Evropa veriore

6,207 views

Published on

0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,207
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
139
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Evropa veriore

 1. 1. EVROPA VERIORE
 2. 2. PROJEKT Tema : Rajoni i ‘’Evropes Veriore’’ Objektivat:o Te listojme kriteret per te cilat Evropa Veriore eshte identifikuar si rajon i Evropes.o Te dallojme vecorite kryesore te Evropes Veriore.o Te krahasojme vecorite dalluese te ketij rajoni duke i krahasuar me rajonet e tjera perberese te Evropes.
 3. 3. PERSE EVROPA VERIORE ESHTE PERCAKTUARSI NENRAJON I EVROPES KONTINENTALE? Per shkak te : -Pozicioni gjeografik : shtrihet ne veri te Evropes kontinentale. -Trashëgimia historike e përafërt me vendet e tjera te Evropes. -Nje kulture e vecante nga pjesa tjeter e vendeve Europiane. -Klima e vecante nga pjesa tjeter e Evropes.
 4. 4. EVROPA VERIORE Evropa veriore është hapësira e cila përfshinë pjesën veriore të Evropës. Shtetet që përbëjnë Evropën veriore janë: Islanda, Norvegjia, Suedia, Finlanda, Danimarka.
 5. 5. RELIEVI DHE VECORITE FIZIKO-GJEOGRAFIKE
 6. 6.  Ky rajon përbëhet nga gadishulli i Jutlandës, gadishulli Skandinav dhe ishulli i Islandës dhe shtetet Baltike. Relievi i Evropës Veriore ndryshon nga një vend në tjetrin. Gadishulli i Fino-Skandinavise përshkohet nga malet e vjetra Skandinave. Zonat fushore dhe kodrinore shtrihen ne jug të ketij gadishulli. Gadishulli i Jutlandes ka një territor tërësisht fushor. Ishulli i Islandes ka terren malor. Sa per hidrografinë, ajo është shume e pasur në keto vende. Klima në këto vende është e ftohtë,kurse në zonat bregdetare ndihet mjaft ndikimi zbutes i detit. Bie në sy numri i madh i liqeneve të formuara nga akullnajat e dikurshme. Ne peisazhin natyror mbizotërojnë pyjet konifere dhe tundrat.
 7. 7. KLIMA
 8. 8.  Në klimën e Evropës Veriore, përvec gjerësisë gjeografike dhe lartësisë mbidetare , ndikim të madh ka edhe përhapja e masave ujore dhe tokësore dhe rryma e golfit poashtu edhe erërat perëndimore . Nen ndikimin e rrymës së Golfit dhe të erërave perëndimore brigjet perëndimore të Norvegjisë dhe të Islandës asnjiher nuk arrijnë qe të ngrihen, dhe nikimi i ajrit të ngroht mund të vërehet edhe në mbrendësi të gadishullit. Klima e mesme mbizotron ne Julland , në bregdetin e detit të Norvegjisë dhe në jug të Gadishullit të Skandinavisë . Mbrndësia e Skandinavisë dhe brigjet veriore të detit Baltik kan klimë të mesme kontinentale me verëra të freskëta dhe të dimra të gjatë. Vetëm viset skajore veriore kanë klimë polare.
 9. 9. DEMOGRAFIA
 10. 10.  Dendësia mesatare e popullsisë është 21 b/km2, qka do të thotë se Evropa Veriore është regjioni më rrallë i banuar në Kontinëntin e Evropës. Dendësinë e vogël e kan shaktuar veqoritë natyrore.Dendësi më të madhe ka Danimrka (124 st/km2) e cila ka kushtet më të pershtashme natyrore . Në Gadishulin Skandinav dendësia më e madhe është në pjesën jugore dhe përgjat bregdetit, gjegjësisht në ato pjesë ku kushtet natyrore janë më të përshtatshme dhe ofron kushte më të mira për zhvillimin ekonomik.Shtetet pran Baltikut kan rënjë të dukshme të popullsisë , shpërngulja është intensive për shkak të vështirësiv ekonomike. Parashihen zvoglime të vazdhdueshme të popullsisë. Islandezët, Suedezët, Norvegjezët dhe Danezët iu takojnë popujve të grupit gjerman, ndërsa Finlandezët dhe Estonët janë ugrofin. Lituanët dhe Letonët janë popuj indoeuropian. Popullsia është kryesisht të religjionit protestant përvec Lituanët që u takojnë fesë katolike.
 11. 11. EKONOMIA
 12. 12.  Vendet nordike, ndryshe nga ato baltike raditen në krye të shteteve të zhvilluara të botës. (tregojnë të ardhurat kombëtare për kokë banori). Një periudhë e gjatë pa luftra , stabilitetit social dhe organizimin i shkëlqyer ka shkaktuar një nivel të lartë të zhvillimit të zonës Nordik. Edhe pse baza natyrore nuk ofron mundësi të mëdha, ato janë përdorur mirë. Prodhimi bujqësore ka qenë veçanërisht i theksuar në Danimarkë, Islandë, Në Norvegji dhe Danimarkë dallohet në Evropë pë rgjuajtjen e peshkut në Evropë.
 13. 13.  Finlanda dhe Suedia konsiderohen si vende më të pasura në botë sa i përket pyjeve. Kështu, këto vende kanë zhvilluar teknologji të lartë në përpunimin e drurit, e cila është bazuar në një shumëllojshmëri e industrive të përpunimit të drurit. Zbulimin e naftës dhe gazit natyror në Detin e Veriut i ka sjellë fitime të mëdha Norvegjisë dhe bëri atë nji eksportus të madh.
 14. 14.  Suedi deri në dhjetë vitet e fundit llogaritej në vendet më të zhvilluara në Evropë, por disa vende e arritën atë. Pasuria e mineralit të hekurit, pyje dhe resurset ujore, kan ndkuar në rritjen e shkallës së zhvillimit të eknomisë së Suirdisë. Suedia prodhon çelik me cilësi të lartë. Danimarka është një eksportues i mishit të derrit, mishit të konservuar, produkte qumështi dhe vezët. Shtetet e gadishullit skandinav dallohen për prodhimin e energjisë elektrike duke përdorur hidroenergjinë dhe energjinë. Islanda veçanërisht dallohet me burimet gjeotremale të cilat përdorim për ngrohje të shtëpive, rrugët, serrat dhe ndërtesa të tjera. Për fat të keq, zona balltike është shumë më pak të zhvilluara. Arsyet kryesore janë mungesa e tregut (kapitaliste) e ekonomisë, ekonomia dmth, si edhe ekspozimi gjat i një sistemi socialist të ekonomisë.
 15. 15. KONKLUZIONI Evropa veriore eshte nje rajon teper i vecante me kararekteristikat e tij gjeografike,kulturore,historike dhe ekonomike qe e bejne kete rajon te dallueshem nga pjesa tjeter e kontinentit te Evropes.Eshte i njohur per ekonomine teje te zhvilluar me resurse te shumta natyrore, gje qe reflektohet edhe ne nivelin e larte te jeteses ne te gjitha qytetet e ketij rajoni.

×