SlideShare a Scribd company logo

BWCoII_Модул 3.ppt

B-WCo

1 of 25
Download to read offline
Балканска коалиција на жени II
Засилувач на социјални старт-апи за поддршка на
женското претприемништво на Балканот
(2020-1-EL01-KA204-078936)
БИЗНИС МОДЕЛИ ЗА СОЦИЈАЛНИ ПРЕТПРИЕМАЧИ И
КАКО ДА СЕ ОСНОВА СОЦИЈАЛНО ПРЕТПРИЈАТИЕ
The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of
the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Цели за учење
По завршувањето на овој модул, треба да бидете во можност да го постигнете
следново:
• Да објаснете што е бизнис модел
• Да ги објаснете разликите помеѓу бизнис моделите на комерцијални претпријатија и
бизнисе моделите на социјалните претпријатија
• Да опишете примери на бизнис модели кои биле успешно имплементирани од
социјални претприемачи.
• Да знаете како да основате социјално претпријатие
The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of
the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Дефиниции
“Бизнис моделот го опишува образложението како една организација создава,
испорачува, и испорачува вредност”
Alexander Osterwalder & Yves Pigneur (2010) in Business Model Generation
• Бизнис моделот, исто така наречен економски модел, се однесува на
економската стратегија усвоена од една компанија со цел да го зголеми
својот профит
• Која е улогата на бизнис моделот?
• Фокусирајте се на 3 суштински точки: пазарот насочен од компанијата
процесот на создавање вредност и цената на додадената вредност
Што е
бизнис
модел?
The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of
the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Дефиниции
• Дизајн на бизнис модел на социјално претпријатие:
• Комбинирање на профитот и целта во пракса
• Да се испорача социјално влијание
• СП имаат четврта компонента во нивниот бизнис модел: „модел на
социјално влијание“ кој опишува како се генерира социјалното влијание и ги
води сите деловни одлуки
Што е
бизнис
модел за
СП?
The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of
the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Корпоративен бизнис модел наспроти
модел на социјално претпријатие
Source: https://dragonflycollective.com.au/social-enterprise-business-models-part-
one/
The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of
the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Создавање двојна вредност – хибриден
спектар
Извор: http://www.4lenses.org/Setypology/se_in_context

Recommended

B-WCo Кагидер Модул 1.pptx
B-WCo Кагидер Модул 1.pptxB-WCo Кагидер Модул 1.pptx
B-WCo Кагидер Модул 1.pptxAthanasiaIoannidou
 
B-WCo template PPT Module2 -БОСНА.pptx
B-WCo template PPT Module2 -БОСНА.pptxB-WCo template PPT Module2 -БОСНА.pptx
B-WCo template PPT Module2 -БОСНА.pptxAthanasiaIoannidou
 
Модул 7 -BWA Црна Гора-Вмрежување Партнерство.pptx
Модул 7 -BWA Црна Гора-Вмрежување Партнерство.pptxМодул 7 -BWA Црна Гора-Вмрежување Партнерство.pptx
Модул 7 -BWA Црна Гора-Вмрежување Партнерство.pptxAthanasiaIoannidou
 
Uchebna programa po biznes marketing
Uchebna programa po biznes marketingUchebna programa po biznes marketing
Uchebna programa po biznes marketingrzk_kn
 

More Related Content

Similar to BWCoII_Модул 3.ppt

Подобрување на имплементацијата на програмите на Глобалниот фонд
Подобрување на имплементацијата на програмите на Глобалниот фондПодобрување на имплементацијата на програмите на Глобалниот фонд
Подобрување на имплементацијата на програмите на Глобалниот фондCCMMacedonia
 
Улогата на граѓанскиот сектор во развојот на општеството
Улогата на граѓанскиот сектор во развојот на општествотоУлогата на граѓанскиот сектор во развојот на општеството
Улогата на граѓанскиот сектор во развојот на општествотоМЦМС | MCIC
 
Erasmus za mladi pretpriemaci mk
Erasmus za mladi pretpriemaci mkErasmus za mladi pretpriemaci mk
Erasmus za mladi pretpriemaci mkBranko Dokuzovski
 
B-WCo Модул 6 - Пичинг.pptx
B-WCo Модул 6 - Пичинг.pptxB-WCo Модул 6 - Пичинг.pptx
B-WCo Модул 6 - Пичинг.pptxAthanasiaIoannidou
 
Mali, sredni i golemi pretprijatija so statisticki podatoci- - ekonomija
Mali, sredni i golemi pretprijatija so statisticki podatoci- - ekonomijaMali, sredni i golemi pretprijatija so statisticki podatoci- - ekonomija
Mali, sredni i golemi pretprijatija so statisticki podatoci- - ekonomijailijaseminarski
 
Лифлет и Пријава за обуката: ,,Дизајнирање на проект"
Лифлет и Пријава за обуката: ,,Дизајнирање на проект"Лифлет и Пријава за обуката: ,,Дизајнирање на проект"
Лифлет и Пријава за обуката: ,,Дизајнирање на проект"Market Com Consultancy
 
Krumov Usability Of Web Apps Mk
Krumov Usability Of Web Apps MkKrumov Usability Of Web Apps Mk
Krumov Usability Of Web Apps Mkguest3b654b
 
Krumov Usability Of Mk
Krumov Usability Of MkKrumov Usability Of Mk
Krumov Usability Of Mkguest8b73a8
 
Добри практики за употребливост на веб-апликациите при постигнувањето на нивн...
Добри практики за употребливост на веб-апликациите при постигнувањето на нивн...Добри практики за употребливост на веб-апликациите при постигнувањето на нивн...
Добри практики за употребливост на веб-апликациите при постигнувањето на нивн...Metamorphosis
 
Вршење дејност од граѓанска организација – прирачник за економски активности
Вршење дејност од граѓанска организација – прирачник за економски активностиВршење дејност од граѓанска организација – прирачник за економски активности
Вршење дејност од граѓанска организација – прирачник за економски активностиМЦМС | MCIC
 
Патот до ефикасната поддршка на заедницата е првиот водич за корпоративна фил...
Патот до ефикасната поддршка на заедницата е првиот водич за корпоративна фил...Патот до ефикасната поддршка на заедницата е првиот водич за корпоративна фил...
Патот до ефикасната поддршка на заедницата е првиот водич за корпоративна фил...Catalyst Balkans
 
Бизнис центар на општина Делчево
Бизнис центар на општина ДелчевоБизнис центар на општина Делчево
Бизнис центар на општина ДелчевоAnastasov Kirco
 

Similar to BWCoII_Модул 3.ppt (15)

Подобрување на имплементацијата на програмите на Глобалниот фонд
Подобрување на имплементацијата на програмите на Глобалниот фондПодобрување на имплементацијата на програмите на Глобалниот фонд
Подобрување на имплементацијата на програмите на Глобалниот фонд
 
Улогата на граѓанскиот сектор во развојот на општеството
Улогата на граѓанскиот сектор во развојот на општествотоУлогата на граѓанскиот сектор во развојот на општеството
Улогата на граѓанскиот сектор во развојот на општеството
 
Erasmus za mladi pretpriemaci mk
Erasmus za mladi pretpriemaci mkErasmus za mladi pretpriemaci mk
Erasmus za mladi pretpriemaci mk
 
Tim3
Tim3Tim3
Tim3
 
B-WCo Модул 6 - Пичинг.pptx
B-WCo Модул 6 - Пичинг.pptxB-WCo Модул 6 - Пичинг.pptx
B-WCo Модул 6 - Пичинг.pptx
 
Mali, sredni i golemi pretprijatija so statisticki podatoci- - ekonomija
Mali, sredni i golemi pretprijatija so statisticki podatoci- - ekonomijaMali, sredni i golemi pretprijatija so statisticki podatoci- - ekonomija
Mali, sredni i golemi pretprijatija so statisticki podatoci- - ekonomija
 
Повик за учество_Академија за одржливост
Повик за учество_Академија за одржливостПовик за учество_Академија за одржливост
Повик за учество_Академија за одржливост
 
Лифлет и Пријава за обуката: ,,Дизајнирање на проект"
Лифлет и Пријава за обуката: ,,Дизајнирање на проект"Лифлет и Пријава за обуката: ,,Дизајнирање на проект"
Лифлет и Пријава за обуката: ,,Дизајнирање на проект"
 
Boris Krumov MK
Boris Krumov MKBoris Krumov MK
Boris Krumov MK
 
Krumov Usability Of Web Apps Mk
Krumov Usability Of Web Apps MkKrumov Usability Of Web Apps Mk
Krumov Usability Of Web Apps Mk
 
Krumov Usability Of Mk
Krumov Usability Of MkKrumov Usability Of Mk
Krumov Usability Of Mk
 
Добри практики за употребливост на веб-апликациите при постигнувањето на нивн...
Добри практики за употребливост на веб-апликациите при постигнувањето на нивн...Добри практики за употребливост на веб-апликациите при постигнувањето на нивн...
Добри практики за употребливост на веб-апликациите при постигнувањето на нивн...
 
Вршење дејност од граѓанска организација – прирачник за економски активности
Вршење дејност од граѓанска организација – прирачник за економски активностиВршење дејност од граѓанска организација – прирачник за економски активности
Вршење дејност од граѓанска организација – прирачник за економски активности
 
Патот до ефикасната поддршка на заедницата е првиот водич за корпоративна фил...
Патот до ефикасната поддршка на заедницата е првиот водич за корпоративна фил...Патот до ефикасната поддршка на заедницата е првиот водич за корпоративна фил...
Патот до ефикасната поддршка на заедницата е првиот водич за корпоративна фил...
 
Бизнис центар на општина Делчево
Бизнис центар на општина ДелчевоБизнис центар на општина Делчево
Бизнис центар на општина Делчево
 

More from AthanasiaIoannidou

Module 7_APŽ Umrežavanje i partnerstvo.pptx
Module 7_APŽ Umrežavanje i partnerstvo.pptxModule 7_APŽ Umrežavanje i partnerstvo.pptx
Module 7_APŽ Umrežavanje i partnerstvo.pptxAthanasiaIoannidou
 
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptxModul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptxAthanasiaIoannidou
 
Modul 7 Umrežavanje i partnerstvo.pptx
Modul 7 Umrežavanje i partnerstvo.pptxModul 7 Umrežavanje i partnerstvo.pptx
Modul 7 Umrežavanje i partnerstvo.pptxAthanasiaIoannidou
 
Modul 5 Izvori finansiranja.pptx
Modul 5 Izvori finansiranja.pptxModul 5 Izvori finansiranja.pptx
Modul 5 Izvori finansiranja.pptxAthanasiaIoannidou
 
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptxModul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptxAthanasiaIoannidou
 
Modul 3 Poslovni modeli i osnivanje.ppt
Modul 3 Poslovni modeli i osnivanje.pptModul 3 Poslovni modeli i osnivanje.ppt
Modul 3 Poslovni modeli i osnivanje.pptAthanasiaIoannidou
 
Modul 1-Sta je socijalno preduzetnistvo.pptx
Modul 1-Sta je socijalno preduzetnistvo.pptxModul 1-Sta je socijalno preduzetnistvo.pptx
Modul 1-Sta je socijalno preduzetnistvo.pptxAthanasiaIoannidou
 
Module 7_BWA Montenegro_Networking Partnership.pptx
Module 7_BWA Montenegro_Networking Partnership.pptxModule 7_BWA Montenegro_Networking Partnership.pptx
Module 7_BWA Montenegro_Networking Partnership.pptxAthanasiaIoannidou
 
B-WCo Module 6 - Pitching.pptx
B-WCo Module 6 - Pitching.pptxB-WCo Module 6 - Pitching.pptx
B-WCo Module 6 - Pitching.pptxAthanasiaIoannidou
 
B-WCo template PPT Module2+.pptx
B-WCo template PPT Module2+.pptxB-WCo template PPT Module2+.pptx
B-WCo template PPT Module2+.pptxAthanasiaIoannidou
 

More from AthanasiaIoannidou (20)

Module 7_APŽ Umrežavanje i partnerstvo.pptx
Module 7_APŽ Umrežavanje i partnerstvo.pptxModule 7_APŽ Umrežavanje i partnerstvo.pptx
Module 7_APŽ Umrežavanje i partnerstvo.pptx
 
Module 6 prijevod.pptx
Module 6 prijevod.pptxModule 6 prijevod.pptx
Module 6 prijevod.pptx
 
Module 5_NI_Final.pptx
Module 5_NI_Final.pptxModule 5_NI_Final.pptx
Module 5_NI_Final.pptx
 
Module3 prijevod.ppt
Module3 prijevod.pptModule3 prijevod.ppt
Module3 prijevod.ppt
 
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptxModul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
 
Module2 prijevod.pptx
Module2 prijevod.pptxModule2 prijevod.pptx
Module2 prijevod.pptx
 
Module1_revised prevod.pptx
Module1_revised prevod.pptxModule1_revised prevod.pptx
Module1_revised prevod.pptx
 
Modul 7 Umrežavanje i partnerstvo.pptx
Modul 7 Umrežavanje i partnerstvo.pptxModul 7 Umrežavanje i partnerstvo.pptx
Modul 7 Umrežavanje i partnerstvo.pptx
 
Modul 6 PITCHING.pptx
Modul 6 PITCHING.pptxModul 6 PITCHING.pptx
Modul 6 PITCHING.pptx
 
Modul 5 Izvori finansiranja.pptx
Modul 5 Izvori finansiranja.pptxModul 5 Izvori finansiranja.pptx
Modul 5 Izvori finansiranja.pptx
 
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptxModul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
Modul 4 - Alati komunikacije i marketinške strategije.pptx
 
Modul 3 Poslovni modeli i osnivanje.ppt
Modul 3 Poslovni modeli i osnivanje.pptModul 3 Poslovni modeli i osnivanje.ppt
Modul 3 Poslovni modeli i osnivanje.ppt
 
Modul 2 Drustveni uticaj.pptx
Modul 2 Drustveni uticaj.pptxModul 2 Drustveni uticaj.pptx
Modul 2 Drustveni uticaj.pptx
 
Modul 1-Sta je socijalno preduzetnistvo.pptx
Modul 1-Sta je socijalno preduzetnistvo.pptxModul 1-Sta je socijalno preduzetnistvo.pptx
Modul 1-Sta je socijalno preduzetnistvo.pptx
 
B-WCo_Module 5_NI_Final.pptx
B-WCo_Module 5_NI_Final.pptxB-WCo_Module 5_NI_Final.pptx
B-WCo_Module 5_NI_Final.pptx
 
Module 7_BWA Montenegro_Networking Partnership.pptx
Module 7_BWA Montenegro_Networking Partnership.pptxModule 7_BWA Montenegro_Networking Partnership.pptx
Module 7_BWA Montenegro_Networking Partnership.pptx
 
B-WCo Module 6 - Pitching.pptx
B-WCo Module 6 - Pitching.pptxB-WCo Module 6 - Pitching.pptx
B-WCo Module 6 - Pitching.pptx
 
AAIE_B-WCo_O2_Mod4_1002+.pptx
AAIE_B-WCo_O2_Mod4_1002+.pptxAAIE_B-WCo_O2_Mod4_1002+.pptx
AAIE_B-WCo_O2_Mod4_1002+.pptx
 
BWCoII_Module3.ppt
BWCoII_Module3.pptBWCoII_Module3.ppt
BWCoII_Module3.ppt
 
B-WCo template PPT Module2+.pptx
B-WCo template PPT Module2+.pptxB-WCo template PPT Module2+.pptx
B-WCo template PPT Module2+.pptx
 

BWCoII_Модул 3.ppt

 • 1. Балканска коалиција на жени II Засилувач на социјални старт-апи за поддршка на женското претприемништво на Балканот (2020-1-EL01-KA204-078936) БИЗНИС МОДЕЛИ ЗА СОЦИЈАЛНИ ПРЕТПРИЕМАЧИ И КАКО ДА СЕ ОСНОВА СОЦИЈАЛНО ПРЕТПРИЈАТИЕ
 • 2. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Цели за учење По завршувањето на овој модул, треба да бидете во можност да го постигнете следново: • Да објаснете што е бизнис модел • Да ги објаснете разликите помеѓу бизнис моделите на комерцијални претпријатија и бизнисе моделите на социјалните претпријатија • Да опишете примери на бизнис модели кои биле успешно имплементирани од социјални претприемачи. • Да знаете како да основате социјално претпријатие
 • 3. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Дефиниции “Бизнис моделот го опишува образложението како една организација создава, испорачува, и испорачува вредност” Alexander Osterwalder & Yves Pigneur (2010) in Business Model Generation • Бизнис моделот, исто така наречен економски модел, се однесува на економската стратегија усвоена од една компанија со цел да го зголеми својот профит • Која е улогата на бизнис моделот? • Фокусирајте се на 3 суштински точки: пазарот насочен од компанијата процесот на создавање вредност и цената на додадената вредност Што е бизнис модел?
 • 4. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Дефиниции • Дизајн на бизнис модел на социјално претпријатие: • Комбинирање на профитот и целта во пракса • Да се испорача социјално влијание • СП имаат четврта компонента во нивниот бизнис модел: „модел на социјално влијание“ кој опишува како се генерира социјалното влијание и ги води сите деловни одлуки Што е бизнис модел за СП?
 • 5. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Корпоративен бизнис модел наспроти модел на социјално претпријатие Source: https://dragonflycollective.com.au/social-enterprise-business-models-part- one/
 • 6. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Создавање двојна вредност – хибриден спектар Извор: http://www.4lenses.org/Setypology/se_in_context
 • 7. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Улогата на владата и клучните недржавни актери во социјалното претприемништво Извор: Bozhikin, I. et al. (2019)
 • 8. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Како можеме да го категоризираме бизнис моделот за социјално претпријатие? • Типологијата на социјални бизнис модели предложена од Волфганг Грасл (2012) • 9 типови на социјални бизнис модели • Комбинира три важни фактори на социјалниот бизнис модел: мисија, тип на интеграција и целна популација со трите традиционални деловни категории (бизнис, непрофитност и хибридност) • Без разлика на видот на бизнис моделот, социјалните претпријатија се издвојуваат со својата мисија, потребата од интеграција и целната популација Видови на бизнис модели за СП
 • 9. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 1. Модел за поддршка на претприемач  Социјалниот претприемач „продава“ услуги за поддршка на бизнисот директно на претприемачите и им помага на претприемачите да го изградат и подобрат својот бизнис  Поддршката може да биде во форма на консултантски услуги, обука, микрофинансирање или техничка поддршка  Овие „клиенти“ потоа ги продаваат своите производи и услуги на отворен пазар. Организациите кои спаѓаат во оваа категорија може да вклучуваат организации за економски развој, организации за услуги за развој на бизнисот и микрофинансиери  Главен извор на приход: продажба на бизнисуслуги http://www.4lenses.org/Setypology/se_in_context
 • 10. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 2. Модел на пазарен посредник  Социјалното претпријатие обично им помага на своите клиенти - други претприемачи - поединци, мали производители или задруги, преку олеснување на нивниот пристап до пазарите преку обезбедување насочени услуги  Пр.: Маркетинг активности, развој на производи, финансиски заеми и многу повеќе. со што се додава вредност на производите на клиентите  На пример, организација која им помага на малите земјоделци преку маркетинг и им ги продава нивните посеви би спаѓала во оваа категорија.  Главен извор на приход: продажба на услуги на корисникот
 • 11. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 3. Модел за вработување  Социјалното претпријатие обезбедува можности за работа и обука со цел стекнување на вештини на своите клиенти - корисници  Корисници - обично се луѓе кои имаат бариери за наоѓање работа (бездомници, лица со попреченост итн.)  На овој начин, моделот овозможува да се генерираат приходи од вработените, со што се плаќаат трошоците на социјалниот претприемач, кои приходи може да се искористат за давање услуги на оние кои имаат потреба. Овој модел е усвоен од многу младински организации и организации за лица со посебни потреби  Извор на приход: продажба на слободен пазар
 • 12. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 4. Модел на надоместок за услуга  Еден од најчесто усвоените бизнис модели на СП  СП создава социјални услуги што ги нуди на пазарот. На овој начин, таа ги продава своите социјални услуги директно на клиентот-корисник, поединец или група на лица или на трето лице  На овој начин социјалното претпријатие добива приходи од продажба на услуги на корисниците и се самофинансира. Дополнително, нето приходот може да се користи за субвенционирање на други социјални програми на кои им е потребно финансирање  Многу болници, училишта, музеи, комунални претпријатија го користат моделот надоместок за услуга во поголем или помал обем.
 • 13. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 5. Модел на клиенти со ниски приходи  Тоа е варијација на моделот за надоместок за услуги  Акцентот на овој модел е обезбедување на пристап на сиромашните и клиентите со ниски приходи до производите и услугите  Примери на производи и услуги може да вклучуваат: здравствена заштита (вакцинации, лекови на рецепт, операција на очите) и здравствени и хигиенски производи (јодирана сол, сапун, очила, помагала, санитарни салфетки), комунални услуги (електрична енергија и вода), итн за што плаќаат  Главен извор на приходи: Продажба на корисници на услуги по пониски цени.
 • 14. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 6. Кооперативен модел  Една од најпознатите СП категории  Социјалното претпријатие обезбедува колективни услуги на задругите, генерирајќи бенефиции за нив  Услугите што ги добиваат клиентите-корисници - поврзани со пазарни информации или меки услуги како што се преговарање, постигнување заштеди од откуп, обезбедување пристап до надворешни пазари за стоки и услуги произведени од членовите на задругата  Членовите на задругите остваруваат и приходи, вработуваат или создаваат услуги  Овој модел го имаше својот моќен развој во последните години со развојот на таканаречената платформа на економијата  Главни извори на приходи: продажба на услуги на задруги - корисници и членарина
 • 15. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 7. Модел за поврзување на пазарот  СП го олеснува претставувањето на целните групи на пазарите, на пример преку обезбедување обука или гаранции за заеми  Моделот е сличен на посредничкиот модел, но социјалното претпријатие наместо тоа не нуди / продава производи и услуги на своите клиенти  СП делува како посредник  Многу трговски здруженија го прифаќаат моделот на пазарот на врски.  Главни извори на приходи: продажба на услуги, % од трансакции и членарини.
 • 16. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 8. Модел на субвенционирање на услуги  СП финансира социјални програми (клиенти-корисници) со продажба на производи или услуги на пазарот  Главна карактеристика на овој социјален бизнис модел - продажба на производи или услуги на странски пазари и користење на остварениот приход за финансирање на неговите социјални програми  Субвенционирањето на услугите е еден од најчестите модели на СП  Моделот се користи главно како механизам за финансирање. На пример, адвокатска фирма може да ги искористи приходите генерирани од редовната адвокатска пракса на фирмата за да финансира социјална програма која обезбедува бесплатни правни услуги на оние на кои им е потребна. Фирмата може да ја извршува програмата надвор од своите канцеларии и може сама да ги обезбедува бесплатните правни услуги  Главен извор на приход е продажбата на производи на отворен пазар
 • 17. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. 9. Модел на организациска поддршка  Овој тип на СП, како организација за субвенционирање на услуги, продава производи или услуги на пазарот, а потоа користи дел од приходите за финансирање на организација за социјални услуги што обезбедува директни услуги на сопствените корисници  Овој модел е обично надворешен: деловните активности се одвоени од социјалната програма  Овој модел на СП е создаден како механизам за финансирање на организацијата и често е структуриран како помошен бизнис/подружница (непрофитна или непрофитна организација) во сопственост на непрофитна матична организација
 • 18. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Комплексен модел  Комплексен модел на социјално претпријатие комбинира два или повеќе оперативни модели  Комплексните модели се флексибилни  Моделите се комбинираат за да се постигнат посакуваните цели за влијание и приходи  Оперативните модели често се комбинираат како дел од стратегијата за природна диверзификација и раст додека социјалното претпријатие созрева.
 • 19. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Мешан модел  Секоја единица во мешаниот модел може да биде поврзана со целната популација, социјалниот сектор, мисијата, пазарите или основните компетенции и да функционира во различни сектори  Музејот, на пример, покрај едукативните уметнички експонати, може да има и бизнис со каталог за профит и високо субвенционирана операција за истражување и стекнување  Како и сите социјални претпријатија, мешаните модели доаѓаат во различни форми во зависност од возраста на организацијата, секторот, социјалните и финансиските цели и можности. Дијаграмот е репрезент на сложеност, а не сообразност на организациската форма.  Мешаните модели често се производ на зрелоста на организацијата и искуството на социјалното претпријатие
 • 20. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. • Овозможува бизнис моделот да биде едноставен, релевантен и интуитивно разбирлив, поедноставувајќи ја сложеноста на функционирањето на претпријатијата (Osterwalder & Pigneur, 2010, стр.15). PARTNERS DELIVERY CUSTUMER SEGMENTS MACRO ECONOMIC ENVIRONMENT Who helps you to deliver your activities? …………………………………… …………………………………… …………………………………… …………………………………… …………………………………… …………………………………… ………………………………… What activities do you do? What resources do you own? .................................... .................................... .................................... .................................... .................................... .................................... What difference are you making? ………………………………… ……………………………….. ………………………………… ………………………………… ………………………………… ………………………………… ………………………………… How do you work with people who buy your product/service? Who are the people that benefit? ……………………………………… ……………………………………… ……………………………………… ……………………………………… What are the economi, social and technological changes taking place that affect your market now and in the future? ……………………………………………… ……………………………………………… ……………………………………………… ……………………………………………… FINANCE SURPLUS Where do you intend to reinvest this? ………………………………… ………………………………… REVENUE ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… COST OF DELIVERY …………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………… THE SOCIAL BUSINESS MODEL CANVAS IMPLEMENTATION SOCIAL VALUE PROPOSITION SALES MARKETING What is your sales and marketing plan? How do you reach your customers?...................................................... ....................................................................... ....................................................................... ....................................................................... ....................................................................... ..................................... MARKET What social impact measures do you mean? ................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ................... COMPETITORS Who else plays in your space? Why are you different ………………………………………………………………………………………… …................................................................................ ................................................................................... ................................................................................... ................................................................................... ... Who helps you to What activities do you What difference are How do you work with What are the social, economic PARTNERS DELIVERY CUSTUMER SEGMENTS MACRO ECONOMIC ENVIRONMENT Who helps you to deliver your activities? …………………………………… …………………………………… …………………………………… …………………………………… …………………………………… …………………………………… ………………………………… What activities do you do? What resources do you own? .................................... .................................... .................................... .................................... .................................... .................................... What difference are you making? ………………………………… ……………………………….. ………………………………… ………………………………… ………………………………… ………………………………… ………………………………… How do you work with people who buy your product/service? Who are the people that benefit? ……………………………………… ……………………………………… ……………………………………… ……………………………………… What are the economi, social and technological changes taking place that affect your market now and in the future? ……………………………………………… ……………………………………………… ……………………………………………… ……………………………………………… FINANCE SURPLUS Where do you intend to reinvest this? ………………………………… ………………………………… REVENUE ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… COST OF DELIVERY …………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………… THE SOCIAL BUSINESS MODEL CANVAS IMPLEMENTATION SOCIAL VALUE PROPOSITION SALES MARKETING What is your sales and marketing plan? How do you reach your customers?...................................................... ....................................................................... ....................................................................... ....................................................................... ....................................................................... ..................................... MARKET What social impact measures do you mean? ................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ................... COMPETITORS Who else plays in your space? Why are you different ………………………………………………………………………………………… …................................................................................ ................................................................................... ................................................................................... ................................................................................... ... Who helps you to What activities do you What difference are How do you work with What are the social, economic
 • 21. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Како да основате социјално претпријатие • Социјалните претпријатија имаат 2 главни карактеристики насекаде во светот: 1. Примат на социјалната цел 2. Трговска дејност
 • 22. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Фази во основањето на социјално претпријатие 1. DREAMING Building awareness of social enterprise through workshops, websites, and seminars. Motivation Self Assessment Idea Generation Idea Formation 2. EXPLORATION Researching market for social enterprise, testing feasibility, developing business plan and starting to raise the capital for launch. Feasibility Business Planning Pilot 3. START-UP Revise business plan, build enterprise and management capacity, moving towards stability and success in initial market. Launch Survival Profitability 4. GROWTH Expansion to new markets or new products, additional equipment, capabilities needed. Plan Growth/Scale Implement Growth/Scale Со неуспехот да се подготвите, се подготвувате да не успеете Benjamin Franklin
 • 23. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Како да напишете бизнис план за социјално претпријатие? Бизнис планирањето ќе му помогне на секое социјално претпријатие (SE) или бизнис со социјална намена (СПБ) во: • Привлекување инвестиции • Идентификување на ризиците • Мерење на социјалните или еколошките резултати • Покажете дека користите деловен пристап • Покажете го менаџерскиот тим • Градете сојузи • Проверете го размислувањето • Одредување на изводливост • Во бизнис планот, мора јасно да артикулирате: 1. Мисијата на вашето социјално претпријатие 2. Преглед на конкретни активности за постигнување на вашите цели 3. Поставете цели за планирање, мерење и подобрување на перформансите 4. Проектирајте ги потребните ресурси, трошоци и приходи на вашата програма
 • 24. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Работен бизнис план за социјално претпријатие 1. Извршно резиме 2. Мисија, визија и вредности 3. Деловен предлог – Проблемот и можноста 4. Вашето решение 5. Пазарна можност 6. Правни и регулаторни рамки 7. Оперативен менаџмент 8. Етички избори 9. Општествено влијание 10. Тим 11. Финансии
 • 25. The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Совети за успешен старт ап • Погрижете се да ја имате вистинската личност на чело • Изградете го вистинскиот тим • Веројатно ќе водите бизнис со ограничени ресурси • Работите се менуваат, па ќе треба да правите редовни прегледи. • Бирократијата треба да се сведе на минимум и добрата тимска комуникација е од суштинско значење • Изградете доверба со сите членови на персоналот не само со раководството • Не тргајте го окото од топката што се однесува до пазарот • Маркетингот никогаш не запира • Имајте трпение Креативност Одржливост Посветеност