SlideShare a Scribd company logo
1 of 17
ISHUJT BRITANIKË
 Pjesët përbërësë të rajonit
 Arsyet e rajonizimit
 Arsyet e ndarjes së Irlandës nga MB
 Karakteristika të përgjithshme
 Karakteristika të relievit
 Klima
 Popullsia
 Feja
 Qytetet kryesore
 Ishujt Britanikë apo
Europa Ishullore
është një ndër 5
nënrajonet e Europës.
Në këtë rajon bëjnë
pjesë vetëm dy shtete:
Mbretëria e
Bashkuar dhe
Republika e
Irlandës.
Arsyet se pse Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda
janë një rajon më vete janë të shumta. Ndër
më kryesoret mund të përmendim:
 Pozicioni gjeografik (shkëputja nga Europa
kontinentale)
 Trashëgimia historike e përafërt
 Fakti që dikur kanë qenë pjesë e të njëjtit
shtet.
 Kultura e përgjithshme e përbashkët dhe e
ndryshme nga pjesa tjetër e Europës.
 Mbretëria e Bashkuar dhe tanimë Republika
e Irlandës për shumë vite të tërë kanë qënë
pjesë e të njëjtit shtet. Ndarja e tyre u bë më
6 dhjetor 1922, ku përfaqësues të të dy
shteteve firmosën Traktatin Anglo-Irlandez.
Që nga viti 1801 kur dy shtetet u bashkuan
së bashku kanë ekzistuar debate e konflikte
të shumta për shkak se Irlanda po humbte
pak e nga pak të gjitha të drejtat e saj e po
njehsoj me pjesën tjetër të ishullit. Lëvizje të
shumta nisën në Irlandë për të rifituar
pozitën e dikurshme si shtet i pavarur e për
të mos cënuar integritetin e tyre kombëtar.
Gjithsesi ndikimi anglez e britanik në tërësi
ka mbetur gjithnjë i pranishëm në shtetin
irlandez. Ndarja i kushtoi Irlandës humbjen
e pjesës veriore të ishullit, që me
marrëveshje i ngeli Mbretërisë së Bashkuar
të Britanisë së Madhe (emër që iu vendos
pas traktatit të 1922)
Mbretëria e Bashkuar
 Kryeqyteti: Londra ( 7 173
000 banorë)
 Sipërfaqja: 242 910 km2
 Popullsia: 60 442 000
banorë
 Dendësia: 250 banorë/
km2
 Popullsia qytetare: 89 %
 Forma e qeverisjes:
mbretëri kushtetuese
Republika e Irlandës
 Kryeqyteti: Dublin ( 495
780 banorë)
 Sipërfaqja: 70 270 km2
 Popullsia: 4 016
000banorë
 Dendësia: 58 banorë/
km2
 Popullsia qytetare: 60 %
 Forma e qeverisjes:
republikë parlamentare
Mbretëria e Bashkuar
është e ndarë në disa
nënrajone të cilat
janë:
1. Anglia
2. Skocia
3. Uellsi dhe Irlanda e
Veriut
 Relievi te të dy ishujt
është përgjithësisht
fushor. Vërehen disa
forma malore në
ishullin britanik
ndërsa në Irlandë
majat më ta larta
arrin deri në 1000 m.
MBRETËRIA E
BASHKUAR
 Përshkohet nga veriu në jug
prej maleve të vjetra dhe të
ulëta: Higlandet Veriore,
malet Grampiane, malet
Uplande, malet Penine dhe
malet Kambrike. Pjesa
juglindore është fushë e
përshkuar nga lumi Tamiz.
Vendi përshkohet
tejendanë prej kanaleve
lundruese. Skocia ka shumë
liqene të vegjël dhe një
bregdet të thyer.
IRLANDA
 Ishulli është fushor, përvec
pjesës qendrore ku ngrihen
kodra me vallëzim të lehtë
dhe kudo ka liqene të
vegjël. I vetmi varg malor
ngrihet në pjesën jugore
dhe maja më e lartë 1038
është në skajin
jugperëndimor
(Karrantuohill). Lumi
kryesor është Shanon. Edhe
ky ishull përshkohet nga
kanalet lundruese.
 Klima e rajonit është e
tipit oqeanik, në sajë të
ndikimit të rrymës së
Golfstrimit, me dimër të
butë dhe me verë të
freskët. Shirat bien në të
gjithë muajt e vitit.
Mjegulla është mjaft e
përhapur. Në Irlandë
klima favorizon rritjen e
barit, që i shërben shumë
bagëtisë. Ndryshe Irlanda
quhet edhe “vend i
gjelbër”.
 Popullsia e këtij rajoni është me prejardhje anglo-
saksone. Ka një diferencë të madhe midis rajonit
të jugut dhe atij të veriut e ishullit të Irlandës.
Rreth 80 % e gjithë popullsisë së rajonit është e
përqendruar në Angli, e cila është një nga pjesët
më të populluara të gjithë Europës. Irlanda nga
ana tjetër është një nga vendet më pak të
populluara të Europës. Popullsia është
përqendruar më tepër në zonën lindore të ishullit.
Popullsia e Irlandës është më e reja e Europës
Perëndimore ndërsa përkundrazi ajo e Mbretërisë
së Bashkuar dallohet për plakje të popullsisë.
 Besimi fetar në 85 % të
vendit është protestant
(kisha anglikane) dhe 15 %
është katolik, përgjithësisht
në Skoci, Irlandë e Irlandë
të Veriut por dallohet edhe
një numër i madh i atyre që
nuk besojnë në zot
(ateistët )
 Dallojmë një disnivel të theksuar midis dy shteteve
përsa i përket urbanizimit të tyre. Në Mbretërinë e
Bashkuar rrjeti urban ësthë ndër më të zhvilluarit
në botë dhe urbanizmi i mëtejshëm i qyteteve
metropol është temë e ditës. Mbrojtja e natyrës
dhe e mjedisit është një problem i madh. Si
metropole të rëndësishme dallojmë: Londrën
(ndër qytetet më të rëndësiushme botërore),
Birmingham, Bristol, Manchester, Leeds, Shefild,
Edinburg etj. Në Irlandë i vetmi metropol
ekzistues është Dublini. Disa qytete me rëndësi më
të vogël janë : Kork, Limerik e Galuaj.
 Rajoni i Europës ishullore apo Ishujt Britanikë është një
ndër rajonet më të vjetra e më të zhvilluara në Europë e
jo vetëm. Dallohet për historinë e kulturën e pasur si
edhe për rëndësinë ekonomike e politike që ka pasur
kurdoherë në arenën ndërkombëtare. Studiohet si një
rajon i vecantë jo vetëm për pozitën gjeografike që ka por
edhe për të gjitha karakteristikat e tjera dalluese nga
pjesa tjetër e kontinentit. Për shumë shekuj ka qenë
qendra e botës e Londra, metropoli kryesor i saj është
ndër qytetet më të rëndësishmë në të gjithë botën.

More Related Content

What's hot

Evropa verilindore
Evropa verilindoreEvropa verilindore
Evropa verilindoreFleurati
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 
Evropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaLili Salca
 
Gjeografi - Evropa
Gjeografi - EvropaGjeografi - Evropa
Gjeografi - EvropaErdi Dibra
 
New microsoft power point presentation
New microsoft power point presentationNew microsoft power point presentation
New microsoft power point presentationukixh
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiKleo Jaupaj
 

What's hot (9)

Evropa verilindore
Evropa verilindoreEvropa verilindore
Evropa verilindore
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
Evropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. Gjeografia
 
Europa Jugore
Europa JugoreEuropa Jugore
Europa Jugore
 
UNE DHE EUROPA
UNE DHE EUROPA UNE DHE EUROPA
UNE DHE EUROPA
 
Gjeografi - Evropa
Gjeografi - EvropaGjeografi - Evropa
Gjeografi - Evropa
 
New microsoft power point presentation
New microsoft power point presentationNew microsoft power point presentation
New microsoft power point presentation
 
Projekt Gjeografi
Projekt GjeografiProjekt Gjeografi
Projekt Gjeografi
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 

More from ornela rama

Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITornela rama
 
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENSHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENornela rama
 
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatornela rama
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEornela rama
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseornela rama
 
drejt bashkimit europian
drejt bashkimit europiandrejt bashkimit europian
drejt bashkimit europianornela rama
 
integrimi europian
integrimi europianintegrimi europian
integrimi europianornela rama
 

More from ornela rama (20)

Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
PELLAZGET
PELLAZGET PELLAZGET
PELLAZGET
 
Valet
ValetValet
Valet
 
Ushqyerja
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
 
Sfidat e be se
Sfidat e be seSfidat e be se
Sfidat e be se
 
Zvicra
ZvicraZvicra
Zvicra
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
 
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENSHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVE
 
Karburantet
KarburantetKarburantet
Karburantet
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperise
 
Ideal school
Ideal schoolIdeal school
Ideal school
 
drejt bashkimit europian
drejt bashkimit europiandrejt bashkimit europian
drejt bashkimit europian
 
integrimi europian
integrimi europianintegrimi europian
integrimi europian
 
Guida turistica
Guida turisticaGuida turistica
Guida turistica
 
SHBA
SHBASHBA
SHBA
 
Friendship
FriendshipFriendship
Friendship
 
Fontane di roma
Fontane di romaFontane di roma
Fontane di roma
 

UK

 • 2.  Pjesët përbërësë të rajonit  Arsyet e rajonizimit  Arsyet e ndarjes së Irlandës nga MB  Karakteristika të përgjithshme  Karakteristika të relievit  Klima  Popullsia  Feja  Qytetet kryesore
 • 3.  Ishujt Britanikë apo Europa Ishullore është një ndër 5 nënrajonet e Europës. Në këtë rajon bëjnë pjesë vetëm dy shtete: Mbretëria e Bashkuar dhe Republika e Irlandës.
 • 4. Arsyet se pse Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda janë një rajon më vete janë të shumta. Ndër më kryesoret mund të përmendim:  Pozicioni gjeografik (shkëputja nga Europa kontinentale)  Trashëgimia historike e përafërt  Fakti që dikur kanë qenë pjesë e të njëjtit shtet.  Kultura e përgjithshme e përbashkët dhe e ndryshme nga pjesa tjetër e Europës.
 • 5.  Mbretëria e Bashkuar dhe tanimë Republika e Irlandës për shumë vite të tërë kanë qënë pjesë e të njëjtit shtet. Ndarja e tyre u bë më 6 dhjetor 1922, ku përfaqësues të të dy shteteve firmosën Traktatin Anglo-Irlandez. Që nga viti 1801 kur dy shtetet u bashkuan së bashku kanë ekzistuar debate e konflikte të shumta për shkak se Irlanda po humbte pak e nga pak të gjitha të drejtat e saj e po njehsoj me pjesën tjetër të ishullit. Lëvizje të shumta nisën në Irlandë për të rifituar pozitën e dikurshme si shtet i pavarur e për të mos cënuar integritetin e tyre kombëtar. Gjithsesi ndikimi anglez e britanik në tërësi ka mbetur gjithnjë i pranishëm në shtetin irlandez. Ndarja i kushtoi Irlandës humbjen e pjesës veriore të ishullit, që me marrëveshje i ngeli Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe (emër që iu vendos pas traktatit të 1922)
 • 6. Mbretëria e Bashkuar  Kryeqyteti: Londra ( 7 173 000 banorë)  Sipërfaqja: 242 910 km2  Popullsia: 60 442 000 banorë  Dendësia: 250 banorë/ km2  Popullsia qytetare: 89 %  Forma e qeverisjes: mbretëri kushtetuese Republika e Irlandës  Kryeqyteti: Dublin ( 495 780 banorë)  Sipërfaqja: 70 270 km2  Popullsia: 4 016 000banorë  Dendësia: 58 banorë/ km2  Popullsia qytetare: 60 %  Forma e qeverisjes: republikë parlamentare
 • 7. Mbretëria e Bashkuar është e ndarë në disa nënrajone të cilat janë: 1. Anglia 2. Skocia 3. Uellsi dhe Irlanda e Veriut
 • 8.  Relievi te të dy ishujt është përgjithësisht fushor. Vërehen disa forma malore në ishullin britanik ndërsa në Irlandë majat më ta larta arrin deri në 1000 m.
 • 9. MBRETËRIA E BASHKUAR  Përshkohet nga veriu në jug prej maleve të vjetra dhe të ulëta: Higlandet Veriore, malet Grampiane, malet Uplande, malet Penine dhe malet Kambrike. Pjesa juglindore është fushë e përshkuar nga lumi Tamiz. Vendi përshkohet tejendanë prej kanaleve lundruese. Skocia ka shumë liqene të vegjël dhe një bregdet të thyer. IRLANDA  Ishulli është fushor, përvec pjesës qendrore ku ngrihen kodra me vallëzim të lehtë dhe kudo ka liqene të vegjël. I vetmi varg malor ngrihet në pjesën jugore dhe maja më e lartë 1038 është në skajin jugperëndimor (Karrantuohill). Lumi kryesor është Shanon. Edhe ky ishull përshkohet nga kanalet lundruese.
 • 10.  Klima e rajonit është e tipit oqeanik, në sajë të ndikimit të rrymës së Golfstrimit, me dimër të butë dhe me verë të freskët. Shirat bien në të gjithë muajt e vitit. Mjegulla është mjaft e përhapur. Në Irlandë klima favorizon rritjen e barit, që i shërben shumë bagëtisë. Ndryshe Irlanda quhet edhe “vend i gjelbër”.
 • 11.  Popullsia e këtij rajoni është me prejardhje anglo- saksone. Ka një diferencë të madhe midis rajonit të jugut dhe atij të veriut e ishullit të Irlandës. Rreth 80 % e gjithë popullsisë së rajonit është e përqendruar në Angli, e cila është një nga pjesët më të populluara të gjithë Europës. Irlanda nga ana tjetër është një nga vendet më pak të populluara të Europës. Popullsia është përqendruar më tepër në zonën lindore të ishullit. Popullsia e Irlandës është më e reja e Europës Perëndimore ndërsa përkundrazi ajo e Mbretërisë së Bashkuar dallohet për plakje të popullsisë.
 • 12.
 • 13.  Besimi fetar në 85 % të vendit është protestant (kisha anglikane) dhe 15 % është katolik, përgjithësisht në Skoci, Irlandë e Irlandë të Veriut por dallohet edhe një numër i madh i atyre që nuk besojnë në zot (ateistët )
 • 14.  Dallojmë një disnivel të theksuar midis dy shteteve përsa i përket urbanizimit të tyre. Në Mbretërinë e Bashkuar rrjeti urban ësthë ndër më të zhvilluarit në botë dhe urbanizmi i mëtejshëm i qyteteve metropol është temë e ditës. Mbrojtja e natyrës dhe e mjedisit është një problem i madh. Si metropole të rëndësishme dallojmë: Londrën (ndër qytetet më të rëndësiushme botërore), Birmingham, Bristol, Manchester, Leeds, Shefild, Edinburg etj. Në Irlandë i vetmi metropol ekzistues është Dublini. Disa qytete me rëndësi më të vogël janë : Kork, Limerik e Galuaj.
 • 15.
 • 16.
 • 17.  Rajoni i Europës ishullore apo Ishujt Britanikë është një ndër rajonet më të vjetra e më të zhvilluara në Europë e jo vetëm. Dallohet për historinë e kulturën e pasur si edhe për rëndësinë ekonomike e politike që ka pasur kurdoherë në arenën ndërkombëtare. Studiohet si një rajon i vecantë jo vetëm për pozitën gjeografike që ka por edhe për të gjitha karakteristikat e tjera dalluese nga pjesa tjetër e kontinentit. Për shumë shekuj ka qenë qendra e botës e Londra, metropoli kryesor i saj është ndër qytetet më të rëndësishmë në të gjithë botën.