SlideShare a Scribd company logo
1 of 13
RAST STUDIMI
 (ZARA)
Permbajtja:
1.Hyrje
1.1 Gama e markave dhe e
produkteve te Inditex
1.2 Deshtimet e Inditex pervec
sukseseve te arritura

 2.Faktoret e prodhimit
2.1 Strategjia e rritjes
nderkombetare
2.2 Strategjia e Oqean-it Blu

3.Nderkombetarizimi dhe
realizimi I shitjeve
3.1 Inovacioni
3.2 Avantazhet konkuruese te
modelit Zara
HYRJE    •  Zara perfaqeson zinxhirin e tregtimeve te grupit spanjoll
           INDITEX(Industria de Diseño Textil, S.A.)I cili zoteron
           shume marka te tjera si:Massimo Dutti,Pull and
           Bear,Bershka etj.
         •  U themelua ne La Korunja(veri-perendim te Spanjes)ne
           vitin 1975 nga Amansio Ortega ndersa njesia e pare
           jashte Spanjes u hap ne vitin 1988
         •  Grupi Inditex eshte I pranishem ne 5 kontinente dhe ne
           78 vende te botes.
         •  Hartimi dhe implementimi I modeleve te shperndarjes:
           1980-’’Moda e Castit’’
           1986/1987–Model I ri dhe modern llogjistike,I cili shenoi
Amansio Ortega    revolucion ne industrine globale te veshjeve.
         •  Më 22 shtator 2008 Inditex hapi 4000 dyqane në
           Ginza(Tokio),I cili konsiderohet si një nga zonat tregtare
           më të rëndësishme në botë.
         •  Prodhimi eshte perqendruar në vendet me kosto të ulët
           të punës,kryesisht në Marok,Kine dhe Turqi,por me
           shume perqendrohet në Spanjë dhe Portugali.
Cfare ofron Inditex per konsumatoret?
Marka e     Viti I
Inditex     krijimit
Zara         1975 Stile te ndryshme nga veshjet serioze deri te te zakonshmet etj
Zara - Kids      1995 Veshje per femijet nga 0-14 vjec
Pull dhe Bear     1998 Veshje ''casual'',te stilit urban me cmime te lira per te rinjte.
Bershka        1998 Stil rinor, edhe pse jo urban si Pull & Bear.
Massimo Dutti     1995 Ajo është më shtrenjtë sesa pjesa tjetër e dyqaneve të grupit.
Stradivarius     1999 Koncepte të reja mode per femrat
              Te brendshme si pizhama etj,si Edhe kostume banjoje per vajzat e vogla dhe
Oysho         2001 bebet
Zara Home       2003 Ene kuzhine dhe orendi shtepiake etj

               Pajisje të tilla si këpucë, canta, stoli dhe syze dielli. Alternim te stilit te klubeve
               angleze+ stil modern. Vjen pas Massimo Dutti per nivelin e cmimeve
Uterqüe        2008
A ka pasur deshtime pervec sukseseve te ketij modeli?
•  Jo absolutisht gjithçka shkon mirë për grupin INDITEX: për fat të mirë duket se Inditex është edhe njerëzore,
  dhe ka pasur projekte që nuk kane pasur suksesin e pritur.
•  Ky është rasti i “OFTEN", një zinxhir veshjesh qe filloi në 2003, dhe pati në shënjestër një publik mashkullor
  ne intervalin moshor 25-40 vjec që ishin në kërkim për rroba të stilit te "qetë" se sa të stilit Pull & Bear. Në
  fund, ky zinxhir u mbyll në vitin 2006.
•  “Kind’s Class" u zhduk edhe si një zinxhir i pavarur, dhe u shndërrua në "Zara Kids".
•  Dhe " Leftie’s" është një projekt që po testohet aktualisht.
Faktoret qe ndikojne ne prodhim
Parashikimi i saktë i sjelljes konsumatore dhe analiza e trendy-t
•  Hulumtimi I tregut neper kampuse universitare,clube,etj.
•  Feedback nga njesite tregtare.
•  Raporti I shitjeve.
Ndihma në marrjen e shpejte te vendimeve
•  Menaxherët rajonal analizojne feedbackun e njesive.
•  Analiza e përdorur nga designer për të futur linjë të re të produktit dhe per të modifikuar linjat ekzistuese
•  Designer-at vendosin me ekipe perkatese prerjen e pelhures,fabrikimin,çmimin e veshjeve të reja,etj.
Kontrolli I inventarit
Shperndarja e produkteve
Rrjedhje konsante dhe e vazhdueshme informacioni
•  Kontrolli I investimeve të parakohshme në lëndë të parë,investimeve direkte dhe indirekte te procesi dhe
  aftesive prodhuese etj
•  Sistem i avancuar telekomunikacioni
Teknologjia
•  Investim I madh qe nga viti 1990.
•  Sistem prodhimi inovativ J.I.T(nje sistem I zhvilluar se bashku me Toyoten)
•  Përdorimi i PDA (Personal Digital Assistant) per të mbledhur të dhëna rreth konsumatorëve.
•  PDA-te janë të lidhura edhe me sistemin POS(Point Of Sale) neper njesi duke treguar se si artikujt
  renditen ne baze te shitjeve.
•  Perdorimi i DBMS(nje set programesh kompjuterike qe kontrollon organizimin,prodhimin,menaxhimin
  etj) si dhe ERP(nje aplikim kompjuterik qe teston performancen e kontrollit menaxherial dhe atij
  operacional.)
Strategjia e rritjes nderkombetare

                   Dyqanet ne pronesi te kompanise
  •  Niveli i lartë i ndikimit mbi sjelljen e të punësuarve     Kerkon shume fuqi punetore si pasoje e
                                         investimit te madh ne kapital
•    Aftësia për të kontrolluar prezantimin e markave
    në POS
                         Franshizimi
•    Mundësi për të gjeneruar rritje të shpejtë        Mungesa e kontrollit  Humbje te imazhit
    pa pasur nevojë për shumë kapital
•    Tejkalimi i barrierave kulturore             Varësi nga partneri i tyre


                    Ndermarrje te perbashketa
  •  Ndarje kompetencave kryesore                  Varesia nga nje partnerNevoje per nje
                                                  baze besimi
•    Më shumë kontroll nga veprimet e ndërmarra
Strategjia e Oqean-it Blu
•  Strategjia e Oqeanit Blu përshkruan me gjerë potencialin e mundshem te hapësirës se tregut që nuk është
  eksploruar si dhe ku ka kerkese konsumatore te paplotesuar ende.
•  Zara provon mënyra inovatore për të përmbushur nevojat e konsumatorëve në mënyrë aktive apo I
  udhëheq këto nevoja.
•  Strategjia nuk orientohet vetem tek konsumatoret ekzistues por tek individet qe nuk jane konsumatore te
  produkteve te kompanise.
•  Zara hap njesi në hapësira te reja tregu dhe/ose rindërton kufijtë e tregut.Gjithashtu,duke zbuluar nevojat
  e pashprehura te konsumatoreve ,ben zgjerimin e tregjeve.
•  Në oqeanet blu,konkurrenca konsiderohet e parëndësishme.
•  Themeli I kesaj strategjie është “Vlera risi’’(innovation value).
•  Një oqean blu krijohet kur një kompani arrin ‘’vlerën risi’’ pra nje vlere te re ne te njëjtën kohë për
  konsumatorin dhe kompanine.
•  Ai shpesh krijon një vlerë më të lartë për konsumatorin si dhe ben diferencim te produkteve në një kosto
  më të ulët.
•  Risia(në produkt,shërbim,apo dorëzim malli)duhet te krijoje vlerë për tregun, dhe njëkohësisht te
  reduktoje ose eleminoje cilesite apo shërbimet që janë më pak të vlerësuara nga kerkesa konsumatore
  aktuale ne treg.
•  .
Nderkombetarizimi dhe realizimi I shitjeve
           2007    2008    2009    2010    2011    2012

 Nr.i
 njesive
           3691    4264    4607    5044    5527    5887


Shitje te te gjitha njesive ne rang global (%)
 Europe &
 Spanje         42,4     45      46     45    45
 Spanje         37,5     34      32     28    25
 Azi           9,4     10      12     15    18
 SHBA          10,8     11      10     12    12


 Shitje vetem te njesive ‘’ZARA’’


                  2007   2008   2009  2010   2011     2012
 Shitjet neto            9.4   10.4   11.1 12.5    13.8     11,4
 Fitimi bruto            5.3   5.9    6.3 7.4     8.1     6.9
 EBITDA                    2.2    2.4  3    3.2     2.8
 EBIT                1.7    1.6    1.1 1.5     1.7     2.2
 Te ardhura neto          1.25   1.253   1.31 1.7     1.9     1.7

 Shifrat jane ne milione euro
 **(9 Muajt e pare te 2012 d.m.th deri me 12.12.2012 pasi rezultatet e plota per
 vitin 2012 publikohen ne 13 Mars te ketij viti(2013)
A eshte ZARA nje model novator biznesi ?

• Si model na paraqet 3 forma novacioni:
1.Moda’’Fast’’(e shpejte;e castit)-Jo nje produkt
 te ri,por nje proces te ri.
2.Zinxhir i shkurter prodhimi(4 etapa:projektim-
 prodhim-llogjistike-shperndarje produkti)
3.Zevendesimi i produkteve te ‘’vjetra’’ me
 modele te reja ,i cili ne thelb ka efekt neutral
 tek punesimi i pergjithshem
Cfare avantazhesh konkuruese na paraqet ZARA?
Modeli I vjeter(konkurentet)       Modeli Zara
2000-4000 produkte ne vit         Me shume se 11,000 produkte ne vit
Grumbuj inventari te pashitur
( 17-20% te prodhimit)          Nuk ka mbingarkim(10%)
Projektim produkti 6-9 muaj        projektim per 10-15 dite

                     Raporte ditore shitjeje(analizimi se cfare kane blere
Raporte 3 mujore shitjeje         konsumatoret,dhe cfare kerkojne por nuk I gjejne)


                     Prodhimi realizohet ne ''shtepi''. Ka 14 fabrika me sisteme te
                     automatizuara kompjuterike qe punojne 24 ore dhe merem
Nenkontraktore ne Azi dhe A.Latine    me prerjen e pelhures etj. Kjo I kompanise jep kontroll te plote
                     mbi proceset e saj te prodhimit.
Mbajtja e inventarit 3 muaj        Mbajtja e inventarit 1 muaj
Inventar I larte=kosto e larte produkti  Inventar I ulet=kosto e ulet produkti
Shpenzime marketingu/publiciteti=3-4%   Shpenzime marketingu /publiciteti=0,3%
Realizon 36-40% ulje per artikujt     Realizon 8% ulje per artikujt
                     Prodhim ne sasi te vogla(300-400 njesi)per te pare si do ecin
                     shitjet.Nese produkti ka shitje,atehere realizohet me shume
Prodhim ne sasi te medha(10,000 njesi)  prodhim
Faleminderit!

More Related Content

What's hot

Polika e promocionit x
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit xZana Agushi
 
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-Cola
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-ColaStrategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-Cola
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-ColaDiellza Haxhimehmeti
 
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832INVA SHAHOLLI
 
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tijMenaxherat
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajAtlantida Marketing Club
 
Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Sabir Asipi
 
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiHekuran Zogaj
 
Organizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesOrganizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesekonomia
 
Tregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E TijTregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E Tijha 15753
 
Inventari i mallit
Inventari i mallitInventari i mallit
Inventari i mallitMenaxherat
 
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)fatonbajrami1
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Zana Agushi
 
Analiza e Fizibiliteti ne Biznes
Analiza e Fizibiliteti ne BiznesAnaliza e Fizibiliteti ne Biznes
Analiza e Fizibiliteti ne BiznesMenaxherat
 
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalL09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalekonomia
 
Menaxheret aftesite, pergjegjesite
Menaxheret  aftesite, pergjegjesiteMenaxheret  aftesite, pergjegjesite
Menaxheret aftesite, pergjegjesiteNatyraDikaKerluku
 

What's hot (20)

Analiza e Mjedisit te Brendshem
Analiza e Mjedisit te BrendshemAnaliza e Mjedisit te Brendshem
Analiza e Mjedisit te Brendshem
 
Polika e promocionit x
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit x
 
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-Cola
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-ColaStrategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-Cola
Strategjia Ndërkombëtare e Biznesit Coca-Cola
 
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
Pdfslide.net punim seminarik-55b0cd262e832
 
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij1. biznesi dhe format e organizimit të tij
1. biznesi dhe format e organizimit të tij
 
Coca cola
Coca colaCoca cola
Coca cola
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
 
Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
 
Coca cola
Coca colaCoca cola
Coca cola
 
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimiSegmentimi i tregut dhe pozicionimi
Segmentimi i tregut dhe pozicionimi
 
Organizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjesOrganizimi i ndermarrjes
Organizimi i ndermarrjes
 
Tregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E TijTregu Dhe Llojet E Tij
Tregu Dhe Llojet E Tij
 
Inventari i mallit
Inventari i mallitInventari i mallit
Inventari i mallit
 
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
 
Analiza e Fizibiliteti ne Biznes
Analiza e Fizibiliteti ne BiznesAnaliza e Fizibiliteti ne Biznes
Analiza e Fizibiliteti ne Biznes
 
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinalL09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
L09 teoria e prodhimit dhe produktit margjinal
 
7. kostot
7. kostot7. kostot
7. kostot
 
Plan biznesi
Plan biznesi Plan biznesi
Plan biznesi
 
Menaxheret aftesite, pergjegjesite
Menaxheret  aftesite, pergjegjesiteMenaxheret  aftesite, pergjegjesite
Menaxheret aftesite, pergjegjesite
 

Similar to Rast studimi:ZARA

Apple (Rasti iPhone 3)
Apple (Rasti iPhone 3)Apple (Rasti iPhone 3)
Apple (Rasti iPhone 3)Izaora Hoxha
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
Marketing of the bottom of the pyramid (Rast Studimor)
Marketing of the bottom of the pyramid (Rast Studimor)Marketing of the bottom of the pyramid (Rast Studimor)
Marketing of the bottom of the pyramid (Rast Studimor)Keti Gjipali
 
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitMenaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitsebi044
 
Strategjia e Bizneseve Nderkombetare
Strategjia e Bizneseve NderkombetareStrategjia e Bizneseve Nderkombetare
Strategjia e Bizneseve NderkombetareMenaxherat
 
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan AlijaTendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan AlijaUragan Alija
 
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011Menaxherat
 
Si të shkruani një biznes plan (Training 2012)
Si të shkruani një biznes plan (Training 2012)Si të shkruani një biznes plan (Training 2012)
Si të shkruani një biznes plan (Training 2012)Çelik Nimani
 
Biznes plani-bazat-e-biznesit 3
Biznes plani-bazat-e-biznesit 3Biznes plani-bazat-e-biznesit 3
Biznes plani-bazat-e-biznesit 3Jetmir Loku
 
Formulimi i objektivave dhe identifikimi i alternativave
Formulimi i objektivave dhe identifikimi i alternativaveFormulimi i objektivave dhe identifikimi i alternativave
Formulimi i objektivave dhe identifikimi i alternativaveAneida Bajraktari Bicja
 
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësitTregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësitFitore ZEQIRI
 
Gjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznesGjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznesMario Peleshka
 
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01valmirejetishi
 
Leksion 9 -_planifikimi_strategjik
Leksion 9 -_planifikimi_strategjikLeksion 9 -_planifikimi_strategjik
Leksion 9 -_planifikimi_strategjikMikena Çako
 

Similar to Rast studimi:ZARA (20)

PROJEKT DETYR
PROJEKT DETYRPROJEKT DETYR
PROJEKT DETYR
 
Apple (Rasti iPhone 3)
Apple (Rasti iPhone 3)Apple (Rasti iPhone 3)
Apple (Rasti iPhone 3)
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Marketing of the bottom of the pyramid (Rast Studimor)
Marketing of the bottom of the pyramid (Rast Studimor)Marketing of the bottom of the pyramid (Rast Studimor)
Marketing of the bottom of the pyramid (Rast Studimor)
 
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitMenaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
 
marketing mars 2015
marketing mars 2015marketing mars 2015
marketing mars 2015
 
Strategjia e Bizneseve Nderkombetare
Strategjia e Bizneseve NderkombetareStrategjia e Bizneseve Nderkombetare
Strategjia e Bizneseve Nderkombetare
 
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan AlijaTendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
Tendencat në Marketing, prezantuar nga Uragan Alija
 
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011
Manaxhimi strategjik dhe ndryshimet organizacionale 18.11.2011
 
Si të shkruani një biznes plan (Training 2012)
Si të shkruani një biznes plan (Training 2012)Si të shkruani një biznes plan (Training 2012)
Si të shkruani një biznes plan (Training 2012)
 
Biznes plani-bazat-e-biznesit 3
Biznes plani-bazat-e-biznesit 3Biznes plani-bazat-e-biznesit 3
Biznes plani-bazat-e-biznesit 3
 
Formulimi i objektivave dhe identifikimi i alternativave
Formulimi i objektivave dhe identifikimi i alternativaveFormulimi i objektivave dhe identifikimi i alternativave
Formulimi i objektivave dhe identifikimi i alternativave
 
Kompania DEKA
Kompania DEKAKompania DEKA
Kompania DEKA
 
Kompania DEKA
Kompania DEKAKompania DEKA
Kompania DEKA
 
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësitTregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit
Tregu i firmës “mc food”, sfidat dhe mundësit
 
Gjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznesGjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznes
 
Bvm- Justina
Bvm- Justina Bvm- Justina
Bvm- Justina
 
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
Njohuribazemarketing 100202085715-phpapp01
 
Leksion 9 -_planifikimi_strategjik
Leksion 9 -_planifikimi_strategjikLeksion 9 -_planifikimi_strategjik
Leksion 9 -_planifikimi_strategjik
 

More from Vilma Hoxha

Hartimi i nje plani biznesi
Hartimi i nje plani biznesiHartimi i nje plani biznesi
Hartimi i nje plani biznesiVilma Hoxha
 
Institucionet financiare(leksion)
Institucionet financiare(leksion)Institucionet financiare(leksion)
Institucionet financiare(leksion)Vilma Hoxha
 
Kontabiliteti i instrumentave financiare afatgjate(Leksion)
Kontabiliteti i instrumentave financiare afatgjate(Leksion)Kontabiliteti i instrumentave financiare afatgjate(Leksion)
Kontabiliteti i instrumentave financiare afatgjate(Leksion)Vilma Hoxha
 
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)Vilma Hoxha
 
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Vilma Hoxha
 
Pastrimi i parave(Punim)
Pastrimi i parave(Punim)Pastrimi i parave(Punim)
Pastrimi i parave(Punim)Vilma Hoxha
 
Auditimi i Brendshem(Punim Diplome)
Auditimi i Brendshem(Punim Diplome)Auditimi i Brendshem(Punim Diplome)
Auditimi i Brendshem(Punim Diplome)Vilma Hoxha
 
Sistemi bankar islamik
Sistemi bankar islamikSistemi bankar islamik
Sistemi bankar islamikVilma Hoxha
 
Analiza financiare e nje firme tregtare
Analiza financiare e nje firme tregtareAnaliza financiare e nje firme tregtare
Analiza financiare e nje firme tregtareVilma Hoxha
 
Punim ''Swarovski''
Punim ''Swarovski''Punim ''Swarovski''
Punim ''Swarovski''Vilma Hoxha
 
Sigurimi i pergjgjesise tregtare
Sigurimi i pergjgjesise tregtareSigurimi i pergjgjesise tregtare
Sigurimi i pergjgjesise tregtareVilma Hoxha
 
Farley & suthers company
Farley & suthers companyFarley & suthers company
Farley & suthers companyVilma Hoxha
 
Maredheniet e punesimit me kohe te pjesshme dhe kontrata e punes
Maredheniet e punesimit me kohe te pjesshme dhe kontrata e punesMaredheniet e punesimit me kohe te pjesshme dhe kontrata e punes
Maredheniet e punesimit me kohe te pjesshme dhe kontrata e punesVilma Hoxha
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...Vilma Hoxha
 
Shitja personale
Shitja personaleShitja personale
Shitja personaleVilma Hoxha
 
Pronesia intelektuale
Pronesia intelektualePronesia intelektuale
Pronesia intelektualeVilma Hoxha
 
Kuadri operacional i Bankës së Shqipërisë.
Kuadri operacional i Bankës së Shqipërisë.Kuadri operacional i Bankës së Shqipërisë.
Kuadri operacional i Bankës së Shqipërisë.Vilma Hoxha
 
Mbikeqyrja e tregut financiar.Prespektiva europiane
Mbikeqyrja e tregut financiar.Prespektiva europianeMbikeqyrja e tregut financiar.Prespektiva europiane
Mbikeqyrja e tregut financiar.Prespektiva europianeVilma Hoxha
 
Traktati i Komunitetit Europian dhe statuti i ESCB-se.
Traktati i Komunitetit Europian dhe statuti i ESCB-se.Traktati i Komunitetit Europian dhe statuti i ESCB-se.
Traktati i Komunitetit Europian dhe statuti i ESCB-se.Vilma Hoxha
 

More from Vilma Hoxha (19)

Hartimi i nje plani biznesi
Hartimi i nje plani biznesiHartimi i nje plani biznesi
Hartimi i nje plani biznesi
 
Institucionet financiare(leksion)
Institucionet financiare(leksion)Institucionet financiare(leksion)
Institucionet financiare(leksion)
 
Kontabiliteti i instrumentave financiare afatgjate(Leksion)
Kontabiliteti i instrumentave financiare afatgjate(Leksion)Kontabiliteti i instrumentave financiare afatgjate(Leksion)
Kontabiliteti i instrumentave financiare afatgjate(Leksion)
 
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
Filozofia e Edukimit(Punimi ne ppt)
 
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
 
Pastrimi i parave(Punim)
Pastrimi i parave(Punim)Pastrimi i parave(Punim)
Pastrimi i parave(Punim)
 
Auditimi i Brendshem(Punim Diplome)
Auditimi i Brendshem(Punim Diplome)Auditimi i Brendshem(Punim Diplome)
Auditimi i Brendshem(Punim Diplome)
 
Sistemi bankar islamik
Sistemi bankar islamikSistemi bankar islamik
Sistemi bankar islamik
 
Analiza financiare e nje firme tregtare
Analiza financiare e nje firme tregtareAnaliza financiare e nje firme tregtare
Analiza financiare e nje firme tregtare
 
Punim ''Swarovski''
Punim ''Swarovski''Punim ''Swarovski''
Punim ''Swarovski''
 
Sigurimi i pergjgjesise tregtare
Sigurimi i pergjgjesise tregtareSigurimi i pergjgjesise tregtare
Sigurimi i pergjgjesise tregtare
 
Farley & suthers company
Farley & suthers companyFarley & suthers company
Farley & suthers company
 
Maredheniet e punesimit me kohe te pjesshme dhe kontrata e punes
Maredheniet e punesimit me kohe te pjesshme dhe kontrata e punesMaredheniet e punesimit me kohe te pjesshme dhe kontrata e punes
Maredheniet e punesimit me kohe te pjesshme dhe kontrata e punes
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
 
Shitja personale
Shitja personaleShitja personale
Shitja personale
 
Pronesia intelektuale
Pronesia intelektualePronesia intelektuale
Pronesia intelektuale
 
Kuadri operacional i Bankës së Shqipërisë.
Kuadri operacional i Bankës së Shqipërisë.Kuadri operacional i Bankës së Shqipërisë.
Kuadri operacional i Bankës së Shqipërisë.
 
Mbikeqyrja e tregut financiar.Prespektiva europiane
Mbikeqyrja e tregut financiar.Prespektiva europianeMbikeqyrja e tregut financiar.Prespektiva europiane
Mbikeqyrja e tregut financiar.Prespektiva europiane
 
Traktati i Komunitetit Europian dhe statuti i ESCB-se.
Traktati i Komunitetit Europian dhe statuti i ESCB-se.Traktati i Komunitetit Europian dhe statuti i ESCB-se.
Traktati i Komunitetit Europian dhe statuti i ESCB-se.
 

Rast studimi:ZARA

 • 1. RAST STUDIMI (ZARA)
 • 2. Permbajtja: 1.Hyrje 1.1 Gama e markave dhe e produkteve te Inditex 1.2 Deshtimet e Inditex pervec sukseseve te arritura 2.Faktoret e prodhimit 2.1 Strategjia e rritjes nderkombetare 2.2 Strategjia e Oqean-it Blu 3.Nderkombetarizimi dhe realizimi I shitjeve 3.1 Inovacioni 3.2 Avantazhet konkuruese te modelit Zara
 • 3. HYRJE • Zara perfaqeson zinxhirin e tregtimeve te grupit spanjoll INDITEX(Industria de Diseño Textil, S.A.)I cili zoteron shume marka te tjera si:Massimo Dutti,Pull and Bear,Bershka etj. • U themelua ne La Korunja(veri-perendim te Spanjes)ne vitin 1975 nga Amansio Ortega ndersa njesia e pare jashte Spanjes u hap ne vitin 1988 • Grupi Inditex eshte I pranishem ne 5 kontinente dhe ne 78 vende te botes. • Hartimi dhe implementimi I modeleve te shperndarjes: 1980-’’Moda e Castit’’ 1986/1987–Model I ri dhe modern llogjistike,I cili shenoi Amansio Ortega revolucion ne industrine globale te veshjeve. • Më 22 shtator 2008 Inditex hapi 4000 dyqane në Ginza(Tokio),I cili konsiderohet si një nga zonat tregtare më të rëndësishme në botë. • Prodhimi eshte perqendruar në vendet me kosto të ulët të punës,kryesisht në Marok,Kine dhe Turqi,por me shume perqendrohet në Spanjë dhe Portugali.
 • 4. Cfare ofron Inditex per konsumatoret? Marka e Viti I Inditex krijimit Zara 1975 Stile te ndryshme nga veshjet serioze deri te te zakonshmet etj Zara - Kids 1995 Veshje per femijet nga 0-14 vjec Pull dhe Bear 1998 Veshje ''casual'',te stilit urban me cmime te lira per te rinjte. Bershka 1998 Stil rinor, edhe pse jo urban si Pull & Bear. Massimo Dutti 1995 Ajo është më shtrenjtë sesa pjesa tjetër e dyqaneve të grupit. Stradivarius 1999 Koncepte të reja mode per femrat Te brendshme si pizhama etj,si Edhe kostume banjoje per vajzat e vogla dhe Oysho 2001 bebet Zara Home 2003 Ene kuzhine dhe orendi shtepiake etj Pajisje të tilla si këpucë, canta, stoli dhe syze dielli. Alternim te stilit te klubeve angleze+ stil modern. Vjen pas Massimo Dutti per nivelin e cmimeve Uterqüe 2008
 • 5. A ka pasur deshtime pervec sukseseve te ketij modeli? • Jo absolutisht gjithçka shkon mirë për grupin INDITEX: për fat të mirë duket se Inditex është edhe njerëzore, dhe ka pasur projekte që nuk kane pasur suksesin e pritur. • Ky është rasti i “OFTEN", një zinxhir veshjesh qe filloi në 2003, dhe pati në shënjestër një publik mashkullor ne intervalin moshor 25-40 vjec që ishin në kërkim për rroba të stilit te "qetë" se sa të stilit Pull & Bear. Në fund, ky zinxhir u mbyll në vitin 2006. • “Kind’s Class" u zhduk edhe si një zinxhir i pavarur, dhe u shndërrua në "Zara Kids". • Dhe " Leftie’s" është një projekt që po testohet aktualisht.
 • 6. Faktoret qe ndikojne ne prodhim Parashikimi i saktë i sjelljes konsumatore dhe analiza e trendy-t • Hulumtimi I tregut neper kampuse universitare,clube,etj. • Feedback nga njesite tregtare. • Raporti I shitjeve. Ndihma në marrjen e shpejte te vendimeve • Menaxherët rajonal analizojne feedbackun e njesive. • Analiza e përdorur nga designer për të futur linjë të re të produktit dhe per të modifikuar linjat ekzistuese • Designer-at vendosin me ekipe perkatese prerjen e pelhures,fabrikimin,çmimin e veshjeve të reja,etj. Kontrolli I inventarit Shperndarja e produkteve Rrjedhje konsante dhe e vazhdueshme informacioni • Kontrolli I investimeve të parakohshme në lëndë të parë,investimeve direkte dhe indirekte te procesi dhe aftesive prodhuese etj • Sistem i avancuar telekomunikacioni Teknologjia • Investim I madh qe nga viti 1990. • Sistem prodhimi inovativ J.I.T(nje sistem I zhvilluar se bashku me Toyoten) • Përdorimi i PDA (Personal Digital Assistant) per të mbledhur të dhëna rreth konsumatorëve. • PDA-te janë të lidhura edhe me sistemin POS(Point Of Sale) neper njesi duke treguar se si artikujt renditen ne baze te shitjeve. • Perdorimi i DBMS(nje set programesh kompjuterike qe kontrollon organizimin,prodhimin,menaxhimin etj) si dhe ERP(nje aplikim kompjuterik qe teston performancen e kontrollit menaxherial dhe atij operacional.)
 • 7.
 • 8. Strategjia e rritjes nderkombetare Dyqanet ne pronesi te kompanise • Niveli i lartë i ndikimit mbi sjelljen e të punësuarve Kerkon shume fuqi punetore si pasoje e investimit te madh ne kapital • Aftësia për të kontrolluar prezantimin e markave në POS Franshizimi • Mundësi për të gjeneruar rritje të shpejtë Mungesa e kontrollit  Humbje te imazhit pa pasur nevojë për shumë kapital • Tejkalimi i barrierave kulturore Varësi nga partneri i tyre Ndermarrje te perbashketa • Ndarje kompetencave kryesore Varesia nga nje partnerNevoje per nje baze besimi • Më shumë kontroll nga veprimet e ndërmarra
 • 9. Strategjia e Oqean-it Blu • Strategjia e Oqeanit Blu përshkruan me gjerë potencialin e mundshem te hapësirës se tregut që nuk është eksploruar si dhe ku ka kerkese konsumatore te paplotesuar ende. • Zara provon mënyra inovatore për të përmbushur nevojat e konsumatorëve në mënyrë aktive apo I udhëheq këto nevoja. • Strategjia nuk orientohet vetem tek konsumatoret ekzistues por tek individet qe nuk jane konsumatore te produkteve te kompanise. • Zara hap njesi në hapësira te reja tregu dhe/ose rindërton kufijtë e tregut.Gjithashtu,duke zbuluar nevojat e pashprehura te konsumatoreve ,ben zgjerimin e tregjeve. • Në oqeanet blu,konkurrenca konsiderohet e parëndësishme. • Themeli I kesaj strategjie është “Vlera risi’’(innovation value). • Një oqean blu krijohet kur një kompani arrin ‘’vlerën risi’’ pra nje vlere te re ne te njëjtën kohë për konsumatorin dhe kompanine. • Ai shpesh krijon një vlerë më të lartë për konsumatorin si dhe ben diferencim te produkteve në një kosto më të ulët. • Risia(në produkt,shërbim,apo dorëzim malli)duhet te krijoje vlerë për tregun, dhe njëkohësisht te reduktoje ose eleminoje cilesite apo shërbimet që janë më pak të vlerësuara nga kerkesa konsumatore aktuale ne treg. • .
 • 10. Nderkombetarizimi dhe realizimi I shitjeve 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Nr.i njesive 3691 4264 4607 5044 5527 5887 Shitje te te gjitha njesive ne rang global (%) Europe & Spanje 42,4 45 46 45 45 Spanje 37,5 34 32 28 25 Azi 9,4 10 12 15 18 SHBA 10,8 11 10 12 12 Shitje vetem te njesive ‘’ZARA’’ 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Shitjet neto 9.4 10.4 11.1 12.5 13.8 11,4 Fitimi bruto 5.3 5.9 6.3 7.4 8.1 6.9 EBITDA 2.2 2.4 3 3.2 2.8 EBIT 1.7 1.6 1.1 1.5 1.7 2.2 Te ardhura neto 1.25 1.253 1.31 1.7 1.9 1.7 Shifrat jane ne milione euro **(9 Muajt e pare te 2012 d.m.th deri me 12.12.2012 pasi rezultatet e plota per vitin 2012 publikohen ne 13 Mars te ketij viti(2013)
 • 11. A eshte ZARA nje model novator biznesi ? • Si model na paraqet 3 forma novacioni: 1.Moda’’Fast’’(e shpejte;e castit)-Jo nje produkt te ri,por nje proces te ri. 2.Zinxhir i shkurter prodhimi(4 etapa:projektim- prodhim-llogjistike-shperndarje produkti) 3.Zevendesimi i produkteve te ‘’vjetra’’ me modele te reja ,i cili ne thelb ka efekt neutral tek punesimi i pergjithshem
 • 12. Cfare avantazhesh konkuruese na paraqet ZARA? Modeli I vjeter(konkurentet) Modeli Zara 2000-4000 produkte ne vit Me shume se 11,000 produkte ne vit Grumbuj inventari te pashitur ( 17-20% te prodhimit) Nuk ka mbingarkim(10%) Projektim produkti 6-9 muaj projektim per 10-15 dite Raporte ditore shitjeje(analizimi se cfare kane blere Raporte 3 mujore shitjeje konsumatoret,dhe cfare kerkojne por nuk I gjejne) Prodhimi realizohet ne ''shtepi''. Ka 14 fabrika me sisteme te automatizuara kompjuterike qe punojne 24 ore dhe merem Nenkontraktore ne Azi dhe A.Latine me prerjen e pelhures etj. Kjo I kompanise jep kontroll te plote mbi proceset e saj te prodhimit. Mbajtja e inventarit 3 muaj Mbajtja e inventarit 1 muaj Inventar I larte=kosto e larte produkti Inventar I ulet=kosto e ulet produkti Shpenzime marketingu/publiciteti=3-4% Shpenzime marketingu /publiciteti=0,3% Realizon 36-40% ulje per artikujt Realizon 8% ulje per artikujt Prodhim ne sasi te vogla(300-400 njesi)per te pare si do ecin shitjet.Nese produkti ka shitje,atehere realizohet me shume Prodhim ne sasi te medha(10,000 njesi) prodhim