SlideShare a Scribd company logo
Kapitulli 15 Metodat e caktimit te cmimeve

-Cmimim eshte elementi I marketingut miks qe prodhon te ardhura , elementet e tjere
prodhojne kosto. Cmimi eshte elementi , me I lehte I marketingut miks per tu pershtatur.
cmimi gjithashtu komunikon te tregu pozicionimin e vlerave qe ndermarja a parasysh.
Percaktimi I cmimit eshte I veshtire per ndermaresit. Dallojme 2 lloje te veshtiresive
A) Veshtiresite e jashtme :
  1. reagimi I konkurenteve –
   2. reagimi I konsumatoreve -
B) Veshtiresite e mbrendshme :
   1. vleresimi I kostos – zgjedhja e strategjise se cmimit nuk mund te behet pa mare
parasysh koston e produktit
    2. cikli I jetes se produktit – veshtiresia tjeter qe duhet mbajtur parasysh ne
zgjedhjen e strategjise se cmimit ka te beje me ciklin e jetes se produktit ( hyrje-cmim I
lart, ritja-cmim I ulet, pjekuria- cmim konkurues, renia-ulje cmimi)
    3. pozicionimi I produkteve te tjera te ndermarjes- dmth cmimi I produktit te ri
duhet te perputhet deri diku me cmimin e produkteve te tregtuara me heret nga
ndermarja.

Metodat e caktimit te cmimeve :
● Metoda e cmimeve ne funksion te kostos,fitimit dhe rentabilitetit
● Metoda e cmimit te pranueshem.
● Metoda e cmimit sipas atributeve te vecanta
● Metoda e cmimit ne baze te studimit te tregut
● Metoda e cmimit duke pasur parasysh kerkesen dhe koston

More Related Content

What's hot

Konkurensa monopolistike
Konkurensa monopolistikeKonkurensa monopolistike
Konkurensa monopolistike
Bastri Fetahu
 
Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
Sabir Asipi
 
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
fatonbajrami1
 
Makroekonomi
MakroekonomiMakroekonomi
Makroekonomi
Ermon Cërvadiku
 
Menaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
Menaxherat
 
Konceptet e kostos
Konceptet e kostosKonceptet e kostos
Konceptet e kostosHamit Agushi
 
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitMenaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitsebi044
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
Sabir Asipi
 
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Sabir Asipi
 
Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxherat
 
Polika e promocionit x
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit x
Zana Agushi
 
Menaxhment - Permbledhje
Menaxhment - PermbledhjeMenaxhment - Permbledhje
Menaxhment - Permbledhje
Jozef Nokaj
 
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - LibriKontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri
Menaxherat
 
Menaxhim i projekteve pytje dhe pergjigje
Menaxhim i projekteve pytje dhe pergjigje Menaxhim i projekteve pytje dhe pergjigje
Menaxhim i projekteve pytje dhe pergjigje
Festim Dullaj
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Zana Agushi
 
Planifikimi si funksion i menaxhimit
Planifikimi si funksion i menaxhimitPlanifikimi si funksion i menaxhimit
Planifikimi si funksion i menaxhimitMenaxherat
 
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami1
 
Teoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveTeoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveShpejtim Rudi
 

What's hot (20)

Makroekonomia slides
Makroekonomia slidesMakroekonomia slides
Makroekonomia slides
 
Konkurensa monopolistike
Konkurensa monopolistikeKonkurensa monopolistike
Konkurensa monopolistike
 
Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )
 
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
Biznesi Ndërkombëtar - Dr. Petrit Gashi (Sllajdet e ligjëratave)
 
Makroekonomi
MakroekonomiMakroekonomi
Makroekonomi
 
Menaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
 
Konceptet e kostos
Konceptet e kostosKonceptet e kostos
Konceptet e kostos
 
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktitMenaxhimi i cikli të jetës së produktit
Menaxhimi i cikli të jetës së produktit
 
Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
 
Analiza e Mjedisit te Brendshem
Analiza e Mjedisit te BrendshemAnaliza e Mjedisit te Brendshem
Analiza e Mjedisit te Brendshem
 
Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )Promocioni i shitjeve ( marketing )
Promocioni i shitjeve ( marketing )
 
Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar Menaxhimi Financiar
Menaxhimi Financiar
 
Polika e promocionit x
Polika e promocionit xPolika e promocionit x
Polika e promocionit x
 
Menaxhment - Permbledhje
Menaxhment - PermbledhjeMenaxhment - Permbledhje
Menaxhment - Permbledhje
 
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - LibriKontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri
Kontabiliteti i Kostos dhe Drejtimit - Menaxhimit - Libri
 
Menaxhim i projekteve pytje dhe pergjigje
Menaxhim i projekteve pytje dhe pergjigje Menaxhim i projekteve pytje dhe pergjigje
Menaxhim i projekteve pytje dhe pergjigje
 
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
Kuptimi i Marketingut Ligjerata-1
 
Planifikimi si funksion i menaxhimit
Planifikimi si funksion i menaxhimitPlanifikimi si funksion i menaxhimit
Planifikimi si funksion i menaxhimit
 
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
 
Teoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeveTeoria e shpenzimeve
Teoria e shpenzimeve
 

Viewers also liked

Politika e cmimit nail reshidi
Politika e cmimit nail reshidiPolitika e cmimit nail reshidi
Politika e cmimit nail reshidi
Menaxherat
 
Tregu dhe politika e çmimeve
Tregu dhe politika e çmimeveTregu dhe politika e çmimeve
Tregu dhe politika e çmimeveMenaxherat
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingMenaxherat
 
Testi i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimiTesti i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimi
Valdet Shala
 
Bazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiVeton Sopjani
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregut
bujar30
 
Kostoja E Prodhimit
Kostoja E ProdhimitKostoja E Prodhimit
Kostoja E Prodhimit
guest2514d3
 
Marketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
Marketingu Nderkombetar - Ali JakupiMarketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
Marketingu Nderkombetar - Ali JakupiMenaxherat
 
Kriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhagesKriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhages
timi0202
 
Menaxhimi i cilësisë historik, koncepte, metoda -sistemet e menaxhimit të cil...
Menaxhimi i cilësisë historik, koncepte, metoda -sistemet e menaxhimit të cil...Menaxhimi i cilësisë historik, koncepte, metoda -sistemet e menaxhimit të cil...
Menaxhimi i cilësisë historik, koncepte, metoda -sistemet e menaxhimit të cil...
Jurgen Kola
 
Marketing - Përmbledhje
Marketing - PërmbledhjeMarketing - Përmbledhje
Marketing - Përmbledhje
Jozef Nokaj
 
Matja e cilësisë!
Matja e cilësisë!Matja e cilësisë!
Matja e cilësisë!Delfina Ukaj
 
Sipermarrja
SipermarrjaSipermarrja
Sipermarrja
Egla Mërzheku
 
Marketing 4P's
Marketing 4P'sMarketing 4P's
Marketing 4P's
inam sheikh
 
Elektrostatika
ElektrostatikaElektrostatika
Elektrostatika
Egla Mërzheku
 
Roli i menaxherit ne korporatat e sigurimeve
Roli i menaxherit ne korporatat e sigurimeveRoli i menaxherit ne korporatat e sigurimeve
Roli i menaxherit ne korporatat e sigurimeveFisnik Morina
 
marketing mars 2015
marketing mars 2015marketing mars 2015
marketing mars 2015
Kastriot Gashi
 

Viewers also liked (20)

Cmimet
CmimetCmimet
Cmimet
 
Politika e cmimit nail reshidi
Politika e cmimit nail reshidiPolitika e cmimit nail reshidi
Politika e cmimit nail reshidi
 
Tregu dhe politika e çmimeve
Tregu dhe politika e çmimeveTregu dhe politika e çmimeve
Tregu dhe politika e çmimeve
 
Njohuri Baze Marketing
Njohuri Baze MarketingNjohuri Baze Marketing
Njohuri Baze Marketing
 
Testi i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimiTesti i dyte marketingu mix cmimi
Testi i dyte marketingu mix cmimi
 
Bazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produkti
 
Marketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregut
 
çMimi
çMimiçMimi
çMimi
 
Kostoja E Prodhimit
Kostoja E ProdhimitKostoja E Prodhimit
Kostoja E Prodhimit
 
Marketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
Marketingu Nderkombetar - Ali JakupiMarketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
Marketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
 
Kriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhagesKriteret e kopenhages
Kriteret e kopenhages
 
Menaxhimi i cilësisë historik, koncepte, metoda -sistemet e menaxhimit të cil...
Menaxhimi i cilësisë historik, koncepte, metoda -sistemet e menaxhimit të cil...Menaxhimi i cilësisë historik, koncepte, metoda -sistemet e menaxhimit të cil...
Menaxhimi i cilësisë historik, koncepte, metoda -sistemet e menaxhimit të cil...
 
Marketing - Përmbledhje
Marketing - PërmbledhjeMarketing - Përmbledhje
Marketing - Përmbledhje
 
Matja e cilësisë!
Matja e cilësisë!Matja e cilësisë!
Matja e cilësisë!
 
Inflacioni ne shqiperi
Inflacioni ne shqiperi Inflacioni ne shqiperi
Inflacioni ne shqiperi
 
Sipermarrja
SipermarrjaSipermarrja
Sipermarrja
 
Marketing 4P's
Marketing 4P'sMarketing 4P's
Marketing 4P's
 
Elektrostatika
ElektrostatikaElektrostatika
Elektrostatika
 
Roli i menaxherit ne korporatat e sigurimeve
Roli i menaxherit ne korporatat e sigurimeveRoli i menaxherit ne korporatat e sigurimeve
Roli i menaxherit ne korporatat e sigurimeve
 
marketing mars 2015
marketing mars 2015marketing mars 2015
marketing mars 2015
 

Similar to Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)

Menaxhment strategjik java-8
Menaxhment strategjik java-8Menaxhment strategjik java-8
Menaxhment strategjik java-8Gazmir Rrahmani
 
strategjia e vendosjes se çmimeve
strategjia e vendosjes se çmimevestrategjia e vendosjes se çmimeve
strategjia e vendosjes se çmimeve
Egzon Deda
 
c00d
c00dc00d
C00d
C00dC00d
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Atlantida Marketing Club
 
Startegjia e marketingut
Startegjia e marketingutStartegjia e marketingut
Startegjia e marketingutFitore ZEQIRI
 
ANALIZA E PASQYRЁS SЁ TЁ ARDHURAVE
ANALIZA E PASQYRЁS SЁ TЁ ARDHURAVEANALIZA E PASQYRЁS SЁ TЁ ARDHURAVE
ANALIZA E PASQYRЁS SЁ TЁ ARDHURAVE
Menaxherat
 
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimitL 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
Zana Agushi
 

Similar to Metodat e caktimit te cmimeve(marketing) (10)

Menaxhment strategjik java-8
Menaxhment strategjik java-8Menaxhment strategjik java-8
Menaxhment strategjik java-8
 
strategjia e vendosjes se çmimeve
strategjia e vendosjes se çmimevestrategjia e vendosjes se çmimeve
strategjia e vendosjes se çmimeve
 
c00d
c00dc00d
c00d
 
C00d
C00dC00d
C00d
 
Fetahu
FetahuFetahu
Fetahu
 
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjajPlani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
Plani i marketingut, mr.sc.bekim përgjegjaj
 
Startegjia e marketingut
Startegjia e marketingutStartegjia e marketingut
Startegjia e marketingut
 
Analiza Konkuruese Stm3
Analiza Konkuruese Stm3Analiza Konkuruese Stm3
Analiza Konkuruese Stm3
 
ANALIZA E PASQYRЁS SЁ TЁ ARDHURAVE
ANALIZA E PASQYRЁS SЁ TЁ ARDHURAVEANALIZA E PASQYRЁS SЁ TЁ ARDHURAVE
ANALIZA E PASQYRЁS SЁ TЁ ARDHURAVE
 
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimitL 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
L 6dhe 7 - metoda e formimit te qmimit
 

More from Sabir Asipi

Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Sabir Asipi
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Sabir Asipi
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
Sabir Asipi
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
Sabir Asipi
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
Sabir Asipi
 
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Sabir Asipi
 
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Sabir Asipi
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Sabir Asipi
 

More from Sabir Asipi (8)

Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
Shperndarja dhe llojet e tregtise ( marketing )
 
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
Rrjeti i shperndarjes ( marketing )
 
Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )Shitja personale ( marketing )
Shitja personale ( marketing )
 
Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )Mardheniet publike ( marketing )
Mardheniet publike ( marketing )
 
Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )Komunikimi miks ( marketing )
Komunikimi miks ( marketing )
 
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
Hedhja e produktit te ri ne treg ( marketing )
 
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
 
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
Orientimi marketing ne biznes ( marketing )
 

Metodat e caktimit te cmimeve(marketing)

 • 1. Kapitulli 15 Metodat e caktimit te cmimeve -Cmimim eshte elementi I marketingut miks qe prodhon te ardhura , elementet e tjere prodhojne kosto. Cmimi eshte elementi , me I lehte I marketingut miks per tu pershtatur. cmimi gjithashtu komunikon te tregu pozicionimin e vlerave qe ndermarja a parasysh. Percaktimi I cmimit eshte I veshtire per ndermaresit. Dallojme 2 lloje te veshtiresive A) Veshtiresite e jashtme : 1. reagimi I konkurenteve – 2. reagimi I konsumatoreve - B) Veshtiresite e mbrendshme : 1. vleresimi I kostos – zgjedhja e strategjise se cmimit nuk mund te behet pa mare parasysh koston e produktit 2. cikli I jetes se produktit – veshtiresia tjeter qe duhet mbajtur parasysh ne zgjedhjen e strategjise se cmimit ka te beje me ciklin e jetes se produktit ( hyrje-cmim I lart, ritja-cmim I ulet, pjekuria- cmim konkurues, renia-ulje cmimi) 3. pozicionimi I produkteve te tjera te ndermarjes- dmth cmimi I produktit te ri duhet te perputhet deri diku me cmimin e produkteve te tregtuara me heret nga ndermarja. Metodat e caktimit te cmimeve : ● Metoda e cmimeve ne funksion te kostos,fitimit dhe rentabilitetit ● Metoda e cmimit te pranueshem. ● Metoda e cmimit sipas atributeve te vecanta ● Metoda e cmimit ne baze te studimit te tregut ● Metoda e cmimit duke pasur parasysh kerkesen dhe koston