Business model

3,074 views

Published on

Zarko Pop - Iliev
Дизајнирање на Бизнис Модел – Создавање
на успешен Старт-ап

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,074
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
793
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Business model

 1. 1. Дизајнирање на Бизнис Модел–Создавање на успешен Старт-ап
 2. 2. Предуслови за успешен Старт-ап• Брилијантен основач, со претприемачки дух• Фантастична идеја за производ или услуга која го опседнува претприемачот• Анализа на пазар• Изработка на Бизнис план• Обезбедување на финансии (Грант, Ангел Инвеститор) врз основа на • Репутацијата на претприемачот • Анализа на пазар • План 2
 3. 3. Колкава е веројатноста на бизнисот да успее?И покрај најважните предуслови• Искуството на претприемачот• Испитувањата и анализите на пазарот• ПланирањетоНајголемиот број на старт-ап компании не успеваат 3
 4. 4. Причини No Business plan survives the first customer contact Steve BlankПридржување кон документ за планирање е успешна тактика когаиднината е позната, не во старт-ап контекст Не оддржлив бизнис модел 4
 5. 5. Бизнис Модел - дефиниција“Бизнис моделот ја опишува логиката на функционирањето на една организација со која таа креира и испорачува некаква вредност на своите клиенти” 5
 6. 6. Составни елементи на бизнис модел•Клиенти•Вредност за клиентите•Канали за пристап до клиенти•Односи со клиенти•Приходи•Клучни ресурси•Клучни активности•Клучни партнери•Структура на трошоци 6
 7. 7. 7
 8. 8. Клиенти и нивна сегментацијаОвој дел од бизнис моделот ги дефинира различните групи на поединци и организации кои компанијата тежнее да ги таргетира • Кои клиенти и корисници компанијата би ги опслужувала? • Кои се тие клиенти?Типови на сегменти на клиенти • Масовен пазар • “Niche” пазар • Сегментиран пазар • “Multi side” пазар (платформа) 8
 9. 9. Вредност за клиентотОвој дел од бизнис моделот гo дефинира збирот на производи и услуги кој креира некаква вредност за клиентите • Кој проблем на клиентите го решава? • Која потреба ја задоволува?Примери за вредности за клиентот • Новост • Перформанси • Прилагодливост – (customization) • Дизајн • Бренд/статус • Цена • Намалување на трошок/ризик • Достапност 9
 10. 10. КаналиОвој дел од бизнис моделот го дефинира начинот на кој компанијата комуницира и пристапува кон клиентите за да ја испорача потребната вредност • Преку кои канали е најисплатливо да се пристапи кон клиентот? • Преку кои канали клиентите сакаат да им бидат производите/услугите достапни?Фази во каналите • Спознавање • Евалуација • Купување • Достава • После продажна поддршка 10
 11. 11. Односи со клиентиОвој дел од бизнис моделот го дефинира типот на врската/релацијата која компанијата ја остварува со своите клиенти • Каква релација секој сегмент очекува од компанијата да воспостави и го одржува? • Колку чини тој однос?Мотиви за односите со клиенти • Аквизиција на клиенти • Задржување на постоечки клиенти • Зголемување на продажба 11
 12. 12. ПриходиОвој дел од бизнис моделот го дефинира приходот кој компанијата го генерира од секој сегмент • Трансакциски приход - кој е резултат на еднократна продажба • Повторлив приход – кој резултира од долгорочна соработкаНачини за генерирање на приход • Продажба на производ • Плаќање за користење • Изнајмување • Претплата • Лиценцирање • Рекламирање • Брокер 12
 13. 13. Клучни ресурсиОвој дел од бизнис моделот ги дефинира најнеопходните средства и ресурси за да може бизнис моделот да функционира • Кои се клучните ресурси потребни за компанијата да креира вредности, воспостави канали, одржи релацииТипови на ресурси • Физички • Интелектуални • Човечки • Финансиски 13
 14. 14. Клучни активностиОвој дел од бизнис моделот ги дефинира најнеопходните активности кои компанијата мора да ги спроведе за да може бизнис моделот да функционира • Кои се клучните активности потребни за компанијата да креира вредности, воспостави канали, одржи релацииТипови на активности • Производство • Решавање на проблем • Платформа/мрежа 14
 15. 15. Клучни партнерстваОвој дел од бизнис моделот ги дефинира најнеопходните добавувачи и партнери • Кои се клучните партнери и добавувачи? • Кои клучни активности партнерите ги изведуваат? • Кои клучни ресурси компанијата ги добива од партнерите?Типови на партнерства • Добавувач – купувач • Стратешки партнерства • Заедничко вложување (joint venture) 15
 16. 16. Структура на трошоциОвој дел од бизнис моделот ги дефинира сите трошоци кои произлегуваат од функционирање на бизнис моделот • Кои се најважните трошоци кои произлегуваат од бизнисот? • Колкав трошок се клучните активности и ресурси?Типови на бизниси во зависност од трошоците • Водени од трошоците • Водени од вредностите 16
 17. 17. Алатка за бизнис моделирање 17
 18. 18. Пример 1 Skype 18
 19. 19. Пример 2 Amazon.com 19
 20. 20. Идентификација на алтернативи Дефинирање на неколку можни бизнис модели Креирање на прототип модел Избор на правиот модел 20
 21. 21. Пример – Peepoople санитарна кесаКарактеристики• Докажана технологија за санитација• Санитарна кеса за една употреба• Разградување на организмите кои предизвикуваат болести• Биоразградлив материјал• Состојките ги претвара во високо квалитетно ѓубриво со одредена пазарна вредност• Ниска цена на производство• Цели кон разрешување на санитарни проблеми во одредени средини• Во одредени средини (земји во развој) луѓето плаќаат за пристап до санитарии 21
 22. 22. Пример Peepoople – бизнис модели•Непрофитен модел •Барање на донор кој ќе ги дистрибуира до корисниците•Субвенциониран •Продажба на премиум сегмент кои би го финансирале дистрибуирањето кон посирмашните слоеви•Продажба преку дистрибутивни мрежи •Продажба како производ за лична хигиена•Микро финансиски модел •Стратешко партнерство со микрофинансиска институција•Лиценцен модел •Лиценцирање како технологија на друг производител•Ресурсен модел •Бесплатна дистрибуција и заработка од ѓубриво 22
 23. 23. Кој е правиот модел ?Бизнис моделот е само множество од хипотези кои треба да се проверат директно со клиентитеПроцесот на тестирање со клиенти се викаРазвој на клиенти (Customer Development) 23
 24. 24. ТестирањеПроверка на хипотезитеАдаптација се додека не се покаже дека функционираПред-продажба на производ со минимален сет на карактеристики 24
 25. 25. Креирање на организациска структура1. Организацијата се стартува во моментите кога е потврден бизнис моделот2. Научи како се продава производот3. Креирање на побарувачка кај крајните корисници преку маркетинг активности кои ќе го полнат продажниот канал4. Градење на организацијата 25
 26. 26. Повеќе информации Центар за иновации Скопје WWW.I2B.ORG.MK E-mail: info@i2b.org.mk T: 02/ 3 245 122 26
 27. 27. Пример PSP/Xbox VS WII 27

×