Sähköinen palvelukanava -koulutusmateriaali

939 views

Published on

Koulutusmateriaali kevät 2013. Talentum Events -koulutus.

Suunnattu tilaajaorganisaatioille, jotka ovat lähestymässä verkkopalvelu-uudistusta tai extranet-projektia.

Published in: Business
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
939
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sähköinen palvelukanava -koulutusmateriaali

 1. 1. Perttu TolvanenWeb & CMS Expert, PartnerNorth Patrol Oy, 20131Sähköinen palvelukanava -koulutuskeväällä 2013 / Talentum Events -koulutus
 2. 2. Koulutuksen sisältö ja tavoitteet1. Trendikatsaus & osaamisen päivitys osallistujille– Missä mennään verkkopalveluiden kehityksessä vuonna 2013? Mitä pitää huomioida? Mitkä asiatovat muutoksessa?2. Suunnittelun ja hankkeistuksen perusteet ja vinkit– Miten verkkopalveluprojekteja valmistellaan ja viedään onnistuneesti maaliin? Miten valitaanteknologiat, kumppanit ja projektimalli?3. Syventäviä materiaaleja– mm. ketterän kehityksen soveltuvuudesta, extranet-konsepteista ja teknologioistaNorth Patrol Oy2
 3. 3. Perttu TolvanenWeb & CMS Expert, PartnerNorth Patrol Oy, 20123Verkkoprojektin läpivienti ja sisältösuunnitteluTrendikatsaus Sähköinen palvelukanava –koulutuksessa huhtikuussa 2013
 4. 4. Verkkoläsnäolon johtaminen vuonna 2013North Patrol Oy4Kampanja-sivustotOrganisaation omasivusto (sisältäenasiakaspalvelun kanavan, taimuitaasiointi/verkkokauppa-palveluita)BlogitKeskustelu-foorumitKumppanuus-sivustot
 5. 5. North Patrol Oy5Verkkokonsepti = sos. med. + oma saittiKonseptoinnissa pitääroolittaa eri palvelut –myös omat sivustot.
 6. 6. Omatsisällöt:ohjeet jacasetFacebookomassatehtävässäänroolitettunaChat-työkaluupotettunaGoogleStreet View(kustomoitu+ 360sisätilat)FlickrissäyliopistonyhteisöllinenkuvagalleriaYouTubessavideotOma Älypää-peli ostettu(onkosinustateekkariksi?)
 7. 7. North Patrol Oy10Verkko on sisällöntuotantokilpailu
 8. 8. Miksi pitää olla julkaisija?Pitääkö kaikkien organisaatioiden ryhtyä mediataloiksi ja palkata sisällöntuottajia?Vastaus: Ei, mutta jos verkkonäkyvyyttä tarvitsee ja etenkin jos siitä joutuu kilpailemaan,niin sisällöntuotanto on tällä hetkellä tehokkain tapa tulla löydetyksi ja myös ylläpitääsuhteita ihmisiin.1) Näkyvyydenostaminenverkossa toimiihuonosti.3) Sosiaalisenmedianpalvelutvaativatjatkuvaaaktiivisuutta.2) Google arvostaatasaisesti päivittyviä jakasvavia sivustoja. LisäksiGoogle painottaaaihepiirin mukaistasisällöntuotantoa yhäenemmän.
 9. 9. Esimerkki:Tasainen, jatkuva, tavoitteellinen sisällöntuotantomahdollistaa hyväthakukonesijoitukset jarelevantin sisällönsosiaaliseen mediaan
 10. 10. Esimerkki: Valiollatuotteiden sijastakärkisisältö verkossa ovatreseptit.Väite: Yhä useammanorganisaation pitäämiettiä nykyisin, ettämitkä ovat ne omat”reseptit”.
 11. 11. Konseptoinnin osa-alueetTavoitteellinensisällöntuotanto(sisältökonsepti)Vuorovaikutus(kanavat ja tavat)Asiointi(extranet-palvelut)Kampanjat(lisää liikennettäsisällöille)Verkko-palvelu(käyttökokemus+ ulkoasu +perussisällöt)Kokeilut(sos. med.yleensä)
 12. 12. North Patrol Oy15Konseptin painopisteen valinta
 13. 13. Löydettävyydenvarmistaminen(top-20hakusanat)Konsepti + tavoitteetTavoitteellinensisällöntuotanto(sisältökonsepti)Vuorovaikutus(kanavat ja tavat)Asiointi(extranet-palvelut)Verkko-palvelu(käyttökokemus+ ulkoasu +perussisällöt)Seuraaja-joukonluominenUutiskirjeYhteisönluominenAktivointi(mm. lomakkeet)
 14. 14. North Patrol Oy17Sisältökonseptin tekeminen
 15. 15. North Patrol Oy18Persoonat suunnittelutyökaluna
 16. 16. Käyttäjät löytävät sisällöt montaa eri kauttaNorth Patrol Oy19Kampanja-sivustotOrganisaation omasivusto (sisältäenasiakaspalvelun kanavan, taimuitaasiointi/verkkokauppa-palveluita)BlogitKeskustelu-foorumitKumppanuus-sivustot
 17. 17. Esimerkki: Persoonienkautta suunnittelu korostuunykyisin kun pitää miettiäeri käyttäjien hakusanoja jakäyttötilanteita.Ylisuunnittelu on kuitenkinmyös huomattavariski, koska liikaa ei kannatayrittää käyttötilanteitaennustaa.
 18. 18. Tärkeimmät hakusanat:”verkkoviestintäopiskelu”, ”ohjelmistotekniikka”, ”hakutermi”, ”hakutermi”, ”hakutermi, ”hakutermi””hakutermi”, ”hakutermi”, ”hakutermi””hakutermi”,”hakutermi”,”hakutermi””hakutermi”,”hakutermi”,”hakutermi””hakutermi”,”hakutermi”,”hakutermi”
 19. 19. North Patrol Oy23Sisältöverkot suunnittelutyökaluna
 20. 20. Sivukartta 2.0EtusivuTule opiskelemaanTutkinnotDigitaalinen viestintä”verkkoviestintäopiskelu”
 21. 21. Sivukartta 2.0Etusivu”verkkoviestintäopiskelu”Tule opiskelemaanTutkinnotDigitaalinen viestintä”hakusana””hakusana””hakusana”
 22. 22. Sivukartta 2.0Etusivu”verkkoviestintäopiskelu”Tule opiskelemaanTutkinnotDigitaalinen viestintä”hakusana””hakusana””hakusana”
 23. 23. North Patrol Oy27Tavoite: sisältörakenne jossa on logiikka
 24. 24. North Patrol Oy28Hakemistot täydentävät löydettävyyttä
 25. 25. Esimerkki: Sitran sivustonrakenne perustuusisältöteemoihin. Sisällötjulkaistaanartikkeleina, julkaisuinaym. sisältöinä ja nämäteemasivut koostavatkaiken yhteen (myössitra.fi ulkopuolelta).
 26. 26. Esimerkki: Teemasivuillaon monipuolinenselailuhakemisto erisisältöluokkiin jaulkopuolisista palveluistalöytyviin kiinnostaviinsisältöihin.
 27. 27. North Patrol Oy34Sisältökonsepti = hakusanat +laskeutumissivut + metatiedot
 28. 28. SisältökonseptiSisältörakenneLaskeutumissivutHakusanatPersoonatOptio: Hakemistosivut (esim.kohderyhmien mukaisesti)
 29. 29. SisältökonseptiSisältörakenneLaskeutumissivutHakusanatPersoonatOptio: Hakemistosivut (esim.kohderyhmien mukaisesti)Olennaista ovatlaskeutumissivut,jotka optimoidaanhyvin. Nämä pitäätehdä käyttäjientermien jatietotarpeidenmukaan.Palvelun ison tasonsisältörakenne onsuositeltavinta tehdäasialähtöisesti jasisällöntuottajilleselkeäksi. Näinvarmistetaan tietojenajantasaisuus.
 30. 30. North Patrol Oy37Mukautuvuus lähtökohtana
 31. 31. North Patrol Oy38Päätelaitelaitteidenmonimuotoisuus on suurinsyy siihen miksiresponsiivinen suunnitteluon niin lähellä hopealuotianykyisin kuin mikäänratkaisu voi olla.
 32. 32. North Patrol Oy39
 33. 33. North Patrol Oy40
 34. 34. North Patrol Oy41Mobiili ja desktop –käyttö eläätällä hetkellä vaikeatamurrosvaihetta jossakummallakin on iso rooli. Lisäksikäyttäjät voivat käyttää samojalaitteita hyvin erilaisiintarkoituksiin (esim. kiire bussiin,tarvitsee optimoituakokemusta, kun pääsee bussiin,niin ei olekaan kiire enää, jahaluaa täyden kokemuksen).
 35. 35. North Patrol Oy42Blokit ja minimalistisuus
 36. 36. Yhteenveto1. Omat sivustot, kumppanisivustot ja sosiaalinen media muodostavat kokonaisuuden joka pitäänähdä yhtenä kokonaisuutena  konseptien pitää olla verkkoläsnäolon konsepteja, ei pelkkiäverkkosivustokonsepteja.2. Pysyvä ja tehokas verkkoläsnäolo edellyttää jatkuvaa, merkityksellistä sisällöntuotantoa.Tasainen sisällöntuotanto taas tarkoittaa merkittävää resurssitarvetta sisällöntuotannonkoordinointiin ja omaan tuotantoon.3. Konseptityössä on valittava realistiset tavoitteet. Yhdenkin osa-alueen pysyvä parantaminen onyleensä 2-4 vuoden urakka (löydettävyys, tavoitteellinen sisällöntuotanto, yhteisöllisyydenkehittäminen, asiointipalvelut).4. Käyttäjien reitit voivat alkaa hakukoneesta tai sos. med. palveluista eikä enää voida samallatavalla ennustaa käyttäjien reittejä. On tutkittava palveluanalytiikkaa ja haastateltava käyttäjiä.5. Palveluita ei voida suunnitella vain tiettyihin käyttötilanteisiin. On sallittava mukautuminen jamonipuolinen käyttö. Tämän toteutus käytännössä vaatii myös sisällöntuotannoltamukautumista ja ”uuden maailman” ymmärtämistä.North Patrol Oy48
 37. 37. Perttu TolvanenWeb & CMS Expert, PartnerNorth Patrol Oy, 201249Verkkopalveluprojektin hankkeistusHankkeistus & kumppanivalinnat –osuus, koulutuksessa huhtikuussa 2013Tämä osio antaarealistisen katsauksenverkkopalveluidenostamisennykytilanteeseen – esim.hankinnan vinkit jajulkishallinnonkilpailutusmenetelmätkäsitellään erikseen.
 38. 38. Agenda1. Kokonaiskonsepti / verkkostrategia2. Teknologiavalinta3. Projektimallin valinta4. Kumppanivalinta5. (Projektin johtaminen)6. (Käyttöönoton johtaminen)North Patrol Oy50
 39. 39. KokonaiskonseptiKokonaiskonsepti (tai ”verkkostrategia) rakentuu seitsemästä elementistä:1. (Liiketoimintastrategian tavoitteet)2. Nykytilan kuvaus (tiimi + palvelut)3. Tavoitetilan kuvaus (tiimi + palvelut)4. Mittaristo (tavoitteet + verkkotavoitteet + mittarit)5. Tiekartta (toiminnot + sisällöt + projektit)6. (Resurssit)7. (Budjetti)
 40. 40. Esimerkkejä, nykytila ja tavoitetila
 41. 41. Esimerkkejä, mittaristo
 42. 42. Esimerkkejä, tiekartta
 43. 43. Hankkeen valmisteluTyypilliset hankevalmistelun alueet verkkopalveluprojekteissa:1. Esitutkimus (tai ”esiselvitys”)– Käyttäjälähtöinen katsaus tarpeisiin ja keskeisiin rajauksiin2. Vaatimusmäärittely (tai ”konseptisuunnitelma”)– Yksityiskohtaisempi kiteytys siitä millainen palvelu halutaan– Konseptisuunnitelma on tyypillisesti powerpoint-muotoinen esitys sisäiseen myyntiin– Vaatimusmäärittelydokumentti on jo sitten ”oikea dokumentti” hankinnan tueksi3. Resurssien käyttö (-suunnitelma)– Tilaajaorganisaation resursointi (aikataulut, henkilöt, budjetit)4. Projektimallin valinta– Kiinteä kokonaisuus vai ketterä kehitysmalli – vai jokin yhdistelmä5. Toimittaja- ja teknologiakartoitus– Vaatimuksia vastaavien teknologioiden ja palveluntarjoajien kartoitus ja arviointiEsitutkimusVaatimus-määrittelyResur-sointiKokonais-konseptiProjekti-malliTeknologiatjakumppanitKonseptiPersoonat
 44. 44. Tyypillisiä hankintamallejaHankintamalleja joita käytetään web-projekteissa vuonna 2013 eniten:1. Perinteinen kaksijako: Esiselvitys ja konseptisuunnitelma tehdään suunnitteluvaiheessa, ja tämänjälkeen määritellään kokonaisuus niin selkeäksi, että se voidaan ostaa varsin kiinteähintaisenatoteutuksena. Joskus tämä määritysvaihe saa tuekseen jopa html-prototyypin joka voi olla hyvinkinpitkälle viety. Proto helpottaa etenkin responsiivisuuden suunnittelussa, sisäisessä myyntityössä jateknisen toimittajan briiffauksessa.2. Perinteinen kaksijako + ketterä toteutus. Edellä kuvattu raskas ennakkovalmistelu voi nykyisin johtaamyös ketterään toteutukseen, joka voi olla esim. tavoitehintainen tietyn kokonaisuuden osalta. (Huom.ketterät toteutukset vaativat yleensä myös raskaan ennakkomäärittelyn vaikka alalla paljon muustavouhotetaankin – esim. käyttöliittymän viimeistelty prototyyppi tehdään lähes aina etukäteen.)3. Perinteinen kaksijako + tarkentava määrittely valitun toimittajan kanssa ja vasta tämän jälkeen sitovakiinteähintainen tarjous: Toteutusprojekti aloitetaan toimittajan kanssa tehtävällä kiinteähintaisella taitoteuman mukaan laskutettavalla tarkentavalla määrittelyllä (usein 10k-20k) jonka jälkeen toimittajavasta antaa lopullisen kiinteähintaisen tarjouksen toteutuksesta.Erilaiset inkrementtitoimitukset ovat eniten suosiota kasvattava malli tällä hetkellä vaikka ketteryydestäpaljon puhutaankin. Inkrementtitoimitukset ovatkin ehkä ”ketteryys käytännössä vuonna 2013”.Suunnittelu Toteutus
 45. 45. North Patrol Oy57Julkaisujärjestelmät SuomessaEsimerkki järjestelmänvalintaa käsittelevästäasiakasmateriaalista.
 46. 46. SisällönhallintajärjestelmätNorth Patrol Oy58
 47. 47. Soveltuvat alustat/julkaisujärjestelmätNorth Patrol Oy59DrupalSharePointEPiServerLiferay EE(tai CE)eZPublishWordpressAsiakasprojektissa kyseessä erittäinlaajasta verkkopalvelusta, jollehalutaan kestävä alusta jolla useitatoimittajia Suomessa.
 48. 48. North Patrol Oy60Erottelevat vaatimukset... jotka ovatasiakasprojektinkonseptintoteutumisenkannalta olennaisia.Huom. Työ pohjautuu asiakkaankonseptisuunnitelmaan ja alustavaanvaatimusmäärittelydokumenttiin.
 49. 49. Erottelevat vaatimukset• Ison sivuston sisällönhallinta• Responsiivisuus• Kohdesivustot• Haku (rajauksin)• Nostot metatiedoilla• Uudelleenkäytettävät sisällöt• Yhteisö– Päätös: sovittiin työpajassa rajattavaksi pois, korvataan vaatimukset sosiaalisenmedian palvelujen (vakio)elementeillä• (Järjestelmän ympärillä oleva lisäosien ekosysteemi)North Patrol Oy61Konseptintoteutumisenkannalta keskeisetvaatimus-kokonaisuudet.
 50. 50. Soveltuvuus eri skenaarioihin• Soveltuvuus skenaarioon viittaa siihen kuinka paljon tuote tarjoaatarvittavia toiminnallisuuksia suoraan paketista tai hyvin pienelläkäyttöönottotyöllä. Lisäksi on arvioitu toiminnon käytettävyyttä.• Kokonaiskustannus tarkoittaa projektikustannusta jaylläpitokustannusta kolmelle vuodelle.North Patrol Oy62Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferayeZ PublishSharePoint DrupalWordpressEPiServer
 51. 51. Ison sivuston sisällönhallinta• Rakennehallinta. Navigaatiohallinta. Sisältökomponenttien hallinta.Sisältöjen uudelleenkäytettävyys. Alisivustojen hallinta.• Käyttöoikeuksien hallinta sovellettavissa edellä mainittuihin.• Mediakirjastot. Kuvien hallinta.• Keskitetty seuranta muokkaustapahtumiin.• Dokumenttien elinkaaren hallinta.North Patrol Oy63Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferayeZ PublishSharePointDrupalWordpressEPiServerTehtävä: Sisällöllisestilaajan ja monimuotoisensivuston hallinta laajallasisällöntuottaja-joukolla.
 52. 52. Responsiivisuus• Sivupohjien mukautettavuus joustavaan ulkoasumalliin, mahdollisestiuseisiin erilaisiin.• Päätelaitetunnistaminen ja reagointi sen mukaisesti.• Mukautuminen latausnopeuteen ym. erityisparametreihin. (haave)• Järjestelmä estää sisällöntuottajia ”rikkomasta” responsiivisuutta. (haave)North Patrol Oy64Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferayeZ PublishSharePoint DrupalWordpressEPiServerTehtävä: Mahdollistaajoustavan, responsiivisensivuston toteutuksen jatukee kokonaisuudenhallinnassa jaoptimoinnissa.
 53. 53. Kohdesivustot• Itsenäiset, monistettavat alisivustot, joiden sivupohjien hallinta jametatiedot kuitenkin keskitettyjä.• Keskitetty, tehokas hallinta laajaan alisivustokokonaisuuteen.North Patrol Oy65Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferayeZ PublishSharePointDrupalWordpressEPiServerTehtävä: Laajanalisivustokokonaisuudenkeskitetty hallintavisuaalisesti,käyttöoikeudellisesti jaosittain sisällöllisesti(esim. metatiedot).
 54. 54. Haku (metatietorajauksin)• Kaikki sisällöt kattava hakukone, joka tarjoaa tuloksien rajaamisenmetatietojen perusteella.• Haun optimointi, mm. sponsoroidut tulokset ja painotuksien asettaminen.• Hakuanalytiikka.North Patrol Oy66Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferayeZ Publish SharePointDrupalWordpressEPiServerTehtävä: Kattavahakutoiminto kaikkiinsisältöihin, mahdollisuussuodattaa metatiedoin jamyös optimoidahakutuloksia.
 55. 55. Nostot metatiedoilla• Nostoelementtien ”tiputtelu” eri paikkoihin ja omatoiminen konfigurointi.• Sisältövirtojen suodatukset metatietojen perusteella (esim.uutiset, tapahtumat, ihmiset, yhteystiedot ym.).North Patrol Oy67Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferay eZ PublishSharePointDrupalWordpressEPiServerTehtävä: Monipuolisetnostomoduulit joidenavulla mahdollista tehdämetatietoihin perustuvianostoja mihin tahansasivustolle.
 56. 56. Uudelleenkäytettävät sisällöt• Sivujen uudelleenkäyttö ja ”nostaminen” eri paikkoihin.• Sivua pienempien sisältöelementtien keskitetty luominen ja ”sijoittaminen”osaksi sivuja pysyvästi – mutta silti keskitetystä paikasta sisältöjä halliten.• Hallittavuus: Sirpaleisen kokonaisuuden hahmottamista helpottavatkäyttöliittymäratkaisut (jotta uusikin sisällöntuottaja ymmärtää missämikäkin sisältöelementti on, eli missä kaikkialla muutokset näkyvät).North Patrol Oy68Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferay eZ PublishSharePointDrupalWordpressEPiServerTehtävä: Sisällöntuottajillamonipuolisetmahdollisuudet luodasisältökirjastoja taihyödyntää nykyisiäsisältöjä useissa eripaikoissa – ja siltipäivittää näitäkeskitetysti.
 57. 57. Yhteisö (jää pois)• Käyttäjäprofiilit. Käyttöoikeudet. Liitokset sos. med. palveluihinrekisteröitymisen ja kirjautumisen helpottamiseksi.• ”Oman sivun” hallinta.• Omien sisältöjen lataaminen yhteisöön. Kuvat, videot.• Keskusteluihin osallistuminen.• Omien suosikkilistojen ym. listaelementtien luominen.North Patrol Oy69Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferayeZ PublishSharePointDrupalWordpressEPiServerTehtävä: Monipuolisenkäyttäjäyhteisöntoiminnanmahdollistaminen – sekäsyntyvän yhteisön hallintaja johtaminen sivustonomistajille.
 58. 58. Lisäosien ekosysteemi• Laaja valikoima lisäosia, joita voi asentaa helposti järjestelmään.• Yksittäisten lisäosien laatu (vaikka rahalla saavutettuna).• Uusien lisäosien nopea kehitys ja julkaisu (esim. uusien sos. med.palveluiden tullessa markkinoille)• Lisäosien päivitykset irrallaan perusjärjestelmästä.• Lisäosien tuomien toimintojen rajaaminen vain tietyillä sisällöntuottajille.North Patrol Oy70Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLiferayeZ PublishSharePoint DrupalWordpressEPiServerTehtävä: Jatkuvaapienkehitystä tukevalisäosien ekosysteemi,joka auttaa esimerkiksiuusien sos. med.palveluiden tuomisessamukaan osaksi palvelua.
 59. 59. North Patrol Oy71Yhteenveto ja soveltuvuusarvio
 60. 60. Yhteenveto: Wordpress• Vahvuus: Osaavat integraattorit• Vahvuus: Kehittyvä tuote• Vahvuus: Ylivertainen ekosysteemi• Vahvuus: Erittäin hyvä kaikessa mitä tekee• Heikkous: Ei tee kaikkea mitä tarvittaisiinNorth Patrol Oy72Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLisäosatSoveltuvuus:6Ison sivuston hallintaKohdesivustotYhteisöNostot metatiedoillaHakuResponsiivisuusUud. käyt. sisällöt
 61. 61. Yhteenveto: Liferay• Vahvuus: Lukuisia integraattoreita Suomessa• Heikkous: Lisenssikuvio on epäselvä• Heikkous: CE varsin buginen (EE taas suljettu, mutta turvallinen)North Patrol Oy73Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLisäosatSoveltuvuus:7+Ison sivuston hallintaKohdesivustot YhteisöNostot metatiedoillaHakuResponsiivisuusUud. käyt. sisällöt
 62. 62. Yhteenveto: SharePoint• Vahvuus: Lukuisia integraattoreita Suomessa• Vahvuus: Turvallinen valinta, tukea löytyy vuosiksi• Heikkous: Raskas projekti, ja työläs ylläpito• Heikkous: Yhteisön rakentaminen erityisen kallis ja vaikea projekti• Heikkous: Ekosysteemi ei ole mitenkään verkkojulkaisuun keskittynytNorth Patrol Oy74Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLisäosatSoveltuvuus:8-Ison sivuston hallinta KohdesivustotYhteisöNostot metatiedoillaHakuResponsiivisuus Uud. käyt. sisällöt
 63. 63. Yhteenveto: eZ Publish• Vahvuus: Hallittuun julkaisuun suunniteltu järjestelmä• Vahvuus: Vahva tuotekehitys takana, kehittyy tasaisesti• Heikkous: Vain kaksi integraattoria Suomessa• Heikkous: Ei kovin helposti muokattavissaNorth Patrol Oy75Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLisäosatSoveltuvuus:8Ison sivuston hallintaKohdesivustotYhteisöNostot metatiedoilla HakuResponsiivisuusUud. käyt. sisällöt
 64. 64. Yhteenveto: Drupal• Vahvuus: Lukuisia integraattoreita Suomessa• Vahvuus: Laaja ekosysteemi, oma kehitystyö mahdollista• Heikkous: Kasataan asiakaskohtaisesti palikoista• Vahvuus/heikkous: Kaikki on mahdollista, mutta kaikki maksaa• Vahvuus/heikkous: Eniten saa irti jos on omaa kehitysvoimaaNorth Patrol Oy76Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLisäosatSoveltuvuus:8+Ison sivuston hallintaKohdesivustot YhteisöNostot metatiedoillaHakuResponsiivisuusUud. käyt. sisällöt
 65. 65. Yhteenveto: EPiServer• Vahvuus: Osaavat integraattorit• Vahvuus: Kehittyvä tuote• Heikkous: Lisenssit varsin korkeat• Heikkous: Ei räätälöintialusta• Vahvuus/heikkous: Erillinen yhteisötuoteNorth Patrol Oy77Soveltuvuus tehtäväänKokonaiskustannus (rahallinen)Korkea kustannus, vähänsisältöäIsolla rahalla ja työllläonnistuuMaltillinen kustannussuhteessa saatavaansisältöönLisäosatSoveltuvuus:9-Ison sivuston hallintaKohdesivustotYhteisöNostot metatiedoilla HakuResponsiivisuusUud. käyt. sisällöt
 66. 66. Yhteenveto:Suositus soveltuvista järjestelmistä• Konseptissa yhteisö on eniten eri järjestelmiä erottelevatekijä.• Jos ja kun yhteisö rajataan pois toteutuksesta,yksinkertaistuu palvelun konsepti laajaksi sisältösivustoksi,jolla on liittymiä sosiaalisen median palveluihin.• Rajatun konseptin mukaisen verkkopalvelun voi toteuttaalaadukkaasti useilla eri alustoilla: Parhaiten vaatimuksiinvastaa EPiServer, mutta myös Drupal, eZ Publish,SharePoint ja Liferay soveltuvat alustaksi.North Patrol Oy78Huom. Kyseessä on asiakasprojektinsuositus, mutta kyseinen projekti onmonella tapaa kohtuullisenkuvaava, sisältöpainotteinen, isoverkkopalveluprojekti vuonna 2013Suomessa.
 67. 67. North Patrol Oy79Web-kanavan johtaminen
 68. 68. Web-kanavan johtaminenVuonna 2013 korostuvia suuntauksia:1. Ostamalla saa yhä vähemmän apua johtamiseen2. Web-tiimin oma työ korostuu, niin sosiaalisen medianjohtamisessa kuin oman organisaation asiantuntijoidenohjaamisessa ja kouluttamisessa3. Hajautettu web-läsnäolo ja ylläpito on yhä haasteellisempaa yhä useampi organisaatio keskittää brändinsä hallintaaverkossa (hajautuneet organisaatiot esiintyvät verkossayhtenä brändinä, koska pienten yksiköiden verkkoläsnäolonylläpito vaatii yhä enemmän resursseja)Kahdensuuntaista trendikehitystä: Sosiaalinen media jaasiantuntijoiden esiintyminen verkossa hajauttaa ja sirpaloittaaverkkoläsnäoloa – ja samanaikaisesti organisaation esiintymistäkeskitetään yleensä ”runkosaittiin” ja rönsyileviä alisaitteja,kamppiksia ym. karsitaan.AsiantuntijatWeb-tiimiWeb-päällikkö
 69. 69. North Patrol Oy81Ketterä kehitys
 70. 70. Ketterä kehitys lyhyesti”Puhdasoppinen” ketterä kehitys (scrumia mukaillen):1. Ominaisuudet eivät ole lukossa, aikataulu tai hinta voi olla2. Työ etenee sprinteissä (”paketeissa”), yleensä 2-3 viikkoa kerrallaan3. Tiimi yleensä asiakkaan tiloissa, joka tapauksessa yhdessä tilassa4. Priorisoitu ”backlog” ohjaa toimintaa (vaatimuslista, tehtynä toteutettaviksipalasiksi, eli aika pieniksi paloiksi)5. Asiakkaalla täysi kontrolli tekemiseen, jopa vastuu tekemisestä6. Toimittaja toimittaa tiimin, ei ota kokonaisvastuuta toimituksesta7. Perinteisiä projektipäällikkö-rooleja ei ole, koska kyse on ”tuotekehityksestä”Sprintti,2viikkoaSprintti,2viikkoaSprintti, 2viikkoaSprintti, 2viikkoa
 71. 71. Ketterän kehityksen edutEtuja jotka voivat korostua ketterissä malleissa1. Aikataulu saadaan pidettyä, koska ”jotain” saadaan varmasti ulos tiettynä päivänä2. Asiakkaalla on täysi kontrolli tekemiseen koko matkan ajan3. Lopputuotteen laatu saadaan juuri sellaiseksi kuin halutaan4. Tiimi ei käytä aikaa turhiin toimintoihin, koska asiakkaan seuranta on jatkuvaa5. Budjetti on ennustettava ensimmäisen parin kuukauden kuluessa varsin tarkkaan6. Tiivis tekemisen malli pakottaa ratkomaan ongelmat ja etenemään!Sprintti, 2viikkoaSprintti, 2viikkoaSprintti, 2viikkoaSprintti, 2viikkoa
 72. 72. Ketterän kehityksen ongelmatOngelmat jotka voivat korostua ketterissä malleissa1. Asiakas ostaa tiimin, ei projektitoimitusta – vaikea ennustaa ja budjetoida2. Asiakkaalta vaaditaan vahvaa osallistumista ja päätöksentekokykyä koko ajan3. Riski ylilaatuun ja liikaan hiomiseen on varsin suuri, koska ”nälkä kasvaa syödessä”4. Tiimi toimii juuri niin tehokkaasti kuin asiakkaan oma organisaatio ja johtaminen5. Ketterä kehitys vaatii 1-2kk ”käynnistyäkseen” kunnolla, tehoja tulee 3kk+ kohdalla6. Malli on asiakkaan organisaatiolle hyvin kuormittava!Sprintti,2viikkoaSprintti, 2viikkoaSprintti,2viikkoaSprintti,2viikkoa
 73. 73. Ketterä kehitys soveltuu...”Yleistyksiä” ketterän kehityksen järkevistä kohteista...1. Kun tehdään jotain mitä ei ole tehty koskaan aiemmin...2. Kun tehdään jotain jota tullaan vielä kehittämään aktiivisesti usean vuoden ajan...3. Kun halutaan tehdä itse asioita, ja itsellä on myös omia resursseja tekemiseen4. Kun aikataulu on ehdottoman kriittinen asia...5. Kun tuotteen huippulaatu on ehdottoman tärkeätä!Sprintti, 2viikkoaSprintti,2viikkoaSprintti,2viikkoaSprintti, 2viikkoa”Ketterä projekti”on vain ylläpidon /jatkuvankehityksenkiihdytetty vaihe
 74. 74. Ketterä kehitys soveltuu huonosti...”Yleistyksiä” ketterän kehityksen ei-niin järkevistä kohteista...1. Kun ei haluta itse sotkeutua tekemiseen ja halutaan ostaa ”avaimet käteen” -paketti2. Kun tiedetään, että jatkokehitykseen ei ole kovin paljon rahaa ja resursseja...3. Kun halutaan hyödyntää tuotetta mahdollisimman paljon tuotteena...4. Kun halutaan ”hyvä diili”, eli kustannustehokkuutta...5. Kun tuotteen ominaisuuksista ei olla valmiita tinkimään!Sprintti,2viikkoaSprintti,2viikkoaSprintti,2viikkoaSprintti, 2viikkoaKetteräkehitys EI oleprojektimalli...
 75. 75. Ketteryystarpeen arviointiharjoitusKetterän kehityksen tarpeellisuuden arviointi:1. Miten tuntematon on kohde / tavoite?– (a) hyvin hämärä / (b) vielä osittain hahmottumaton / (c) aika selkeä2. Mikä on kokonaisprojektin ”ohjelmistopitoisuus”? Eli miten paljon on kyse puhtaastaohjelmistokehitysprojektista?– (a) ohjelmiston laatu ja toimivuus ratkaisee lähes kaiken / (b) ohjelmistokehitys ja toimintatapamuutos kulkee käsikädessä / (c) alle 30% on ohjelmistoon liittyvää /3. Miten paljon halutaan / on tarvetta oppia matkan varrella? Eli miten kokematon tiimion asiakkaan puolella?– (a) tiimillä ei juurikaan kokemusta vastaavista hankkeista / (b) tiimissä on jonkin verran kokemusta ja lisää voidaanhankkia / (c) tiimi on tehnyt vastaavia hankkeita aiemmin hyvällä menestyksellä(a) = 3 piste, (b) = 2 pistettä, (c) = 1 pistettä
 76. 76. Ketteryystarpeen arviointiharjoitusTulokset:• 3-5 pistettä: ketterä kehitys ei ole mitenkään pakollinen malli, vaan todennäköisestijollain toisella mallilla olisi saavutettavissa parempia tuloksia (etenkin suhteutettunavaadittaviin resursseihin)• 5-7 pistettä: ketterä kehitys voisi tuoda hyötyjä prosessiin ja lopputuloksiin, mutta eiole pakollinen malli, koska kohde on tiedossa ja/tai osaamista löytyy itseltä• 8-9 pistettä: ketterä kehitys on todennäköisesti suositeltava malli vaikka hankkeelletekisikin perusteellisen valmistelu- ja suunnitteluvaiheen
 77. 77. North Patrol Oy89Extranet-skenaarioitaAsiointi-extratIntranetKumppanuus-extratWeb-kanava
 78. 78. Sisäiset järjestelmät + ulkoisetExtranet(kumppaneille)Internet-sivusto(markkinointi &viestintä)Extranet(asiakkaille)
 79. 79. Erilaisia extranet-konseptejaVoivat olla myös yhdistelmiä, mutta jos alkaa olla monen erilaisen osa-alueen yhdistelmiä, niin suositeltavaa harkita pilkkomista.Kertakirjautumisen takana olevat monet palvelut (Oma Elisa –malli) onyksi skenaario, mutta sellaisen mallin toteutus esim. mobiiliin voi ollakäytännössä mahdotonta.Knowledgebase -extranetProjekti/kumppanuus-extratAsiointi-extra(B2B/B2C)Raportointi ym.extrat jotkausein jonkunLOB-järjestelmänpäällä
 80. 80. Projektiyhteistyö/kumppanuus-extraOrganisaatio haluaa tehdä sujuvaa yhteistyötä kumppaneidensa taitodella vahvojen asiakkaidensa kanssa. Tällöin kaivataan yleensäyhteisiä työtiloja, dokumenttienhallintaa ja tehtävälistoja – ehkä jotainpääsyä joihinkin raportteihin ja tilauslomakkeisiin.Tyypillistä:• ”Nopeasti jotain käyttöön”.• Käyttöoikeushallinta on aina kysymys...• Peruskamaa esim. SharePointille, hyvin vähän koodaamista• Tuotevetoinen malli, jossa asiakkaalla oltava tuoteosaamista• Projektitoimitus voi tapahtua eri tavoin, ja toimittajilla voi ollahyvinkin kustannustehokkaita tapoja tehdä pystytysprojekti”SharePoint-projekti”Kirjautu-minenTeknisenä ratkaisuna useimmiten SharePoint, joskus Confluence.
 81. 81. “Knowledge base” –extra (B2B/B2C)Organisaatio haluaa jakaa tietoa kustannustehokkaasti jamahdollistaa myös jotain itsepalveluasiointia kumppaneilleen.Tyypillistä:• Sisältöjen hallinta on eniten ylläpitoa vaativa asia• Sisällöntuottajia on kymmenittäin• Halutaan osallistaa myös extran käyttäjiä• Käyttöoikeushallinta on aina kysymys...• Tuotevetoinen malli, jossa asiakkaalla oltava tuoteosaamista• Ensimmäinen projektitoimitus usein hyvin pienikäyttöönottoprojekti – tai jopa itse tehty asennus+konfigurointiJulkaisu-järjestelmä/wiki/portaaliKirjautu-minenTeknisenä ratkaisuna esim. Confluence vahva, joskus SharePoint.
 82. 82. Asiointi–extra (B2B/B2C)Lomakkeita ja omien tietojen päivityksiä.Tyypillistä:• Integraatioita syvälle taustajärjestelmiin• Käyttökokemus yleensä hyvin räätälöity.• Erilaisia asiakasryhmiä jotka tarvitsevat erilaisen kokemuksen.• Tyypillisesti hyvin räätälöity kokonaisuus – ainakin muutamanvuoden kehityksen jälkeen.• Teknologiakysymys: Portaalikehys vai täysin räätälöity? Joskusportaalikehys enemmän tiellä kuin apuna, mutta joskus se voiauttaa esim. profiloinnissa/personoinnissa ja sovelluskehityksen”rajojen asettamisessa”. (Usein Liferay vs. Java/.Net)Portaalikehystai täysinräätälöitypalvelu.Kirjau-tuminenPalvelu-väylä?Useimmiten Liferay paras kompromissi, mutta myös Drupaltoimiva kompromissi. Usein myös ei tarvetta CMS:lle ollenkaan!
 83. 83. Isoja päätöspisteitä extranet-valinnoissaPäätöksentekoon vaikuttavia asioita teknologiavalintojen osalta:1. Kuinka paljon sisällönhallintaa tarvitaan? Jos tarvitaan sisällönhallintaa (knowledge base –tyyppisesti), niin sisällönhallintajärjestelmän ”päälle tekeminen” voi olla järkevintä, koskanäin saadaan haku toimimaan ja sisällöntuottajat tyytyväisemmiksi.2. Jos ei tarvita sisällönhallintaa, niin vaihtoehdot ovat joko portaali vai täysin räätälöity. Jostarvitaan monimutkaista etusivun personointia ja profilointia, niin portaalin hankinta”kehykseksi” voi olla perusteltua. Usein portaali kuitenkin enemmän tiellä kuinhyödyksi, joten tämän tarve kannattaa harkita tarkkaan (vaikka toimittajat toki sen siihenaina haluavatkin).3. Yhden kirjautumisen takaa aukeava yksi ”superportaali” (Oma Elisa –tyyli) on ytimeltäänkäyttäjähallinta- ja kertakirjautuminen –projekti jossa eri järjestelmät vain ”ikkunoidaan”saman käyttöliittymän läpi käytettäväksi. Tämä on tyypillisin extranet-malli, mutta jatkossayhä ongelmallisempi esim. mobiilipäätelaitteiden johdosta. Erillisiä extranet-konseptejavoidaankin nähdä jatkossa enemmän (esim. Elisa Viihde ja Elisa Kirja –tyyppisesti).
 84. 84. North Patrol Oy96TeknologiavalinnastaAsiointi-extrat
 85. 85. Suomi vuonna 2013”Microsoft-maa” jossa yli 10 000 .Net-kehittäjää. PHP-koodareitamyös paljon, mutta osaaminen hyvin vaihtelevaa. Java-osaaminenon korkeatasoista, mutta sillä on vaikeampi saatavuus (projektitisoja, osaajat vanhempia jo).Uusina teknologioina noussut mm. Python ja Ruby on Rails. Nämäedelleen kuitenkin hyvin eksoottisia ja todellisia osaajia lähinnämuutamia kymmeniä..NetPythonPHPJava
 86. 86. North Patrol Oy98Hakukonevaihtoehdot
 87. 87. Hakukonevaihtoehdot Suomessa 2013North Patrol Oy99SharePoint(Microsoft-ympäristöissä vahvaja paras laajennettavuus,osaaminen rajallista Suomessaja konfigurointi maksaa – siltikenties paras vaihtoehto todellalaajoihin hakutoteutuksiinextranettien sisälle)Google GSA(helppo asennus jahankinta, stand-alone-ratkaisuna hyvä, etenkinjos haku kohdistuupääosin sivuihin jadokumentteihin)Lucene Solr(avoinlähdekoodi, räätälöitävissä”mihin tahansa”, esim.verkkokaupat käyttävät Solr-hakukonetta usein – muttaperuspystytyksetkin 30k+euroa)Tuotteiden omatLucene –versioinnit(usein Solr-pohjaisia, esim.Confluence)Google SiteSearch(erittäin helppo asennusja hankinta, stand-alone-ratkaisuna hyvä julkisilleverkkosivustoille, eiextranetteihin)
 88. 88. Yhteenveto1. Varmista hankkeen alussa, että kokonaisuus istuu ”isoon kuvaan”. Nykytila+tavoitetila+tiekarttaovat hyvä käytännön harjoitus viestinnän helpottamiseen.2. Selvitä käyttäjälähtöisesti, haastattelemalla ja tutkimalla, mitä kipupisteitä ja laatutavoitteitakannattaa lähteä tavoittelemaan/ratkaisemaan. Tämä työ ei mene koskaan hukkaan.3. Tee rauhassa konseptisuunnittelu, täydennä tarvittaessa prototyypillä jolla varmistatkäytettävyyden ja ”oikean ongelman ratkaisemisen”. Kevyt proto myös hyvä sisäinenmyyntityökalu.4. Teknologiavalinta ja projektimalli kannattaa valita käsi kädessä. Mitä enemmän ylläpito jajatkuva kehitys painottuu, niin sitä enemmän pohdi myös ketteryyttä vaihtoehtona.5. Osta niin joustava projekti kuin mitä pystyt itse johtamaan. Jos sinulla ei ole resursseja osallistuaja johtaa, niin tiedosta laatu- ja aikatauluriskit.North Patrol Oy100
 89. 89. Mitä opin? Osallistujien vastauksia 1/2• ”Selkeyttä termi- ja käsiteviidakkoon. Sain loksautella ja jäsennellä jo tietämiäni asioitakohdalleen ja täydentää uudella tiedolla.”• ”Sain käsityksen tilaajapuolen tavoitteenasetannasta sähköisen palvelukanavan projekteissa.Ts. Busineksen kokonaiskuva kirkastui ja eri toimittajien rooli busineksessa.”• ”Trendien sisäistäminen ja päivitys”• ”Hyvät keskustelut muiden kurssilaisten kanssa”• ”Kuulla esimerkkitoteutuksista/keisseist䔕 ”Räätäli vs. tuotteen välillä soutaminen”• ”Responsiivisuuteen liittyvä keskustelu”• ”Hakukoneiden, tai siis Googlen, toiminta, eli miten sivusto rankataan”• ”Hankevalmistelu, hankkeen alku => konseptinluonti aloittaa”• ”Teknologiavalinnat ja katsaus CMS puoleen”North Patrol Oy101
 90. 90. Mitä opin? Osallistujien vastauksia 2/2• ”yrityksen internet ”pallukat” eli kokonaispalvelukuviot”• ”mobiili/responsiivisuuden tilanne”• ”julkaisujärjestelmien valinnan haasteet”• ”ketterä vs. vesiputous plussat ja miinukset”• ”teknologioiden läpikäynti ja vertailu”• ”esimerkkipohjaiset caset/demot – käytäntö auttaa ymmärtämään”• ”projektin veto/aloitus – mitä huomioida, mitä päätöksiä tarvitaan, missä järjestyksessä edet䔕 ”ketterät menetelmät” & ”ketteryysproblematiikan esittely”• ”käyttäjähallinta”• ”konkreettiset esimerkit persoonien roolituksen kautta suunnittelusta / konseptoinnista (Valio, Sitra, TTY)”• ”julkaisujärjestelmäkatsaus• ”intra/extra/web-jako” & ”extranet asioita”• ”palvelusuunnitteluprosessin kuvaaminen mm. väylien roolittaminen”North Patrol Oy102
 91. 91. YhteystiedotNorthPatrol Oy103Perttu TolvanenWeb & CMS Expert, PartnerNorth Patrol Oy050 368 5199perttu.tolvanen@northpatrol.comwww.northpatrol.comY-tunnus: 2493483-6
 92. 92. Verkkopalveluhankintojen neuvonantajaNorth Patrol Oy104North Patrolin ovatperustaneet verkkopalvelujenasiantuntijat Sami Kalanen jaPerttu Tolvanen.Lisätietoja verkossa:www.northpatrol.comTunnemme hyvin verkonmahdollisuudet, teknologiat jaalan toimijat.Riippumattomana konsultti-yhtiönä voimme tukeaasiakkaitamme valitsemaanomiin tarpeisiinsa parhaitensopivat ratkaisut.North Patrol Oy tarjoaa tukeaverkkopalvelun tilaajalle internet-,intranet- ja extranet-projekteissa.Autamme asiakkaitammehankkeiden suunnittelussa,vaatimusten määrittelyssäsekä teknologia- jatoimittajavalinnoissa.Toimimme myös projektienläpiviennin tukena jalopputulosten arvioijana.
 93. 93. North Patrol Oy105BUYER´S GUIDE TO WEBPROJECTSwww.northpatrol.com/blog

×