L’IMPERI DELS HABSBURG

26,039 views

Published on

L’IMPERI DELS HABSBURG

0 Comments
7 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
26,039
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16,623
Actions
Shares
0
Downloads
266
Comments
0
Likes
7
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L’IMPERI DELS HABSBURG

 1. 1.  L’imperi universal de Carles V. L’imperi hispànic sota el regnat de Felip II. L’economia i la societat al segle XVI. El declivi de l’Imperi al segle XVII. La crisi social i econòmica del segle XVII.
 2. 2. -Carles I d’Espanya i V d’Alemanya, va rebre una granherència problemes- Regnat 1516 - 1556 - part materna (Joana de Castella) - regne Castella - regne Navarra - Corona d’Aragó - possessions americanes - territoris italians (Sícilia, Nàpols i Sardenya) - part paterna (Felip d’Habsburg) - Països Baixos - Luxemburg - Franc Comtat - possessions alemanyes + títol emperador (avi Maximilià)
 3. 3. L’Imperi europeu de Carles I
 4. 4. Problemes interns- Carles educat a Flandes, no parla castellà.- consellers flamencs (enveja noblesa castellana).- només convoca corts per demanar diners i coronar-se emperador.1. Revolta de les comunitats - Diferents ciutats de Castella - Causa: política econòmica i no respecte de les lleis del regne (entrada estrangers a la cort) - Protagonistes: gentilhomes, comerciants, artesans - Revoltes antisenyorials al camp - Conseqüències: exèrcit esclafa la revolta i els dirigents són executats.2. Germanies - disturbis a la Corona d’Aragó (+ greus a València i Mallorca) - protagonistes: artesans i pagesos - demanen: - participar en càrrecs municipals - millores en arrendaments al camp - volen ajuda del rei → problema: aliat dels nobles → repressió (1523)
 5. 5. Conflictes exteriors2.França - etern rival - 1525: batalla de Pavia2. Turcs - imperi otomà amenaça la zona delDanubi. - setge a la ciutat de Viena (1529) - 1535: ocupació de Tunis3. Prínceps alemanys / Martí Luter - No acord  guerres de religió - guerres de religió - Pau d’Augsburg (1555). Fi aguerres entre catòlics i protestants. Ticià. Carles I a la batalla de Mühlberg.
 6. 6. -Hereta del seu pare tots els territoris, excepte les possessions austríaques iel títol imperial  germà Ferran.GOVERN FELIP II. Regnat de 1556 - 1598-en els seus territoris no es ponia mai el sol.- s’encarrega personalment del govern de Madrid (→ 1561:ciutat capital delregne)- fa construir l’Escorial → residència reial i seu del govern- mateixa estructura de la monarquia autoritària dels Reis Catòlics - augment el poder del monarca - + centralització - es convoquen Corts, tot i que les decisions emanen del rei. - rei ajudat per molts funcionaris (burocràcia) - ampliació sistema de consells - imposar la figura del corregidor → representant reial per controlar els municipis.
 7. 7. DEFENSA ORTODÒXIA CATÒLICA-Imposició de l’esperit de la Contrareforma + lluita contra el protestantisme- lleis que prohibeixen importar llibres i estudiar a l’estranger.- Inquisició → persecució de jueus i moriscos (conversos)- concepte nou: neteja de sang → no es poden tenir càrrecs si sóndescendents de jueus o musulmans (intolerància!) cristianos viejos o puros ≠ cristianos nuevos o marranos - burles en literatura. Francisco de Quevedo era un cristiano puro i es burlava de la poca neteja de sang dels seus enemics literats, com Luis de Góngora “Yo te untaré mis obras con tocino porque no me las muerdas, Gongorilla…”
 8. 8. -Problemes amb minories: minories - persecució dels moriscos - causa: Pragmàtica Sanció de 1567 - prohibició de la llengua, dels vestits i de conservar els seus costums. - conseqüència: insurrecció de Las Alpujarras (1567) - resultat: sufocada la rebel·lió molts moriscos es dispersen per la PenínsulaPOLÍTICA EXTERIOR-objectiu: hegemonia política a Europa i imposar el catolicisme- enfrontaments: - França → Saint – Quentin (1557) - Turcs → batalla de Lepant (1571) - Anglaterra  Armada Invencible (1588). Fracàs. - Portugal  annexió per enllaços matrimonials (1581)
 9. 9. Flandes: 1566: insurrecció Guillem d’Orange - problema: descontents pels forts impostos i per conflicte religiós(calvinisme) - terços que no resolen el problema - conseqüència: divisió Països Baixos, nord protestant (Holanda), sud catòlic espanyol.
 10. 10. -Situada entre les anomenades Guerres italianes. L’enfrontament entreEspanya i el Regne de França.- 1556: França invadeix Nàpols. - resposta de Felip II: invasió de França per les tropes espanyoles que es trobaven als Països Baixos. Batalla de Saint- Quentin, 10 agost 1557
 11. 11. - nom: Real Sitio de San Lorenzo del Escorial.- complex de basílica, palau i monestir - basílica: sepultura dels Reis d’Espanya - palau: residència de la família reial - monestir: actualment frares de l’ordre de Sant Agustí.- arquitectura renaixentista- situat a la Serra de Guadarrama (Comunitat de Madrid)- fet construir per Felip II per commemorar la victòria a la batalla de SantQuintín (10 agost 1557). - guerra entre França i Espanya. Dins les anomenades Guerres italianes. Els francesos van invadir el Regne de Nàpols. Felip II va utilitzar les tropes dels Països Baixos.- 1r arquitecte: Juan Bautista de Toledo.- inici obres abril de 1563 i acabament el setembre de 1584.
 12. 12. La biblioteca del monestir
 13. 13. Pati dels EvangelistesJardí del monestir
 14. 14. - lloc: golf de Lepant a la península del Peloponès- batalla naval. 7 octubre 1571- rivals: turcs – coalició cristiana: Lliga Santa  regnes de les Espanyes, Rep. Venècia, Rep. Gènova,Ducat de Savoia, hospitalers de malta i la Santa Seu.-victòria: cristians  fre expansionisme turc pel Mediterrani occidental. * Barbarrossa, corsari turc que atacaba les costes occidentals.- líder cristians. Joan d’Àustria, i l’armada espanyola estava capitenajada perAlvaro de Bazán, Lluís de Requesens i Andrea Doria..- 200 galeres cristianes + naus auxiliars - 260 galeres turques.
 15. 15. -Felip II va crear una gran flota per poder traslladar des de Flandes elsTerços espanyols i així poder invadir Anglaterra.- Objectiu: destronar Isabel I d’Anglaterra. Guerra anglo – espanyola de1585-1604.- Finalitat: canvi de monarca a Anglaterra i fi de la política de pirateria, i fi al’ajuda anglesa a la guerra de Flandes.- composició: 122 barcos que surten de la península, 122 dels quals vanendinsar-se pel Canal de la Mànega.- Plan: passar el Canal de la Mànega i recollir a 30.000 soldats quetravessarien el canal amb barcasses protegits per la flota per desembarcaren el comtat de Kent.- resultat: FRACÀS. - causes: mal estat de la mar durant la travesia de tornada, + la dolenta cartografia i mitjans de l’època.-Tradició anglesa i + popular: anglesos han guanyat.- Realitat: majoria de naufragis per la meteorologia adversa. - retorn de 87 vaixells. - no s’aconsegueix el trasllat dels terços de Flandes-Nom: Armada Invencible  origen anglès per “burlar-se” del naufragi.
 16. 16. ARRIBADA D’OR I PLATA-s. XVI: productes per Amèrica - augmenta el comerç → demanda de productes per les noves terres - arribada d’or i plata └ provoca un augment de preus (revolució dels preus) preus - dismunició del poder adquisitiu de les classes popularsECONOMIA-Demanda de productes agrícoles. No es cobria. agrícoles - majoria de terres a mans nobles i eclesiàstics - importància de la ramaderia (Mesta)-Indústria artesana - tèxtil → augmenta la demanda de productes - problema: s’afavoreix l’exportació de llana (Flandes) pels impostos que es rebien - conseqüència: indústria local en crisi, no pot superar la competència estrangera-Comerç → gran desenvolupament - arribada i distribució de productes europeus i americans. - conseqüència: creixement de les ciutats castellans i ports Atlàntics. Port de Sevilla
 17. 17. DEMOGRAFIA- s. XVI: augment de la població- poca població urbana. La majoria vivia al camp.SOCIETAT-Es manté la divisió entre privilegiats i no privilegiats. - noblesa i clero - patrimonis immensos Títols de Castella i grans d’Espanya (ex. Duquesa de Alba) - acaparen rendes i riqueses - no paguen impostos - no privilegiats (80% de la població) - majoria de pagesos (pecheros) - altres grups diferents → marginació i persecució - moriscos (musulmans batejats) - jueus conversos
 18. 18. HABITATGE- No aigua corrent, ni sanitaris, ni clavegueram, il·luminació amb espelmes ollums d’oli- Grups + benestants (nobles, burgesos i pagesos rics) - cases de pedra o maçoneria - habitacions diferents amb tapissos a les parets - quadres pels cavalls, carruatges i dependències agrícoles- Més pobres - habitatges + senzills: 1 habitació - cases fetes de tova o palla i terra
 19. 19. ALIMENTACIÓ-Diferències entre pobres i rics- Nous productes d’Amèrica: cacau, sucre, tabac, cafè, fruites ihortalisses…OCI, TEATRES I FESTES POPULARS-Representacions teatrals de temes religiosos → entarimats a la plaça- Corrals de comèdies → instal·lacions fixes- festes patronals - curses de braus, balls, jocs i malabarismes
 20. 20. FELIP III. EL GOVERN DELS PRIVATS-novetat: renuncia a exercir tasques de govern, traspàs de poders a mans devalidos o privats.- privat de Felip III → duc de Lerma- característiques del regnat - breu i bastant pacífic. - es manté la pau a l’exterior amb la Treva dels Dotze Anys (1609) → independència d’Holanda - expulsió dels moriscos (1609) - conseq. → + problemes agrícoles, faltarà població al camp (València)
 21. 21. -Bandolers atacaven en quadrilles, a vegades dirigits per un noble fora de lallei.- causes: - empobriment de CAT que no es beneficiava de l’expansió del s. XVI (comerç amb Amèrica). - epidèmies periòdiques, èpoques de fam i empobriment de la petita noblesa. Llocs més freqüents d’atacs de bandolers-Dos tipus de bandolers: - senyorial  petita noblesa rural - popular  resultat de la pobresa-Bandolers coneguts: - Perot Rocaguinarda - Joan Sala (Serrallonga) Pedrenyal, arma molt utilitzada pels bandolers.
 22. 22. FELIP IV. LA FI DE L’HEGEMONIA A EUROPA-Valido → comte – duc d’Olivares- regnat amb guerres: - Guerra dels Trenta Anys (1618/1648) - algunes victòries: Breda - més derrotes: Rocroi - final: Pau de Westfàlia (1648) → fi de la guerra 30 anys (cat – prot) - revoltes internes pel reclutament d’homes i impostos → Unión de Armas - 1640: Catalunya, Andalusia i Portugal. - Catalunya → guerra dels Segadors → Pau dels Pirineus (1659) -Andalusia → sufocada la revolta - Portugal → separació, país independent
 23. 23. -revolta amb doble causa: 1. revolta pagesa contra els senyors i les autoritats. 2. revolta de les classes benestants contra els intents del comte duc d’Olivares d’uniformar tots els territoris segons les lleis i les institucions de Castella. Unión de Armas.-Esclat del conflicte: - 1626. Rebuig de les Corts catalanes a la proposta d’aportar homes per la Unión de Armas. - 1635. Inici guerra amb França  soldats allotjats a Catalunya  conflictes amb pagesos per robatoris i abusos. - obligar a CAT a crear un exèrcit propi per defensar la frontera del Rosselló-Revolta dels segadors - 1640. època de fam i penúria per la guerra - negativa a allotjar soldats - inici: Santa Coloma de Farners i es va escampar per diferents zones de CAT. - 7 de juny  Corpus de Sang: grup de segadors enfrontats a les autoritats. - protesta contra els senyors pels impostos i contra les autoritats per les despeses de la guerra.
 24. 24. -Enfrontament amb la monarquia - classes benestants tenen por de la revolta pagesa. Han assassinat al virrei de Catalunya. - solució: capitenejar la revolta en benefici propi.  revolta amb caràcter polític.: - president de la Generalitat: PAU CLARIS - busca ajuda a França (rival de Castella) - proposa integrar CAT a França Guerra amb Castella (1640-1652)-1652: capitulació de BCN davant les tropes de Felip IV - CAT accepta la sobirania del rei - Rei: perdó general i respecte a lleis i institucions i privilegis del Principat.-1659: Pau dels Pirineus - fi de la guerra amb França - es perden el Rosselló i part de la Cerdanya  la Catalunya Nord
 25. 25. -Es tracta d’una sèrie de tractats que posen pau a tot Europa. - es reconeixen les Províncies Unides Holandeses i també laConfederació Suïssa. - sorgiran 3 noves potències: Holanda, Suècia i França (la gran beneficada! A més el cardenal Mazzarino és qui porta la negociació) - canvia el mapa polític europeu - enfonsament de l’imperi Habsburg. - canvi en la diplomàcia - inici de les monarquies absolutes  Lluís XIV de França (pàg. 195) Europa després del 1648
 26. 26. CARLES II (1665-1700). FI DE LA MONARQUIA DELS HABSBURG-Últim rei dels Habsburg.- època de decadència: - incapacitat del rei - corrupció dels validos - greu crisi econòmica - pèrdua de pes polític en l’àmbit internacional-Mort sense descendència  conflicte successori - 2 partidaris: - candidat francès: Felip d’Anjou (casa de Borbó) - candidat austríac: Carles d’Àustria (casa d’Àustria)Felip V Arxiduc Carles
 27. 27. CRISI DEMOGRÀFICA-Important davallada de la població- causes: - migracions cap al nou continent - expulsió dels moriscos - morts per guerres, epidèmies i pestesCRISI ECONÒMICAAgricultura-Situació dolenta de temps enrera- guerres + epidèmies = FAM + augment d’impostos = DESPOBLAMENT - abandonament de terres - migracions a la ciutat  mendicar i pícaros (Lazarillo de Tormes)Ramaderia-Reducció de caps de bestiar  sequedat de les pastures +destrucció de camps per les guerresIndústria i comerç-Disminució per: - competència de productes estrangers
 28. 28. PROBLEMES SOCIALS-Greu crisi econòmica tot i l’arribada d’or i plata d’Amèrica.- Per què? - es dediquen les riqueses a pagar les guerres - es consolida un model social on el més important és ser noble i tenir cases i terres i viure de renda. - NO s’estimulen les activitats productives.-Societat dividida entre PRIVILEGIATS i NO PRIVILEGIATS - pocs privilegiats - gran massa de població empobrida: - pagesos que han perdut les seves terres - artesans empobrits per no poder fer front a la competència estrangera. - gentilhomes que malviuen amb les seves terres.- Treballar era considerat plebeu!-Corona d’Aragó. - no participen en el comerç amb Amèrica, encara. - menys pressió fiscal i moneda més estable. - es creen manufactures tèxtils i companyies comercials.
 29. 29. -Neteja de sang- Moriscos- Unión de Armas- valido- corregidor- pecheros- Contrarreforma- Comunitats- Germanies- guerres de religió

×