Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Homonim P5/P6 Bilangan 6

535 views

Published on

Siri Pemaknaan Kata - Homonim P5/P6 Bilangan 6

 • terima kasih atas semua bahan yang dipaparkan.Banyak membantu saya sebagai guru bahasa
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Homonim P5/P6 Bilangan 6

 1. 1. ARAHAN : NAMA : ............................................................    Setiap perkataan dalam senarai kata mempunyai pelbagai makna. DARJAH : ........................................................ Isikan perkataan tersebut ke dalam t d l tempat k t kosong yang SEKOLAH : ...................................................... SEKOLAH disediakan. Bagi setiap kata, TARIKH : ......................................................... kamu hanya boleh menggunakan- nya sebanyak 2 kali sahaja sahaja.
 2. 2. halus licin kisar serong dedah pulang acu buta ampu cerut tahan balas kembang kait sambut
 3. 3. Kedua-dua polis itu meng..............kan pistolnya ke arah ketua penjahat itu itu. Pemuda yang ...................... itu berjalan dengan berpandukan tongkat putih.
 4. 4. Kain cadar sulam yang sedang di.................. ibu itu hendak dihadiahkan kepada temannya temannya. Lantai rumah saya ............... kerana baru dicuci oleh pembantu rumah.
 5. 5. Hari Raya Puasa di.................. orang-orang Islam dengan meriah meriah. Ali hendak mem…………. surat yang dikirim oleh sahabat penanya itu.
 6. 6. Makanan yang ter.................. di atas meja itu telah dihinggapi lalat lalat. Tepung gandum itu di..................... ibu kerana hendak dibuat kek.
 7. 7. Dia di..................... oleh polis kerana mencuri di pusat membeli-belah. membeli belah Pekerja yang suka meng................ itu telah dibuang kerja.
 8. 8. Penjahat itu membunuh mangsanya dengan men............ tali di leher mangsanya itu men itu. Ibu mengisar gula itu sehingga ....................
 9. 9. Dia bertaubat setelah melakukan perbuatan yang ...................... Walaupun sudah jam lapan malam, dia masih belum .................. lagi.
 10. 10. Dia menulis di poskad itu dengan tulisan yang ................ Kami amat bangga akan kemajuan negara kami yang semakin ber.....................
 11. 11. Orang tua yang suka menghisap .............. itu menghidapi barah paru paru paru-paru. Kayu yang meng meng.............. rumah itu sudah patah patah.
 12. 12. Budi pekertinya y g ................. dipuji oleh g p y yang p j guru. Orang tua yang sakit barah itu telah ber........................., pagi tadi.
 13. 13. Askar itu dihukum kerana men..................kan rahsia pasukannya. pasukannya Buku itu ber................... tentang kemajuan bangsa Melayu di Singapura.
 14. 14. Oleh sebab angin yang kuat, pintu itu di................ oleh budak kecil itu agar tidak terhempas terhempas. Kita hendaklah mem...................... jasa baik ibu bapa yang membesarkan kita.
 15. 15. Ibu membeli ..................an itu kerana hendak membuat kek bintang bintang. Rencana yang dibaca ayah itu ber.................an dengan masalah orang Melayu di Singapura.
 16. 16. Pencuri itu mencuri semua barang kami sehingga ................. Pagi-pagi ................, nelayan tua itu telah berada di pantai..
 17. 17. Tetamu yang datang ke rumahnya telah di............... dengan mesra mesra. ..................... di dalam pasu itu dihadiahi oleh tunangnya.
 18. 18. www.saujana.sg

×