Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Piramida Ushqimore

8,374 views

Published on

Piramida Ushqimore projekt ne baze te lende se Qytetarise. #followme #kejticela@gmail.com #kejticela#fb #turgutozaldurres

Published in: Health & Medicine
 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/2ZDZFYj ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❤❤❤ http://bit.ly/2ZDZFYj ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Piramida Ushqimore

 1. 1. Piramida Ushqimore Punoi:Kejti Cela
 2. 2. Perberja e Piramides  Në bazën e priamidës gjejmë ushqimet që duhet të konsumojmë më shpesh: drithrat duhet duhet të preferohen krudo dhe një dozë 3-4 porcione në ditë fruta dhe perime. • 3-5 porcione në ditë perime dhe 2-3 fruta ( frutat me përmbajtje të lartë të sheqerit duhet të konsumohen në sasi të pakët). Këto ushqime janë të dobishme nëse konsumohen në vaktet e ndërmjetëme. • Produktet e qumshtit (1-2 herë në ditë) dhe proteinat (dy herë në ditë), duhet të jenë edhe me origjinë bimore.
 3. 3. Perberja e Piramides 2  Për të përmisuar absorbimin e proteinave duhet ti shoqëroni me karbohidrate. Për shembull makarona dhe fasule, makarona dhe oriz, oriz dhë bizele. Por këto pjata të ashtuquajtura unike duhet ti shoqëroni gjithmonë me perime për të mos çrregulluar shumë marrjen e kalorive.  • konsumoni 3 herë në javë peshkë, 2-3 herë në javë mish, 2 herë në javë, 3-4 herë në javë bishtajore.  •Në krye të piramidës gjejm sheqernat e thjeshta, të cilat duhet të merren në sasi të moderuar. Përsa i përket përdorimit të vajit, këshillohet vaji i ullirit ekstra i virgjër.
 4. 4. Aktiviteti Fizik  Në bazën e piramidës gjejmë aktivitetin fizik. Tashmë dihet se një aktivitet fizik i moderuar ka efekte të dobishme nëse bëhet rregullisht, ndërsa një stilë jetese sedentare përfaqëson një faktorë rrisku për shëndetin. Është e mjaftueshme një stilë jetese active për të përmisuar shëndetin, e nuk është e nevojshme një stërvitje e fort.  Rekomandohet një aktivitet i tipit aerobik ( për shembull një shëtitje të shpejt, ose noti, biciklet etj). në një stilë jetese sedentare aktiviteti fizik shpesh zvendësohet me televizorin: kjo sjellje, përveçëse nuk djek kalori, ju bën që të konsumoni më tepër ushqim për të hequr mërzitjen.  Është e rëndësishme ta bëni sa më active jetën gjatë gjithë ditëve: parkoni pak më larg, zbrisni një stacion më para nga autobuzi, përdorni shkallët dhe jo ashensorin. Ose përdorni shpesh biçikletën.
 5. 5. Keshilla te pergjithshme  • Asnjëherë mos e neglizhoni mëngjesin  • Është shumë e rëndësishme të njihni atë që hani, pra filloni të lexoni etiketat e ushqimeve. • Mos shkoni të uritur ose pa listë sepse rrezikoni të blini gjëra të panevojshme dhe që do e keni të vështirë të rezistoni. • Ndërsa gatuajm të përpiqemi të mos e provojmë, të programojmë çfarë të gatuajmë gjatë ditës, të zgjedhim pjata të vogla, dhe gjatë ngrënies së vaktit të përpiqemi ta shijojmë ushqimin dhe të fikim televizorin. • Të përpiqemi të mbajmë një rregull në orarin e vakteve • Kur keni dëshirë të hani, mundohuni të kuptoni nëse është uri e vërtet apo oreks: diferenca qëndron në faktin se uria është një stimul fiziologjik i rregullt nga faktorë të brendshëm biologjik. Duhet të dalloni urinë biologjike dhe urinë nervore: ndërsa e para plotësohet e dyta kontrollohet.

×