Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013

1,699 views

Published on

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013

 1. 1. Kthesat e medha ne histori kane sjelle ZHVILLIM , KTHIM MBRAPA , APO STANJACION?
 2. 2. Revolucioni ne Amerike, France Revolucioni ne Amerike(1775-1783)ndodhi per disa shkaqe por ato me kryesoret ishin : 1. Deshira e kolonive per pavarsi. 2. Problemi gjeografik. 3. Legjislaturat koloniale. 4. Menanjimi I zbatimit te merkantilizmit. 5. Iluminizmi.
 3. 3.  Ngjarjet kryesore qe nxiten kete revolucion ishin : Lufta 7-vjecare,bojkoti i drejteperdrejte si dhe dy Kongreset Kontinentale.  Arritja kryesore e ketij revolucioni ishte Deklarata e Pavarsise qe solli pavaresine e kolonive nen emrin Sh.B.A.
 4. 4. Revolucioni ne France ndodhi per shkak te krizes ekonomike qe kishte perfshire Francen.
 5. 5.  Zhvillimi i tregtise dhe rritja e popullsise nuk u shoqerua me rritjen e prodhimit vendas  papunesi dhe cmime te larta  buxheti I shtetit u pakesua dhe u dyfishua borxhi.
 6. 6. 1.Faza e Pare (1788-1789) Renia e Bastijes dhe shpallja e “Deklarates se drejtave te njeriut dhe qytetarit. 2.Faza e Dyte(1790-1791) Kushtetuta e vitit 1791, kalimi nga absolutizmi ne Monarki Kushtetuese. 3.Faza e Trete(1791-1792) Asambleja Legjislative 4.Faza e Katert(1792-1795) Rrezimi I monarkise , shpallja e Republikes.
 7. 7. Demokracia Liberale  Revolucionet e shekullit te XIX sollen fillesen e Demokracise Liberale ne disa shtete kryesore sic ishin SHBA , Mbreteria e Bashkuar dhe Gjermania.
 8. 8.  Anglia ishte I vetmi vend qe I rezistoi revolucionit me dhune. Por ne presionin e liberaleve Anglia beri reforma te medha sic ishte reforma zgjedhore.
 9. 9.  Ne Gjermani Bismarku filloi reformat sociale si fillese e shtetit te mireqenises sociale.  Ndersa SHBA u ndertuan mbi bazen e principeve liberale dhe demokratike ne jeten e tyre politike, ne sipermarrjen private si dhe ne ekonomi.
 10. 10. Krizat boterore Pasi rimekemben ekonomine , pas Luftes se Ftohte , vendet e industrializuara kaluan nje periudhe te rritjes ekonomike. Prodhimi industrial u rrit me shpejtesi. Ky zhvillim I madh shfaqi shenjat e para te cekuilibrit.
 11. 11.  Tregu ishte shume I vogel per te pritur sasise e madhe te prodhimit.  Kishte filluar keshtu kriza e superprodhimit, e cila preku ne fillim vendet me te industrializuara.  Shkaqet jane ende te panjohura po e sigurt esht tejkalimi I prodhimit, ne raport me fuqine e ulet blerese te tregut boteror
 12. 12. Kriza pati pasoja negative kudo neper bote, ne Amerike renia e Burses detyroi uljen e prodhimit , ndersa ne Europe pati efekte politike te medha pasi ne shume vende filloi te mbizoteronte komunizmi.
 13. 13. Muri I Berlinit dhe bota demokratike Partia Komuniste, ne Gjermanine Lindore, kundershtoi fort ndryshimet demokratike, duke detyruar gjermano-lindoret te shkonin ne Perendim. Ne nentor te 1989, ne Berlin e Lajpcig, u zhvilluan protesta te fuqishme. Ne keto kushte qeveria beri leshime duke lejuar levizjen e lire te njerezve drejt Perendimit
 14. 14.  Ne nentor te 1989, ne Berlin e Lajpcig, u zhvilluan protesta te fuqishme. Ne keto kushte qeveria beri leshime duke lejuar levizjen e lire te njerezve drejt Perendimit
 15. 15.  Rilindja europiane Rilindja ishte nje levizje intelektuale , interesat kryesore te se ciles qendronin jashte sferes se fese. Njerezit ne ke te periudhe ishin te interesuar per artin , letersine dhe idete e Romes klasike, si dhe te kultures greke, te cilat theksonin rendesine e qenieve njerezore individuale dhe jeten ne toke.
 16. 16. • Zbulimet e medha gjeografike Spanjollet dhe portugezet u bene zotuesit e pare te rrugeve dhe tokeve te reja te zbuluara, prej te cilave mbi te gjithave merrnin metalet e cmuara. 1471- Fernando Po arriti der ne Ekuator. 1487- Bartolomeo Diaz arriti deri te Kepi I Shpreses se Mire. 1497-98- Vasko de Gama arriti deri ne Kalkute te Indise. 1492- Kristofor Kolombi zbuloi Ameriken. 1497-98 – Vellezerit GS Kabato zbuluan brigjet e Labradorit. 1501- Ameriko Vespuci zbuloi Ameriken Meridionale. 1513- Balboa zbuloi Istmen e Panamase duke zbuluar nje oqean te ri. 1519-22- Ferdinand Magelani realizoi udhetimin e pare rreth botes.
 17. 17. Keto dhe zbulime te tjera te rendsishme ben qe te ndryshonte harta e botes.
 18. 18. • Iluminizmi  Me krijimin e nje shhtrese te re sic ishte borgjezia, solli qe kjo shtrese te mendonte se kishte ardhur koha per te “ndricuar” fatin dhe historin e njeriut mbi baza shkencore. Keshtu nje “perendi e re” filloi te ndricoje realitetin dhe rrugen e njeriut drejt se vertetes. Kjo levizje u quajt “Iluminizem”.

×