SlideShare a Scribd company logo
1 of 9
Download to read offline
Çështja 1 : Karakteri romantik dhe universal I veprës.
Çështja 2 : Analizë e simbolikës së vetvrasjes së Romeos dhe
Zhuljetës, si sfidë ndaj realitetit të dhunshëm dhe dëshirë për
dashuri të amshuar.
Çështja 3 : Krijimi I një albumi ”Romeo dhe Zhuljeta”
me foto, video, informacione dhe botime rreth vetes.
Çështja 4 : Ngritja e një forumi në internet me temë mbi
dashurinë.
Për herë të parë në një tekst dramatik paraqiten personazhe plotësisht të individualizuar
dhe të gjallë, në zhvillim shpirtëror fizik. Kjo është një dramë me një përmbajtje të
theksuar lirike. Subjekti i veprës është shumë i thjeshtë dhe në qendër të tij vendoset
dashuria e dy të rinjve, të cilët iu takojnë familjeve Kapulet e Montag që janë në hasmëri
me njëra tjetrën. Për shkak të kësaj dashuria e tyre pengohet dhe ndalohet. Por është
dashuria forca kryesore lëvizëse e intrigës dhe pasioni kryesor që i ndërlidh ndjenjat.
Skenat kur dialogojnë dy të dashuruarit janë shprehje të fuqishme dashurie, me pasazhe
të mrekullueshme lirike, të cilat e bëjnë Romeon e Zhuljetën të thuhet se është himni më
i madh kushtuar dashurisë rinore. Vdekja e tyre në fund të tragjedisë është një kambanë
e zishme kundër botës së mykur mesjetare dhe alarm për mbrojtjen e dashurisë, si forcë
jetëdhënëse.Romeo është djali dhe trashëgimtari i zotit Montag dhe zonjës Montag. Një
djalë i ri rreth te gjashtëmbëdhjetave, i bukur, inteligjent, dhe i ndjeshëm. Edhe pse
impulsiv dhe i papjekur, idealizmi i tij dhe pasioni e bëjne atë një karakter
jashtëzakonisht te pëlqyeshëm. Ai jeton në mes të një grindje të dhunshme mes familjes
së tij dhe Kapuletëve, por ai nuk është aspak i interesuar në dhunë. Interesi i tij i vetëm
është dashuria dhe ai shkon në ekstrem për të provuar seriozitetin e ndjenjat e tij. Ai
martohet fshehurazi me Zhuljetën, e bija e armikut më të keq të atit. Zhuljeta është e
bija e zotit dhe zonjës Kapulet . Një vajzë katërmbëdhjetëvjeçare, Zhuljeta fillon të luajë
si një fëmijë naiv i cili ka menduar pak rreth dashurisë dhe martesës, por ajo rritet shpejt
pas rënies në dashuri me Romeon, i biri i armikut të madh të familjes së saj.
Çështja 1 : Karakteri romantik I
veprës.
Dashuria e Romeos dhe Zhuljetës është një tragjedi e cila
tregon historinë e dy të dashuruarve, fiset e të cilëve janë
armiq. Drama që mbaron me vetëvrasjen e Romeos dhe
Zhuljetës është një nga veprat më të njohura të Uilliam
Shekspir-it dhe një nga historitë e dashurisë më të famshëm të
letërsisë botërore. “Romeo e Zhulieta" është dashuria e
vërtetë, e kulluar dhe e zhveshur nga çdo interes material. Kjo
dashuri është aq e fortë sa jo vetëm që nuk i merr parasysh
pengesat familjare, po lufton kundër tyre me trimëri të madhe
dhe nuk ndalet me gjithë rreziqet që ka përpara.
Çështja 1 : Karakteri universal I
veprës.
• Në krahasim me veprat e tjera, tragjedisë "Romeo dhe
Zhuljeta" duket sikur i mungon thellësia psikologjike dhe
kompleksiteti strukturor i tragjedive të mëvonshme të
Shekspirit. Të tjerë studiues e kanë ngritur statusin e saj në
listën e plotë të veprave të Shekspirit. Ata e kanë bërë duke
lënë mënjanë vlerësimin krahasues dhe duke e gjykuar veprën
si një vepër arti më vete. E parë nga kjo perspektivë, kjo dramë
tragjike për të dashuruarit e rinj të pafat është vlerësuar si një
vepër e jashtëzakonshme.
• Kjo vepër I ka mbijetuar kohës prandaj dhe sot e kësaj dite
përmendim dashurinë e tyre si simbol të veçantë!
Romeo dhe Zhuljeta 1968 Romeo dhe Zhuljeta 1996
Romeo dhe Zhuljeta 2013
Romeo dhe Zhuljeta 1996
Romeo and juliet projekt

More Related Content

What's hot

Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Alush Kryeziu
 
Provimi i lirimit 2015 Matematike
Provimi i lirimit 2015 MatematikeProvimi i lirimit 2015 Matematike
Provimi i lirimit 2015 MatematikeHelio RAMOLLARI
 
Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )S Gashi
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"the blue bee
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaValmir Nuredini
 
Metalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe JometaletArenoardReno
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
 
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Darla Evangjeli
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Kimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikKimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikErdi Dibra
 

What's hot (20)

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët
 
Provimi i lirimit 2015 Matematike
Provimi i lirimit 2015 MatematikeProvimi i lirimit 2015 Matematike
Provimi i lirimit 2015 Matematike
 
Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Metalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe Jometalet
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
 
" Hamleti"
" Hamleti"" Hamleti"
" Hamleti"
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Rruazoret
RruazoretRruazoret
Rruazoret
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Kimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi PeriodikKimi - Sistemi Periodik
Kimi - Sistemi Periodik
 

More from XhuLia Muca

Untitled Presentation
Untitled PresentationUntitled Presentation
Untitled PresentationXhuLia Muca
 
Projekt matematike
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike XhuLia Muca
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Shqipëria e pastër
Shqipëria e pastërShqipëria e pastër
Shqipëria e pastërXhuLia Muca
 

More from XhuLia Muca (7)

Untitled Presentation
Untitled PresentationUntitled Presentation
Untitled Presentation
 
Projekt matematike
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
 
Progetto
ProgettoProgetto
Progetto
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Histori
HistoriHistori
Histori
 
Shqipëria e pastër
Shqipëria e pastërShqipëria e pastër
Shqipëria e pastër
 

Romeo and juliet projekt

 • 1.
 • 2.
 • 3. Çështja 1 : Karakteri romantik dhe universal I veprës. Çështja 2 : Analizë e simbolikës së vetvrasjes së Romeos dhe Zhuljetës, si sfidë ndaj realitetit të dhunshëm dhe dëshirë për dashuri të amshuar. Çështja 3 : Krijimi I një albumi ”Romeo dhe Zhuljeta” me foto, video, informacione dhe botime rreth vetes. Çështja 4 : Ngritja e një forumi në internet me temë mbi dashurinë.
 • 4. Për herë të parë në një tekst dramatik paraqiten personazhe plotësisht të individualizuar dhe të gjallë, në zhvillim shpirtëror fizik. Kjo është një dramë me një përmbajtje të theksuar lirike. Subjekti i veprës është shumë i thjeshtë dhe në qendër të tij vendoset dashuria e dy të rinjve, të cilët iu takojnë familjeve Kapulet e Montag që janë në hasmëri me njëra tjetrën. Për shkak të kësaj dashuria e tyre pengohet dhe ndalohet. Por është dashuria forca kryesore lëvizëse e intrigës dhe pasioni kryesor që i ndërlidh ndjenjat. Skenat kur dialogojnë dy të dashuruarit janë shprehje të fuqishme dashurie, me pasazhe të mrekullueshme lirike, të cilat e bëjnë Romeon e Zhuljetën të thuhet se është himni më i madh kushtuar dashurisë rinore. Vdekja e tyre në fund të tragjedisë është një kambanë e zishme kundër botës së mykur mesjetare dhe alarm për mbrojtjen e dashurisë, si forcë jetëdhënëse.Romeo është djali dhe trashëgimtari i zotit Montag dhe zonjës Montag. Një djalë i ri rreth te gjashtëmbëdhjetave, i bukur, inteligjent, dhe i ndjeshëm. Edhe pse impulsiv dhe i papjekur, idealizmi i tij dhe pasioni e bëjne atë një karakter jashtëzakonisht te pëlqyeshëm. Ai jeton në mes të një grindje të dhunshme mes familjes së tij dhe Kapuletëve, por ai nuk është aspak i interesuar në dhunë. Interesi i tij i vetëm është dashuria dhe ai shkon në ekstrem për të provuar seriozitetin e ndjenjat e tij. Ai martohet fshehurazi me Zhuljetën, e bija e armikut më të keq të atit. Zhuljeta është e bija e zotit dhe zonjës Kapulet . Një vajzë katërmbëdhjetëvjeçare, Zhuljeta fillon të luajë si një fëmijë naiv i cili ka menduar pak rreth dashurisë dhe martesës, por ajo rritet shpejt pas rënies në dashuri me Romeon, i biri i armikut të madh të familjes së saj.
 • 5. Çështja 1 : Karakteri romantik I veprës. Dashuria e Romeos dhe Zhuljetës është një tragjedi e cila tregon historinë e dy të dashuruarve, fiset e të cilëve janë armiq. Drama që mbaron me vetëvrasjen e Romeos dhe Zhuljetës është një nga veprat më të njohura të Uilliam Shekspir-it dhe një nga historitë e dashurisë më të famshëm të letërsisë botërore. “Romeo e Zhulieta" është dashuria e vërtetë, e kulluar dhe e zhveshur nga çdo interes material. Kjo dashuri është aq e fortë sa jo vetëm që nuk i merr parasysh pengesat familjare, po lufton kundër tyre me trimëri të madhe dhe nuk ndalet me gjithë rreziqet që ka përpara.
 • 6. Çështja 1 : Karakteri universal I veprës. • Në krahasim me veprat e tjera, tragjedisë "Romeo dhe Zhuljeta" duket sikur i mungon thellësia psikologjike dhe kompleksiteti strukturor i tragjedive të mëvonshme të Shekspirit. Të tjerë studiues e kanë ngritur statusin e saj në listën e plotë të veprave të Shekspirit. Ata e kanë bërë duke lënë mënjanë vlerësimin krahasues dhe duke e gjykuar veprën si një vepër arti më vete. E parë nga kjo perspektivë, kjo dramë tragjike për të dashuruarit e rinj të pafat është vlerësuar si një vepër e jashtëzakonshme. • Kjo vepër I ka mbijetuar kohës prandaj dhe sot e kësaj dite përmendim dashurinë e tyre si simbol të veçantë!
 • 7. Romeo dhe Zhuljeta 1968 Romeo dhe Zhuljeta 1996 Romeo dhe Zhuljeta 2013