SlideShare a Scribd company logo
Syprina e katërorit dhe
drejtkëndëshit
Të bëjmë dallimin ndërmjet perimetrit dhe syprinës.
Çfarë paraqet perimetri, kurse çfarë syprina?
Perimetri paraqet gjatësinë e brinjëve të figurës,
kurse syprina brendësinë e figurës.
Perimetri është gjatësia e vijës...
kurse syprinë pjesa e ngjyrosur.
P.sh.
Njësitë matëse të perimetrit janë:
Çfarë është centimetri? Trego!
Kurse centimetër katro, cm2
?
km,m,dm,cm,mm...
Njësitë matëse të syprinës janë: km2
,m2
,dm2
,cm2
,mm2
...
1 cm
1 cm
Vlerëso sa është syprina
e figurës majtas!
S = 12 cm2
Centimetër katror:
Sa është syprina e drejtëkëndëshave:
4 cm
2 cm
S = 4 ∙ 2 = 8 cm2
5 cm
3 cm
S = 5 ∙ 3 = 15 cm2
a
b
S = a ∙ b
FORMULA PËR SYPRINËN E DREJTËKËNDËSHIT!
• a – gjatsia e
drejtëkëndëshit
• b – gjersia e
drejtëkëndëshit
• Këndi ndërmjet brinjëve
është i drejtë!
• Formula për syprinën:
S = a · b
a
b
• Katrori është
drejtëkëndësh.
• Ai i ka brinjët e
barabarta.
• Syprina e tij është:
S = a · a
a
a
S = gjatsia ∙ gjersia
Për drejtëkëndëshin dhe katrorin:
Shënojmë dhe mbajm mend:
Kur njëhsojmë syprinën,
shumzojmë ata që janë normal!
P.sh. në figurat paraprake kemi:
drejtëkëndëshi
a
b
S =a ∙ b S =a ∙ a
a
a
katrori
Të vërejmë se për cilët katërkëndësha
vlen kjo formula:
S=
d1 · d2
2
drejtëkëndëshi
a
b
A i ka drejtëkëndëshi diagonalet normale?
Nuk i ka!
Te drejtëkëndëshi nuk mund ta zbatojmë këtë
formulë!
Të vërejmë se për cilët
katërkëndësha vlen kjo formula:
S=
d1 · d2
2
A i ka diagonalet normale katrori?
Po i ka!
A vlen për katrorin kjo formulë?
a
a
katrori
Vlen!
Si do ti shënojmë diagonalet?
(A janë të barabarta?)
d d
S=
d · d
2
Si do dukej formula lart për te?
Të vërejmë se për cilët katërkëndësha
vlen kjo formula:S=
d1 · d2
2
Cilën formulë e kemi të njohur
prej më parë për syprinën e
katrorit?
S = a·a
Cilat nga këto dy formula do ti përdorim në detyra?
Varësisht se çfarë është dhënë.
Nëse është dhënë a, shfrytëzojmë P=a · a
kurse ku është dhënë d, shfrytëzojmë P=
d · d
2
a
a
d d
S=
d · d
2
katrori
Të vërejmë se për cilët katërkëndësha
vlen kjo formula:P=
d1 · d2
2
Cilën formulë e kemi të njohur prej
më parë për syprinën e katrorit?
Nëse janë dhën edhe a edhe d ?
Atëherë, pa marë parasyhs cilën formulë
zbatojme- fitojmë rezultatin e njëjtë!
Provoje në detyra të dhëna për katrorin!
P = a·a
a
a
d d
P=
d · d
2
katrori
Të vërejmë se sa kemi kuptuar:
c
d
S = c ∙ d S = x ∙ y
x
y
x
y
S = 4a S = n ∙ n
e1
f1
d1
S = e1 ∙ f1
S = g ∙ n
a
4
a b
c
S = (a+b)∙c r
s
k
S = r∙(s+k)
x y
a
b
S = (x+y)∙(a+b)
n
n
n
n
g
n x
Punoi:
Adelina Fejzulla Vlll-5

More Related Content

What's hot

Teoremat e rrethit
Teoremat e rrethitTeoremat e rrethit
Teoremat e rrethit
Teutë Domi
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
Ervis Leçi
 
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyteMenyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Teutë Domi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
provimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
aulenc gjini
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook
 
Funksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
matildad93
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
Kristina Doko
 
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIBimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIlira kuca
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Klevi Hoxha
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperiseinescela
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj113
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Sa Ide
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
enis vladi
 
Provimi i lirimit 2015 Matematike
Provimi i lirimit 2015 MatematikeProvimi i lirimit 2015 Matematike
Provimi i lirimit 2015 Matematike
Helio RAMOLLARI
 

What's hot (20)

Teoremat e rrethit
Teoremat e rrethitTeoremat e rrethit
Teoremat e rrethit
 
Ndotja e Ajrit
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
 
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyteMenyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
Menyrat e zgjidhjes se ekuacionit te fuqise se dyte
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
provimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
 
Trigonometri
TrigonometriTrigonometri
Trigonometri
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Funksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIIIBimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
Bimet fareveshura 1`Pamela Tanku shkolla "Albanet" klasa VIII
 
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
 
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperise
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshmeNdikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
Ndikimi i efektit sere ne jeten e perditshme
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
 
Provimi i lirimit 2015 Matematike
Provimi i lirimit 2015 MatematikeProvimi i lirimit 2015 Matematike
Provimi i lirimit 2015 Matematike
 

Syprina

 • 1. Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 • 2. Të bëjmë dallimin ndërmjet perimetrit dhe syprinës. Çfarë paraqet perimetri, kurse çfarë syprina? Perimetri paraqet gjatësinë e brinjëve të figurës, kurse syprina brendësinë e figurës. Perimetri është gjatësia e vijës... kurse syprinë pjesa e ngjyrosur. P.sh.
 • 3. Njësitë matëse të perimetrit janë: Çfarë është centimetri? Trego! Kurse centimetër katro, cm2 ? km,m,dm,cm,mm... Njësitë matëse të syprinës janë: km2 ,m2 ,dm2 ,cm2 ,mm2 ... 1 cm 1 cm Vlerëso sa është syprina e figurës majtas! S = 12 cm2 Centimetër katror:
 • 4. Sa është syprina e drejtëkëndëshave: 4 cm 2 cm S = 4 ∙ 2 = 8 cm2 5 cm 3 cm S = 5 ∙ 3 = 15 cm2 a b S = a ∙ b FORMULA PËR SYPRINËN E DREJTËKËNDËSHIT!
 • 5. • a – gjatsia e drejtëkëndëshit • b – gjersia e drejtëkëndëshit • Këndi ndërmjet brinjëve është i drejtë! • Formula për syprinën: S = a · b a b • Katrori është drejtëkëndësh. • Ai i ka brinjët e barabarta. • Syprina e tij është: S = a · a a a S = gjatsia ∙ gjersia Për drejtëkëndëshin dhe katrorin:
 • 6. Shënojmë dhe mbajm mend: Kur njëhsojmë syprinën, shumzojmë ata që janë normal! P.sh. në figurat paraprake kemi: drejtëkëndëshi a b S =a ∙ b S =a ∙ a a a katrori
 • 7. Të vërejmë se për cilët katërkëndësha vlen kjo formula: S= d1 · d2 2 drejtëkëndëshi a b A i ka drejtëkëndëshi diagonalet normale? Nuk i ka! Te drejtëkëndëshi nuk mund ta zbatojmë këtë formulë!
 • 8. Të vërejmë se për cilët katërkëndësha vlen kjo formula: S= d1 · d2 2 A i ka diagonalet normale katrori? Po i ka! A vlen për katrorin kjo formulë? a a katrori Vlen! Si do ti shënojmë diagonalet? (A janë të barabarta?) d d S= d · d 2 Si do dukej formula lart për te?
 • 9. Të vërejmë se për cilët katërkëndësha vlen kjo formula:S= d1 · d2 2 Cilën formulë e kemi të njohur prej më parë për syprinën e katrorit? S = a·a Cilat nga këto dy formula do ti përdorim në detyra? Varësisht se çfarë është dhënë. Nëse është dhënë a, shfrytëzojmë P=a · a kurse ku është dhënë d, shfrytëzojmë P= d · d 2 a a d d S= d · d 2 katrori
 • 10. Të vërejmë se për cilët katërkëndësha vlen kjo formula:P= d1 · d2 2 Cilën formulë e kemi të njohur prej më parë për syprinën e katrorit? Nëse janë dhën edhe a edhe d ? Atëherë, pa marë parasyhs cilën formulë zbatojme- fitojmë rezultatin e njëjtë! Provoje në detyra të dhëna për katrorin! P = a·a a a d d P= d · d 2 katrori
 • 11. Të vërejmë se sa kemi kuptuar: c d S = c ∙ d S = x ∙ y x y x y S = 4a S = n ∙ n e1 f1 d1 S = e1 ∙ f1 S = g ∙ n a 4 a b c S = (a+b)∙c r s k S = r∙(s+k) x y a b S = (x+y)∙(a+b) n n n n g n x