CH8F4

868 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
868
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
81
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

CH8F4

 1. 1. PENGARUH ISLAM DARI SEGI POLITIK1. Islam telah mengubah kedudukan dan corak institusi raja dari konsep dewa-raja kepada konsep Sultan, Zillullah fil-alam illullah fil-ardh (bayangan Allah di muka bumi).2. Sultan memakai gelaran seperti Khalifatul Mukminin yang bermakna pemimpin orang Mukmin seperti yang digunakan Sultan Mahmud Syah di Melaka.3. Sebelum Islam, pemerintah menggalurkan nasab keturunannya daripada penitisan dewa setelah kedatangan Islam, tokoh seperti Iskandar Zulkarnain dirujuk sebagai nasab keturunan bagi meninggikan kedudukan Sultan.4. Islam juga meletakkan raja atau sultan sebagai kuasa tertinggi dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran di Tanah Melayu.5. Perlantikan penasihat raja dari kalangan ulamak seperti di Melaka (Maulana Abu Bakar), Kelantan (Tuk Pulau Condong) dan Terengganu (Tuk Pulau Manis).6. Kewujudan konsep daulat yang dapat dilihat dalam adat istiadat Diraja telah berjaya mengangkat kedudukan seseorang Sultan seperti istiadat pertabalan yang penuh tertib dan mengikut aturan.
 2. 2. PERUNDANGAN1. Islam juga telah mempengaruhi sistem undang-undang negara kita. Masyarakat Melayu mempunyai 2 bentuk undang-undang iaitu: i ) Undang-undang Tidak Bertulis atau hukum adat. Contohnya; Adat Perpatih (diguna pakai oleh orang Melayu Minangkabau di Negeri Sembilan dan Naning) dan Adat Temenggong (diamalkan di negeri-negeri lain) ii ) Undang-undang Bertulis. Contohnya; Hukum Kanun Melaka, Undang-undang Laut Melaka, Undang-undang Pahang, Undang-undang Kedah dan sebagainya.2. Dalam Undang-undang Tidak Bertulis terdapat unsur Islam seperti konsep musyawarah dalammenyelesaikan masalah contohnya dalam Adat Perpatih.3. Hukum Kanun Melaka juga dipengaruhi hukum Islam mengikut mazhab Shafie. Dalam Undang-undang Laut Melaka pula nakhoda diganggap seperti imam dan anak kapal umpama makmum.4. Islam juga telah memperkembangkan undang-undang bertulis seperti kewujudan Undang-undangPahang, Undang-undang Perak, Undang-undang Kedah dan Undang-undang Johor.
 3. 3. PENDIDIKAN1. Islam telah mempengaruhi 2 bentuk pendidikan dalam masyarakat Melayu iaitu pendidikan formal dan pendidikan tidak formal .2. Dalam pendidikan tidak formal, Islam telah mewujudkan nilai-nilai budaya murni menjauhkan apa yang ditegah dan membuat apa yang disuruh serta menerapkan unsur- unsur pengajaran dalam pendidikan.3. Melalui pendidikan formal pula, Islam telah mewujudkan pendidikan berkaitan agama. Ilmu tidak terhad kepada golongan atasan sahaja, malah untuk golongan rakyat juga.4. Melaka menjadi pusat pengajian agama dengan kehadiran ramai ulamak dan pendakwah serta munculnya kitab-kitab tasawuf.5. Institusi pendidikan juga muncul seperti di istana, sekolah pondok seperti di Terengganu, Kedah, Perlis dan Kelantan, masjid dan surau serta madrasah.
 4. 4. BAHASA DAN KESUSASTERAAN 1. Munculnya tulisan Jawi hasil daripada penggunaan huruf Arab yang disesuaikan dengan tulisan Melayu., 2. Menambahkan perbendaharaan kata bahasa Melayu seperti adat dan adil 3. Perkembangan penulisan karya dalam bentuk prosa dan puisi seperti kisah-kisah Nabi Muhammad s.a.w. dan para sahabat. 4. Perbendaharaan persuratan Melayu juga telah bertambah dengan munculnya karya-karya saduran bercorak Arab-Parsi.
 5. 5. KESENIAN1. Hasil seni yang dahulunya dipengaruhi tradisi Hindu-Buddha kini digantikan dengan elemen agama Islam dengan campuran kehalusan seni tempatan seperti dalam seni bina masjid, rumah dan istana.2. Seni ukir dengan elemen Islam menggunakan motif tumbuh- tumbuhan, bunga- bungaan dan geometri telah berkembang.3. Kemajuan seni tulisan seperti pada Batu Bersurat Terengganu yang menunjukkan keprihatinan orang Melayu terhadap seni epigrafi.4. Perkembangan seni tulisan khat atau kaligrafi.5. Dalam seni persembahan seperti muzik, tarian dan nyayian juga menampakkan pengaruh Asia Barat seperti tarian dabus, syair nazam serta pengaruh Islam dalam seni kata lagu.
 6. 6. GAYA HIDUP1. Pengaruh Islam ketara dari segi kepercayaan atau akidah, syariah dan akhlak.2. Pengaruh amalan hijabah (protokol) dalam pemerintahan serta adat-istiadat di istana.3. Amalan hormat-menghormati dalam keluarga, adab bertutur, adab makan, adab berziarah juga adalah kesan pengaruh ajaran Islam.4. Amalan gotong royong dalam masyarakat juga menggambarkan kepentingan nilai perpaduan dalam Islam.
 7. 7. PERDAGANGAN1. Mempengaruhi pedagang Melayu untuk turut sama terlibat dalam rangkaian perdagangan timur dan barat .2. Perdagangan menjadi satu kegiatan ekonomi penting dan satu jalan untuk menyebarkan Islam.3. Menjadikan Melaka sebagai pusat perdagangan yang penting.4. Selepas kejatuhan Melaka semangat pedagang Melayu diteruskan dengan menjadikan kerajaan Johor pula sebagai pusat kekuasaan Melayu.5. Negeri lain juga terlibat sebagai pusat perdagangan yang penting seperti di Kedah, Kelantan dan Terengganu sepanjang abad ke-17 M dan ke-18 M.
 8. 8. MATAWANG1. Penggunaan mata wang sebagai alternatif kepadasistem tukar barang . Mata wang zaman Melaka jugamempunyai pengaruh Islam seperti terdapatnya namaSultan dan tarikh Islam.2. Penggunaan tulisan Jawi dan istilah Arab seperti Malikatau Sultan al-Adil tertera pada mata wang seperti yangterdapat di Johor.3. Terdapat juga mata wang yang tertera nama danpangkat Sultan yang memerintah atau gelaran IslamSultan seperti Khalifatul Muslimin contohnya pada matawang emas Kelantan.
 9. 9. PERCUKAIAN1. Cukai menjadi sebahagian daripada sumber pendapatan kerajaan dan disalurkan kembali untuk pembangunan negara.2. Perkembangan aktiviti perdagangan di negeri-negeri Melayu turut memperkembangkan bidang percukaian.3. Amalan riba diharamkan dalam perniagaan di kalangan orang Islam dan dijelas kan lagi dalam Hukum Kanun Melaka. Walau bagaimanapun, amalan meminjam wang dari ceti masih dibenarkan.4. Golongan kaya dan berkemampuan pula dikehendaki membayar zakat harta . Kutipannya disimpan di Baitul Mal bagi digunakan untuk kepentingan dan kemakmuran negara serta bantuan kepada yang memerlukannya.

×