SlideShare a Scribd company logo
1 of 18
Download to read offline
Lufta e
dyte
Boterore!
Lufta e Dytë Botërore ishte konflikti i armatosur midis
Aleatëve dhe Boshtit Nazist, i përbërë nga Italia,
Gjermania dhe Japonia nga viti 1939 deri në vitin 1945.
Marrëveshja e Versajës në Paris, ngarkoi Gjermaninë me
të gjitha fajet e luftës. Sanksionet që iu vendosën ishin të
rënda, por Gjermania do të firmoste këtë marrëveshje.
Inflacioni, shkëputja e territoreve, kushtet e këqija të
jetesës, si edhe shumë arsye të tjera do shkaktonin
fillimin e asaj që u quajt Lufta e Dytë Botërore.
Tensioni i madh dhe çështjet e
pa përfunduara të Luftës së
Parë Botërore, do bënin që
vetëm pas 20 vjetësh të fillonte
Lufta e Dytë Botërore.
Luftës së Parë Botërore e quajtur ndryshe edhe
Lufta e Madhe, Konferenca e Parisit (disa e
njohin edhe me emrin Traktati i Versajës) shënoi
një hap të madh në negociatat e paqes. Në këtë
konferencë merrnin pjesë vendet fitimtare në luftë
si Anglia, Franca e të tjerë. Ndërmjet tyre edhe
SHBA e përfaqësuar nga presidenti Wilson.
Bisedimet vendosën kushte të rënda mbi palët
humbëse. Gjermania ishte një nga vendet që u
dëmtua më shumë, por Austria në të vërtetë pati
humbjet më të mëdha si në njerëz, ashtu edhe në
territore.
Planet e mëdha naziste për zgjerim territorial në Lindje dhe
pushtimin e territoreve më të mëdha, një operacion ushtarak në
Juglindje të Europës do të thoshte shpenzime të panevojshme
në njerëz dhe burime. Trysnia diplomatike ndaj vendeve
tashmë të frikësuara prej forcës së
Blitzkriegut gjerman do të ishte e mjaftueshme për të siguruar
epërsinë dhe hegjemoninë gjermane, si dhe bashkëpunimin e
tyre. Fillimisht dukej se ngjarjet po ecnin në këtë drejtim:
kontrolli gjerman u vendos mbi burimet hungareze dhe
rumune nëpërmjet trysnisë diplomatike,ndërsa Bullgaria dhe
Jugosllavia hynë në “Paktin Tripalësh” në fillim të vitit
1941.Udhëheqja politike, rihapja e hesapeve të vjetra nga
ultranacionalistët dhe frika prej luftës apo dhe frika nga
komunizmi i çoi vendet e Ballkanit të ndryshonin pozicionin e
tyre nga ai asnjanës në pronazist.
Pasojat e Luftës së dytë Botërore ishin të shumta. Rreth 62
milion njerëz, që është ekuivalentja e 2.5% e popullsisë së
planetit, humbën jetën. Lufta përfundoi me kapitullimin dhe
pushtimin e Gjermanisë, humbjen e Japonisë dhe Koresë si
edhe me dorëzimin e territoreve të Finlandës që ishin në dorë
të Sovjetikëve. Globi tashmë do përballej me një ekonomi të
shkatërruar, si të Evropës ashtu edhe të Azisë. Ushqimi i
shfrytëzuar nga të dyja palët armike nuk do të ishte i
mjaftueshëm për të gjithë popullsinë. Shumë persona që
luftuan u zhgënjyen nga lufta duke humbur shpresën për një
jetë më të mirë (është për t’u theksuar numri i madh i
vetëvrasjeve në periudhën pas luftës e shkaktuar nga
depresioni).
Pasojat
Përfundimi i Luftës së Dytë Botërore nuk shihej
si ëndrra që më në fund të gjitha luftërat do të
përfundonin, por duke ditur këtë vende të
ndryshme do të merrnin masa. Aleatët do të
formonin OKB-në (Kombet e Bashkuara) të
udhëhequr nga ShBA në vitin 1945, kjo lidhje
do t’u formonte në San Francisko, Kaliforni, me
shpresën që konfliktet në të ardhmen nuk do të
shkonin deri aty ku kishin shkuar deri tani.
Idealet e GjermanisëQëllimi kryesor i Gjermanisë në atë kohë ishte rifitimi i
territoreve Gjermane, të humbura me firmosjen e
Traktatit të Versajës. Një qëllim tjetër ishte shtimi i
territoreve të minoriteteve gjermani në Austri me idenë
për të formuar Gjermaninë e Madhe (ide kjo edhe e
partisë fashiste e shfaqur në Itali, ku me termin
“Perandoria Romake”, pretendonte të merrte ato territore
që kjo perandori kishte përfshirë në të në lashtësi, por
kuptohet kjo ishte vetëm një thirrje propagandistike).
Politika e jashtme gjermane kishte lidhje me tokat e
shkëputura nga Austria si edhe me pjesën gjuhë folëse
gjermane në territoret e Polonisë dhe Çekosllovakisë të
humbura gjithashtu si pasojë e Traktatit të Versajës.
Bisedimet dhe negociatat e Hitlerit me Çamberlein
(Chamberlein), kishin si justifikim pikërisht këto motive,
C’ndodhi me viktimat me te medha te kesaj lufte te
pergjakshme?
Bindjet raciste të Hitlerit dhe ideja e industrializimit të vrasjeve në masë sollën vdekjen
e 5-6 milion hebrenjve në Europë, deri në përfundim të luftës. Gjithashtu, nga politikat
raciste të Hitlerit u ndikuan edhe grupe të tjera etnike, siç ishin romët dhe sllavët, por
natyra sistematike e asaj që ai e quajti “Zgjidhja përfundimtare” kishte të bënte me
“Problemin hebre”. Prandaj ky është një rast i veçantë, i cili ia vlen të studiohet veçmas.
Në Ballkan, ashtu si edhe në vende të tjera të Europës, pushtimi nazist nxori në dukje
dhe shfrytëzoi qëllimisht tensionet që zienin midis grupeve të ndryshme etnike dhe u
dha mundësinë disa minoriteteve të hakmerreshin ndaj shtypjes që u ishte bërë, ose “të
ndreqnin” padrejtësitë. Kështu për shembull, Shteti i Pavarur Kroat, i cili fitoi
pavarësinë si një shtet kukull në duart e Forcave të Boshtit,
dhe që drejtohej nga një parti ultranacionaliste, nga ustashët, persekutoi serbët dhe
hebrenjtë. Kjo dukuri nuk ishte karakteristikë e një zone të vetme; edhe në vende të
tjera, grupimet ultranacionaliste nisën programe për ndryshime të thella demografike.
Nazistët dhe mbështetja që ata patën në Ballkan, sollën një transformim të përbërjes
etnike të rajonit. Popullsia çifute ra nga 856 000 në vitin 1930, në më pak se 50 000 në
vitin 1950. Pas luftës, qindra mijëra njerëz me etni gjermane u dëbuan nga Jugosllavia
dhe u shpërngulën nga Rumania, ndërsa sllavët dhe shqiptarët u shpërngulën nga Greqia
Veriore.
Ne dhjetor 1941 Adolf hitleri vendosi te shfaroste teresisht te gjithe hebrenjte evropiane. Sipas
Adolf Hitlerit Partia Nacional Socialiste e Punëtorëve gjermane u bë shumë e fuqishme në
Gjermani rreth 1933-1945. Nazistët, pasi ata kishin kërkuar për të hequr qafe të njerëzve të cilët
ata mendonin nuk ishin aq i mirë sa ata ishin. Ata i urrenin sidomos hebrenjtë dhe mendonin
se ata ishin të mbrapshte. Në fillim ua bënë jetën të vështirë për çifutët në Gjermani dhe në të
gjithë Evropën. Më vonë, ata vendosën për të vrarë ata. Kjo vrasje masive u quajt Holokausti.
Pas vitit 1939 rreth 6 milionë hebrenj u vranë në vendet që Hitleri të kontrolluara. Por populli
hebre nuk ishin të vetmit të vrarë nga nazistët. Jevgj, homoseksualët, persona me aftësi të
kufizuara mendore dhe fizike dhe të tjerët që ishin kundër Hitlerit u vranë në Holokaust.
Urrejtja e hebrenjve dhe trajtimi i keq I tyre u quajt anti-semitizmit. Hitleri filloi këtë sa më
shpejt që ai u bë kancelar i Gjermanisë në vitin 1933. Hebrenjtë humbën vendet e punës dhe
dyqanet e tyre u mbyllën dhe u shkatërruan.
Shqiperia gjate luftes se dyte
Boterore
Per Shqiperine, Lufta e Dyte Boterore nisi me te vertete kur ajo u pushtua
nga Italia ne prill te vitit 1939. Italia jo vetem thjesht pushtoi Shqiperine,
por ajo e ankesoi ate. Shqiperia trajtohej si koloni. Lufta kunder Italise nuk
ishte thjesht nje levizje "rezistence", sikurse ne shumicen e vendeve te
pushtuara te Europes, por nje lufte nacionalclirimtare. Vec kesaj, Italia e
perdori Shqiperine si baze per te sulmuar Greqine me 1940. Gjate periudhes
se pushtimit, Italia e njesoi territorin e Shqiperise se sotme me rajonin qe
njihet si Kosova (tani gjendet ne Jugosllavine jugore, por shumica e
popullsise jane shqiptare etnike), dhe me zonen ne Veri te Greqise, qe quhet
cameri. Ky bashkim territorial, te cilit ndonjehere i referohen si "Shqiperia e
Madhe", ndersa respektonte kufijte e Shqiperise etnike, shkaktonte
gjithashtu probleme te medha me dy fqinjet tokesore te Shqiperise.
Ndërkohë, grupet e ndryshme komuniste që kishin mbirë në Shqipërinë e
Zogut nen drejtimin e dy emisarve te partise komuniste jugosllallave, u
shkrinë së bashku për të formuar Partinë Komuniste Shqiptare dhe
filluan ti luftojnë pushtuesit si një forcë e bashkuar qëndrese. Pas një
beteje të suksesshme kundër fashistëve dhe me pas kunder frontit
nacionalist dhe antikomunist të Ballit Kombëtar dhe atij pro-Zog te
Legalitetit, komunistët morën kontrollin mbi vendin më 28 nëntor 1944.
Enver Hoxha, i zgjedhur nga emisaret jugosllave si sekretar i
përgjithshëm i partisë komuniste shqiptare kishte udhëhequr luftën
përballuese të forcave komuniste. Shqipëria, e cila para luftës kishte qënë
në diktaturën vetjake të Mbretit Zog, do të binte nën diktaturën e eger 40
vjecare te Enver Hoxhës. Vendi qe u zyrtarizua Republika Popullore e
Shqipërisë në vitin 1946 dhe në vitin 1976 Republika Popullore
Socialiste e Shqipërisë, do te binte ne nje izolim fanatik ku do te
pushkatoheshin dhe burgoseshin .Shqiprai u lirua më 20 Nëntor 1944 dhe
Forcat politike ishin:Balli Kombëtar, Partia Komuniste dhe Legaliteti. Në
tetor te vitit 1942 u krijua Shtabi kryesor i perkohsem i cili ne pranverë te
vitit 1943 u quajt Shtabi kryesor i Ushtrise Nacionalçlirimtare te
jugosllavise per Kosoven.
Humbjet e luftes
Bota do të dilte e shkatërruar nga Lufta e Dytë Botërore. Mendohet se gjatë viteve të luftës, rreth
62 000 000 në mos më shumë njerëz do të humbnin jetën, duke përfshirë edhe civilë. Ky numër
është i barabartë me 2.5% të popullsisë së globit (në kohën e luftës). Nga këto humbje, mendohet
se 12 000 000 persona kanë humbur jetën vetëm gjatë holokaustit. Në një skemë të thjeshtë,
aleatët do të kishin humbjet më të mëdha. Aleatët patën 80% të humbjeve dhe Forcat e Boshtit do
të kishin 20%-shin tjetër. Civilët do të kishin qenë ata që do të vuanin më shumë nga lufta.
Shumë civilë do të humbnin jetën si pasojë e sëmundjeve, urisë, gjenocidit, dhe eksperimenteve
ushtarake të kryera kryesisht nga forcat e boshtit. Në ditët e sotme e vetmja gjë që mund të bëhet
është mos harrimi i dëshmorëve dhe të rënëvë të luftës duke shpresuar se një luftë e tillë nuk do të
përfshijë më njerëzimin.
Nga këndvështrimi i sotëm është e qartë që Lufta e Dytë Botërore ishte shumë më tepër sesa një
varg betejash dhe negociatash diplomatike . Përveç karakterit ushtarak, Lufta e Dytë Botërore
shfaqi edhe konflikte fetare, etnike dhe racore. Siç e përmendëm më lart, në disa shtete ajo u
kthye në luftë civile - konflikte midis disa lëvizjeve të rezistencës dhe gjithashtu, ndërmjet
lëvizjeve të rezistencës dhe forcave kolaboracioniste, veprimet e të cilave shpesh herë ia kalonin
egërsisë naziste. Shembuj të tillë gjenden në historinë e Europës Juglindore të kësaj periudhe, dhe
si rrjedhojë janë përfshirë edhe në këtë përmbledhje me burime historike. Sidoqoftë, kjo nuk do të
thotë që mund të harrojmë, qoftë edhe për një sekondë të vetme, se cilët ishin keqbërësit
kryesorë, siç nuk mund t’i lejojmë ata ta mohojnë përgjegjësinë për të keqen që u shkaktuan
kombeve dhe popujve të Ballkanit. Përgjegjësia që ka nazizmi për fillimin e luftës dhe pasojat e
saj, nuk mund të zvogëlohen, dhe s’bëhet fjalë që të vihen në dyshim. Megjithatë, duke patur
parasysh karakterin kriminal të regjimit nazist që nisi luftën, mbetet fakt që elita politike në
shumë vende u prir drejt nazizmit. Është e qartë se shumë veta nga radhët ekësaj elite shfrytëzuan
mundësinë (nën mbrojtjen e Hitlerit) të zgjidhnin disa kontradikta të vjetra me fqinjët e tyre, të
rishikonin vendimet e Versajës, të hiqnin qafe minoritetet e “bezdisshme”, apo të zgjeronin tokat
e tyre dhe të shtonin pasuritë vetjake. Kuptohet që kjo elitë nuk u krijua nga hiçi, as nuk u
zhvillua në një vakuum azbrazëti politike. Në shumicën e vendeve të rajonit kishte simpatizues të
shpallur dhe të fshehtë të nazizmit që, në një farë mase, ishin të një mendjeje me ideologjinë
naziste apo kishin një prirje të fshehtë drejt filozofive të ndarjes racore. Kur një shtet bashkohej
me Paktin Tripalësh ose pushtohej nga nazifashistët, këtyre simpatizantëve u jepej mundësia që të
tregonin besnikërinë dhe përkrahjen e tyre për ideologjinë naziste. Kjo përkrahje e palëkundur i
hapirrugën nazizmit dhe kontribuoi në krimet që pasuan.
Punoi:Zamira Hunci

More Related Content

What's hot

shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shkollë
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Lufta II boterore
Lufta II boteroreLufta II boterore
Lufta II boteroreEGLI TAFA
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShkollë
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Arjan Shahinlli
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike Olti OTo
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiAlimerko Brunilda
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 

What's hot (20)

shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939Shqipëria në vitet 1912 1939
Shqipëria në vitet 1912 1939
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Lufta II boterore
Lufta II boteroreLufta II boterore
Lufta II boterore
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
 
Fibrat optike
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Ulliam shekspir
Ulliam shekspirUlliam shekspir
Ulliam shekspir
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperiLojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
Lojerat olimpike ne bote dhe ne shqiperi
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 

Similar to Lufta e dyte boterore!

Si nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroreSi nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroredionis dioni
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET"
 
Shkaqet në evrope
Shkaqet në evropeShkaqet në evrope
Shkaqet në evropeAna Muca
 
Lufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andiLufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andiandi skorra
 
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8SHKOLLA "ALBANET"
 
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET"
 
Histori ardiana farruku
Histori ardiana farrukuHistori ardiana farruku
Histori ardiana farrukuJana Farruku
 
Lufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 BoteroreLufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 BoteroreAltea Reci
 
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA "ALBANET"
 
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë Ismet Azizi
 
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusKlodjan Hoxha
 
15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-nëMarjan DODAJ
 
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!#MesueseAurela Elezaj
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturattiti kallajxhiu
 

Similar to Lufta e dyte boterore! (20)

Si nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boteroreSi nisi lufta e dyte boterore
Si nisi lufta e dyte boterore
 
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
 
Shkaqet në evrope
Shkaqet në evropeShkaqet në evrope
Shkaqet në evrope
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
Lufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andiLufta 2-boterore-andi
Lufta 2-boterore-andi
 
Shekxxi gjeopolitika
Shekxxi gjeopolitikaShekxxi gjeopolitika
Shekxxi gjeopolitika
 
Shekxxi gjeopolitika
Shekxxi gjeopolitikaShekxxi gjeopolitika
Shekxxi gjeopolitika
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
SHKOLLA ALBANET Eleni Gjoka klasa 8
 
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
 
Histori ardiana farruku
Histori ardiana farrukuHistori ardiana farruku
Histori ardiana farruku
 
Holokausti
HolokaustiHolokausti
Holokausti
 
Lufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 BoteroreLufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 Boterore
 
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
 
Fashizmi
FashizmiFashizmi
Fashizmi
 
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
Gjermanet kërkojnë kthimin e pronave në Vojvodinë
 
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
 
15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në15 Pyetje në lidhje me BE-në
15 Pyetje në lidhje me BE-në
 
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
 
Demokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturatDemokracia liberale dhe diktaturat
Demokracia liberale dhe diktaturat
 

Lufta e dyte boterore!

 • 2. Lufta e Dytë Botërore ishte konflikti i armatosur midis Aleatëve dhe Boshtit Nazist, i përbërë nga Italia, Gjermania dhe Japonia nga viti 1939 deri në vitin 1945. Marrëveshja e Versajës në Paris, ngarkoi Gjermaninë me të gjitha fajet e luftës. Sanksionet që iu vendosën ishin të rënda, por Gjermania do të firmoste këtë marrëveshje. Inflacioni, shkëputja e territoreve, kushtet e këqija të jetesës, si edhe shumë arsye të tjera do shkaktonin fillimin e asaj që u quajt Lufta e Dytë Botërore.
 • 3. Tensioni i madh dhe çështjet e pa përfunduara të Luftës së Parë Botërore, do bënin që vetëm pas 20 vjetësh të fillonte Lufta e Dytë Botërore.
 • 4. Luftës së Parë Botërore e quajtur ndryshe edhe Lufta e Madhe, Konferenca e Parisit (disa e njohin edhe me emrin Traktati i Versajës) shënoi një hap të madh në negociatat e paqes. Në këtë konferencë merrnin pjesë vendet fitimtare në luftë si Anglia, Franca e të tjerë. Ndërmjet tyre edhe SHBA e përfaqësuar nga presidenti Wilson. Bisedimet vendosën kushte të rënda mbi palët humbëse. Gjermania ishte një nga vendet që u dëmtua më shumë, por Austria në të vërtetë pati humbjet më të mëdha si në njerëz, ashtu edhe në territore.
 • 5. Planet e mëdha naziste për zgjerim territorial në Lindje dhe pushtimin e territoreve më të mëdha, një operacion ushtarak në Juglindje të Europës do të thoshte shpenzime të panevojshme në njerëz dhe burime. Trysnia diplomatike ndaj vendeve tashmë të frikësuara prej forcës së Blitzkriegut gjerman do të ishte e mjaftueshme për të siguruar epërsinë dhe hegjemoninë gjermane, si dhe bashkëpunimin e tyre. Fillimisht dukej se ngjarjet po ecnin në këtë drejtim: kontrolli gjerman u vendos mbi burimet hungareze dhe rumune nëpërmjet trysnisë diplomatike,ndërsa Bullgaria dhe Jugosllavia hynë në “Paktin Tripalësh” në fillim të vitit 1941.Udhëheqja politike, rihapja e hesapeve të vjetra nga ultranacionalistët dhe frika prej luftës apo dhe frika nga komunizmi i çoi vendet e Ballkanit të ndryshonin pozicionin e tyre nga ai asnjanës në pronazist.
 • 6. Pasojat e Luftës së dytë Botërore ishin të shumta. Rreth 62 milion njerëz, që është ekuivalentja e 2.5% e popullsisë së planetit, humbën jetën. Lufta përfundoi me kapitullimin dhe pushtimin e Gjermanisë, humbjen e Japonisë dhe Koresë si edhe me dorëzimin e territoreve të Finlandës që ishin në dorë të Sovjetikëve. Globi tashmë do përballej me një ekonomi të shkatërruar, si të Evropës ashtu edhe të Azisë. Ushqimi i shfrytëzuar nga të dyja palët armike nuk do të ishte i mjaftueshëm për të gjithë popullsinë. Shumë persona që luftuan u zhgënjyen nga lufta duke humbur shpresën për një jetë më të mirë (është për t’u theksuar numri i madh i vetëvrasjeve në periudhën pas luftës e shkaktuar nga depresioni). Pasojat
 • 7. Përfundimi i Luftës së Dytë Botërore nuk shihej si ëndrra që më në fund të gjitha luftërat do të përfundonin, por duke ditur këtë vende të ndryshme do të merrnin masa. Aleatët do të formonin OKB-në (Kombet e Bashkuara) të udhëhequr nga ShBA në vitin 1945, kjo lidhje do t’u formonte në San Francisko, Kaliforni, me shpresën që konfliktet në të ardhmen nuk do të shkonin deri aty ku kishin shkuar deri tani.
 • 8. Idealet e GjermanisëQëllimi kryesor i Gjermanisë në atë kohë ishte rifitimi i territoreve Gjermane, të humbura me firmosjen e Traktatit të Versajës. Një qëllim tjetër ishte shtimi i territoreve të minoriteteve gjermani në Austri me idenë për të formuar Gjermaninë e Madhe (ide kjo edhe e partisë fashiste e shfaqur në Itali, ku me termin “Perandoria Romake”, pretendonte të merrte ato territore që kjo perandori kishte përfshirë në të në lashtësi, por kuptohet kjo ishte vetëm një thirrje propagandistike). Politika e jashtme gjermane kishte lidhje me tokat e shkëputura nga Austria si edhe me pjesën gjuhë folëse gjermane në territoret e Polonisë dhe Çekosllovakisë të humbura gjithashtu si pasojë e Traktatit të Versajës. Bisedimet dhe negociatat e Hitlerit me Çamberlein (Chamberlein), kishin si justifikim pikërisht këto motive,
 • 9. C’ndodhi me viktimat me te medha te kesaj lufte te pergjakshme?
 • 10. Bindjet raciste të Hitlerit dhe ideja e industrializimit të vrasjeve në masë sollën vdekjen e 5-6 milion hebrenjve në Europë, deri në përfundim të luftës. Gjithashtu, nga politikat raciste të Hitlerit u ndikuan edhe grupe të tjera etnike, siç ishin romët dhe sllavët, por natyra sistematike e asaj që ai e quajti “Zgjidhja përfundimtare” kishte të bënte me “Problemin hebre”. Prandaj ky është një rast i veçantë, i cili ia vlen të studiohet veçmas. Në Ballkan, ashtu si edhe në vende të tjera të Europës, pushtimi nazist nxori në dukje dhe shfrytëzoi qëllimisht tensionet që zienin midis grupeve të ndryshme etnike dhe u dha mundësinë disa minoriteteve të hakmerreshin ndaj shtypjes që u ishte bërë, ose “të ndreqnin” padrejtësitë. Kështu për shembull, Shteti i Pavarur Kroat, i cili fitoi pavarësinë si një shtet kukull në duart e Forcave të Boshtit, dhe që drejtohej nga një parti ultranacionaliste, nga ustashët, persekutoi serbët dhe hebrenjtë. Kjo dukuri nuk ishte karakteristikë e një zone të vetme; edhe në vende të tjera, grupimet ultranacionaliste nisën programe për ndryshime të thella demografike. Nazistët dhe mbështetja që ata patën në Ballkan, sollën një transformim të përbërjes etnike të rajonit. Popullsia çifute ra nga 856 000 në vitin 1930, në më pak se 50 000 në vitin 1950. Pas luftës, qindra mijëra njerëz me etni gjermane u dëbuan nga Jugosllavia dhe u shpërngulën nga Rumania, ndërsa sllavët dhe shqiptarët u shpërngulën nga Greqia Veriore.
 • 11. Ne dhjetor 1941 Adolf hitleri vendosi te shfaroste teresisht te gjithe hebrenjte evropiane. Sipas Adolf Hitlerit Partia Nacional Socialiste e Punëtorëve gjermane u bë shumë e fuqishme në Gjermani rreth 1933-1945. Nazistët, pasi ata kishin kërkuar për të hequr qafe të njerëzve të cilët ata mendonin nuk ishin aq i mirë sa ata ishin. Ata i urrenin sidomos hebrenjtë dhe mendonin se ata ishin të mbrapshte. Në fillim ua bënë jetën të vështirë për çifutët në Gjermani dhe në të gjithë Evropën. Më vonë, ata vendosën për të vrarë ata. Kjo vrasje masive u quajt Holokausti. Pas vitit 1939 rreth 6 milionë hebrenj u vranë në vendet që Hitleri të kontrolluara. Por populli hebre nuk ishin të vetmit të vrarë nga nazistët. Jevgj, homoseksualët, persona me aftësi të kufizuara mendore dhe fizike dhe të tjerët që ishin kundër Hitlerit u vranë në Holokaust. Urrejtja e hebrenjve dhe trajtimi i keq I tyre u quajt anti-semitizmit. Hitleri filloi këtë sa më shpejt që ai u bë kancelar i Gjermanisë në vitin 1933. Hebrenjtë humbën vendet e punës dhe dyqanet e tyre u mbyllën dhe u shkatërruan.
 • 12.
 • 13. Shqiperia gjate luftes se dyte Boterore Per Shqiperine, Lufta e Dyte Boterore nisi me te vertete kur ajo u pushtua nga Italia ne prill te vitit 1939. Italia jo vetem thjesht pushtoi Shqiperine, por ajo e ankesoi ate. Shqiperia trajtohej si koloni. Lufta kunder Italise nuk ishte thjesht nje levizje "rezistence", sikurse ne shumicen e vendeve te pushtuara te Europes, por nje lufte nacionalclirimtare. Vec kesaj, Italia e perdori Shqiperine si baze per te sulmuar Greqine me 1940. Gjate periudhes se pushtimit, Italia e njesoi territorin e Shqiperise se sotme me rajonin qe njihet si Kosova (tani gjendet ne Jugosllavine jugore, por shumica e popullsise jane shqiptare etnike), dhe me zonen ne Veri te Greqise, qe quhet cameri. Ky bashkim territorial, te cilit ndonjehere i referohen si "Shqiperia e Madhe", ndersa respektonte kufijte e Shqiperise etnike, shkaktonte gjithashtu probleme te medha me dy fqinjet tokesore te Shqiperise.
 • 14. Ndërkohë, grupet e ndryshme komuniste që kishin mbirë në Shqipërinë e Zogut nen drejtimin e dy emisarve te partise komuniste jugosllallave, u shkrinë së bashku për të formuar Partinë Komuniste Shqiptare dhe filluan ti luftojnë pushtuesit si një forcë e bashkuar qëndrese. Pas një beteje të suksesshme kundër fashistëve dhe me pas kunder frontit nacionalist dhe antikomunist të Ballit Kombëtar dhe atij pro-Zog te Legalitetit, komunistët morën kontrollin mbi vendin më 28 nëntor 1944. Enver Hoxha, i zgjedhur nga emisaret jugosllave si sekretar i përgjithshëm i partisë komuniste shqiptare kishte udhëhequr luftën përballuese të forcave komuniste. Shqipëria, e cila para luftës kishte qënë në diktaturën vetjake të Mbretit Zog, do të binte nën diktaturën e eger 40 vjecare te Enver Hoxhës. Vendi qe u zyrtarizua Republika Popullore e Shqipërisë në vitin 1946 dhe në vitin 1976 Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë, do te binte ne nje izolim fanatik ku do te pushkatoheshin dhe burgoseshin .Shqiprai u lirua më 20 Nëntor 1944 dhe Forcat politike ishin:Balli Kombëtar, Partia Komuniste dhe Legaliteti. Në tetor te vitit 1942 u krijua Shtabi kryesor i perkohsem i cili ne pranverë te vitit 1943 u quajt Shtabi kryesor i Ushtrise Nacionalçlirimtare te jugosllavise per Kosoven.
 • 15.
 • 16. Humbjet e luftes Bota do të dilte e shkatërruar nga Lufta e Dytë Botërore. Mendohet se gjatë viteve të luftës, rreth 62 000 000 në mos më shumë njerëz do të humbnin jetën, duke përfshirë edhe civilë. Ky numër është i barabartë me 2.5% të popullsisë së globit (në kohën e luftës). Nga këto humbje, mendohet se 12 000 000 persona kanë humbur jetën vetëm gjatë holokaustit. Në një skemë të thjeshtë, aleatët do të kishin humbjet më të mëdha. Aleatët patën 80% të humbjeve dhe Forcat e Boshtit do të kishin 20%-shin tjetër. Civilët do të kishin qenë ata që do të vuanin më shumë nga lufta. Shumë civilë do të humbnin jetën si pasojë e sëmundjeve, urisë, gjenocidit, dhe eksperimenteve ushtarake të kryera kryesisht nga forcat e boshtit. Në ditët e sotme e vetmja gjë që mund të bëhet është mos harrimi i dëshmorëve dhe të rënëvë të luftës duke shpresuar se një luftë e tillë nuk do të përfshijë më njerëzimin.
 • 17. Nga këndvështrimi i sotëm është e qartë që Lufta e Dytë Botërore ishte shumë më tepër sesa një varg betejash dhe negociatash diplomatike . Përveç karakterit ushtarak, Lufta e Dytë Botërore shfaqi edhe konflikte fetare, etnike dhe racore. Siç e përmendëm më lart, në disa shtete ajo u kthye në luftë civile - konflikte midis disa lëvizjeve të rezistencës dhe gjithashtu, ndërmjet lëvizjeve të rezistencës dhe forcave kolaboracioniste, veprimet e të cilave shpesh herë ia kalonin egërsisë naziste. Shembuj të tillë gjenden në historinë e Europës Juglindore të kësaj periudhe, dhe si rrjedhojë janë përfshirë edhe në këtë përmbledhje me burime historike. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që mund të harrojmë, qoftë edhe për një sekondë të vetme, se cilët ishin keqbërësit kryesorë, siç nuk mund t’i lejojmë ata ta mohojnë përgjegjësinë për të keqen që u shkaktuan kombeve dhe popujve të Ballkanit. Përgjegjësia që ka nazizmi për fillimin e luftës dhe pasojat e saj, nuk mund të zvogëlohen, dhe s’bëhet fjalë që të vihen në dyshim. Megjithatë, duke patur parasysh karakterin kriminal të regjimit nazist që nisi luftën, mbetet fakt që elita politike në shumë vende u prir drejt nazizmit. Është e qartë se shumë veta nga radhët ekësaj elite shfrytëzuan mundësinë (nën mbrojtjen e Hitlerit) të zgjidhnin disa kontradikta të vjetra me fqinjët e tyre, të rishikonin vendimet e Versajës, të hiqnin qafe minoritetet e “bezdisshme”, apo të zgjeronin tokat e tyre dhe të shtonin pasuritë vetjake. Kuptohet që kjo elitë nuk u krijua nga hiçi, as nuk u zhvillua në një vakuum azbrazëti politike. Në shumicën e vendeve të rajonit kishte simpatizues të shpallur dhe të fshehtë të nazizmit që, në një farë mase, ishin të një mendjeje me ideologjinë naziste apo kishin një prirje të fshehtë drejt filozofive të ndarjes racore. Kur një shtet bashkohej me Paktin Tripalësh ose pushtohej nga nazifashistët, këtyre simpatizantëve u jepej mundësia që të tregonin besnikërinë dhe përkrahjen e tyre për ideologjinë naziste. Kjo përkrahje e palëkundur i hapirrugën nazizmit dhe kontribuoi në krimet që pasuan.