Latihan Kata Sendi Sek Rendah

7,715 views

Published on

Latihan menggunakan Kata Sndi bagi pelajar pelajar sekolah rendah.

Published in: Education, Travel
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,715
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,035
Actions
Shares
0
Downloads
441
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Latihan Kata Sendi Sek Rendah

 1. 1. MOHAMED NAIM DAIPI www.saujana.sg
 2. 2. 1 Osman menyerahkan semua pendapatannya ..................... isterinya. isterinya 2 Banduan itu akan dipindahkan p ke Penjara Changi ..................... hari esok. 3 Pawagam itu akan menayangkan cerita itu ................. pukul satu hingga empat petang. 4 Berserahlah ................. Tuhan hl h h jika segala usaha telah kamu kerjakan. kerjakan
 3. 3. 5 Dia terima bungkusan ............. sahabatnya yang tinggal di Australia. y y g gg 6 Pada minggu hadapan, semua gg p , kereta yang datangnya ...................... Malaysia akan dikenakan bayaran tol. 7 Pertunjukan sarkas ................... Negara Perancis itu akan dimulakan pada pukul tiga petang ini. 8 Dia mengetahui bahawa jarak i h ib h j k ................. bandar ini ke bandar itu kira-kira sepuluh kilometer. kilometer
 4. 4. 1 Lelaki yang berjambang itu menetap ................... Geylang. 2 Posmen menyerahkan surat itu y ...................... kakak saya. 3 Wanita yang mengangkat bagasi itu akan menginap ..............… Hotel Asean. 4 Jiran saya akan berhijrah ................... Australia pada akhir bulan ini.
 5. 5. 5 Baju yang diperbuat .................… kulit kangaru itu telah diberikan kepada Lukman. p 6 Ibu membahagikan kuih-muih yang di dimasaknya itu ................... k it kawannya. 7 Dia dihantar lagi .................. hospital yang terletak di bandar raya itu kerana penyakitnya belum sembuh. 8 ………............. membazir waktu di bawah kolong ini, ada baiknya kamu bergiat di kelab masyarakat.
 6. 6. 1 Taman yang dibina di kawasan itu ..................... orang ramai. 2 Pekerja-pekerja itu membetulkan paip gas yang bocor itu ................... i b it tengah malam. 3 Kerosakan yang dilakukan .................. kanak-kanak nakal itu bernilai empat puluh ribu dolar. 4 Dia berkelah di Pantai Changi .................... guru dan kawan-kawan sedarjahnya.
 7. 7. 5 Daud digalakkan oleh bapanya supaya belajar sungguh-sungguh ...........……. ke peringkat universiti. p g 6 Penjahat itu ditangkap ................ polis kerana memukul pekedai itu li k k l k d i it dengan kayu. 7 Masakan yang sedang disaji oleh ibu itu .................... majlis kesyukuran kerana kejayaan abang saya. 8 ................... wajah yang gembira, gembira petani itu menerima hadiah yang diberikan oleh ketua kampung.
 8. 8. 1 Kesesakan j l raya ..............… K k jalan Lorong Bengkok telah dapat diatasi. diatasi 2 Kapal perang Amerika itu akan meninggakan Pelabuhan Singapura ................... hari Isnin. 3 Dia menunggu kakaknya di hadapan perpustakaan ................. pukul sepuluh pagi. 4 Permaidani dari Iran itu lebih halus buatannya .................... permaidani dari Iraq. id i d i I
 9. 9. 5 Dia d Di dan sahabatnya akan h b t k berangkat ke England ................. hari Sabtu ini. ini 6 Kereta yang menuju ................ kawasan itu telah dipesongkan akibat kemalangan jalan raya. 7 Diana berkata bahawa dia akan ke perpustakaan Tampines .................... Salwa. 8 Pemuda itu berasa takut ............. bayang-bayangnya sendiri. y g y g y
 10. 10. 9 Lassim memotong papan itu ..................... gergaji yang dibelinya tadi. tadi 10 Angin puting beliung bergerak g p g g g ................... arah utara negeri itu ke arah barat. 11 Penghulu dan orang-orangnya hendak berziarah ................... rumah Tuk Demang. 12 Pasu yang dibuat ...................... emas tulen itu telah dicuri orang. orang
 11. 11. 13 Perintah berkurung itu akan dikuatkuasakan ........................ jam tujuh malam ini. 14 Surat ....................... sahabatnya yang ti tinggal di Sarawak itu l S k it belum dibacanya lagi. 15 Semak samun .................... belakang rumahnya akan ditebas tidak lama lagi 16 Dia menghulurkan sebatang pisang ....................... monyet itu.
 12. 12. 17 Setiap pagi, Gani ke sekolah ...................... adik bongsunya. 18 Hadiah yang akan diberikan ..................... pemenang pertama itu bernilai seribu dolar. 19 Mereka duduk-duduk ............. bawah pokok yang rendang itu sambil memakan kuaci. 20 Abang Sazali mengikat tangan pencuri yang memecah masuk rumahnya ................... seutas tali. h t t li
 13. 13. 1 Penjahat yang ditangkap ..................... Sarjan Helmi telah d asu a e da a pe ja a. dimasukkan ke dalam penjara. 2 Askar itu berjuang mati-matian j g kerana amat cinta ..................... negaranya. 3 Budak itu menonton rancangan televisyen itu ..................... dini hari. 4 Janganlah kamu bersikap biadab ..................... kedua-dua orang tua kamu itu.
 14. 14. 5 Dia membelikan jam tangan itu ..................... ibunya yang akan menyambut hari jadinya. e ya but a jad ya. 6 Saya tidak percaya kepadanya y p y p y kerana pendiriannya tidak tegas ....................... lalang ditiup angin. 7 Kakak Liyana berlakon ........................ Puteri Kimono dalam drama itu. 8 Kamil tinggal di Kampung Gemuruh ...................... tiga tahun dulu.
 15. 15. 9 Dia tidak suka ...................... lelaki yang berjambang itu. 10 Derma .......................... rumah anak-anak yatim akan dikumpulkan pada bulan Ramadan ini. 11 Semua kemudahan yang terdapat di kelab itu ditaja ...................... Syarikat Maju Padu.. 12 Mereka berbincang ................… masalah yang dihadapi oleh keluarganya.
 16. 16. 13 Setiap malam, dia mengulangkaji malam pelajarannya ..................... matanya mengantuk. e ga tu . 14 Pelawat-pelawat muda itu p tercengang-cengang ....................... rusa masuk ke kampung. 15 Pak Karman cuba memikat burung itu ........................ pukul lapan pagi tadi. 16 Janganlah kamu bersikap kejam ....................... binatang-binatang peliharaan kamu itu.
 17. 17. 17 Wanita itu tidak waras .............… anaknya hilang di sungai yang de as tu. deras itu. 18 Buku cerita yang baru y g diterbitkan itu ditulis ...................... Muhammad Nazri. 19 Profesor itu menyampaikan ceramah ........................ Asal Usul Bahasa Melayu. 20 Kerani itu menyudahkan kerjanya ...................... larut malam. malam
 18. 18. LATIHAN 6 1 K i mendapat pengetahuan yang berguna Kami d t t h b dari rancangan itu. 2 Dia dan keluarganya tiba pada pukul sembilan malam malam. 3 Doktor muda itu akan memberikan ceramah tentang penyakit aids 4 Akibat mabuk, gelas minuman itu dihempaskannya di lantai
 19. 19. LATIHAN 6 5 S l i Sulaiman dan Daud hendak berjumpa d D dh d kb j dengan doktor. 6 "Kamu mestilah hormat akan orang tua kamu, kamu " kata cikgu cikgu. 7 Kumar suka akan durian dan rambutan yang ditanam Pak Abu. 8 Lori itu berbelok di kiri lalu melanggar sebatang tiang lampu.
 20. 20. LATIHAN 6 9 P Pengembara it mengembara daripada b itu b d i d negeri India. 10 Kejadian kecurian itu telah dilaporkan ke pihak polis. polis 11 Pelancong-pelancong itu datang daripada England. 12 Dia hendak berjumpa ke Ali pada hari ini
 21. 21. LATIHAN 6 13 Cik memberikan ceramah t t Cikgu b ik h tentang d d h dadah kepada para pelajar itu. 14 Pakaian ini lebih menarik dari pakaian yang dipamerkan di atas pentas itu itu. 15 Fazil telah dilantik sebagai ketua kumpulan pelangi. 16 Mangkuk yang digunakan di restoran itu dibuat dari plastik.
 22. 22. LATIHAN 6 17 Duit yang ada di Mamat akan kami simpan. 18 Daripada pendapat saya, kejadian itu sungguh memalukan. memalukan 19 Guntur dan keluarganya akan berpindah di Estet Perumahan Bedok. 20 Ramai pelancong mengunjungi tempat itu di waktu malam.
 23. 23. LATIHAN 6 21 Di waktu k j di itu, saya sedang membaca kt kejadian it d b buku di dalam bilik. 22 Mereka akan berpindah ke Jalan Bahagia. 23 Fazil memasukkan wang diberi oleh Encil Ali di dalam tabungnnya. 24 Buku yang ditulis oleh pengarang terkenal itu amat tipis.
 24. 24. BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 1 H di h yang istimewa itu Hadiah i i i kepada ibu saudara saya 2 P h l h hidayat dan rahmat Pohonlah hid td h t pada Allah. 3 Dia amat benci tentang ketua kampung yang tamak itu.
 25. 25. BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 4 K i melawat Kami l di taman haiwan itu pada hujung minggu. 5 O b k yang ganas it agak t Ombak itu k tenang di waktu siang. 6 Di ketika itu Wahab itu, sedang mengejar lelayang itu.
 26. 26. BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 7 M k Makanan yang b l bih itu berlebihan i diberikan ke Mak Joyah. 8 Ci i yang dipakai wanita itu Cincin di k i it it diperbuat dari emas. 9 Pemain bola itu menggelecek bola daripada tengah padang.
 27. 27. BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 10 “ Daripada mana h d k k hendak ke mana?” tanya Pak Abu. 11 S lt yang zalim itu memerintah Sultan li it i t h di zaman itu. 12 Serahkan buku ini ke Ali jika anda menemuinya.
 28. 28. BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 13 Dia d adiknya baru balik Di dan dik b b lik daripada sekolah. 14 P b i Perbarisan itu akan dimulakan it k di l k di pukul lima petang. 15 Khabar sedih itu telah disampaikan ke Zainab.
 29. 29. BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 16 Dari siapakah b i k h bunga mawar yang harum ini? 17 Kejelitaan wanita itu K j lit it it sebagai b i seorang puteri raja. 18 Tunjuklah rasa kasih sayang tentang orang tua kita.
 30. 30. BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 19 Bagai anak, kit patutlah k kita t tl h menghormati ibu bapa kita. 20 Dari kematian isterinya isterinya, Abang Lukman sentiasa berhiba.

×