Tajuk 3 (Kumpulan C)

1,256 views

Published on

DIP/AUT/12a

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,256
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tajuk 3 (Kumpulan C)

  1. 1. Peranannya adalah : Visi : bekerjasama dengan masyarakat untuk melindungi apa yang mereka hargai. Misi : Untuk mengurangkan kejadian dan akibat kebakaran dan untuk menyediakan respon yang profestional untuk kecemasan yang lain Matlamat : Untuk memastikan Negara Brunei Darussalam mempunyai keupayaan untuk mengawal, mencegah dan melawan kebakaran, daripada memberi bantuan pertolongan cemas, perkhidmatan penyelamat dan tugas-tugas lain yang berkaitan dengan kecemasan ttermasuk fungsi ketahan awam apabila keadaan memerlukan.
  2. 2. Persatuan Bulan Sabit Merah NegaraBrunei Darussalam (PBSM NBD)Penubuhannya adalah bagi menyokongsalah satu keputusan PersidanganPerubatan di Cannes, Perancis(bersidang pada 5 Mei 1918) yangmenyeru agar lebih banyak persatuanPalang Merah dan Bulan Sabit Merahditubuhkan di seluruh dunia.
  3. 3. Misi: Adalah untuk menyumbangkearah pendidikan golongan remajamelalui sistem nilai yang berasaskepada persetiaan dan undang-undang pengakap dalam membantupembinaan sebuah dunia yang lebihbaik dimana umat mendapatkepuasan diri sebagai individu danmemainkan peranan membina dalammasyarakat.Visi: akan menjadi sebuahpergerakkan belia yang utama dalammenyediakan program-program yangmencabar dan membinakecermalangan dikalangan remajamemainkan peranan penting dalampembangunan bangsa.
  4. 4. Visi: Mempertahankan kedaulatan, keutuhanwilayah dan mendokong perlembangan danfalsafah Melayu Islam Beraja.Misi: Untuk melahirkan angkatan tentera yangcekap, responsif dan effisien dalam pengunaansumber.
  5. 5. Bendera Hijau melambangkan Islam. Putihmelambangkan wajir. Hitam melambangkanBendahara.Bendera-bendera ini dikibarkan di setiap masjid diseluruh Brunei Darussalam setiap hari Jumat.Bendera putih pada hari Jumat sahaja. Benderahitam pada hari Khamis dan Jumat. hijau setiaphari.Hendak dijadikan cerita. Bendera hitam dan putihini sudah turun temurun diwarisi sehingga tidakdiketahui asal usul sejarahnya. Namun menurutkata orang-orang tua, bendera hitam dan putih ituadalah menunjukkan bahawa ada orang-orangbesar kenamaan yang turun hadir solat di masjidpada masa itu.Hari Khamis, Bendahara akan turun ke masjid.Jumat, Wajir juga akan turun bersama Bendahara.
  6. 6. Lagu ini merupakan doa, kita “Ya Allah lanjutkanlah Usia mendoakan Ketua Negara kita Kebawah Duli Yang Maha Mulia, akan kesejahteraan Baginda Adil berdaulat menaungi nusa, serta usia Baginda agar Memimpin rakyat kekal bahagia, dipanjangkan atas keadilan Hidup sentosa negara dan Sultan, Baginda memimpin rakyatnya Ilahi selamatkan Brunei kekal bahagia, serta menjaga Darussalam.” negara sentiasa dalam keadaan sentosa dan kita meminta pelindungan dari Allah Subhanahu Wata’ala agarLagu ini ditulis oleh Pengiran Haji selamatkan Negara BruneiMohamed Yusuf bin Abdul Rahim dan Darussalam.digubah oleh Awang Haji Besar bin Sagappada tahun 1947. Ia diberi status rasmipada tahun 1951

×