L'època dels Habsburgs

5,212 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
5,212
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,481
Actions
Shares
0
Downloads
23
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L'època dels Habsburgs

  1. 1. L’ÈPOCA DELS HABSBURGS Juana, La Loca. Filla dels Reis Catòlics. Felipe, El Hermoso. Fill de Maximilià I Maximilià I . Emperador del Sacre Imperi Romanogermànic Carles I (1516-1556) Primer rei de la dinastia dels Habsburg a Espanya. Isabel de Portugal Felip II (1556-1598) Felip III (1598-1621) Felip IV (1621-1665) Últim rei de la dinastia dels Habsburg a Espanya. Carles II (1665-1700)
  2. 2. Carles I ( 1516-1556)  Va ser escollit Emperador d’Alemanya amb el nom de Carles V Regnes hispànics. Sardenya Sicília  Herència territorial. Nàpols Milà Països Baixos (Bèlgica, Holanda) Àustria, Alemanya. L’Imperi Americà  Va organitzar l’administració i va crear nous funcionaris (notaris, jutges, escrivans, algutzirs, governadors...) per poder governar tan extensos territoris.  Va haver de solucionar diversos conflictes europeus com la guerra entre catòlica i protestants.  Martin Luter, un frare alemany va protestar contra algunes pr{ctiques de l’Església, i els seus seguidors van ser anomenats “protestants”.
  3. 3. Felip II ( 1556-1598) Regnes hispànics. Herència territorial. Sardenya Sicília Nàpols Milà Països Baixos (Bèlgica, Holanda) Portugal Anglaterra pel seu matrimoni amb Maria I. Excepte Àustria i Alemanya L’Imperi Americ{  Va ser un gran defensor del catolicisme: lluitant contra els protestants i contra els turcs Batalla de Lepant (1571) Va aturar el progrés truc al Mediterrani.  Va crear un gran exercit : la unitat bàsica era el terç  Va fixar la cort a Madrid  Però les despeses de mantenir aquest imperi van ser enormes L’or i la plata d’Amèrica van servir per a finançar-ho
  4. 4. Felip III, Felip IV i Carles II Crisis econòmica i social. Fams, epidèmies (pesta) i guerres. Disminució de l’or i la plata Exportació de la llana es va que arribava d’Amèrica. reduir (guerra) Molts pagesos emigren a Amèrica Comte-duc d’Olivares, valido de Felip IV Guerra dels Trenta Anys Els reis deleguen les seves Creix el nombre de vagabunds i captaires. funcions als “validos” Duc de Lerma valido de Felip III Diversos Països europeus (França, Estats Alemanys, Holanda ...) Pèrdua de l’hegemonia a Europa d’Espanya Espanya i Àustria. Pau de Westfalia Carles II mor sense descendència. Es planteja un conflicte en la successió
  5. 5. LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES Agricultura Ramaderia  Era la font de riquesa principal.  La majoria de la població eren pagesos que treballen la terra dels nobles.  Utilitzaven la tècnica del guaret El primer any deixaven dues parcel·les sense conrear perquè el sòl es recuperés.  Destaca la ramaderia transhumant  La noblesa és la propietària dels ramats.  Les ovelles merines produeixen llana que s’exporta als Països Baixos Artesania i comerç  Els artesans treballaven en petits tallers i s’agrupaven en gremis.  La producció sobretot de teixits, ceràmica cuir, eines... es va desenvolupar gr{cies a l’exportació cap a Amèrica.  També va ser important la construcció naval.  El port de Sevilla va monopolitzar el comerç amb Amèrica. El segon any es conreaven les dues parcel·les que s’havien deixat reposar i es deixaven reposar les que s’havien cultivat  El comerç interior era escàs.
  6. 6. LA SOCIETAT ESTAMENTAL. PRIVILEGIATS La noblesa i el clergat No pagaven impostos, podien portar armes, eren jutjats per tribunals i lleis diferents. Eren propietaris de les terres i vivien de rendes en castells, mansions... Els frares, les monges i els sacerdots portaven una vida més modesta i humil. NO PRIVILEGIATS Els pagesos i els habitants de les ciutats vivien del seu propi La majoria de pagesos no Els burgesos eren mercaders, treball. notaris, metges, artesans, eren propietaris de les Pagaven impostos i no banquers... terres que treballaven i podien accedir a càrrecs vivien en la pobresa Hi havia criats, hostalers, importants ni portar armes pregoners...
  7. 7. L’ART: EL SEGLE D’OR. L’estil que predomina és el Barroc. El segle XVII és conegut com el segle d’or per l'esplendor de l’art en aquest període. Pintura Destaquen els temes religiosos, però també van pintar escenes costumistes, retrats i pintures mortes. Artistes destacats: Josep Ribera pel (llum i color). Sant Hugo en el refetor de F.Zurbarán. Santa Teresa de Jesús de Josep Ribera. La Sagrada Família de l’ocellet de Murillo. Nens menjant meló i raïm de Murillo. Bartolomé Esteban Murillo (temes amb nens i c olors suaus)... Verge de l’Almudena de Zurbarán. Matrimoni Místic de Josep Ribera Bodegó de Zurbarán Noies a la finestra de Murillo.
  8. 8. Diego Velázquez. Pintor de la cort de Felip IV. Va pintar retrats i escenes de la vida quotidiana. Las Meninas. La fragua de Vulcano La rendició de Breda Los Borrachos o el triumfo de Bacus. La fábula de Aracne. Retrat eqüestre del Condeduque de Olivares.
  9. 9. Arquitectura. Destaquen les grans obres d’arquitectura religiosa d’estil Barroc. Es caracteritza per l’abund{ncia d’ornaments tant en les façanes com en els interiors i per la seva grandiositat Façana de la Cathedral de Santiago de Compostela Església de San Luís. Cathedral de Burgos. Arquitectura civil: Palau d’Aranjuez Plaça Major de Madrid. Palau de Santa Cruz de Madrid
  10. 10. Escultura Es van crear obres religioses de gran efecte dramàtic (imatgeria). Feta sobretot en fusta policromada. Gregorio Fern|ndez “La Sexta Angustia” Pedro de Mena “Ecce Homo” Alonso Cano “La Inmaculada” Alonso Cano “San Diego de Alcal{” Juan Martínez Montañés “Cristo de la Clemencia”. Pedro de Mena “Magdalena”.

×