Ninth class biology mcqs (the cell)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Ninth class biology mcqs (the cell)

on

  • 3,455 views

In sha Allah no mcq will come out of this in the exam

In sha Allah no mcq will come out of this in the exam

Statistics

Views

Total Views
3,455
Views on SlideShare
3,455
Embed Views
0

Actions

Likes
1
Downloads
48
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft Word

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Ninth class biology mcqs (the cell) Ninth class biology mcqs (the cell) Document Transcript

  • Biology MCQs 1 Dr. Sajid Ali Talpur Chapter 2 The Cell (Why is brain placed higher than heart? It is to keep brilliance of brain higher than heart…!)
  • Biology MCQs 2 Dr. Sajid Ali Talpur 1. The scientific study of cell is called: a) biology b) cytology c) histology d) genetics 2. The first cell was discovered in the: a) Animals b) Plants c) fungi d) cork 3. Cell and nucleus were discovered by ____ and ____ respectively. a) Schwann, Schlieden b) Robert Hook, Galileo c) Robert Hook, Robert Brown d) R. Virchow, Robert Hook 4. Cell and nucleus were discovered in____ and _____ respectively. a) 1610, 1665 b) 1665, 1710 c) 1665, 1831 d) 1765, 1831 5. It is not found in the cells of humans, lions and sparrows: a) nucleus b) cell membrane c) cytoplasm d) cell wall 6. Fugal cell wall is mainly consist of: a) cellulose b) chitin c) amino acid, sugar and chitin d) A.O.T
  • Biology MCQs 3 Dr. Sajid Ali Talpur 7. All are the postulates of cell theory except: a) all organisms are composed of cells b) cell is the basic structural and functional unit of life c) cells can arise from non-living source d) cells only arise from pre-existing cells 8. All are the properties of cell wall except: a) found in plants cells b) has three layers c) maintains the shape of cell d) is selectively permeable 9. The animal cell without cell membrane is called: a) protoplasm b) protoplast c) cytoplasm d) N.O.T 10. The layer of cell wall found between two adjacent cells is called: a) primary wall b) secondary wall c) tertiary wall d) middle lamellae 11. The fluid mosaic model was proposed by Singer and Nicolson in: a) 1869 b) 1969 c) 1872 d) 1972
  • Biology MCQs 4 Dr. Sajid Ali Talpur 12. Cell membrane is consist of: a) proteins + nucleic acids b) proteins + phospholipids c) phospholipids + nucleic acids d) amino acids, sugar and chitin 13. Nucleus is filled with a gel like material called: a) nuclear gel b) chromatin network c) nucleoplasm d) nucleolus 14. Find the incorrect statement about nuclear membrane: a) it is a double layered membrane b) it covers nucleus in all organisms c) it has pores d) N.O.T 15. Chromosomes are composed of: a) proteins & phospholipids b) proteins & RNA c) proteins & DNA d) DNA & RNA 16. Regarding the nucleus all are true except: a) it is always covered by nuclear membrane b) it communicates with cytoplasm c) it controls all the activities of cell d) it contains genetic material
  • Biology MCQs 5 Dr. Sajid Ali Talpur 17. The main metabolic reactions of cell take place in: a) nucleus b) cytoplasm c) cell membrane d) cell wall 18. The number of chromosomes in humans is: a) 23 pair b) 26 pair c) 46 pair d) 48 pair 19. The fluid portion of cytoplasm is called: a) cytosol b) cyclosis c) inclusions d) N.O.T 20. Protein synthesis takes place in: a) nucleus b) cytoplasm c) cell membrane d) cell wall 21. The respiration in bacteria occurs at the level of: a) mitochondria b) ribosomes c) E.R d) N.O.T 22. Find the incorrect statement about mitosis: a) it produces two daughter cells b) the daughter cells contain half no. of chromosomes c) it takes place in all body except germ cell d) N.O.T
  • Biology MCQs 6 Dr. Sajid Ali Talpur 23. In which phase of cell division the centromere divides and the chromatids move to the opposite pole: a) prophase b) metaphase c) anaphase d) telophase  Questions 24 - 40  Select from the terms below A) True B) False 24. Cell is the structural but not the functional unit of life: 25. Galileo was not a biologist but a physicist and astronomist: 26. All the cell structures of all cells are living: 27. Resolution means to enlarge the size of the image 28. All the cells have always constant shape 29. All the activities of life take place within cell 30. Cell wall is a non living structure 31. Cell wall is always composed of cellulose
  • Biology MCQs 7 Dr. Sajid Ali Talpur 32. The fluid mosaic model describes cell wall 33. Cell membrane can repair itself 34. All the molecules can easily pass through cell membrane 35. Water can not pass through cell wall 36. Endocytocis can take place within cell wall 37. Chromosomes can be seen every time in the cell 38. The majority of microorganisms have prokaryotic cell 39. Prokaryotic cells are smaller in size than eukaryotic cells. 40. Ribosomes are always found free in the prokaryotic cell.  Questions 41 – 50  Select from the terms below: A) Mitochondria B) Golgi complex C) Endoplasmic Reticulum D) Riobosomes E) Vacuole F) Chloroplast G) Chromoplast H) Centriole I) N.O.T
  • Biology MCQs 8 Dr. Sajid Ali Talpur 41. It is known as power house of cell 42. It is known as kitchen of cell 43. It is known as protein factory 44. It is covered by tonoplast 45. It is involved in the cell division 46. It possesses various colors except green: 47. It is present in the underground parts of plant like roots 48. It is a network of tubules extending from nuclear membrane to cell membrane: 49. It is a rounded structure present near the nucleus in the animal cell: 50. Its inner membrane is folded called cristae:
  • Biology MCQs 9 Dr. Sajid Ali Talpur Answer Key 1 B 2 D 3 C 4 C 5 D 6 B 7 C 8 C 9 A 10 D 11 C 12 B 13 C 14 B 15 C 16 A 17 B 18 A 19 B 20 B 21 D 22 B 23 C 24 B 25 A 26 B 27 B 28 B 29 A 30 A 31 B 32 B 33 A 34 B 35 B 36 B 37 B 38 B 39 A 40 A 41 A 42 F 43 D 44 E 45 H 46 G 47 I 48 C 49 I 50 A