St Im

450 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
450
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

St Im

  1. 1. Четирите ключови компонента на IM програмите IBS Lotus Services 4, Pimen Zografski Str. +359-2-961-5455 1172 Sofia, Bulgaria www.ibs.bg/lotus
  2. 2. Instant Messaging-ът е стара технология. Първата IM мрежа е ICQ, след това идват MSN Messenger, Yahoo Messenger, Google Talk, Skype, Facebook Chat и други. Всички те предоставят чудесна услуга - възможност за осъществяване на онлайн комуникация, нотификация за присъствие, бързо разпространение на информацията. Всички те са публични мрежи. Такива, където сигурността не е гарантирана, не се работи зад защитни стени. Не на последно място споменатите не са специализирани корпоративни IM програми. IM програмите и компаниите Употребата на IM програмите все повече нараства поради факта, че осигуряват навременна информация и знание за това какво се случва в и извън дадена компания. Според изследвания използването на IM програмите значително ще нарасне до 2009г. Освен това все повече ще започне да се използва интеграцията на IM програмите с имейл клиентите. Бизнес предимствата на платените IM програми Неминуемо едно от най-често споменаваните предимства при използването на IM програми е по-ефективната комуникация. За разлика от телефона, корпоративният чат осигурява нотификация за това кой е наличен за разговор и съответно предоставя необходимите средства за комуникация. Резултатите са по-бързи решения, по- адекватно и ефективно отговаряне на запитвания на клиенти, ускоряване потока на информация. Може би по-важен от самия IM е технологията „нотификация за присъствие”. Съществуват голям брой приложения, които се “възползват” от информацията за присъствие. Интегрирането на последния с възможностите за онлайн съвместна работа (Online collaboration), позволява на служителите да провеждат „ad hoc” срещи, използвайки богат набор от инструменти. Управление на IM програмите Наред с предимствата използването на IM програми налага и определена политика на използване и управление. Това се прави с цел осигуряване защита на информацията и предпазване от стартиране на нежелани програми и приложения, включване на неоторизирани потребители.
  3. 3. Бизнес нуждите и защитата на информация Подобряването на комуникациите е желателно да бъде съобразено със защитата на разпространяваната информация. Затова компаниите инвестират в платени корпоративни IM програми, които позволяват употреба по всяко едно време и място и едновременно с това осигуряват защита от неправомерни потребители. Корпоративните IM програми трябва да осигуряват четири ключови елемента: * Защитен обмен на информация както в, така и извън компанията. * Възможност за лесно управление. Минимална инвестиция в инфраструктура и екип по поддръжка. * Съгласуваност с политиките на компанията * Защита на информацията Особено важен остава фактът за запазване контактите от IM мрежи, които са били използвани до момента или възможността за включване на контакти към листата, които използват друг вид доставчик. Избор на правилна IM програма Когато се взима решение каква IM програма да се използва е желателно да отчетат следните фактори: * Минимизиране инвестицията на време от страна на ИТ екипа. * Минимизиране на разходите без възвращаемост. * IM решението трябва да е надеждно и скалируемо. - Всяка IM програма трябва да е лесна за употреба, да се нагажда към пропусквателната способност (badwidth), когато се използва глас, видео, изпращане на файлове, уеб конференции и други. * Решението трабва да е лесно за управление и имплементиране. *Решението трябва да осигури бърза възвръщаемост на инвестицията.

×