Tajuk 2 (Kumpulan B)

1,205 views

Published on

SC2/HCMM/12b

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,205
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tajuk 2 (Kumpulan B)

 1. 1. MewujudkanPerpaduan Rakyat Assignment dan Penduduk MIB Tidak Mengira Bangsa dan Agama Group 2 :- WAWAN MAYAAN/MUIZ AKMAL HARIS EJAT ASRI WAFRI
 2. 2. Menghormati dan MemahamiBudaya Berbagai dan Bangsa Kebudayaan adalah keseluruhan pemikiran dan benda yang dibuat oleh manusia dalam perkembangan sejarahnya. Kebudayaan sifatnya bermacam-macam, akan tetapi oleh karena semuanya adalah buah adab(keluhuran budi), maka semua kebudayaan selalu bersifat tertib, indah berfaedah, luhur,memberi rasa damai, senang, bahagia, dan sebagainya. Sifat kebudayaan menjadi tanda dan ukuran tentang rendah-tingginya keadaban dari masing-masing bangsa. Hidup-kebatinan manusia, yaitu yang menimbulkan tertib damainya hidup masyarakat dengan adat-istiadatnya yang halus dan indah; tertib damainya pemerintahan negeri;tertib damainya agama atau ilmu kebatinan dan kesusilaan.
 3. 3. Mengekalkan Kebudayaan Budaya diertikan secara umum sebagai keseluruhan cara hidup sesuatu masyarakat yang dapat mencerminkan keperibadian bangsa. Ditinjau dari sudut sejarah dan antropologi,Negara Brunei Darussalam baik sebagai satu bangsa mahupun sebuah Negara, mempunyai bukti-bukti nyata tentang wujudnya KEBUDAYAAN MELAYU BRUNEI bertapak kukuh dibumi ini sejak berkurun-kurun lamanya. Kesultanan, adat istiadat, adat resam, kehidupan beragama dan berbahasa melayu merupakan sebahagian manifestasi warisan budaya yang masih ada hingga ke hari ini dan masih tetap kuat bertahan. Di sepanjang laluan sejarah kewujudan bangsa dan Negara, Brunei Darussalam telah banyak mengalami pasang surut, pahit manis dan kegemilangan yang mewarnai kebudayaan melayu Brunei. Kebudayaan melayu Brunei inilah yang dapat mengekalkan bangsa dan Negara Brunei Darussalam ke hari ini.
 4. 4. Mewujudkan Kerjasama  Kerjasama adalah dilakukan secara beramai- ramai bagi mencapai sesuatu matlamat.  Kerjasama dapat mewujudkan persaudaraan dan bertanggungjawab bersama bagi kebaikan ahli- ahli dalam masyarakat.  Diantara cara-cara untuk mewujudkan kerjasama ialah :-I. Membersihkan alam sekitarII. Menubuhkan syarikat kerjasamaIII. Bergiat dalam persatuan –persatuan kebajikanIV. Bertanggungjawab menjaga perpustakaan,tandas,kantin dan lain-lain.
 5. 5. Kehidupan Berjiran Kehidupan berjiran dapat mengeratkan silaturahim antara sesama jiran tidak kira bangsa,budaya atau agama. Hormat-menghormati sesama jiran tetangga adalah salah satu cara untuk mengeratkan silaturahim. Saling tolong menolong sesama jiran tidak kira muda atau tua, kaya atau miskin.
 6. 6. Menghormati undang-undang dan peraturan-peraturan yang ada Memastikan perumusan dan pembangunan polisi- polisi yang efektif sesuai dengan kesejahteraan masyarakat Negara Brunei Darussalam. Mengekalkan kerajaan yang kukuh di antara agensi-agensi yang berkaitan. Menilai program-program aktiviti oleh agensi kerajaan yang tertentu yang berkaitan dengan kesejahteraan masyarakat. Mengetuai dan memberikan petunjuk kepada agensi dan komiti-komiti kerajaan yang lain mengenai hal-hal yang lain berkaitan dengan ugama islam,kesejahteraan masyarakat dan social.
 7. 7.  Mengenal pasti dan memperbaiki isu-isu kesejahteraan masyarakat social. Melaksanakan isu-isu yang di bangkitkan daripada titah Kebawah Duli pada isu-isu yang di bangkitkan berkaitan dengan hal ehwal ugama islam dan kesejahteraan masyarakat. Mematuhi dan mengekalkan syarat- syarat undang-undang dan meningkatkan pentadbiran keadilan.
 8. 8.  Hendaklah mematuhi peraturan- peraturan terutamanya di bangunan- bangunann kerajaan. Peraturan-peraturan yang di kuat kuasakan adalah bertujuan untuk memastikan keselamatan negara dan penduduk . Peraturan juga bertujuan untuk mengekalkan sistem yang teratur dan rapi
 9. 9. Menanam dan MemupukSemangat Cintakan Raja,Bangsa Agama dan Tanah Air Mahasiswa dan Mahasiswi disarankan supaya akan dapat menanamkan dan memupuk semangat cintakan raja, bangsa agama dan tanah air serta mempertahankan adat beraja melalui perkampungan sivik yang mereka ikuti. Mereka merupakan bakal pemimpin yang akan meneruskan survival bangsa dan negara, kearah itu mereka perlu diberikan kefahaman dan maklumat mengenai kefahaman dan matlamat mengenai kefahaman dan matlamat negara supaya mereka dapat mengimbangi pengetahuan akademik mereka.
 10. 10. Mempertahankan Adat Susila dan Budaya Bangsa Selaras Dengan Falsafah Negara MIB Memberikan satu pefahaman mengenai asas pandangan hidup dan cara hidup berbangsa dan bernegara. Sebagai asas kepada semua aktiviti yang menyentuh tentang kepentingan bangsa dan negara seperti ugama,bahasa,budaya sistem pemerintahan dan pembangunan. Sebagai sumber rujukan dan landasan yang ideal dalam membentuk masyarakat sejahtera melalui sistem pentadbiran dan pembangunan yang teratur.
 11. 11. Mempunyai Semangat KeNegaraan Yang Tinggi Memupukan semangat kenegaraan kepada pelajar mestilah bermula daripada rasa cinta dan sayangkan negara. Kerana Negara adalah tempat tanah tumpah darah yang mesti di pertahankan ke daulatannya sepanjang masa. Cara memupuk dengan dipertahankan kedaulatannya sepanjang masa. Cara memupuk semangat patrotisme kepada pelajar mestilah melalui kesedaran dan ilmu Menerapkan kesedaran patriotisme mestilah melalui pendidikan dan kesedaran terhadap tanah air.
 12. 12. Sekian Terima Kasih

×