The Social Business: What's in it for me? en

822 views

Published on

Published in: Business
2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
822
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Здравейте и от мен. Някои ме познават от миналите издания на LCTY. За другите, нека да се представя - Казвам се Лидия Викулова. В IBS се заминавам с предпродажби и онлайн маркетинг. Social Software евангелист съм и твърдо вярвам, че новата технологична вълна, наречена Social software или социален софтуер (някои да не си помислят, че това е свързано с някакви помощи:::) помага на бизнеса да работи по-успешно и значително да изпревари конкурентите си. Предполагам обаче, че сред вас има много, които са против темата Social и дори са забранили определени приложения/ програми на работните си места. Нищо лошо! Днес, обаче ще разгледаме Social-а от бизнес страната му, нещо повече, ще го разгледаме от гл. т. на всеки един от компанията, а именно ще дадем отговор на въпроса - Какво има за мен в Social Software?
 • В началото, обаче нека да разясним какво е това Social Software И как бизнесът се превръща в Social? Social е всичко, което става около нас, напр. начините, по които си взаимодействаме, споделяме, купуваме стоки, взимаме решения за покупка и пр. Дори ние самите по природа сме социални създания - винаги се стремим да влезем в контакт по можеду си, да разговаряме, да споделяме и пр. Сега, с помощта на инструменти като - twitter, flickr, linkedin, facebook, myspace и пр. тези наши навици са максимално улеснени. Действията и решенията ни са базирани на мнения на специалисти, на най-добрите практики, на най-издържаните методи и пр. На повечето наши въпроси, отговори намираме в интернет пространството... и всичко това благодарение на изградената ни лична мрежа от контакти.
 • Подобна трансформация настъпва и в бизнеса. Някои компании започнаха да интегрират услуги като чат, форуми, блогове, уикита в стандартните приложения, с които работят. Други отидоха по-далече и изцяло заложиха на прогресивните технологии, като внедриха социален софтуер за бизнеса. Именно тези компании започнаха да подобряват работата си и значително изпревариха конкурентите си. Тези компании се превърнаха в Social.
 • Бидейки социален, бизнесът активно се ангажира както към клиентите, така и към партньорите и служителите си. Той създава условията хората свободно да изграждат лична мрежа от доверени контакти. Това от своя страна стимулира желанието за открито споделяне, коментиране, изразяване на мнение.
 • Социалният бизнес е и прозрачен. Той премахва както чисто физическите бариери между отдели, екипи, служители, така и разстоянието между висшия мениджмънт и редовия служител. Премахва и т.нар. "silos" от информация. Обратната връзка е двустранна - както от служителите към компанията, така и от компанията към служителите
 • Социалният софтуер може да бъде насочен както към самата организация, така и извън нея. По този начин бизнесът събира информация от различни страни, а това му помага своевременно да реагира на промените, да взима добре информирани бизнес решения и да се адаптира към новите условия.
 • Във всяка една компания близо 70% от работата се изпълнява от редовия служител. Именно затова е важно да му бъдат представени всички възможни условия и средства, за да може той бързо, качествено и ефективно да изпълни поставените задачи.
 • Едно от най-важните неща за него е да може бързо и лесно да открива информацията, която търси. Социалният софтуер за бизнеса на практика е корпоративният интернет. В него се крият отговорите на милионите въпроси, които си задаваме всеки ден. Едно бързо търсене по ключова дума и пресяване на резултатите ни води до търсената информация и то под различна форма - ако имам нужда от специалист в определена сфера - получавам достъп до профила му; ако търся документ/ презентация - получавам достъп до споделените файлове. Няма нужда да питам колегите в стаята, да въртя телефони, да пиша имейли и да чакам отговор....  
 • На второ място е ефективната комуникация или възможността да използваме правилния канал за комуникация. Имейлът не е всичко. Ако искаме да работим ефективно трябва да използваме комуникационния канал, който ще ни предостави информация по-бързо, без да се налага да чакаме. В социалния софтуер по-голяма част от уеб услугите ни предоставят тази възможност - ще се спра на 3 от тях. Тематичните блогове са мястото, където достъпваме вече оценено или коментирано съдържание. Това ни ориентира в стойността на информацията, която ще прочетем. Вместо да се ровим из дебрите на интернет, бързите връзки, запазени в корпоративната мрежа са много по-ценен източник. Файловете са мястото, където получаваме достъп до споделени документи, отново класифицирани по стойност. Социалният софтуер ни предоставя и комуникационния канал за съвместна работа върху съдържание. Когато се налага да работим заедно върху едно и също съдържание, няма да има нужда да си препращаме имейли, да сравняваме и напасваме версии, да се ровим из файловите сървъри. Уикито е чудесен инструмент за съвместна работа върху съдържание. Получаваме постоянен достъп до най-актуалното съдържание, възможности за сравняване на версии, възстановяване и пр.
 • Една от най-често срещаните задачи на маркетинг мениджърите е свързана с организирането и управлението на кампании. В повечето случаи в тези кампании участват повече от две лица, между които трябва да се разпределят задачите. Lotus Connections Activities дава възможност на маркетинга да включи членовете на екипа, да разпредели задачите, да зададе сроковете. В това активити се събира и цялата информация, разделена на секции - маркетинг материали, стратегии, PR-и, оферти, документи.... презентации. Може да се проследи последователността на изпълнение, завършените задачи и пр. Освен това ако това събитие се повтаря всяка година, може да се използва готовия темплейт от предишна година.
 • По-полезната част за маркетинга от социалния софтуер е свързана с получаването на обратна връзка... Обратна връзка както от служители, така и от партньори и клиенти. Оценките, коментарите, препоръките, мненията на тези групи хора са от съществено значение за развитието на компанията, както и за предлагането на продукти и услуги, които да отговарят на текущите нужди. Продуктовите общности са едно от услугата, от където маркетинг отдела може да събира ценна информация. Тъй като тези общности включват всички налични инструменти, то маркетинга получава данни под различна форма. Във форумите могат да се следят както най-често срещаните оплаквания, така и промените в настроенията на публиката. Блоговете подават информация за най-харесваното и посещавано съдържание, на базата на което може да се изготви план за бъдещи публикации както и стратегии за развитие.  
 • Lotus Connections има какво да даде и на мениджърите вътрешна комуникация. За тях най-важното е корпоративните съобщения да стигат до точната публика. Lotus Connections корпоративната общност е именно това място, където мениджърите вътрешна комуникация могат да анонсират важни съобщения, да ги адресират до точно определена група или до цялата фирма; проактивно да комуникират политиката и стратегията на компанията. Освен това Lotus Connections е и чудесен инструмент за следене настроението, работата, статусите на всеки един от служителите.  
 • Lotus Connections общностите, които и по-рано споменах, са мястото, където LOB мениджърите събират екипа си. Тук те ще могат да споделят тематична информация, да обсъждат и дискутират въпроси; Членовете на общността ще откриват и информация, която ще им е полезна в работата. На база събраните мнения, коментари, препоръки мениджърите ще могат да оптимизират производството на услуги или продукти, да следят нуждите и да адаптират предлаганото портфолио и не на последно място да съкратят времето за пускане на нов продукт на пазара.
 • Lotus Connections Activities ще даде възможност на LOB мениджърите да стиковат задачите в екипа, така че производството на нова услуга или продукт да бъде изпълнено навреме.
 • Lotus Connections е нещо повече от CV на един служител, той е неговата визитна картичка. В повечето случаи, при постъпването си, служителите споделят какви са техните - опит, интереси, знания, способности.... Но те остават скрити в HR системата и дори понякога биват забравени. Lotus Connections профилите са мястото, където всеки може направи справка за цялостния профил на служителя. Профилите осигуряват достъп до съдържанието, което човека създава, интересите му, файловете, които споделя, форумите, в които участва и пр. HR-а от своя страна може да се информира за това в каква посока се развива самия служител, какви са неговите таланти, амбиции; какъв е неговия принос за развитието на компанията, навиците за споделяне.
 • Стигнахме и до една от най-важните теми както за самите HR-и, така и за управителите и не на последно място служителите. - управлението и съхраняването на най-ценния актив - знанието. Във всяка компания има няколко поколения служители - новопостъпващи, тези с опит, т.нар. зряла възраст, които носят най-голямото и ценно знание, напускащи. Целта на социалния софтуер за бизнеса, в частност Lotus Connections е да извади знанието от главите на споменатите и да го предаде на останалите в организацията, както и да го съхрани за идните служители. Това е т.нар. "generational gap". Lotus Connections уеб услугите, които помагат това да се случи са: общностите, блоговете, файловете, форумите, дейностите.
 • На първо място това е постигането на по-високата ефективност, а по-висока ефективност се постига посредством използването на правилните инструменти за работа в екип и комуникация. Lotus Connections е и инструмента, благодарение, на който управителите са в състояние да взимат навременни и добре информирани бизнес решения. Lotus Connections намалява разходите и усилието за въвеждане на нови служители. Connections е платформата, от която те могат да получат актуална информация както за колегите си, така и за отдела и сферата, в която работят.
 • На второ място е възможността за оползотворяване на всички ключови активи на компанията, най-важните сред които са служителите и знанието. Lotus Connections привлича и задържа младото поколение, а най-зрялото разполага с инструментите за споделяне на ценното знание, което носят. По този начин знанието остава в компанията
 • На последно място, но не и по значение е постигането на прозрачност във взаимоотношенията - компания-служител. Lotus Conenctions премахва информационната бариера между служителите. Разстоянието между висшия мениджмънт и редовия служител се заличава. Това стимулира активното участие на всеки един, а всички знаем, че когато хората се чувстват удобно и без притеснение, те дават най-доброто от себе си.
 • Именно това постигнахме и в IBS с внедряването на корпоративната социална платформа Lotus Connections. Успяхме да подобрим работата в екип и комуникацията между хора. Започнахме да използваме правилните канали за комуникация, а това се отрази върху ефективността ни на работа.
 • В заключение искам да споделя най-важното: Корпоративната социална платформа няма да донесе стойност на нито един служител в организацията ако липсват 2 неща: Активно участие от страна на хората; Споделяне на съдържание  
 • The Social Business: What's in it for me? en

  1. 1. The Social Business: What’s in it for me? Lidia Vikulova| IBS
  2. 2. CONTENT <ul><li>The World is Getting Social. </li></ul><ul><li>The Social Business is Engaged, Transparent, Nimble . </li></ul><ul><li>Why Should I Be Social? </li></ul><ul><li>The Social Business: What’s in it for Me ? </li></ul>
  3. 3. World is changing… People connect & communicate in new ways.
  4. 4. The Business in changing . The New face of business is Social …
  5. 5. <ul><li>74% integrate Web 2.0 instruments so as to improve the communication with customers; </li></ul><ul><li>75% integrate Web 2.0 instruments so as to improve the work of the employees; </li></ul><ul><li>71% integrate Web 2.0 instruments so as to improve the work with partners & vendors. </li></ul><ul><li>изследване на McKinsey сред 1700 изпълнителни директори </li></ul>
  6. 6. Social Business is Engaged.
  7. 7. Social Business is Transparent
  8. 8. Social Business is Nimble .
  9. 9. Why should I be Social?
  10. 10. Every week 42% of people make decisions based on wrong information .
  11. 11. Employees loose 30% of their time in searching for information. Accenture Managers spend 2h/day searching for information , 50% of which is of no value . Accenture
  12. 12. Only 44% of the employees succeed in finding the file they are looking for . Forrester
  13. 13. The Social Business: What’s in it for me?
  14. 14. The Social Business: What’s in it for me? I am an Employee …
  15. 15. Searching for Information & Answers .
  16. 16. Search - Quick access to different types of information !
  17. 17. Effective communication
  18. 18. Blogs - Effective work = using the right communication channels !
  19. 19. Bookmarks - Effective work = using the right communication channels !
  20. 20. Files - Effective work = using the right communication channels !
  21. 21. Wiki - Effective work = using the right communication channels !
  22. 22. The Social Business: What’s in it for me? I am Marketing Manager …
  23. 23. Campaign Management
  24. 24. Activities - Everything is in one place. All types of data.
  25. 25. Receiving Feedback - “The Wisdom of the Crowds.”
  26. 26. Product Communities - Comments , recommendations , likes, ect
  27. 27. Forums - Comments , recommendations , likes, ect
  28. 28. Blogs - Comments , recommendations , likes, ect
  29. 29. The Social Business: What’s in it for me? I am Internal Communications Manager …
  30. 30. Optimizing Internal Communications
  31. 31. Corporate Communities - Proactively communicate the company policy & strategy
  32. 32. Corporate Communities - Proactively communicate the company policy & strategy
  33. 33. Microblogging – What is going on?
  34. 34. The Social Business: What’s in it for me? I am LOB manager …
  35. 35. A Team Place for Collaboration
  36. 36. Product Communities - Organize & manage the team
  37. 37. Forums for feedback
  38. 38. Task coordination
  39. 39. Activities for task & project management
  40. 40. The Social Business: What’s in it for me? I am HR manager …
  41. 41. Beyond the CV …
  42. 42. Profiles – The employee’s business card
  43. 43. Knowledge Management
  44. 44. Communities – gather the knowledge & transfer it to others
  45. 45. The Social Business: What’s in it for me? I am CEO …
  46. 46. Greater efficiency & work productivity
  47. 47. Leverage key company assets
  48. 48. Transparency
  49. 49. The open & social organization is more competitive
  50. 50. <ul><li>Social Software will bring benefit to the organization ONLY if : </li></ul><ul><li>Employees actively participate ! </li></ul><ul><li>& create content ! </li></ul>
  51. 51. Thank you !

  ×