Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ηγεσία και σύγχρονο σχολείο

 • Be the first to comment

Ηγεσία και σύγχρονο σχολείο

 1. 1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2014-2015 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κουτρουμπή Σταυρούλα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Β4
 2. 2. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Μέσα από αυτή την διερευνητική εργασία μελετήσαμε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης. Μελετώντας ηγέτες που μας εκφράζουν, μας δόθηκε η αφορμή να παρατηρήσουμε τα κοινά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα σκεφτήκαμε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας ηγέτης τα χαρακτηριστικά αυτά, για να είναι πιο αποτελεσματικός στο καθήκον του. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε και να αναπτύξουμε το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας.
 3. 3. ΤΙ EIΝΑΙ ΗΓΕΣΙΑ/ΗΓΕΤΗΣ; Σύμφωνα με την παλαιότερη αντίληψη: Η ηγεσία και ο ηγέτης ταυτίζεται με την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Σύμφωνα με τη νεότερη αντίληψη: Η ηγεσία και ο ηγέτης δεν έχει καμία σχέση με την έννοια της «κορυφής». Αφορά όλους τους ανθρώπους του οργανισμού.
 4. 4. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΣΙΑ; Ηγεσία είναι η διαδικασία επηρεασμού της σκέψης, των στάσεων των συναισθημάτων, και των συμπεριφορών μιας μεγάλης ή μικρής , άτυπης ή τυπικής ομάδας ανθρώπων, από ένα άτομο (ηγέτη), με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνεργαστούν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να υλοποιούν αποτελεσματικά τους στόχους τους.
 5. 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ; Ηγέτης είναι εκείνο το φυσικό πρόσωπο, το οποίο ασκεί επιρροή πάνω σε άλλα άτομα και τα κάνει να τον «ακολουθούν εθελοντικά και πρόθυμα».
 6. 6. ΟΙ ΗΓΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΈΧΟΥΝ Αυτοεπίγνωση Αυτοέλεγχο - Αυτοπαρακίνηση Κοινωνική επίγνωση Κοινωνική επιρροή ΑΚΡΟΑΣΗ!
 7. 7. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΚΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ:  Τηρεί τις υποσχέσεις του  Σκέφτεται τους άλλους  Παραδέχεται τα λάθη του  Αντιμετωπίζει τις καταστάσεις  Αναγνωρίζει τη δουλειά των άλλων  Προτιμά τις συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο  Αυθεντικός  Οραματιστής  Εμψυχωτής  Ενεργητικός  Έμπειρος  Εξυπνάδα  Πρωτοβουλία  Αυτοπεποίθηση  Καλός ακροατής  Διαθέσιμος  Δίκαιος  Ανοιχτόμυαλος  Σταθερός  Υπεύθυνος  Ανεκτικός  Εμπνέει εμπιστοσύνη  Κοινωνικός  Αποφασιστικός  Καθοδηγητικός
 8. 8. ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ:  Αυτοεπίγνωση  ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Αυτός που δεν έμαθε να υπακούει δεν μπορεί να γίνει καλός ηγέτης. ΠΟΛΥΒΙΟΣ: Ένας καλός στρατηγός δεν βλέπει μόνο το δρόμο προς τη νίκη, αλλά μπορεί να διακρίνει πότε η νίκη είναι αδύνατη.
 9. 9.  Κοινωνική επιρροή  Κοινωνική επίγνωση ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ: Κάποτε ηγέτης ήταν αυτός με την περισσότερη σωματική δύναμη. Σήμερα είναι αυτός που μπορεί να συνεννοηθεί με τους ανθρώπους. ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ: Στη φύση δεν επιβιώνει το ισχυρότερο είδος, ούτε το πιο έξυπνο, αλλά εκείνο που μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις αλλαγές.
 10. 10.  Αυτοέλεγχος ΤΖΙΜ ΡΟΝ: Στόχος του καλού ηγέτη είναι να βοηθήσεις τους μέτριους να τα πάνε καλά και τους καλούς να τα πάνε ακόμα καλύτερα.
 11. 11. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ: ΠΕΙΡΑ ΤΥΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
 12. 12. ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΗΓΕΤΗ:  ΣΥΝΕΠΕΙΑ – ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ - ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ  ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ  ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ - ΕΜΠΝΕΥΣΗ
 13. 13. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ: Πρέπει να κατακτήσει τον εαυτό του. Οφείλει να οδηγεί σωστά αυτούς που εξαρτώνται από τις αποφάσεις και τις επιλογές του. Αξίζει να μιλάει με πάθος. Πρέπει να είναι σταθερός στις απόψεις και στις θέσεις του. Να γνωρίζει καλά τους οπαδούς του.
 14. 14. Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ: Εμπνέει, πείθει, κερδίζει την εμπιστοσύνη μιας ομάδας, η οποία τον θαυμάζει και τον ακολουθεί εθελοντικά και πρόθυμα δημιουργώντας μια άψογη συνεργασία που φέρει και πολύ καλά αποτελέσματα.
 15. 15. MANAGEMENT
 16. 16. ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΓΕΣΙΑΣ – MANAGEMENT 1. Κατανοούν τις ικανότητες τους. 2. Χρησιμοποιούν διάφορα στυλ διοίκησης για να παρακινούν τις ομάδες τους. 3. Δημιουργούν συνεργασίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων. Οι ηγέτες στην σημερινή εποχή πρέπει να:
 17. 17. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΣΙΑΣ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 1. Η ανάπτυξη των ηγετικών στελεχών και η μάθηση θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την επιχειρησιακή στρατηγική. 2. Οι ηγέτες είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των ηγετών . 3. Ο καλύτερος τρόπος για την ανάπτυξη της ηγεσίας είναι “μέσα από εμπειρίες και πειραματισμό”. 4. Οι ηγετικές συμπεριφορές μαθαίνονται μέσα από την επαφή με άλλους. 5. Η αλλαγή και η μάθηση σε ατομικό επίπεδο είναι προϋπόθεση για να αλλάξει η κουλτούρα μιας επιχείρησης.
 18. 18. ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ 1. Ατομικές Ιδιότητες 2. Απαιτήσεις Θέσης 3. Στυλ Διοίκησης 4. Επιχειρησιακό Κλίμα Μείωση Κόστους Ποιότητα Εξυπηρέτησης Ταχύτητα  Παραγωγικότητα Επιχειρησιακή Απόδοση
 19. 19. ΣΤΥΛ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ A. Επιτακτικό: “Κάνε αυτό που σου λέω” B. Ηγετικό: “Έλα μαζί μου” C. Ανθρωποκεντρικό: “Πάνω από όλα οι άνθρωποι” D. Συμμετοχικό: “Πες μου τη γνώμη σου” E. Υποδειγματικό: “Εγώ θέτω τα πρότυπα” F. Καθοδηγητικό: “Δοκίμασε να κάνεις και αυτό“
 20. 20. Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ: Η επιτυχία του ηγέτη καθώς και τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της εξουσίας που αυτός διαθέτει. Προέρχεται από: Από τα μεταβιβαζόμενα διοικητικά του δικαιώματα •Δικαίωμα ανάθεσης εργασίας •Δικαίωμα μισθολογικής κατάταξης •Δικαίωμα επαγγελματικής αξιολόγησης Από τα μη μεταβιβαζόμενα ατομικά του προσόντα Ικανότητες, Χαρακτήρα
 21. 21. Ηγέτης και Manager είναι το ίδιο;; Ο ηγέτης επιτυγχάνει τη δέσμευση των υφισταμένων του και σε αρκετές περιπτώσεις τους εμπνέει Οι υφιστάμενοι απλά συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του μάνατζερ, χωρίς να τους προκαλείται ενθουσιασμός
 22. 22. ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ MANAGER  Ο manager είναι το άτομο το οποίο εμπλέκεται σε παραδοσιακές διοικητικές συμπεριφορές όπως για παράδειγμα στο σχεδιασμό, στην οργάνωση της εργασίας των υφισταμένων, καθώς και στον έλεγχο της συμπεριφοράς τους.  Ο ηγέτης από την άλλη, όχι μόνο μπορεί να εκπληρώσει τα παραπάνω αλλά έχει την ικανότητα να εμπνεύσει και να παρακινήσει τους υφισταμένους για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διευκολύνει και τη διαδικασία της αλλαγής.
 23. 23. You Manage Things, But Lead People Leader ship is Getting people to follow you
 24. 24. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ MANAGER & ΗΓΕΤΗΣ  Εστιάζουν και εκτελούν τα πράγματα σωστά  Σχεδιάζουν Δράσεις  Οργανώνουν  Καθοδηγούν  Ελέγχουν  Εστιάζουν σε ευκαιρίες  Εστιάζουν στους ανθρώπους  Εκτελούν τα σωστά πράγματα  Εμπνέουν  Επηρεάζουν  Παρακινούν  Κτίζουν & Δημιουργούν  Διαμορφώνουν κανόνες MANAGER ΗΓΕΤΗΣ
 25. 25. ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
 26. 26. ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ -Διανοητική νοημοσύνη: Η αντιληπτική ικανότητα του να συλλογιζόμαστε και να κατανοούμε τα συμβάντα γύρω μας. -Σωματική νοημοσύνη: Το σύστημα των κυττάρων μας που λειτουργούν αυτόνομα και μπορούν να αποθεραπευτούν. -Πνευματική νοημοσύνη: Άμεσα συνδεόμενη με τη συνείδησή μας, την ικανότητα διάκρισης και κριτικής.
 27. 27. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ IQ ΚΑΙ EQ  To IQ αφορά την αριθμητική μέτρηση της νοημοσύνης.  Το EQ σχετίζεται με τον συναισθηματικό μας κόσμο. Διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης Στο ατομικό επίπεδο υπάρχει η ικανότητα της επίγνωσης του εαυτού (αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση) και η διαχείριση του εαυτού μας (αυτοέλεγχος και προσαρμοστικότητα). Στο κοινωνικό επίπεδο υπάρχει η ικανότητα της κοινωνικής επίγνωσης (προσφορά) και τις κοινωνικής επιρροής (επιρροή άλλων και διαχείριση προβλημάτων, συνεργασία).
 28. 28. Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΟΗΜΩΝ ΗΓΕΤΗΣ θα πρέπει: - Να μην ξεχνά τους πελάτες και συνεργάτες του. - Να τους αντιμετωπίζει θετικά και να τους ενθαρρύνει. - Να στηρίζονται στις αξίες τους, να είναι ευέλικτοι και οργανωτικοί.
 29. 29. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ ΠΗΡΑΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΣ Οι δημοσιογράφοι: Καούρης Κωνσταντίνος Β2 Τζάρτζου Ιωάννα Β4
 30. 30. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; «Οι στόχοι ενός ανθρώπου που ασκεί μια θέση δημόσια, ηγετική, είναι συνυφασμένοι με τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί για τον φορέα αυτό, από την ιδρυτική του διάταξη.» «Πρωταρχικός στόχος του σχολείου πρέπει να είναι το επιστέγασμα της κοινωνικοποίησης ενός νέου ανθρώπου.»
 31. 31. ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΈΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ; «Οι δυσκολίες εξαρτώνται πρώτα από όλα από την προσωπική του στάση απέναντι στους άλλους. Αν είναι το φόβητρο για του ς άλλους, ιδιαίτερα για τους μαθητές ή τους καθηγητές και έχει κάνει κάποια απολυτοποίηση του εαυτού του τότε έχει αποτύχει.»
 32. 32. ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΈΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ; «Ανθρώπινα! Να έχει μια ανθρώπινη συμπεριφορά. Πρέπει να είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους τους οποίους ηγείται και να έχει την δυνατότητα να τους ακούει.» «Δεν πρέπει ποτέ να γίνει ομάδα με κάποιους, ποτέ να μην δείξει συμπάθεια ή αντιπάθεια. Πρέπει να είναι τόσο κοντά όσο και μακριά.»
 33. 33. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Η ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΤΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ; «Αν συγκέντρωνα όλες τις εργασίες να τις κάνω εγώ θα ήταν πολύ λάθος η κατάσταση, γιατί κάποια στιγμή θα έφτανα στα όρια μου.» «Δέχομαι και επιδιώκω να ανακαλύπτω στον κάθε άνθρωπο τις δικές του ικανότητες και να του αναθέτω εξολοκλήρου πράγματα, για αυτό και μοιράζομαι τα πάντα με τους συναδέλφους και ζητώ από τον καθένα να κάνει την δουλειά του με σοβαρότητα.»
 34. 34. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΜΙΑ ΈΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΗΓΕΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 32 ΕΦΗΒΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: Οι ερευνητές: Δητρακόπουλος Γιάννης Β1 Δημητρόπουλος Γιώργος Β2 Λιακόπουλος Γιώργος Β3
 35. 35. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΈΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ  Το 30% απάντησε ότι χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητες προκειμένου να γίνουν ηγέτες.  Το 60% παρότι διαθέτουν ήδη κάποιες ηγετικές ικανότητες, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να καταξιωθούν σαν ηγέτες.  Το 20% έχουν ήδη όλα τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού ηγέτη, που πρέπει να συνεχίσουν να τα καλλιεργούν.
 36. 36. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δύσκολα αναδεικνύεται κάποιος ως ηγέτης, διότι ενώ πολλοί έχουν κάποιες ηγετικές ικανότητες μέσα τους, λίγοι έχουν την ικανότητα να αναδειχθούν και να γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί από τους υπόλοιπους βοηθώντας τους και οργανώνοντας τους ως σωστοί ηγέτες. Από αυτό φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν είναι τόσο εύκολο να είσαι ηγέτης και πώς λίγοι διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για αυτό.
 37. 37. ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ  Ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο που νομίζω ότι με εκφράζει ως ηγέτης αποτελεί ο αγωνιστής της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα. Ήταν δικηγόρος και αποτελούσε μέλος του αφρικανικού εθνικού κογκρέσου. Ο Νέλσον Μαντέλα είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος έγχρωμος πρόεδρος της Ν. Αφρικής και ο επί 20 χρόνια επικεφαλής στην εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν. Αφρικής. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών και αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει βραβευτεί με νόμπελ ειρήνης, γεγονός που τον κατέστησε παγκοσμίως γνωστό και του έδωσε ένα ιδιαίτερο κύρος. Αξιοσημείωτος είναι και ο αγώνας κατά του AIDS, λόγω και του χαμού του ιδίου του γιου από το συγκεκριμένο νόσημα. Επομένως αυτός ο αγωνιστής που δε σταματούσε από κανένα εμπόδιο και πάλευε για πολλές αξίες είναι ο ηγέτης που θαυμάζω και με εκφράζει απόλυτα.
 38. 38. ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΗΓΕΤΩΝ
 39. 39. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Το Ελληνικό γένος ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο.
 40. 40. ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ  Η ικανότητα είναι άχρηστη χωρίς την ευκαιρία.  Υπάρχουν δύο ειδών στρατιώτες: οι μάχιμοι που είναι έξυπνοι και δραστήριοι και αυτοί που έχουν θώρακα, περικεφαλαία και λοφίο και που δεν είναι ικανοί για τίποτε άλλο παρά να στέκονται με τις ώρες ακίνητοι.  Η ψυχραιμία είναι το μεγαλύτερο προσόν για ένα άντρα που προορίζεται για ηγέτης.  Ένας ηγέτης είναι έμπορος ελπίδας.
 41. 41. ΛΑΟ ΤΣΕ  Τους μεγάλους ηγέτες ο λαός δεν ξέρει ότι υπάρχουν, τους μικρότερους ηγέτες ο λαός τους αγαπά και τους εγκωμιάζει, τους ακόμα μικρότερους, ο λαός τους φοβάται, τους ακόμα πιο μικρούς, ο λαός τους μισεί.  Πρέπει να κυβερνάς μια χώρα όπως τηγανίζεις ένα μικρό ψάρι. Με ελάχιστες παρεμβάσεις και χωρίς να το παρακάνεις.
 42. 42. ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ  Θυμήσου μια μέρα στο τέλος της οποίας ήσουν πολύ ικανοποιημένος. Δεν ήταν μια μέρα που ξάπλωνες από εδώ κι από εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα, αλλά μια μέρα που είχες να κάνεις τα πάντα και τα έβγαλες πέρα.  Το να είσαι ισχυρός είναι σαν να είσαι κυρία. Αν πρέπει να δηλώσεις ότι είσαι, δεν είσαι.
 43. 43. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Ύστερα από την συγκέντρωση στοιχείων με σκοπό την διεκπεραίωση της ερευνητικής μας εργασίας καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως καλό θα είναι στην ζωή μας να έχουμε σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους ως πρότυπα. Πληροφορηθήκαμε σχετικά με τα προσόντα ενός ικανού ηγέτη, τα έργα και τα λόγια μεγάλων ηγετών και αποκομίσαμε χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητα μας. Έτσι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, είναι τα πρότυπα - ηγέτες μας και πάνω από όλα, θα μας καθοδηγούν σε όλη την διάρκεια της ζωής μας.
 44. 44. ΤΕΛΟΣ Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
 45. 45. ΠΗΓΕΣ  http://www.moec.gov.cy/dde/anaptyxi_veltiosi_scholeiou/tomeis _drasis/igesia_orama/parousiaseis/synchroni_scholiki_igesia  http://cretaadulteduc.gr/blog/  http://www.icbs.gr/innet/UsersFiles/students/tutor_notes/postgra duate/Stage_1/Dalakoura/  http://www.akida.info/index
 46. 46. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ  Ανδριόπουλος Νίκος Β2  Γεωργάτου Δέσποινα Β1  Διακοδημητρίου Δανάη Β2  Δανιά Κωνσταντίνα Β1  Δητρακόπουλος Γιάννης Β1  Δημητρόπουλος Γιώργος Β2  Ζαχαροπούλου Κατερίνα Β1  Καούρης Κωνσταντίνος Β2  Κολοκυθάς Λευτέρης Β2  Λάζαρη Μαριλένα Β3  Λιακόπουλος Γιώργος Β3  Μηλιαρά Έλενα Β3  Ταπεινού Ιωάννα  Τζάρτζου Ιωάννα Β

×