Advertisement
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Recently uploaded(20)

Ναρκωτικά Εθισμός

 1. Η ομάδα αποτελείται από τους: Σαμίου Αγγελική Σωτηρόπουλος Γιώργος Στρατούλιας Φίλιππος Χριστοπουλάκης Κωνσταντάκης
 2. Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος Καρκιννάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα.
 3.  Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ιστορίας η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών ήταν μέρος της καθημερινότητας διάφορων αρχαίων κοινωνιών (π.χ. την κοινωνία των ινδιάνων).  Αργότερα τα ναρκωτικά συνέχισαν να χρησιμοποιούνται για φαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία  Σύντομα όμως ανακαλύφθηκε ότι τα ναρκωτικά επέφεραν σημαντικές βλάβες στην υγεία και η Αμερική ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίων των ναρκωτικών (Mexican cartel)
 4.  Γενικά υπάρχουν πολλά είδη ναρκωτικών και όλα επιφέρουν  παρενέργειες άλλοτε πιο ισχυρές και άλλοτε πιο ήπιες ανάλογα με την χρόνου, άρση αναστολών, ψυχοκινητικά προβλήματα. Οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν και ως παραισθησιογόνα. Σε συστηματική χρήση προκαλούνται, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βαριά πνευμονική βλάβη, διαταραχή γονιμότητας, στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, καρδιακές αλλοιώσεις, έκπτωση γνωστικών λειτουργιών.
 5. Γενικά υπάρχουν πολλά είδη ναρκωτικών και όλα επιφέρουν παρενέργειες άλλοτε πιο ισχυρές και άλλοτε πιο ήπιες ανάλογα με την ουσία και τη χρήση της. Τις πιο σημαντικές επισημαίνουμε από κάτω: •Χασίς (μαριχουάνα):Σε μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, ταχυκαρδία, υπνηλία, διαφοροποιημένη αντίληψη χρόνου, άρση αναστολών, ψυχοκινητικά προβλήματα. Οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν και ως παραισθησιογόνα. Σε συστηματική χρήση προκαλούνται, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βαριά πνευμονική βλάβη, διαταραχή γονιμότητας, στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, καρδιακές αλλοιώσεις, έκπτωση γνωστικών λειτουργιών.
 6. Σε μικρές δόσεις προκαλεί ευφορία, ταχυκαρδία, υπνηλία, διαφοροποιημένη αντίληψη χρόνου, άρση αναστολών, ψυχοκινητικά προβλήματα. Οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν και ως παραισθησιογόνα. Σε συστηματική χρήση προκαλούνται, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βαριά πνευμονική βλάβη, διαταραχή γονιμότητας, στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, καρδιακές αλλοιώσεις, έκπτωση γνωστικών λειτουργιών.
 7. Είναι ισχυρότατο διεγερτικό, που προκαλεί άμεσα έντονη διέγερση με έξαψη, ευφορία, ψευδαίσθηση αυξημένης ενέργειας. Λόγω ισχυρής διέγερσης των ζωτικών οργάνων, μπορεί να προκληθεί έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληψία, παραλήρημα, υπέρταση, υπερθερμία, θάνατος. Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν συχνά την κοκαΐνη για οξεία αύξηση της σεξουαλικής ενέργειας, σε χρόνια χορήγηση προκαλείται μείωση της σεξουαλικής ορμής, ανικανότητα και στειρότητα, λόγω εξάντλησης της ζωτικής εφεδρείας του οργανισμού.
 8. Είναι ισχυρότατο παραισθησιογόνο. Προκαλείται διαταραχή της αντίληψης με απελευθέρωση συναισθηματικών εκδηλώσεων, όπως κλάματος ή γέλιου και ανάπτυξη παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συμπεριφορά (π.χ. αυτοκτονία), σχιζοφρενικό επεισόδιο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν την ταχυκαρδία, τον τρόμο, την υπέρταση, την υπερπυρεξία.
 9. Ισχυρότατο κατασταλτικό που, ακόμη και σε μικρές δόσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλείται ζάλη, καταστολή των αισθήσεων και των συναισθημάτων, ναυτία, άμβλυνση πόνου, μείωση ή εξαφάνιση ερωτικής διάθεσης, ευφορία. Σε μεγαλύτερες δόσεις εγκεφαλοπάθεια, αναπνευστική καταστολή, υπόταση, βραδυκαρδία, υποθερμία, λήθαργος, κώμα, θάνατος. Σε ενδοφλέβια χορήγηση, επιθετικές λοιμώξεις.
 10.  Τα ναρκωτικά εισάγονται παράνομα από τις γειτονικές χώρες αλλά και παράγονται εγχώρια σε απομονωμένα μέρη όπου δύσκολα ελέγχονται από τα εκτελεστικά όργανα.  Συμφωνά με την ελληνική νομοθεσία η νόμιμη παραγωγή ,κατοχή και διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται αποκλειστικά από τον ΕΟΦ και η κάθε ενέργεια που αφορά τα ναρκωτικά γίνεται με εποπτεία της επιτροπής ναρκωτικών
 11.  Ποινή κάθειρξης έως 6 ετών για όποιον διακινεί μικροποσότητες ναρκωτικών με σκοπό να εξασφαλίσει την κάλυψη των καθημερινών ατομικών του αναγκών χρήσης.  Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή από 500 μέχρι 50.000 ευρώ για όποιον διαφημίζει τη χρήση ναρκωτικών.  Φυλάκιση τουλάχιστον 5 μηνών και χρηματική ποινή από 1.000 ευρώ μέχρι και 15.000 ευρώ και στέρηση από 2 έως 5χρονια της άδειας οδήγησης και διπλώματος για όποιον οδηγεί ή κυβερνά πλωτό, χερσαίο ή εναέριο μεταφορικό μέσο υπό την επίδραση ναρκωτικών.  Φυλάκιση πέντε μηνών για τον χρήστη. Προβλέπεται όμως ότι μπορεί και να μην τιμωρηθεί εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι η πράξη του ήταν περιστασιακή.
 12.  Η πρώτη πόλη σε χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι η Θεσσαλονίκη. Η εκτίμηση αυτή έγινε από την μελέτη της ΕΥΑΘ στα υγρά απόβλητα της Σίνδου.  Αξιοσημείωτη είναι η χρήση στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Λαμία, η Πάτρα, το Ρέθυμνο, η Χαλκίδα και άλλες.  Έχουν ιδρυθεί διάφοροι οργανισμοί για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών όπως ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. Και Το ΚΕ.Θ.Ε.Α.
 13. Πιστεύεται πως ο κύριος λόγος του εθισμού είναι τα ναρκωτικά αλλά έχει αποδειχτεί ότι αυτή η άποψη είναι λάθος. Για παράδειγμα ας πάρουμε τα σημερινά νοσοκομεία…. Τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνται καθημερινά για νοσοκομειακή χρήση ως φάρμακα και παυσίπονα… Ένα παράδειγμα αυτών των ναρκωτικών είναι η γνωστή σε όλους μας ηρωίνη… Κάποιος θα πίστευε ότι με αυτή την χρήση ναρκωτικών από τους νοσηλευόμενους θα τους μετέτρεπε σε “junkies” αλλά αυτό απλά δεν ισχύει…
 14. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν ναρκωτικά σε νοσοκομεία δεν εθίστηκαν σε αυτά άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα ναρκωτικά δεν είναι η κύρια αιτία του εθισμού αλλά κάτι άλλο…
 15. Το 1970 ο επιστήμονας Bruce Alexander έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα… έφτιαξε δυο κελιά για αρουραίους… Στο πρώτο έβαλε μόνο έναν και του τοποθέτησε τροφή, νερό και ένα μπουκάλι πάλι με νερό που μέσα του είχε διαλύσει ηρωίνη τον άφησε εκεί μέσα χωρίς τίποτα άλλο για μέρες και παρατήρησε ότι ο αρουραίος μετά από ένα σημείο έπινε μόνο από το μπουκάλι με την ηρωίνη… Στο δεύτερο κλουβί τοποθέτησε πολλούς αρσενικούς και θηλυκούς καθώς και περισσότερη τροφή νερό αλλά και πάλι το μπουκάλι με την διαλυμένη ηρωίνη…
 16. Τα αποτελέσματα του δευτέρου πειράματος ήταν πολύ ενδιαφέροντα… Οι αρουραίοι επειδή είχαν ότι επιθυμούσαν αλλά και παρέα δεν έπιναν ποτέ από το μπουκάλι με την ηρωίνη…. Αυτό μας οδηγεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα πως ο εθισμός δεν οφείλεται στην οσία άμα πιστεύεις στην παλιά θεωρία με τον εθισμό αυτό απλά δεν βγάζει νόημα αλλά άμα πιστεύεις στην θεωρία του Bruce Alexander βγάζει απολυτό…
 17. Η θεωρία του Bruce Alexander αποδεικνύει ότι ο εθισμός δεν εξαρτάται από την ουσία που θα πάρεις αλλά μόνο από την κοινωνία γύρω σου και το πώς σου συμπεριφέρεται… Παράδειγμα είναι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε με τους στρατιώτες του Βιετνάμ… Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά αλλά το ποσοστό που συνέχισε να χρησιμοποιεί αφού γύρισαν στην χώρα ους έφτανε μόνο το 4%
 18. Συμπέρασμα από την θεωρία του Bruce Alexader βγάζουμε ότι τα ναρκωτικά και η χρήση τους δεν είναι αυτά που δημιουργούν τον εθισμό αλλά το κοινωνικό και ψυχολογικό περιβάλλον μέσα στο όποιο ζούνε…
 19.  Ψυχολογικό υπόστρωμα του ατόμου: δηλαδή η σχέση του ατόμου και το ενδιαφέρον του απέναντι στην ψυχοτρόπο ουσία.  Η σωστή ενημέρωση του ατόμου: σχετικά με τα θέματα των ψυχοτρόπων ουσιών, ώστε να προλάβει τα δυσάρεστα επακόλουθα της φυσικής εξάρτησης.  Η συνολική δόμηση της προσωπικότητας του ατόμου: σε συνάρτηση με το ευρύτερο ή στενότερο κοινωνικό περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο.
 20. Η στάση που επικρατεί απέναντι στο φαινόμενο των Ναρκωτικών διαμορφώνεται σε μία κοινωνία από τους νόμους που επιβάλλει η κυρίαρχη τάξη, αλλά και από τους κανόνες συμπεριφοράς που δέχονται οι διάφορες υποομάδες. Στη χώρα μας η λέξη «Χασικλής» εμπεριέχει μία αρνητική σηματοδότηση , καθώς έχει ταυτιστεί με τον επικίνδυνο απόκληρο, τον αδίστακτο περιθωριακό κλπ. Σε αντίθεση με τη λέξη «Αλκοολικός» που θεωρείται απλά ως ένας αδύναμος χαρακτήρας του ατόμου.
 21.  Η χρήση ουσιών που θεωρούνται απορριπτέες και εξόχως επικίνδυνες είναι η Ηρωίνη που προδιαθέτει περισσότερο στην περιθωριοποίηση του ατόμου και στην κατάχρηση. Το άτομο τελικά στιγματίζεται και παγιδεύεται μέσα σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα.  Τα άτομα αυτά οδηγούνται στο περιθώριο εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης. Έτσι, προκύπτουν συναισθηματικά ευάλωτες στα ναρκωτικά ομάδες, ξεκομμένες από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, με μόνο κοινό γνώρισμα την ανεργία και τη φτώχεια.
 22.  Ως αποτέλεσμα της κακής και ανεύθυνης πληροφόρησης , η κοινή γνώμη συχνά αντιδρά συναισθηματικά στη λέξη «Ναρκωτικά». Αυτού του είδους η αντιδράσεις δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος.  Το έργο της σωστής ενημέρωσης της κοινωνίας απέναντι στην έννοια των Ναρκωτικών είναι αρκετά δύσκολη. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαία η βελτίωση του επιπέδου γνώσης των πολιτών καθώς και η εγκατάλειψη της συναισθηματικής προκατάληψης απέναντι στον όρο.
 23.  Ως Αποτοξίνωση ορίζεται η επιτυχής απομάκρυνση του φαρμάκου από τον οργανισμό του χρήστη. Εντούτοις, αποτελεί μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επικίνδυνη διαδικασία, ιδίως όταν δεν πραγματοποιείται με την κατάλληλη νοσηλευτική κάλυψη.  Η «οξεία στερητική φάση» διαρκεί αρκετές ημέρες, ενώ είναι τόσο επώδυνη που κυριαρχείται από την αναζήτηση της αντίστοιχης ουσίας εξάρτησης ή κάποιου υποκατάστατου.
 24.  Η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών θεραπευτικής υποστήριξης, οδηγούν το άτομο στο να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να καταφύγει στη λήψη ουσίας, ώστε να απαλλαγεί από τα δυσάρεστα συμπτώματα της στέρησης.  Η επιτυχής αντιμετώπιση των στερητικών δεδομένων που είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, πρέπει να συνάδει με την επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.  Για να αποδεσμευθεί κάποιος από την ουσία εξάρτησης πρέπει να το επιθυμεί ο ίδιος και να ζητήσει οικειοθελώς βοήθεια γι’ αυτό το σκοπό.
 25.  Μάριος Μαρσέλος «Εξαρτησιογόνες Ουσίες»  http://www.newsit.gr/tags/%CE%9D%CE%91%CE%A 1%CE%9A%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE% 91  https://patratora.gr/archives/tag/%CE%94%CE%99% CE%A9%CE%9E%CE%97- %CE%9D%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%A9%CE%A 4%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D- %CE%A0%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A3  https://www.youtube.com/watch?v=ao8L-0nSYzg
Advertisement