Coca cola

34,460 views

Published on

0 Comments
22 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
34,460
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
799
Comments
0
Likes
22
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Coca cola

 1. 1. COCA-COLA eshte një biznes global që vepron në një shkallë lokale, në çdo komunitet, kubehet biznes. Ata jane në gjendje të arrijne qellime globale me fokus lokal për shkak të forcësse sistemit te tyre, i cili përbëhet nga kompania Coca-cola dhe partnereve te tyre. Bota është duke ndryshuar gjithmone rreth nesh. Coca-cola duhet të vazhdojë tëlulëzojë si një biznes gjatë dhjetë viteve të ardhshme dhe më tej,duhet të shikojëpërpara, të kuptojë trendet dhe forcat që do të formësojnë kete biznes në të ardhmendhe për të shkuar me shpejtësi për tu përgatitur për atë që do të vijë. Duhet të bëhetgati për nesër sot. Per kete flet dhe vizioni I 2020. Ai krijon një destinacion afat-gjatë përkete biznes dhe jep një "plan" per nje fitim sa me te larte se bashku me partneret e saj.HYRJEE themeluar në vitin 1886, kompania Coca-Cola është prodhuesi kryesor botëror,marketer, shperndares i pije joalkoolike dhe shurupeve. Selia e korporatave ekompanisë eshte në Atlanta, me operacione lokale në mbi 200 vende të botës.Edhe pse Coca-Cola u krijua së pari në Shtetet e Bashkuara, ajo shpejt u bë e njohurkudo që shkoi. Bimët e para ndërkombëtare prodhimi u hapen në vitin 1906 në Kanada,Kubë dhe Panama, u pasurua shpejt nga shumë më tepër. Sot prodhohet më shumëse 300 marka. Më shumë se 70 për qind e të ardhurave vjen nga jashtë SHBA, porarsyeja e vërtetë që eshte një kompani me të vërtetë globale është që produktet e tyrepërmbushin preferencat e ndryshme shijen e konsumatorëve kudo.HISTORIKU I COCA-COLAMë 8 maj, 1886, nje farmacist nga Atlanta Dr John Pemberton Styth (ish oficer aleate)shpiku "Coca-Cola" shurup sheqeri i shkrirë duke përdorur, ujë dhe përbërës të tjerë.Ajo ishte e përzier në një 30-gal. kazan tunxh varur mbi një zjarr ne oborrin e shtëpisë.Ajo ishte shitur si një "tonifikus truri dhe nervash" në farmaci.Ai i pari "shpërndan" Coca-Cola me mbajtjen e saj në një enë poshtë rrugës në FarmaciJacobs ". Për pesë cent, konsumatorët mund të gëzonin një gotë Coca-Cola në burimsode.Ne ate vit, shitja e Coca-Cola mesatar ishte nëntë pije në ditë.Frank M. Robinson, llogaritar Pemberton-së, ishte personi i cili sugjeroi se emri "Coca-Cola", i cili ishte zgjedhur për shkak të dy përbërësve te gjetur në shurup. Ata ishin fletëkoka dhe arrë Kola. Robinson e shkruajti Kola me një "C" për ta bërë atë të duket mëmirë në reklama.Coca-Cola u shit për 5 ¢ një gotë në një burim sode në Farmaci Jakobit nëAtlanta.Shitja e saj e par bruto ishte 50 $ dhe kostot e reklamimit ishin 73,96 $.Formula origjinal përfshin ekstraktet e gjetheve të Afrikës arrë dhe coca kola, dystimulues të fortë. "Coca-Cola" është një nga barnat patentë ekzotike të shitura në1800-n që përmbante gjurmë në të vërtetë te kokainës.1888Në 1888, Asa Griggs Candler bleu kompaninë nga Dr Pemberton. Më vonë atë vit, DrPemberton vdiq. Nga 1914, Candler kishte fituar një pasuri prej rreth 50 milion. Baseball sallën
 2. 2. e Famer Cobb, një amtare Gjeorgji, ishte një tjetër investitori në fillim në kompani.1891Atlanta sipërmarrës Asa Griggs Candler fiton pronësinë e plotë të biznesit të Coca-Cola për$2.300.Brenda katër viteve, dhunti e tij Merchandising ndihmon te zgjerohet konsumi i Coca-Cola në çdo pjesë të kombit. Në këtë vit Coca-Cola prodhon kalendarin e saj.MISIONIUdhërrëfyesi I COCA-COLES fillon me misionin I cili eshte i qëndrueshem. Ai deklaronqëllimin e tyre si një kompani dhe shërben si standard kundrejt të cilave peshohenveprimet dhe vendimet e tyre. *Per te rifreskuar boten... * Për të frymëzuar momentet e optimizmit dhe lumturi ... * Për të krijuar vlera dhe të bëjë një ndryshim…VIZIONIVizioni I tyre shërben si kornizë për Udhërrëfyesit dhe udhëzon çdo aspekt të ketijbiznesi duke përshkruar se çfarë ata kane nevojë për të përmbushur;në mënyrë që tëvazhdojë te arrihet rritje e qëndrueshme e cilësisë. *Njerëzit: Të jetë një vend i madh për të punuar aty ku njerëzit janë të frymëzuar dhemund te japin me te miren e tyre. * Portofoli: Ti sjelli botës një portofol të markave pije të cilësisë që parashikojnë dhetë kënaqin dëshirat dhe nevojat e njerëzve. * Partneret: Te ushqeje një rrjet të fituar të klientëve dhe furnizuesve, qe së bashkukane krijuar vlera të përbashkta te përjetshme. * Planet: Të jetë një “qytetar i përgjegjshëm” duke ndihmuar ndërtimin dhembështetjen e komuniteteve të qëndrueshme. * Fitimi: kthimi Maximize afat-gjatë për të shareowners duke qenë të ndërgjegjshëmpër përgjegjësitë tona të përgjithshëm. * Produktiviteti: Të jetë një organizatë shumë efektive, mbeshtetese dhe qe levizshpejt.BESIMEKa shumë gjera në botën tonë për të festuar, forcuar dhe mbrojtur. Kompania Coca-Cola është një rrjet i gjallë i njerëzve, në gati 200 vende, duke i dhënë shtetësinë nëveprim. Nëpërmjet veprimeve si qytetarë lokal,përpiqen çdo ditë për të rifreskuar tregun,pasuruar vendin e punës, mbrojtjen e mjedisit dhe për të forcuar komunitetet e tyre.Jane punëdhënës lokal, me përgjegjësi për të mundësuar njerëzve potencialin e tyre tëplotë, duke punuar në të mirë te mundesive te reja dhe që përfaqësojnë diversitetin ebotës të cilëve ata u shërbejnë.
 3. 3. Jane investitore në ekonomitë lokale dhe sjellin risi ne treg, me një përgjegjësi për tëvepruar drejt ne perputhje me mbrojtjen e mjedisit.Nje qytetar lokal e kupton pergjegjesine e tyre per te kontribuar ne permiresmin ecilesise se jetes ne komunitetet ku vepron Coca-cola.VLERATVlerat e tyre të shërbejnë si një busull për veprimet dhe të përshkruajnë se si ata duhette sillen në botë. * Udhëheqja: guximin për të krijuar një të ardhme më të mirë * Bashkëpunimi: leva gjeniale kolektive * Integriteti: Të jene te vërtetë * Përgjegjësia: Në qoftë se kjo eshte qe te behet atehere varet nga ata * Passion: te kryera me zemër dhe mendje * Diversiteti:përfshirës si markat e tyre * Cilësia: Ajo që ata bëjneë,e bëjnë mirëMENAXHIMI I CILESISEReputacioni I Coca coles është i ndërtuar mbi besimin. Me anë të një qytetarie të mirë, ata do tëushqejnë marrëdhëniet e tyre dhe të vazhdojnë të ndërtojnë atë besim. Kjo është esenca epremtimi i tyre - Kompania Coca-Cola ekziston që të përfitojnë te gjithe ata qe e prekinate.Kudo që Coca-Cola ben biznes, ata përpiqen që të jene te besueshëm,partnerë dheqytetarë të mirë. ata jane të angazhuar për menaxhimin e biznesit se tyre nëpër botëme një grup të qëndrueshëm të vlerave që përfaqësojnë standardet më të larta tëintegritetit dhe të përsosmërisë. Ata i ndajmë këto vlera me mbushësit e tyre, duke ebërë sistemin e tyre me të fortë.Këto vlera kryesore janë thelbësore për suksesin afatgjatë të biznesit dhe do tëpasqyrohen në të gjitha marrëdhëniete tyre dhe veprimet në treg, në vendin e punës,mjedisin dhe komunitetin.PERQENDRIMI NE TREG * Te fokusohen në nevojat e konsumatorëve, klientëve dhe partnerëve *Te futen jashtë në treg dhe të dëgjojnë, respektojnë dhe të mësojnë * Të kenë nje bilanc real * Te fokusohen në ekzekutimin në treg çdo ditë
 4. 4. Teknologjia e zhvillimitTeknologjia është celesi në çdo aktivitet brenda Coca-Cola.Nje teknologji që ndryshon me shpejtësi të tille si automatizimi, supply chainmanagementdhe të teknologjia e paketimit ka rëndësi të jashtëzakonshme.Coca-Cola është epërqëndruar kryesisht në kërkimin dhe zhvillim.Coca-Cola ka një grup strategjik risi ku R& D stafit është e përkushtuar për të eksploruar produkte të reja dhe proceset.Teknologjia e Coca-coal mund të kategorizohet si produkt zhvillimi.Zhvillimi i produkteve ka të bëjë me projektimin, konceptin dhe komercializimine produkteve të reja. Shembuj të kohëve të fundit të rezultateve të zhvillimit të produktitjaneDasani plus, Enhanced Minute dhe Enviga.Zhvillimi i procesit i referohet zhvillimit dhe përdorimit te procedurave të reja, praktikaveose pajisje për të përmirësuar vlerën e shtuar ne aktivitetin e kompanise. Një ngaprojektet ambicioze Coca Cola po zbaton në procesin e zhvillimit është projekti igjashtë-SIGMA. Coca-Cola është duke implementuar Six Sigma nën titullin e biznesitProcesi i Ekselencës, një program i plotë për të ndihmuar e drejtuar biznesin. Coca-Cola e shikon atë më shumë si një mënyrë për të lidhur pjesët e biznesit me njëri-tjetrin.Modeli përfshin tre komponente:1-përqëndrohet në treguesit kryesorë të të kuptuarit e biznesit2-përafrimin e proceseve të biznesit ,matjen e tyre nga një klient perspektiv3- përmirësime përmes aplikimit rigoroz të DMAlC (Përcaktimi, Masa, Analiza,përmirësimi&Kontrolli) përmirësimi e metodologjise ose DMADV (Përcaktomi, Masa, Analiza,Design,&Vleresimi)Qëllimi i zhvillimit të procesit është pershtatja e teknikave të reja apo përmirësimi imetodave ekzistuese të kryerjes së aktiviteteve. Coca-Cola ka investuarnë teknologjinë e prodhimit dhe procesin e-për të gjetur burime të reja të forcëskonkurruese.KulturaKultura e Coca-Coles është e veçantë dhe e lavdërueshme. Komuniteti i sajpërbëhet nga njerëz të talentuar të udhëhequr nga etika e përbashkët.Ai përbëhet ngapunonjësit, shpërndarësit, shitësit me shumicë bottlers dhe vjen nga çdo pjesë tëbotës.Mbajtja e këtij grupi të ndryshme të njerëzvesë bashku dhe të unifikuar në qëllimnuk është detyrë e lehtë.Sistemi organizativ dhe i shperblimit ndihmojnë, por nuk mund zëvendësojne për Coca-
 5. 5. Colen vlerat dhe imazhin global ne baze te kulturave dhe besimeve. Udhëheqje,, pasion integriteti, përgjegjshmëria,bashkëpunimi,risi dhe cilësi që përfaqësojnëvlerat thelbësore përcaktojnë mënyrën dhe pikëpamjet e Coca-Coles. Këto vlera kaneformuar një lidhje të padukshme midis tyre duke bere te mundur nje marredhenie temire te kesaj kompanie me punonjesit dhe me komunitetin ku vepron.Ambienti i punësështë shumë e rehatshem dhe e bën më të lehtë për të marrë detyra të përfunduara.Ata që punojnë përCoca-Cola ndajnë të njëjtat cilësi që të lejojnë Coca-Cola që tëvazhdojë tërritet. Punonjësit e Coca-Cola-së janë të zgjuar, avid, të përkushtuar, krijues, dhe marrinpersiper riskun. Në çdo nivel, Coca-Cola ka njerëz të klasit botëror që kontribuojnë necdo sukses.Ata janë besnikë në përpjekjet e kompanise per tu zhvilluar.Qëllimi i saj është që tëmbajë dhe të përcjellë entuziazm për të tregua se Coca-Cola eshte nje kompanieorientuar, me markat mbizotëruese dhe njerëz të klasit botëror.Analiza e zinxhirit të vlerës na ndihmoi për të kuptuar aktivitetet primare dheaktivitetet mbështetëse në Coca-Cola. Kjo mund të përdoret më tej për të vlerësuarnëseCoca-Cola ka kryer çdo aktivitet në një mënyrë më të mirë se ajo e konkurrentëve tësaj.Ajo që ne mësojmë nga kjo analizë është se Coca-Cola ka nje pike të fortë tëbrendshme,qe eshteinfrastruktura për të konkurruar në industrinë e pijeve te buta.ANALIZA PESTFaktore e makromjedisit: -Politike, -Ekonomike, -Social, -TeknologjikeFaktoret Politike: Eshte nje nga pjest me te rendesishme te kompanise, ne vendin kuoperon kompania.Perfshine rregullat e qeverisjes dhe ceshjet e ligjshme qe percakojnerregullat formale dhe joformale mbi te cilat operon firma.Perfshihen: -Taksat bashkiake -Ligjet e punesimit -Kushtet e Mjedisit -Tarifa e kushtezuara te shperndarjes -Staliliteti PolitikFaktoret Ekonomike:
 6. 6. Efektet e faktoreve ekonomike perfshijne: Fuqia e cmimit e konsumaorit potencial dhekosto e kapitalit te firmave. –Rritja ekonomike -Norma e ineresit -Kursi i kembimit -Norma e inflacionitFaktoret Social: Keta faktore perfshijne aspekin demografik dhe kuluror te mjedisit tejashtem makroekonomik. -Ndergjegjesimi per shendetin -Norma e rritjes se popullsise -Klasifikimi i moshes. -Karriere e qendrueshme -SiguriaFaktore teknologjike: Keta fakore mund e ulin barrierat hyres, reduktojne ne minimumnivelet e produktiviteti eficent. Perfshijne: -Arktiviteti R&D (Research & Developement). -Automaizimi -Nxitja teknologjike -Norma e ndryshimi teknlogjikMjedisi: Shishet jane te krijuara ne ate menyre qe mos ta ndotin mjedisin.Nderkombetarizimi: -Agresiviteti ne shtrirjen globale.MODELI I 5 FORCAVEFuqia Blerese: - Konsumatoret prederojne pije te pagazuara. -Fuqia blerse e madhe
 7. 7. Fuqia Furnitore: -Perpjekjet per te marre furnizuesi lokal.Rivalitei: -Rivaliet te ulet per shkak te politikave hyrese.Kercenimi i Hyresve te Rinj: -Kerkese e larte e konkurenteve te rinj. -Duhe kohe qe te nderoje lidhjet me qeverine.Zevendesuesit: -Pepsi dhe pije e tjera jo-alkolikePlotesuesit: -Muzika, arti,sporti jane gjithmone bashke me Coca-Cola. –Kasponsorizuar evenimente te rendesishme.ANALIZA SWOTFUQITE : Coca Cola ka qene pjese e kultures Amerikane per me shume se njeshekull.Imazhi i ketij produkti eshte reklamuar ne bluza , kapele , neper koleksione tendryshme duke zene vend ne shume zemra te njerezve. Ky imazh kaq i theksuar dhe ingulitur ne mendje eshte nje prej fuqive te Coca Cola; si edhe faktori kyc i suksesit.Ne1995 nje nga motot e Coca Coles ishte: “Te kenaqesh me shume se 685 milion here nedite ne boten e Coca Coles, duke qendruar akoma si nje simbol i fuqishem i cilesise ,thjeshtesise dhe zbavitjes.Ne 1998 :“Sistemi me shishe i Coca Coles ishte nje nder mete fuqishmit” Kjo lejoi qe kompania ta drejtoje biznesin ne shkallen globale dhe ne tenjejten kohe te mbeshtese dhe pjesen lokale. Kompanite e paketimit te shisheveoperojne si biznese te pavarura, te cilet jane te autorizuar te shesin produktet e CocaCola . Pasi Coke nuk e zoteron rrjetin e paketimit me shishe dhe burimi kryesor i teardhurave eshte shitja e shisheve te grumbulluara.DOBESITE : M.gj.th. biznesi ne tregje internacionale ishte duke lulezuar si psh(shitjetne Ameriken Latine mbi 12%) Coca Cola raportoi se ne Indonesi dhe Tailande kohet efundit kishte pasur nje renie te fuqise blerese.Ne Japoni njesite e shitjes rane deri ne3%; e frikshme , sepse Japonia siguronte ne tregun nderkombetar 5% te volumit teshitjeve , duke siguruar 3 here me shume te ardhura . Tregu Amerikes Latine , AziseJuglindore dhe Japonise zinin 35% te volumit te Coke, asnje nga keto tregje nuk poecte ashtu sic duhej.
 8. 8. SHANCET :Nje prej pzicioneve konkurruese eshte njohja e markes se Coca Cola gatine 90 % te botes. Para dy vjetesh qellimi kryesor i kompanise ishte qe te bente emrin eCoca Coles akoma edhe me te njohur . Ndryshimi ne paketim pati efektin e saj ne shitjedhe ne pozicionimin e industries, por ne pergjithesi klientet nuk ishin shume te kenaqurme produktet e reja.Sistemi i paketimit ne shishe e lejoi kompanise te kishte avantazhdhe mundesi per rritjen e shanseve ne te gjithe boten . Kjo strategji e shtriu gjeresishtCoca Colen ne mjedise te ndryshme gjoegrafike.KERCENIMET : Zevendesuesit si kafja, lengjet , cokollatat e ngrohta, cajrat etj janekercenimet kryesore ne kompanine e Coca Coles. Megjithate keto kompani kontrollojneafersisht 40% te tregut te pijeve joalkoolike ; ndergjegjesimi i konsumatoreve per vlerate shendetit ka nje ndikim serioz ne zgjedhjen e produktit . Diversifikimi i Coca Cola neketo tregje e lejoi kompanine te eci me perpara duke zvogeluar rrezikun dhe luhatjet ecmimeve ne treg, Ajo eshte quajtur Lufta e Coca Coles ( Coca Cola WAR).Fuqiteblerese te konsumatoreve paraqiten gjithashtu nje kercenim ne industri . Rivaliteti midisPepsi dhe Coles coi ne nje levizje te ngadalte te industrise , net e cilen manaxhimiduhej te vazhdimisht ti pergjigjej ndryshimit te sjelljes se konsumatoreve oseperndryshe te perballeshin me humbjen e tregut nga kjo konkurrence . Akoma dhe meteper konsumatoret mund te zgjedhin pije te reja me kosto dhe pasoja me te vogla.ANALIZA FINANCIARECoca-Cola ka qenë në gjendje të rrisi të ardhurat nga $ 1 9.564 milion për $ 24.088milionë lekë nga 2002 në 2006. Më mbresëlënëse, kompania ka qenë në gjendje tëtë zvogëloje përqindjen e shitjeve të përkushtuar për koston e mallrave të shitura nga36,31 për qind të 33,88 për qind. Në reduktimin e kostos së mallit të shitur është njëfaktor kyç që çoi nënjë rritje nga 3.050 $ milion për $ 5.080 milion. Coca-Cola vepron në pijet joalkoolikeshumë konkurrues segment të industrisë komerciale të pijeve. Fytyrat e forta ekompanise ka bere qe ajo te jete nje konkurrente e forte me kompanitë e njejtatë tilla si PepsiCo dhe Cadbury. Coca-Cola është prekur nga një numër faktorësh,si shpenzimet për prodhimin dhe shpërndarjen e produkteve,shpenzimet e konsumatorëve, kushtet ekonomike, disponueshmërinë dhe cilësinë e ujit,preferencat e konsumatorit, inflacionit, klima politike, lokale dhe ligjet kombëtare dherregulloret, luhatjet e këmbimit valutor të monedhës, dhe çmimet e karburantit dhe motit.REKOMANDIME1-Nje ulje te volumin e pijeve te gazuaraEgsiston nje treg shume I madh I pijeve joalkolike.Coca-Cola duhet te fokusohet meshume ne kete treg dhe ne strategjite konkuruese.Aktualisht Pepsi ka 50% te tregut dhekjo per shkak te pershtatjes me strategjite konkuruese ndersa Coca-Cola 23% per
 9. 9. shkak te fokusimit te saj shume te madh ne tregun e pijeve te gazuara.Pepsi zoteronmarke kryesore ne cdo kategori te pijeve joalkoolike si uje i ambalazhuar (Aquafina);pije sportive (Gatorade); lëng i ftohtë (Tropicana); çaj shishe (Lipton) dhe kafe për tëpirë-(Starbucks).Coca-cola duhet te perdore nja strtegji me aggressive duke u fokusuarme shume ne tregjet e pijeve te energjise,ujit te ambalazhuar dhe pijeve te tjera pakarbon. Coca-Cola duhet të ndryshojë e të përshtatet me nevojat e gjeneratave të rejatë konsumatorëve të rinj .Keshtu ajo do te jete me mire e pozicionur per te perballuarsfidat e nevojave ne te ardhmen e konsumatoreve.2-Rekomandimet ne lidhje me shendetin dhe prirjet WellnesPepsi po ecen perpara me angazhimin per te siguruar industry udheheqese ne lidhjeme shendetin dhe pririjet Wellnes..Coca-cola duhet te kuptoje tregun ne menyre te tilleqe konsumatoret te jene me te kenaqur dhe me te sigurt ne ate cka ata konsumojne.Ajoduhet te fokusohet ne spote te cilet tregojne per cilesine e e produktit te tyre.Duhet tëbëjë një punë më të mirë për të qëndruar në kontakt me blerësit dhe konsumatorët dhenë procesin e inovativ dhe krijimin e vlerës. Kjo është absolutisht thelbësor për krijimin evlerës në industrinë e pijeve.Duhet te fokusohet me shume ne demografine epopullsise.3-Rekomandime ne lidhje me konkurencen me PepsinKeto dy kompani kane qene gjithmone ne nje lufte me njera tjetren per pozicionin eliderit.Nje diversifikim me I madh I pijeve,sidomos ne pijet e reja dhe tju tregoj klienteveper sigurine shendetesore te pijeve te tyre.kjo do te beje te mundur fitimin e liderit nekete shekull nga Coca-Cola.4-Rekomandime ne lidhje me konfliktin me bottlersDisa analistë të industrisë kanë quajtur marrëdhënien me bottlers"jofunksionale". Isdell, CEO për Coca-Cola dhe ish-shefi i shisheve,theksoi nevojën për të përmirësuar marrëdhëniet me mbushësin. Përmirësimi i ketyremarrëdhënieve është gjithnjë e më e rëndësishme për Coca-Cola për shkak se disakanë filluarshpërndarjen e më shumë jo-Coke markave dhe shtyn me çmim të shitjes me pakicëagresiverritjes se rrisin fitimet e tyre, por të zvogëlojë sasinë e shurup ata blejnë.Rekomandimi për Coca-Cola është për të adresuar këtë çështje përmesnegociatave të udhëheqjes dhe diskutim menjëherë, sepse janë një bottlerslidhje kritike për konsumatorët lokal. Bottlers shesin Coca-Cola ne tregun eprodukteve për bizneset dhe institucionet, zinxhirët e shitjes me pakicë, supermarkete,restorante,grocers vogël lagje, sportive dhe objektet argëtuese, shkolla dhekolegje. Këtyre klientëve nga ana e shitjes se produkteve te Coca-Cola markë tëtë konsumit. Duke punuar me bottlers si një Coca-Cola Sistemi do të mundësojëkompani për të përmbushur konceptin e "një fytyrë të konsumatorit"5-Rekomandime ne lidhje me mungesen e inovacionit
 10. 10. Rritja e konkurences nga lojtaret kryesore dhe nje konsum me te shendetshem reflektonnje ndryshim te vashdueshem te pijeve joalkoolike.Coca-Cola ka mar nje rol jo aktiv nelidhje me kete ndryshim.Edhe pse ajo ka tentuar shume here ne diversifikimin eprodukteve te saj persei ka deshtuar. Të paturit e një linjë të ndryshme produkt do bëjëkorporatenshumë shume me te qëndrueshme, i cila është tërheqës për investitorët dhe kreditorët.Coca-Cola duhet pranojë se risi të çon në krijimin e vlerës. ide inovative , risitë nezinxhirin e furnizimit ose produkte të reja, paketa ose shërbime të reja.

×