SlideShare a Scribd company logo
1 of 20
Projekt
Lënda: Gjeografi
Përmbajtja:
 Të dhëna mbi
SHBA-në
 Relievi
 Klima
 Hidrografia
 Popullsia
 Urbanizimi
 Metropolet
 Ekonomia
 Kultura
 Përfundime
Të dhëna mbi SHBA-
në
 Sipërfaqja (km2) : 9 372 614
 Popullsia: 296 410 404
 Dendësia (b/km2): 32
 Forma e qeverisjes: Republikë
federale
 Kryeqyteti (banorë):
Uashington (5.2 milion banorë)
RELIEVI
 SHBA (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) zënë vendin e katërt në botë për nga
sipërfaqja. Në të dallohen disa rajone të mëdha.
 Në pjesën lindore ndodhen malet Apalashe (trajta të vjetra relievi, me shpate jo
të pjerrëta e me maja të rrumbullakëta që nuk i kalojnë lartësitë e 1800 metrave.
 Rajoni qëndror zihet nga Fushat e Mëdha, hapësira të sheshta që shtrihen në të
gjithë pellgun e lumit Misisipi dhe degëvë të tij të shumta.
 Në drejtim të Perëndimit relievi fushor fillon e zëvendësohet gjithnjë e më shumë
nga relievi malor që përfaqësohet nga dy vargje mjaft të gjatë: Malet Shkëmbore
dhe kaskadet Sierra Nevada. Ndërmjet këtyre dy vargjeve gjenden lugina të
gjera ku mbizotërojnë peisazhet shkretinore dhe liqenet me ujë të kripur. Baseni i
Madh.
 Rrafshnalta e Kolorados shtrihet më në jug. Pamja e saj është mjaft e vecantë,
për arsye se atje ndodhen shumë lugina të thella e të krijuara nga veprimtaria
gërryese e lumenjve. Më e famshmja nga këto lugina, Kanioni i Madh, është 446
km e gjatë, 29 km e gjerë, dhe më shumë se 1500 m e thellë.
KLIMA
 Klima është përgjithësisht mesatare, por me
ndryshime të ndjeshme nga njëri rajon në
tjetrin, për shkak të lartësisë, drejtimit të
vargjeve malore dhe ndikimit të rrymave detare.
Fushat e nxehta në brendësi të rajonit kanë
klimë mesatare kontinentale, me dimër të ftohtë
dhe verë të nxehtë, si dhe me reshje që vijnë
duke u pakësuar nga lindja në perëndim. Në
rajonet perëndimore mbizotëron klima e thatë
shkretinore e gjysmëshkretinore, për shkak se
vargjet malore pengojnë depërtimin e masave
ajrore me lagështirë . Në Alaskë klima është
shumë e ashpër, me erëra të akullta dhe me
temperatura mesatare nënë zero për rreth tetë
muaj në vit.
HIDROGRAFIA
 SHBA ka një sistem ujor të pasur. Lumenj dhe
liqene të mëdhenj furnizojnë me ujë të freskët
zonat metropolitane dhe rurale. Lumenjtë,
burimet e të cilëve gjenden në malet Shkëmbore,
përfshijnë : lumin Kolorado, i cili shkon drejt
perëndimit, burimet e Rio Grandes, lumi Misuri.
Lumi më i madh në SHBA si në vëllimin e ujit,
ashtu dhe në sipërfaqen kulluese është Misisipi.
Ai është i gjatë 3778 km nga burimet e tij pranë
kufirit të SHBA-së dhe Kanadasë deri në derdhje
në Gjirin e Meksikës. Liqenet më të shumtë
dallohen në pjesën veri-lindore, ku më të
rëndësishmit janë Liqenet e Mëdha, që lidhen
me oqeanin Atlantik nëpërmjet lumit Shën
Lorenc. Ata janë : I sipërm, Huron, Erie, Ontario
dhe Micigan. Midis dy prej këtyre liqeneve
formohet ujëvara e famshme e Niagarës.
POPULLSIA
 Përbërja e popullsisë së SHBA-së është e
ndryshme . Mbizotërojnë grupet e popullsisë me
prejardhje europiane (30% me prejardhje
britanike e irlandeze, 26% gjermane e 12.5 %
afrikane). Popullsia e SHBA-së është e
përqendruar në siperfaqe të caktuara. Në pjesëns
verilindore është popullsia më e dendur. Po
ashtu edhe pjesa perëndimore është shumë e
populluar. Sasia e madhe e pasurive natyrore,
toka pjellore dhe mundësitë ekonomike kanë
favorizuar rritjen e popullsisë në pjesën
perëndimore të brigjeve të SHBA. Në klimën
subpolare të Alaskës apo rajonin e Basënit të
Madh jeton një popullsi e pakët.
URBANIZIMI
 SHBA ka popullsi të madhe urbane. Rreth
¾ e njerëzve jetojnë në qytete ose pranë
qyteteve , në qytete më të vogla. Pjesa më e
madhe e sipërfaqeve urbane në SHBA
përbëhen nga qendra, fqinjësitë dhe komuna
jashtë qendrës, të quajtura periferi. Gjenden
më shumë se 60 qendra urbane , me
popullsi më shumë se 500000 banorë.
Qytetet më të mëdha përgjatë bregut të
Atlantikut Verior janë : Bostoni, Nju Jorku,
Filadelfia, Uashington DC. Në pjesën jugore:
Majemi, NjuOrleansi, Hjustoni etj. Në
pjesën jugperëndimore: LA, San Diego, San
Francisko, Siatell, Las Vegas etj.
METROPOLET NË VERI-
LINDJE
METROPOLET PRANË
GJIRIT TË MEKSIKËS
BREGU PERËNDIMOR
EKONOMIA
 SHBA përfaqëson që prej dhjetra vitesh fuqinë
më të madhe ekonomike të botës. Karakteristika
kryesore e ekonomisë së kësaj superfuqie është
ekzistenca e shumë ndërmarrjeve të mëdha
industriale e financiare (General Motors, Exxon,
Mobil IBM, Microsoft etj). Karakteristikë tjetër e
ekonomisë është se krahas konkurencës
ndërmjet firmave private rol luan edhe shteti në
rritjen e nivelit ekonomik. Industria eshtë
sektori më i zhvilluar. Krijimi i “teknoqyteteve”
ësthë një tjetër tregues i zhvillimit të industrisë
amerikane. Këto janë hapësira urbane, ku të
rejat e kërkimve shkencore, të udhëhequra nga
universitetet dhe laboratorët e mëdhenj,
aplikohen në ndërmarrjet prodhuese më anën e
teknologjive më të përparuara.
KULTURA
 Kultura dhe mënyra e jetesës së njerëzve i ka
rrënjët në shumëllojshmërinë e pasur të
amerikanëve vendas dhe atyre të ardhur. Në
SHBA gjuha zyrtare është ajo angleze por fliten
edhe me dhjetra e qindra gjuhë të tjera, ndër to
dominon: spanishtja, ajo frënge, gjuha kineze,
japoneze, ajo arabe, gjermane etj. Po ashtu edhe
diversitetit fetar është shumë i pranishëm. Pjesa
më e madhe e qytetarëve janë protestantë por të
shumtë në numër janë edhe katolikët ,
myslimanët apo edhe hebrejtë. Arti në SHBA
është më shumë i huazuar nga kolonizatorët
europianë. Gjithsesi amerikanët cdo fushë të
artit e përshtatën më kulturën e tyre duke krijuar
rrymë të reja letrare, muzikore, e shumë të tjera.
PËRFUNDIME
 Është e padiskutueshme që SHBA është në
mos qendra e botës, ndër superfuqitë më të
mëdha momentale në cdo fushë të jetës.
Ekonomia e saj është dominuese në botë po
ashtu edhe roli politik. Nga ana gjeografike
mund të themi se SHBA është një rajon i
populluar me pasuri të shumta natyrore e
me kushte të favorshme për jetesë. Faktorët
natyrorë janë një ndër faktorët që e kanë
ngritur SHBA në nivelin ku qëndron.
Faktorët e tjerë janë përgjithësisht
shoqërorë.

More Related Content

What's hot

Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
HidrocentraletErgi Nushi
 
Balada e murimit
Balada e murimit Balada e murimit
Balada e murimit sara7991
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitKlevi Hoxha
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiXhesika Merko
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
 
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Egla Mërzheku
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
 

What's hot (20)

Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
Balada e murimit
Balada e murimit Balada e murimit
Balada e murimit
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
 
Projekt Letersi
Projekt LetersiProjekt Letersi
Projekt Letersi
 
Napoleon Bonaparti
Napoleon BonapartiNapoleon Bonaparti
Napoleon Bonaparti
 
Syprina
SyprinaSyprina
Syprina
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
 

Viewers also liked

Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kullalira kuca
 
Amerika power point
Amerika power pointAmerika power point
Amerika power pointrecluso123
 
Rajoni Amerikano Verior
Rajoni Amerikano VeriorRajoni Amerikano Verior
Rajoni Amerikano VeriorEdward Newgate
 
Amerika Jugore
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika JugoreSsidorela
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugutArlinda
 
Amerika e veriut (leksion I)
Amerika e veriut (leksion I)Amerika e veriut (leksion I)
Amerika e veriut (leksion I)- Papathimiu
 
Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike zejnep
 
Rajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano Jugor
Rajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano JugorRajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano Jugor
Rajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano JugorEdward Newgate
 
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajirena kotobelli
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kullalira kuca
 
Ndikimi i kultures ne biznes-Japoni
Ndikimi i kultures ne biznes-JaponiNdikimi i kultures ne biznes-Japoni
Ndikimi i kultures ne biznes-Japoniredonnabajrami19
 
Projekt ne Gjeografi
Projekt ne GjeografiProjekt ne Gjeografi
Projekt ne GjeografiEnxhu Ng
 
Ekologji humane energjia dhe resurset
Ekologji humane  energjia dhe resursetEkologji humane  energjia dhe resurset
Ekologji humane energjia dhe resursetValon Kryeziu
 

Viewers also liked (20)

Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
 
Amerika power point
Amerika power pointAmerika power point
Amerika power point
 
Rajoni Amerikano Verior
Rajoni Amerikano VeriorRajoni Amerikano Verior
Rajoni Amerikano Verior
 
Amerika Jugore
Amerika JugoreAmerika Jugore
Amerika Jugore
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Amerika e veriut (leksion I)
Amerika e veriut (leksion I)Amerika e veriut (leksion I)
Amerika e veriut (leksion I)
 
Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike
 
Rajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano Jugor
Rajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano JugorRajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano Jugor
Rajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano Jugor
 
Economy of usa
Economy of usaEconomy of usa
Economy of usa
 
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskajORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
ORË MODEL GJEOGRAFI:by vojsavamuskaj
 
USA presentation
USA presentationUSA presentation
USA presentation
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
 
Xhon kenedi
Xhon kenediXhon kenedi
Xhon kenedi
 
Ndikimi i kultures ne biznes-Japoni
Ndikimi i kultures ne biznes-JaponiNdikimi i kultures ne biznes-Japoni
Ndikimi i kultures ne biznes-Japoni
 
Projekt Histori boterore
Projekt Histori boteroreProjekt Histori boterore
Projekt Histori boterore
 
Projekt ne Gjeografi
Projekt ne GjeografiProjekt ne Gjeografi
Projekt ne Gjeografi
 
Klima
KlimaKlima
Klima
 
Arti në shqipëri
Arti në shqipëriArti në shqipëri
Arti në shqipëri
 
Ekologji humane energjia dhe resurset
Ekologji humane  energjia dhe resursetEkologji humane  energjia dhe resurset
Ekologji humane energjia dhe resurset
 

Similar to SHBA

Rajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes PerendimoreRajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes PerendimoreKlevi Hoxha
 
Amerika pozita gjeografike
Amerika pozita gjeografikeAmerika pozita gjeografike
Amerika pozita gjeografikeValonGVishi
 
Evropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaLili Salca
 

Similar to SHBA (6)

Rajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes PerendimoreRajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes Perendimore
 
Amerika pozita gjeografike
Amerika pozita gjeografikeAmerika pozita gjeografike
Amerika pozita gjeografike
 
Brazili
BraziliBrazili
Brazili
 
Evropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. Gjeografia
 
Projekt Gjeografi
Projekt GjeografiProjekt Gjeografi
Projekt Gjeografi
 
Afrika
AfrikaAfrika
Afrika
 

More from ornela rama

Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITornela rama
 
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENSHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENornela rama
 
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatornela rama
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEornela rama
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseornela rama
 
drejt bashkimit europian
drejt bashkimit europiandrejt bashkimit europian
drejt bashkimit europianornela rama
 
integrimi europian
integrimi europianintegrimi europian
integrimi europianornela rama
 

More from ornela rama (20)

Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
PELLAZGET
PELLAZGET PELLAZGET
PELLAZGET
 
Valet
ValetValet
Valet
 
Ushqyerja
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
 
Sfidat e be se
Sfidat e be seSfidat e be se
Sfidat e be se
 
Zvicra
ZvicraZvicra
Zvicra
 
UK
UKUK
UK
 
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMITTEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
TEKNOLOGJIA E INFORMACIONIT DHE E KOMUNIKIMIT
 
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMENSHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
SHQIPERIA ANTARE E KONVENTES PER KLIMEN
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
 
ZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVEZBATIMET E VALEVE
ZBATIMET E VALEVE
 
Karburantet
KarburantetKarburantet
Karburantet
 
Integrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperiseIntegrimi ekonomik i shqiperise
Integrimi ekonomik i shqiperise
 
Ideal school
Ideal schoolIdeal school
Ideal school
 
drejt bashkimit europian
drejt bashkimit europiandrejt bashkimit europian
drejt bashkimit europian
 
integrimi europian
integrimi europianintegrimi europian
integrimi europian
 
Guida turistica
Guida turisticaGuida turistica
Guida turistica
 
Friendship
FriendshipFriendship
Friendship
 
Fontane di roma
Fontane di romaFontane di roma
Fontane di roma
 

SHBA

 • 2. Përmbajtja:  Të dhëna mbi SHBA-në  Relievi  Klima  Hidrografia  Popullsia  Urbanizimi  Metropolet  Ekonomia  Kultura  Përfundime
 • 3. Të dhëna mbi SHBA- në  Sipërfaqja (km2) : 9 372 614  Popullsia: 296 410 404  Dendësia (b/km2): 32  Forma e qeverisjes: Republikë federale  Kryeqyteti (banorë): Uashington (5.2 milion banorë)
 • 4.
 • 5. RELIEVI  SHBA (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) zënë vendin e katërt në botë për nga sipërfaqja. Në të dallohen disa rajone të mëdha.  Në pjesën lindore ndodhen malet Apalashe (trajta të vjetra relievi, me shpate jo të pjerrëta e me maja të rrumbullakëta që nuk i kalojnë lartësitë e 1800 metrave.  Rajoni qëndror zihet nga Fushat e Mëdha, hapësira të sheshta që shtrihen në të gjithë pellgun e lumit Misisipi dhe degëvë të tij të shumta.  Në drejtim të Perëndimit relievi fushor fillon e zëvendësohet gjithnjë e më shumë nga relievi malor që përfaqësohet nga dy vargje mjaft të gjatë: Malet Shkëmbore dhe kaskadet Sierra Nevada. Ndërmjet këtyre dy vargjeve gjenden lugina të gjera ku mbizotërojnë peisazhet shkretinore dhe liqenet me ujë të kripur. Baseni i Madh.  Rrafshnalta e Kolorados shtrihet më në jug. Pamja e saj është mjaft e vecantë, për arsye se atje ndodhen shumë lugina të thella e të krijuara nga veprimtaria gërryese e lumenjve. Më e famshmja nga këto lugina, Kanioni i Madh, është 446 km e gjatë, 29 km e gjerë, dhe më shumë se 1500 m e thellë.
 • 6.
 • 7. KLIMA  Klima është përgjithësisht mesatare, por me ndryshime të ndjeshme nga njëri rajon në tjetrin, për shkak të lartësisë, drejtimit të vargjeve malore dhe ndikimit të rrymave detare. Fushat e nxehta në brendësi të rajonit kanë klimë mesatare kontinentale, me dimër të ftohtë dhe verë të nxehtë, si dhe me reshje që vijnë duke u pakësuar nga lindja në perëndim. Në rajonet perëndimore mbizotëron klima e thatë shkretinore e gjysmëshkretinore, për shkak se vargjet malore pengojnë depërtimin e masave ajrore me lagështirë . Në Alaskë klima është shumë e ashpër, me erëra të akullta dhe me temperatura mesatare nënë zero për rreth tetë muaj në vit.
 • 8. HIDROGRAFIA  SHBA ka një sistem ujor të pasur. Lumenj dhe liqene të mëdhenj furnizojnë me ujë të freskët zonat metropolitane dhe rurale. Lumenjtë, burimet e të cilëve gjenden në malet Shkëmbore, përfshijnë : lumin Kolorado, i cili shkon drejt perëndimit, burimet e Rio Grandes, lumi Misuri. Lumi më i madh në SHBA si në vëllimin e ujit, ashtu dhe në sipërfaqen kulluese është Misisipi. Ai është i gjatë 3778 km nga burimet e tij pranë kufirit të SHBA-së dhe Kanadasë deri në derdhje në Gjirin e Meksikës. Liqenet më të shumtë dallohen në pjesën veri-lindore, ku më të rëndësishmit janë Liqenet e Mëdha, që lidhen me oqeanin Atlantik nëpërmjet lumit Shën Lorenc. Ata janë : I sipërm, Huron, Erie, Ontario dhe Micigan. Midis dy prej këtyre liqeneve formohet ujëvara e famshme e Niagarës.
 • 9.
 • 10. POPULLSIA  Përbërja e popullsisë së SHBA-së është e ndryshme . Mbizotërojnë grupet e popullsisë me prejardhje europiane (30% me prejardhje britanike e irlandeze, 26% gjermane e 12.5 % afrikane). Popullsia e SHBA-së është e përqendruar në siperfaqe të caktuara. Në pjesëns verilindore është popullsia më e dendur. Po ashtu edhe pjesa perëndimore është shumë e populluar. Sasia e madhe e pasurive natyrore, toka pjellore dhe mundësitë ekonomike kanë favorizuar rritjen e popullsisë në pjesën perëndimore të brigjeve të SHBA. Në klimën subpolare të Alaskës apo rajonin e Basënit të Madh jeton një popullsi e pakët.
 • 11.
 • 12. URBANIZIMI  SHBA ka popullsi të madhe urbane. Rreth ¾ e njerëzve jetojnë në qytete ose pranë qyteteve , në qytete më të vogla. Pjesa më e madhe e sipërfaqeve urbane në SHBA përbëhen nga qendra, fqinjësitë dhe komuna jashtë qendrës, të quajtura periferi. Gjenden më shumë se 60 qendra urbane , me popullsi më shumë se 500000 banorë. Qytetet më të mëdha përgjatë bregut të Atlantikut Verior janë : Bostoni, Nju Jorku, Filadelfia, Uashington DC. Në pjesën jugore: Majemi, NjuOrleansi, Hjustoni etj. Në pjesën jugperëndimore: LA, San Diego, San Francisko, Siatell, Las Vegas etj.
 • 16. EKONOMIA  SHBA përfaqëson që prej dhjetra vitesh fuqinë më të madhe ekonomike të botës. Karakteristika kryesore e ekonomisë së kësaj superfuqie është ekzistenca e shumë ndërmarrjeve të mëdha industriale e financiare (General Motors, Exxon, Mobil IBM, Microsoft etj). Karakteristikë tjetër e ekonomisë është se krahas konkurencës ndërmjet firmave private rol luan edhe shteti në rritjen e nivelit ekonomik. Industria eshtë sektori më i zhvilluar. Krijimi i “teknoqyteteve” ësthë një tjetër tregues i zhvillimit të industrisë amerikane. Këto janë hapësira urbane, ku të rejat e kërkimve shkencore, të udhëhequra nga universitetet dhe laboratorët e mëdhenj, aplikohen në ndërmarrjet prodhuese më anën e teknologjive më të përparuara.
 • 17.
 • 18. KULTURA  Kultura dhe mënyra e jetesës së njerëzve i ka rrënjët në shumëllojshmërinë e pasur të amerikanëve vendas dhe atyre të ardhur. Në SHBA gjuha zyrtare është ajo angleze por fliten edhe me dhjetra e qindra gjuhë të tjera, ndër to dominon: spanishtja, ajo frënge, gjuha kineze, japoneze, ajo arabe, gjermane etj. Po ashtu edhe diversitetit fetar është shumë i pranishëm. Pjesa më e madhe e qytetarëve janë protestantë por të shumtë në numër janë edhe katolikët , myslimanët apo edhe hebrejtë. Arti në SHBA është më shumë i huazuar nga kolonizatorët europianë. Gjithsesi amerikanët cdo fushë të artit e përshtatën më kulturën e tyre duke krijuar rrymë të reja letrare, muzikore, e shumë të tjera.
 • 19.
 • 20. PËRFUNDIME  Është e padiskutueshme që SHBA është në mos qendra e botës, ndër superfuqitë më të mëdha momentale në cdo fushë të jetës. Ekonomia e saj është dominuese në botë po ashtu edhe roli politik. Nga ana gjeografike mund të themi se SHBA është një rajon i populluar me pasuri të shumta natyrore e me kushte të favorshme për jetesë. Faktorët natyrorë janë një ndër faktorët që e kanë ngritur SHBA në nivelin ku qëndron. Faktorët e tjerë janë përgjithësisht shoqërorë.