Fitxa 46 el naixement de venus (sol facchinni)

1,080 views

Published on

Presentació destinada a l'alumnat de 2n de batxillerat de la matèria d'Història de l'Art.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,080
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
110
Actions
Shares
0
Downloads
32
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fitxa 46 el naixement de venus (sol facchinni)

 1. 1. SOL FACCHINI.
 2. 2. FITXA TÈCNICA.           TITOL: El naixement de Venus. AUTOR: Sandro Botticelli. CRONOLOGIA: 1485 TÈCNICA: Tremp sobre tela. MIDES: 1,75 x 2,78 m ESTIL: Renaixement. TEMA: Mitològic. LOCALITZACIÓ ORIGINAL: La Vila di Catello. LOCALITZACIÓ ACTUAL: Galeria degli Uffizi ( Florència).
 3. 3. AUTOR: SANDRO BOTTICELLI.   Va néixer a Florència el 1445.  Iniciació com orfebreria i el se mestre fou Filippo Lippi i va treballar amb Leonardo Da Vinci.  Coneix la filosofia neoplatònica.  Encarregat de decorar els frescos de la Capella Sixtina.  Característiques: figura vista amb baix relleu, colors clars i minimitzant contrastos de llum i ombra. Expressivitat en els rostres, gestos i detalls decoratius.
 4. 4. CONTEXT HISTÒRIC.   Època del Renaixement, principalment en el Quattrocento.  A la temàtica s’incorpora la mitologia.  Itàlia marcada i dividida per les lluites polítiques.  La política de Florència en els segles XIX i XV estava dominada per els Mèdici.
 5. 5. DESCRIPCIÓ FORMAL.   La composició esta disposada per a que les figueres formin un triangle. Com a element central trobem a Venus, a l’esquerra Zèfir i Clors i a la dreta La Hora de la Primavera, de forma que l’obra esta molt ben compensada. En quant al ritme, cal dir que ve de fora cap endins, i per últim, la figura de la Venus esta desequilibrada i es molt poc natural.
 6. 6. ESTIL.   Estil Renaixentista.  Període quattrocentista.  Característiques: - Desaparició del retaule. - El dibuix es més important que el fons i el color. - Llum cada cop més perfecta. - Com a temes principals : religiosos, mitològics, profans, nus, paisatges i retrats psicològics i expressius.
 7. 7. SIGNIFICAT.   Hi ha dues teories sobre el naixement de Venus: - Va néixer de l’escuma del mar, en la qual havien caigut els genitals d’Ùrà, castrat pel seu fill Cronos. - Va néixer al mar i és filla de Júpiter i Dione, deessa de la terra.
 8. 8.  Es portada per el buf de Zèfir i Cloris.  Estan abraçats cosa que simbolitza la unió de la matèria i l’esperit.  Les flors que cauen representen l’amor.  La petxina simbolitza la fecunditat.
 9. 9.  La hora de la primavera espera a la deessa a labora de la platja per cobrir-la amb el mantell vermell amb motius florals.  Porta un vestit blanc i està bordat d’ancians. La seva cintura esta envoltada per un cinturó de roses i en el seu coll hi ha una elegant guimalda de murta.
 10. 10.  Actitud d’una Venus Púdica.  La mà dreta sobre el pit i la seva mà esquerra sobre les seves parts intimes, que cobreix amb la seva llarga cabellera, de manera que acaba representant el pel púbic ( estava prohibida la seva representació ).  Tracta d’amagar amb delicadesa i innocència els seus pits amb el braç.  Té contrapposto.  Idealitzada i es creu que aquesta Venus podia representar a Simonetta Vespucci.  Expressió melancòlica i bondadosa referida al cristianisme.
 11. 11. FUNCIÓ.   És una pintura d’encàrrec per un membre de la família dels Mèdici, Lorenzo di Pierfrancesco de Mèdici, per la seva casa, la obra està relacionada amb uns poemes d’un poeta de l’època anomenat Poliziano que havia escrit un poema que es deia la “Giostra”. Aquest poema ho reflectia perfectament.
 12. 12. RELACIONS I INFLUENCIES.   Filippo Lippi i de les influencies neoplatòniques, reflexades en l’obra.

×