Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Bab 2 Pengeluaran
PENGAJIAN
PERNIAGAAAN
2.2 Perancangan Pengeluaran
2.2.1 Reka Bentuk Pengeluaran
2.2.2 Jenis-jenis Pengeluaran
2.2.1 REKA BENTUK PENGELUARAN
Hasil pembelajaran:
• Menjelaskan reka bentuk pengeluaran
merangkumi simplification,standard...
SIMPLIFICATION
Simplification berkaitan dengan usaha sebuah syarikat
menggabungkan atau mengurangkan beberapa langkah dala...
STANDARDIZATION
1. Standardization merupakan proses pengeluaran yang menghasilkan produk
yang seragam dari aspek kuantiti,...
MODULAR
1. Teknik modular ialah teknik yang membahagikan sistem
pengeluaran kepada beberapa bahagian yang lebih kecil
deng...
2.2.2 JENIS-JENIS PENGELUARAN
Hasil pembelajaran:
• Menjelaskan jenis pengeluaran mengikut
tempahan, secara massa, dan sec...
MENGIKUT
TEMPAHAN/PROJEK
• Pengeluaran ini melibatkan penghasilan produk spesifik yang
mengikut tempahan pengguna dalam ku...
SECARA MASSA
• Pengeluaran ini menghasilkan sejumlah produk yang seragam
dan mempunyai permintaan yang stabil secara besar...
SECARA BERKELOMPOK
• Pengeluaran ini adalah dalam bentuk kelompok tertentu, iaitu
satu kelompok produk akan dihasilkan ter...
Sekian.
Terima kasih.
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pengajian perniagaan Bab 2 Pengeluaran

12,372 views

Published on

2.2 Perancangan Pengeluaran
2.2.1 Reka Bentuk Pengeluaran
2.2.2 Jenis-jenis Pengeluaran

Published in: Education
 • Be the first to comment

Pengajian perniagaan Bab 2 Pengeluaran

 1. 1. Bab 2 Pengeluaran PENGAJIAN PERNIAGAAAN
 2. 2. 2.2 Perancangan Pengeluaran 2.2.1 Reka Bentuk Pengeluaran 2.2.2 Jenis-jenis Pengeluaran
 3. 3. 2.2.1 REKA BENTUK PENGELUARAN Hasil pembelajaran: • Menjelaskan reka bentuk pengeluaran merangkumi simplification,standardization dan modular
 4. 4. SIMPLIFICATION Simplification berkaitan dengan usaha sebuah syarikat menggabungkan atau mengurangkan beberapa langkah dalam proses pengeluaran untuk menjadikannya lebih mudah dan menjimatkan masa. Contoh, pengeluar kereta tidak perlu menghasilkan pintu kereta sendiri, sebaliknya akan menggunakan pintu kereta yang telah siap untuk dipasang pada kereta.
 5. 5. STANDARDIZATION 1. Standardization merupakan proses pengeluaran yang menghasilkan produk yang seragam dari aspek kuantiti, kualiti, warna dan sebagainya. 2. Standardization membolehkan pemasangan sedia ada, standard atau boleh ditukar ganti dalam kalangan produk dengan tujuan mengurangkan tahap inventori, kos dan masa latihan, memudahkan prosedur pembelian dan pengendalian bahan. 3. Kebaikan standardization ialah menjimatkan masa, mengeluarkan produk yang berkualiti, serta tenaga kerja dan peralatan digunakan lebih baik. 4. Akan tetapi, teknik ini mengehadkan pilihan dan bertentangan dengan konsep pemasaran. Ia lebih cenderung menguntungkan syarikat-syarikat yang besar sahaja.
 6. 6. MODULAR 1. Teknik modular ialah teknik yang membahagikan sistem pengeluaran kepada beberapa bahagian yang lebih kecil dengan menggunkan sistem yang berbeza. Bahagian produk atau komponen boleh ditukarganti dengan mudah dan memberi fleksibiliti dalam pengeluaran dan pemasaran. Contohnya, Harley Davidson menggunakan beberapa jenis enjin, casis dan tangki gas untuk menghasilkan pelbagai jenis motosikal. 2. Konsep teknik pengeluaran ini mementinkan aspek kelenturan dan kualiti dalam proses pengeluaran.
 7. 7. 2.2.2 JENIS-JENIS PENGELUARAN Hasil pembelajaran: • Menjelaskan jenis pengeluaran mengikut tempahan, secara massa, dan secara berkelompok.
 8. 8. MENGIKUT TEMPAHAN/PROJEK • Pengeluaran ini melibatkan penghasilan produk spesifik yang mengikut tempahan pengguna dalam kuantiti yang kecil. Produk yang dikeluarkan adalah unik, mempunyai nilai tinggi dan melibatkan tempoh yang tidak menentu. • Memerlukan modal yang besar kerana melibatkan penggunaan tenaga pakar dalam sesuatu bidang dan teknologi yang canggih. Contohnya, projek pembinaan kapal, pelabuhan, lapangan terbang dan projek pembangunan MSC.
 9. 9. SECARA MASSA • Pengeluaran ini menghasilkan sejumlah produk yang seragam dan mempunyai permintaan yang stabil secara besar-besaran mengikut kehendak pasaran. Contoh pengeluaran jenis ini ialah pengeluaran elektronik, makanan dan produk pengguna. • Kos per unit pengeluaran adalah rendah kerana pengeluaran secara besar-besaran. Pengeluaran ini adlah secara berterusan, berjadual, serta berulangan dan melibatkan volum banyak.
 10. 10. SECARA BERKELOMPOK • Pengeluaran ini adalah dalam bentuk kelompok tertentu, iaitu satu kelompok produk akan dihasilkan terlebih dahulu dan diikuti dengan kelompok produk yang lain. Contohnya, dalam pengeluaran makanan seperti roti dan kek serta percetakan buku • Kuantiti output yang dihasilkan adalah sederhana dan mengikuti kehendak pelanggan. • Kuantiti output adalah banyak, menghasilkan produk seragam secara berjadual, berulangan dan berterusan.
 11. 11. Sekian. Terima kasih.

×