Teknologi Pendidikan

5,947 views
5,810 views

Published on

Published in: Education, Sports, Business
0 Comments
21 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,947
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
49
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
21
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teknologi Pendidikan

  1. 1. ICT adalah satu bukti kekuasaan Allah sebagaimana firman-Nya dalam Al-Qur’an melalui Surah Fush Shilat ayat 53 yang tafsirnya: quot;Kami akan perlihatkan kepada mereka tanda-tanda kekuasaan Kami di merata-rata tempat (dalam alam yang terbentang luas ini) dan pada diri mereka sendiri, sehingga ternyata jelas pada mereka bahawa Al- Qur’an adalah benar. Belumkah ternyata kepada mereka kebenaran itu dan belumkah cukup (bagi mereka) bahawa Tuhanmu mengetahui dan menyaksikan tiap-tiap sesuatu?quot; ICT merentasi batasan masa dan ruang. Dunia siber yang dikaitkan dengan ICT menunjukkan kepada kita betapa luasnya dunia ciptaan Allah sehingga melewati realiti persepsi kita selama ini. Allah telah mendedahkan kepada kita akan kewujudan ruang siber ini. Ilmu pengetahuan amat penting di sisi Allah namun pada waktu yang sama kita juga perlulah mempunyai iman yang kukuh.
  2. 2. Bahan-Bahan/ Jenis-Jenis Definisi Teknologi Pendidikan Prinsip-Prinsip Penggunaan Kesimpula Teknologi n Pendidikan Kebaikan dan Senario Penggunaan Teknologi Pendidikan Cadangan Dalam Bilik Darjah di NBD
  3. 3. 4 FOKUS/DOMAIN PEMBELAJARAN Kurikulum SPN 21 memfokus bidang pembelajaran yang luas bagi membolehkan pelajar mendapat kemahiran asas, pengetahuan dan kefahaman dengan sikap dan nilai yang tepat untuk memastikan perkembangan secara menyeluruh. Pelajar akan mendapat pengetahuan dan kemahiran yang bersesuaian dalam konteks abad ke-21. 4.1 Pengetahuan dan Kefahaman Pengetahuan dan kefahaman merangkumi pelbagai disiplin ilmu menerusi mata-mata pelajaran bagi memastikan pelajar mendapat asas pengetahuan dalam pelbagai bidang pembelajaran. 4.2 Kemahiran Asas Kemahiran asas yang diserapkan adalah relevan dengan kemahiran abad 21. Kemahiran ini perlu digabungkan dengan pengetahuan untuk menyemai sikap dan nilai yang bersesuaian, memberikan asas kepada pembelajaran sepanjang hayat dan alam pekerjaan yang penuh cabaran. Kemahiran asas adalah seperti berikut: 4.2.3 Kemahiran Teknologi Maklumat dan Komunikasi Kemahiran ini merupakan keperluan asas pada abad ke-21 dan perlu dikuasai oleh pelajar selaras dengan kemajuan teknologi dan maklumat dalam era globalisasi.
  4. 4. Terdapat beberapa elemen dalam pengisian kurikulum, iaitu pengetahuan daripada pelbagai bidang ilmu, nilai-nilai murni, kewarganegaraan, peraturan sosiobudaya, serta kemahiran bernilai tambah seperti kemahiran berfikir, kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi, kecerdasan pelbagai dan pembelajaran kontekstual. 2.1.5 Kemahiran Bernilai Tambah Kurikulum Bahasa Melayu menyatupadukan kemahiran-kemahiran lain agar memenuhi keperluan semasa pengajaran dan pembelajaran. Kemahiran bernilai tambah yang mengutamakan pengalaman di bilik darjah sesuai dengan situasi kehidupan sebenar pelajar serta keadaan dunia pada masa kini. Kemahiran bernilai tambah yang dimaksudkan ialah kemahiran berfikir, kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi, kecerdasan pelbagai dan pembelajaran kontekstual. Penjelasan kemahiran bernilai tambah adalah seperti berikut: ii. kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi Kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi perlu diberikan kepada pelajar supaya mereka boleh menggunakan komputer untuk tujuan komunikasi seperti menggunakan aplikasi perisian dalam menyempurnakan kerja-kerja yang diberikan, memperolehi maklumat yang terdapat dalam internet atau menghantar dan menerima e-mel.
  5. 5. Kebaikan dan Senario Penggunaan Teknologi Pendidikan Dalam Bilik Darjah di NBD
  6. 6. Menyeronokkan/ Melicinkan proses menghiburkan. pengajaran dan pembelajaran. Menjimatkan masa, tenaga Menambah kefahaman. dan wang. Dapat memahami Memberi kelainan dan konsep. kepelbagaian kepada kaedah mengajar. Dapat melibatkan deria. Memberi kemudahan guru Memperkaya mengajar. pengetahuan. Memudahkan guru Sesuai digunakan untuk mengawal keadaan kelas/ murid/ pelajar yang kurang pelajar. cekap membaca Mudah dirakam, dipadam, digunakan semula
  7. 7. Kurang kemudahan Bermain atau memuat teknologi di sekolah. turun game. Kurang pendedahan dan kurang mahir dalam Tidak memberi perhatian penggunaan teknologi terhadap pengajaran guru. terkini.
  8. 8. Kementerian pendidikan haruslah meneruskan dan memperbanyakkan krusus - krusus, seminar-seminar , bengkel-bengkel dan sebagainya kepada guru-guru sekolah terutamanya guru pendalaman dan guru pendidikan khas. Kementerian pendidikan perlu menyumbangkan lebih banyak kemudahan teknologi pendidikan di setiap sekolah-sekolah kerajan dan swasta termasuk pengajian tinggi. contohnya
  9. 9. Kesimpulan Teknologi pendidikan sudah lama diperkenalkan dan perkembangannya semakin pesat di seluruh dunia terutama dalam bidang pendidikan. Teknologi merupakan salah satu kemudahan dalam membantu pengurusan pengajaran dan pembelajaran. Jika teknologi dalam pendidikan digunakan secara positf ia merupakan satu persediaan yang sangat baik bagi mewujudkan masyarakat bermaklumat. Penggunaan teknologi pendidikan di sekolah-sekolah dan pengajian tinggi bukannlah sesuatu yang asing lagi dan ianya bukan hanya mampu membantu tugas-tugas pengurusan tetapi berpotensi sebagai alat untuk mengayakan persekitaran pengajaran dan pembelajaran bagi hampir semua mata pelajaran. Dengan ini terbuktilah bahawa penggunaan Teknologi pendidikan menyokong kurikulum pengajian dan menambah nilai pengajaran dan pembelajaran seperti yang kita lihat berlaku pada masa ini.

×