarik
Punim seminarikPunim seminarik
Punim seminarik
 

Viewers also liked

Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 6
Historia e se Drejtes 6Historia e se Drejtes 6
Historia e se Drejtes 6Ferdi Nuredini
 
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikeHistoria e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikemirzani21
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanArlinda
 
Punim seminarik Fillet e se Drejtes - Sistemi parlamentar Mbreteria e Bashkuar
Punim seminarik Fillet e se Drejtes - Sistemi parlamentar Mbreteria e BashkuarPunim seminarik Fillet e se Drejtes - Sistemi parlamentar Mbreteria e Bashkuar
Punim seminarik Fillet e se Drejtes - Sistemi parlamentar Mbreteria e BashkuarArberSusuri
 
Veprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisaVeprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisaAn An
 
E drejta-civile-1
E drejta-civile-1E drejta-civile-1
E drejta-civile-1zogaj
 
Gjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtariGjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtarigoona
 
E drejta ndërkombëtare private
E drejta ndërkombëtare privateE drejta ndërkombëtare private
E drejta ndërkombëtare privatedritashala
 

Viewers also liked (17)

Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2
 
Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4Historia e se Drejtes 4
Historia e se Drejtes 4
 
Historia e se Drejtes 6
Historia e se Drejtes 6Historia e se Drejtes 6
Historia e se Drejtes 6
 
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikeHistoria e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Histori
HistoriHistori
Histori
 
Detyre kursi
Detyre kursiDetyre kursi
Detyre kursi
 
Punim seminarik Fillet e se Drejtes - Sistemi parlamentar Mbreteria e Bashkuar
Punim seminarik Fillet e se Drejtes - Sistemi parlamentar Mbreteria e BashkuarPunim seminarik Fillet e se Drejtes - Sistemi parlamentar Mbreteria e Bashkuar
Punim seminarik Fillet e se Drejtes - Sistemi parlamentar Mbreteria e Bashkuar
 
Veprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisaVeprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisa
 
Dheu
DheuDheu
Dheu
 
Iliret Ardit Rexhmataj
Iliret Ardit RexhmatajIliret Ardit Rexhmataj
Iliret Ardit Rexhmataj
 
E drejta-civile-1
E drejta-civile-1E drejta-civile-1
E drejta-civile-1
 
Gjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtariGjeologjia ne ndertimtari
Gjeologjia ne ndertimtari
 
E drejta ndërkombëtare private
E drejta ndërkombëtare privateE drejta ndërkombëtare private
E drejta ndërkombëtare private
 
E drejta romake
E drejta romakeE drejta romake
E drejta romake
 
Pyetjet nga provimet
Pyetjet nga provimetPyetjet nga provimet
Pyetjet nga provimet
 

Similar to Historia e se Drejtes (1)

Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulceXhe Si
 
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Klevi Hoxha
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
 
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqLingua culture
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturattiti kallajxhiu
 
sistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratianteasela
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET"
 
Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5Ferdi Nuredini
 
Permbledhje Historia e Institucioneve 1
Permbledhje Historia e Institucioneve 1Permbledhje Historia e Institucioneve 1
Permbledhje Historia e Institucioneve 1ZuhdiHajzeri
 
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013SHKOLLA "ALBANET"
 

Similar to Historia e se Drejtes (1) (12)

Demokracia
DemokraciaDemokracia
Demokracia
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
 
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
 
Globalizmi
GlobalizmiGlobalizmi
Globalizmi
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
 
sistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
 
Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5
 
Permbledhje Historia e Institucioneve 1
Permbledhje Historia e Institucioneve 1Permbledhje Historia e Institucioneve 1
Permbledhje Historia e Institucioneve 1
 
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
 

More from Ferdi Nuredini

E drejta e procedures penale
E drejta e procedures penaleE drejta e procedures penale
E drejta e procedures penaleFerdi Nuredini
 
E drejta sendore (Pyetje)
E drejta sendore  (Pyetje)E drejta sendore  (Pyetje)
E drejta sendore (Pyetje)Ferdi Nuredini
 
E drejta administrative
E drejta administrativeE drejta administrative
E drejta administrativeFerdi Nuredini
 
Gjykata ne RM [Republiken e Maqedonise]
Gjykata ne RM [Republiken e Maqedonise]Gjykata ne RM [Republiken e Maqedonise]
Gjykata ne RM [Republiken e Maqedonise]Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 7
Historia e se Drejtes 7Historia e se Drejtes 7
Historia e se Drejtes 7Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 6-2
Historia e se Drejtes 6-2Historia e se Drejtes 6-2
Historia e se Drejtes 6-2Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 6-1
Historia e se Drejtes 6-1Historia e se Drejtes 6-1
Historia e se Drejtes 6-1Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3Ferdi Nuredini
 
E Drejta Ekologjike Ligjerata 3
E Drejta Ekologjike Ligjerata 3E Drejta Ekologjike Ligjerata 3
E Drejta Ekologjike Ligjerata 3Ferdi Nuredini
 
E Drejta Ekologjike Ligjerata 2
E Drejta Ekologjike Ligjerata 2E Drejta Ekologjike Ligjerata 2
E Drejta Ekologjike Ligjerata 2Ferdi Nuredini
 
e drejta ekologjike Ligjerata 1
e drejta ekologjike Ligjerata 1e drejta ekologjike Ligjerata 1
e drejta ekologjike Ligjerata 1Ferdi Nuredini
 
Procedura paraprake hetimi ngritja e aktakuzes
Procedura paraprake hetimi ngritja e aktakuzes Procedura paraprake hetimi ngritja e aktakuzes
Procedura paraprake hetimi ngritja e aktakuzes Ferdi Nuredini
 

More from Ferdi Nuredini (20)

E drejta e procedures penale
E drejta e procedures penaleE drejta e procedures penale
E drejta e procedures penale
 
E drejta sendore (Pyetje)
E drejta sendore  (Pyetje)E drejta sendore  (Pyetje)
E drejta sendore (Pyetje)
 
E drejta trashegimore
E drejta trashegimoreE drejta trashegimore
E drejta trashegimore
 
E drejta administrative
E drejta administrativeE drejta administrative
E drejta administrative
 
Gjyqesia
GjyqesiaGjyqesia
Gjyqesia
 
Gjykata ne RM [Republiken e Maqedonise]
Gjykata ne RM [Republiken e Maqedonise]Gjykata ne RM [Republiken e Maqedonise]
Gjykata ne RM [Republiken e Maqedonise]
 
Gjykata kushtetuese
Gjykata kushtetueseGjykata kushtetuese
Gjykata kushtetuese
 
Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1
 
Historia e se Drejtes 7
Historia e se Drejtes 7Historia e se Drejtes 7
Historia e se Drejtes 7
 
Historia e se Drejtes 6-2
Historia e se Drejtes 6-2Historia e se Drejtes 6-2
Historia e se Drejtes 6-2
 
Historia e se Drejtes 6-1
Historia e se Drejtes 6-1Historia e se Drejtes 6-1
Historia e se Drejtes 6-1
 
Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3
 
E Drejta Ekologjike Ligjerata 3
E Drejta Ekologjike Ligjerata 3E Drejta Ekologjike Ligjerata 3
E Drejta Ekologjike Ligjerata 3
 
E Drejta Ekologjike Ligjerata 2
E Drejta Ekologjike Ligjerata 2E Drejta Ekologjike Ligjerata 2
E Drejta Ekologjike Ligjerata 2
 
e drejta ekologjike Ligjerata 1
e drejta ekologjike Ligjerata 1e drejta ekologjike Ligjerata 1
e drejta ekologjike Ligjerata 1
 
Procedura paraprake hetimi ngritja e aktakuzes
Procedura paraprake hetimi ngritja e aktakuzes Procedura paraprake hetimi ngritja e aktakuzes
Procedura paraprake hetimi ngritja e aktakuzes
 
Ligjerata 2
Ligjerata 2Ligjerata 2
Ligjerata 2
 
Ligjerata 9
Ligjerata 9Ligjerata 9
Ligjerata 9
 
Ligjerata 8
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8
 
Ligjerata 7
Ligjerata 7Ligjerata 7
Ligjerata 7
 

Historia e se Drejtes (1)

 • 1. UNIVERZITETI SHTETËROR I TETOVËS –SHKUP FAKULTETI JURIDIK GJYQËSOR 1
 • 2. 2
 • 3. Shteti dhe e drejta ne periudhen liberale Periodizimi i shtetit dhe i se drejtes liberale -Nuk dihet kur ka filluar kjo periudhe, studjuesit marrin per baze revolucionet borgjeze dhe luftrat civile (gjysma e dyte e shek.XVI ne Holande, shek. XVII ne Angli etj). Ne historine e shtetit dhe te drejtes lindja e shtetit liberal-borgjez mund te mirren ngjarjet e medha –revolucionet borgjeze (ai Amerikan 1776 dhe ai Francez 1789). Kjo periudhe e zhvillimit te shoqerise e cila vazhdon edhe sot dhe ka kapercyer 3 periudha te rendesishme. 3
 • 4. Periudha e pare-theniet e ekonomistit francez De Gournay ku shteti nuk nuk do te nderhyje ne punet ekonomike dhe zgjat deri ne vitet e 70 te shek XIX apo sundimit te Napeleonit III. (lufta franko-prusiane dhe humbja katastrofale e francezeve). Periudha e dyte- vitet e 70 te shek XIX deri ne fund te Luftes se pare Botrore 1918. (fuqite e medha imperialiste Franca, Anglia, Austro-Hungaria, Gjermani, Rusia. Krijimi I Boshtit Qendror (Austro-Hungaria, Gjermania, Italia) dhe bloku I Antantes (Anglia, Franca e me vone u bashkangjitet Rusia, kjo periudhe mbaron shperberjen e Austro-Hungarise ne fillim te Luftes se pare Botrore, Terhekja e Turqise nga Ballkani perendimor dhe lufta qytetare ne Rusi (Revolucioni I Tetorit 1917). 4
 • 5. Periudha e trete-Fundi I luftes se pare Boterore e deri ne ditet e sotshme (periudha e shtetit modern- bashkokohore). Sipas ngjarjeve kjo periudhe mund te ndahet ne dy nenfaza te zhvillimit edhe ate: Nenfaza e pare- (1918-1945) -Kriza e madhe ekonomike boterore 1929-1933; -Hitler-Musolini; -Blloku Perendimit (SHBA, Angli, France), Blloku I Lindjes (Rusi dhe vende te demokracise popullore); Nenfaza e dyte-fundi I dyte I luftes se dyte botrore e deri me tani, vlen te permendet viti `90 dhe Pakti NATO. 5
 • 6. Karakteristikat e rregullimit shteteror ne shtetet liberale Pas revolucioneve borgjeze vlen te permendet aktet e miratuara per lirite dhe te drejtat njerezore si Magna Carta Libertatum te vitit 1215 ne Angli, Deklarata e pavarsise se SHBA-ve 1776 dhe Deklarata mbi te drejtate Njeriut dhe te Qytetareve te Frances viti 1789, si dhe me vet aktet e tyre juridike-kushtetutat qe rregullojne rregullimin shteteror. Trajta themelore te qeverisjes: monarkite dhe republikat. (monarkia absolute, monarkia kushtetuese, monarkia parlamentare), Trajten republikane A)Republike parlamentare dhe B)republike Presidenciale 6
 • 7. Gjate historise dallojme dy trajta themelore te shteteve edhe ate: Shtetet unitare dhe Shtetet e perbera (federale dhe konfederale) 7
 • 8. Parimet mbi te cilat mbeshtetet rregullimi i shtetit liberal Ruso, Monteskie pervec parimit mbi lirine dhe barazine e njeriut dallojme edhe parime tjera edhe ate: Parimi i sovranitetit-teresia e pushtetit mbrenda kufije shtetit. Kemi edhe sovranitetin nacional-sovran eshte kombi dhe sovraniteti popullor-sovran eshte populli. Parimi I konstitucionalizimit-nevoja e ndertimit te struktures shoqerore dhe juridike permes aktit themelor- kushtetutes.(kushtetuta historike, te shkruara, te shkurtera, te gjata, kush.e ngurta apo rigjide dhe ato elastike apo fleksibile etj). 8
 • 9. Parimi I ndarjes se pushtetit-pushteti despotik monarkik dhe pushteti republikan. Monteskie parasheh ekzistimin e tre pushteteve brenda shtetit edhe ate legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqesor. Parimi I perfaqsimit te popullit Parimi I shumepartishmerise 9
 • 10. BURIMET E SË DREJTËS Burimet kryesore të së drejtës në fazen e liberalizmit varesisht nga sistemet juridike jane me te bollshme dhe me te shumellojshme. Ligjet Dekretligjet E drejta zakonore E drejta e recipuar romake dhe praktika gjyqësore. 10
 • 11. Deget kryesore te se drejtes E drejta civile (kontestimore dhe jashtkontestimore) E drejta reale, E drejta e detyrimeve, E drejta familjare, E drejta trashigimore –institucioni I trastit (trust) ne Angli. -E drejta penale Nullum crimen sine lege-nulla poena sine lege…. - parimi I prezumimit te pafajsise. -Veprat penale -krime dhe delikte e kundervajtje -gjenocidi -gjykata nderkombetare -krimet e luftes 11
 • 12. Gjyqesia dhe procedura gjyqesore Parimi I pavaresise se gjykatave Parimi I shumeshkallshmerise Parimi I territorialitetit Parimi I ekstradimit Organizata nderkombetare e policise-Interpoli -Parimi I dispozitetit -Parimi I kontradiksionit Parimi I se vertetes materiale Proceduara kontestimore, jashtkontestimore, Procedura penale dhe Procedura administrative 12
 • 13. 13