Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Evropa perendimore. Gjeografia

15,461 views

Published on

Shembull i nje pune me projekt ne lenden e Gjeografise, Shkolla e mesme

Published in: Education
 • Login to see the comments

Evropa perendimore. Gjeografia

 1. 1. Franca
 2. 2. GJERMANIA
 3. 3. Austria
 4. 4. Zvicra
 5. 5. Luksemburg
 6. 6. Belgjike
 7. 7. Hollande
 8. 8. Në morfologjinë e relievit dallohen malet në të cilat mbizotrojnë formacionet e vjetra gjeologjike.Kemi Alpet ne jug ne gjermani ,Alpet ne france (mali Mon blanc ) Zvicra eshte vend malor,Alpet e zvicres jane vazhdimi I alpeve te Italise. Për ndryshim prej pjesës së ulët të fushës në të cilën janë me ndërtim më të ri gjeologjik.Kemi ultesiren veriore ne Gjermani. Ultesira e Danubit ne Austri Hollanda eshte I gjithi vend fushore,madje nen nivelin e detit dhe shpesh here rrezikon te permbytet nese mekanizmat qe e ndalojne nuk funksionojne mire,sepse 1/3 e territorit eshte nen nivel. e Evropës Perëndimore është nën ndikimin e detit dhe rrymës së Golfit. Evropa Perëndimore ka klimë oqeanike, e cila dallohet me vera të freskëta , e dimra të butë, me mjaft rreshje gjatë tërë vitit. Rryma e Golfit gjatë tërë bregdetit të Atlantikut sjell ujra të ngrohte, kurse erërat përëndimore e bartin avullin e ujit nga toka, duke sjellë mot të ndryshueshëm me vranësira dhe të reshura . Dallimet mes temperatuave verore e dimrore nuk janë të mëdha.
 9. 9. -Evrpa Perëndimore ka nje rrjetë të dendur lumenjsh me ujë që rrjedhin ngadal. -DANUBI I cili fillon ne Gjermani dhe kalon ne Austri. Ujërat jugorë i mbledh Danubi, i cili Gjemaninë e lidhë me shum shtete të Evropës së Mesme -ELBA kalon ne Gjermani -LOIRE lumi me I gjete ne France -RHINE lumi me I gjate ne zvicer dhe qe kalon ne kufijte e Gjermanise -Lumi GENEVA ne Zvicer dhe France Zona e pyjeve të përziera shtrihet nën zonën e tajgave.. Në këtë zonë perfshihen drunjët gjethëmbajtës dhe gjethërënës, si pisha e breut, ahu, bungu frashëri , bliri ëtj. në këtë zonë pyjet janë prerë shumë dhe zëne tani sipërfaqe të vogël mes 5 dhe 10%.Tipat e tokave qe ndeshen jane tokat e murme me 5-6% humus. Nga kafshët rriten ariu i murmë, kaprolli evropian, ujku, dhelpra, lepuri i murmë dhe i bardhë. ka hardhuca, gjarpërinj, bredhka, skifterë, etj. Flora dhe fauna e Evropës ka pasur mjaft ndryshime nën ndikimin e njeriut dhe civilizimit të gjatë, sidomos në zonën e mesdheut, evropës së Mesme dhe Perëndimore.
 10. 10. Veçori e përgjithshme e vendeve të Evropës Perëndimore është dendësia e madhe e popullsisë, që shpeshherë i kalon 200 b/km2. Megjithatë edhe në Evropën Perëndimore ka dallime të mëdha në dendësinë e popullsisë.psh:më e dendur është Holanda e Belgjika se Franca. Pjesët më të banuara janë ato ku janë përqendruar objektet ekonomiko-industriale, rrethina e qyteteve të mëdha dhe vendet me tokë pjellore. Zhvillimi i industrisë në një periudhë të gjatë ka ndikuar në zhvillimin e qyteteve të vjetra dhe në ngritjen e qyteteve të reja. Ky proces ka ndikuar në migrimin e popullsisë fshat -qytet, ndaj në vendet e Evropës Perëndimore pjesa dërmuese e popullsisë jeton në qytete. Veçori tjetër e popullsisë së Evropës Perëndimore është emigrimi në SHBA dhe në kontinentet tjera në 200 – 300 vjetët e fundit . Shtimi natyror i popullsisë së vendeve të Evropës Perëndimore është i vogël, por nivei arsimorë e kulturor ipopullsisë i lartë.
 11. 11. e Evropes perendimore eshte Euro sepse te gjithe shtetet bejne pjese ne Eurozone,pervec Zvicres e cila ende perdor frangen zviceriane.
 12. 12. –Kriteri baze per identifikimin e ketij rajoni eshte zhvillimi I larte industrial.Evropa perendimore eshte e ndryshme nga pjeset e tjera te Evropes.Dy shtetet qe zene peshen me te madhe jane Gjermania dhe Franca. është ekonomia më e madhe në Evropë qe nga koha e Industrializimit, vendi është bërë "motor", novator dhe përfitues i një ekonomie edhe më të globalizuar. Gjermania është prodhuesja më e madhe e turbinave të erës dhe teknologjisë për energji solare në Botë. Panairet më të mëdha ,ndërkombëtare tregtare dhe kongrese mbahen çdo vit në disa qytete Gjermane si Hanover, Frankfurt dhe Berlin.I gjithe ky zhvillim I favorizohet Industrse shume degeshe kryesisht me ate te ndertimit te makinave ,me rrjetin e gjere te hekurudhave ,aeroporteve rrjetit te bredshem lundrues dhe gjithashtu me pasurite e medha te qymyrit te cilesise se larte . Ekonomia është kryesisht një ekonomi shërbimesh. Sektori i tretë permban 72% nga popullata aktive, kurse sektori i parë (bujqësi, peshkim) përfaqëson më shumë se 4% dhe sektori i dytë (industri) 24%.Energjia,vecanërisht ajo nukleare luan nje rol parësor ne ekonominë e Francës. Përvec një eksportuese e madhe e produkteve bujqësore Franca njihet dhe si nje konkurente e forte dhe per sa i perket eksporteve te prodhimeve industrial. Franca eshte ekonomia e dyte ne Europe pas GJermanise dhe e pesta ne bote pas SHBA, Japonise, Kinës dhe Gjermanise. Gjithashtu turizmi ze nje vend te rendesishem ne ekonomine e frances duke marre parasysh se ka nje vije te gjate bregdetare,dhe qytete turistike per te vizituar si Parisi.
 13. 13. KARAKTERIZOHEN NGA NJE NIVEL I LARTE I JETESES ,NGA SHKALLA E LARTE E EKOSISTEMEVE NATYRORE DHE NGA SHFRYTEZIMI INTENSIV I BURIMEVE NATYRORE ,PER NXJERRJEN DHE PERPUNIMIN E TYRE ,SI GIZA ,HEKURI CELIKU GAZI NATYROR.INDUSTRIA ME E ZHVILLUAR ESHTE AJO E KIMIKATEVE ,ELEKTRONIKE DHE MEKANIKE .AUSTRIA NJIHET PER ZHVILLIMIN E INDUSTRISE USHQIMORE NE VECANTI :LLOJET E NDRYSHME TE DJATHRAVE DHE COKOLLATAVE.AUSTRIA ESHTE VENDI I 12-TE ME I PASUR NE BOTE.HOLLANDA NJIHET SI VENDI I TULIPANEVE ,NJIHET DHE PER MULLINJT E ERES,ZVICR A NJIHET PER PUSHIMET MALORE NE ALPET.BELGJIKA E NJOHUR PER BIRREN DHE PER BISKOTAT TIPIKE WAFFLE.

×