Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
PENYAKIT TIDAK BERJANGKIT 
Penyakit tidak berjangkit merupakan penyakit yang tidak memerlukan vektor atau perantaraan. Pen...
KariesGigi 
Karies gigi ialah masalah gigi berlubang. Ini berlakuakibat tindak balas antara bakteria dengan makanan bergul...
PenyakitJantung 
Penyakit ini terjadi apabila otot jantung tidak dapat mengepam dan mengedarkan darah ke seluruh tubuh. Ke...
Penyakit ini terjadi apabila kandungan gula di dalam darah adalah tinggi. Keadaan ini berlaku kerana tubuh kita kurang men...
•Penyakit ini terjadi apabila saluran pernafasan terganggu. Serangan asma boleh berlaku disebabkan alahanterhadap makanan ...
PenyakitBuahPinggang 
Penyakit ini terjadi apabila buah pinggang gagal berfungsi untuk membersihkan darah. Kegagalan ini a...
PencegahanPenyakit- PenyakitTidakBerjangkit 
1. Bersenam danbersukan –Kita perlu melakukan aktiviti ini tiga kali seminggu...
2. Makan makanan seimbang –Kita harus mempelbagaikan makanan dalam menu harian kita. Amalan ini dapat membekalkan kesemua ...
3. Memeriksa kesihatan secara berkala dan tetap –Kita mesti berjumpa dan mendapatkan nasihat daripada doktor pada setiap e...
Sekian terima kasih 
Disediakan oleh……
Penyakit tidak berjangkit
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Penyakit tidak berjangkit

4,855 views

Published on

Pendidikan seksualiti

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Penyakit tidak berjangkit

 1. 1. PENYAKIT TIDAK BERJANGKIT Penyakit tidak berjangkit merupakan penyakit yang tidak memerlukan vektor atau perantaraan. Penyakit ini berpunca daripada keturunan atau genetik dan gaya hidupseseorang individu itu.
 2. 2. KariesGigi Karies gigi ialah masalah gigi berlubang. Ini berlakuakibat tindak balas antara bakteria dengan makanan bergula di permukaan gigi. Asid yang terhasil dalam tindak balas ini akan melembutkan lapisan enamel gigi. Seterusnya bakteria dapat memasuki lapisan dentin gigi dan menyebabkan gigi berlubang.
 3. 3. PenyakitJantung Penyakit ini terjadi apabila otot jantung tidak dapat mengepam dan mengedarkan darah ke seluruh tubuh. Kejadian ini disebabkan saluran darah jantung tersumbat. Kesannya, kita akan berasa amat sakit seperti ada sesuatu yang mencengkam pada bahagian dada.
 4. 4. Penyakit ini terjadi apabila kandungan gula di dalam darah adalah tinggi. Keadaan ini berlaku kerana tubuh kita kurang mengeluarkan hormon insulin. Hormon ini bertugas mengawal kandungan gula dalam darah. Penyakit ini boleh menyebabkan luka kita lambat sembuh. Penglihatan kita juga berkemungkinan akan menjadi kabur seterusnya kita akan menjadi buta.
 5. 5. •Penyakit ini terjadi apabila saluran pernafasan terganggu. Serangan asma boleh berlaku disebabkan alahanterhadap makanan tertentu, pencemaran udara atau cuaca. Penyakit ini menunjukkan simptom batuk, nafas berbunyi, kahak berlebihan dan kecungapan
 6. 6. PenyakitBuahPinggang Penyakit ini terjadi apabila buah pinggang gagal berfungsi untuk membersihkan darah. Kegagalan ini adalah disebabkanjangkitan kuman, keracunan dan penggunaan ubat yang tidak mengikut arahan. Kesannya, pesakit akan hilang selera makan, berasa mual dan muntah- muntah sertakelihatan lemah.
 7. 7. PencegahanPenyakit- PenyakitTidakBerjangkit 1. Bersenam danbersukan –Kita perlu melakukan aktiviti ini tiga kali seminggu dan sekurang-kurangnya 20 hingga 30minit pada setiap sesi. Aktiviti ini dapat meningkatkan tahap kecergasan tubuh dan menguatkan otot jantung kita.
 8. 8. 2. Makan makanan seimbang –Kita harus mempelbagaikan makanan dalam menu harian kita. Amalan ini dapat membekalkan kesemua nutrient yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
 9. 9. 3. Memeriksa kesihatan secara berkala dan tetap –Kita mesti berjumpa dan mendapatkan nasihat daripada doktor pada setiap enam bulan atau setahun sekali. Melalui pemeriksaan kesihatan ini, kita dapat mengetahui tahap kesihatan tubuh badan kita.
 10. 10. Sekian terima kasih Disediakan oleh……

×