Yhdeksäs ja kymmenes käsky

660 views

Published on

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
660
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide • Yhdeksäs ja kymmenes käsky

  1. 1. Käskyt himosta Yhdeksäs ja kymmenes käsky
  2. 2. Yhdeksäs käsky: Älä himoitse Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin ettemme petollisesti tavoittele lähimmäisemme perintöä tai huonetta emmekä sitä näennäisellä oikeudella itsellemme anasta, vaan tehokkaasti autamme häntä sen säilyttämisessä. Vähä katekismus
  3. 3. Kymmenes käsky: Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa, palvelijaa, palvelijatarta, karjaa äläkä mitään, mikä on hänen omaansa. Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin ettemme houkuttele, riistä ja vieroita lähimmäiseltämme hänen vaimoaan, palvelusväkeään tai karjaansa, vaan vaadimme heitä pysymään alallaan ja ahkerasti täyttämään velvollisuutensa. Vähä katekismus
  4. 4. Sydämen himoon kohdistuvat käskyt.  Yhdeksäs ja kymmenes käsky ovat  Halu itsessään ei ole väärin. alun perin samaa käskyä. Jumala on antanut sen, että pyrkisimme elämässämme  Jumala tietää, mitä me eteenpäin. tarvitsemme ja antaa sen meille isällisestä hyvyydestään.  Synniksi halu tulee sillä hetkellä kun halun kohteeksi  Käsky kieltää himoitsemasta, tulee jokin, joka on meiltä tavoittelemasta sellaista mitä kielletty ja alamme sitä himoita Jumala ei ole tarkoittanut meille. ja/tai tavoitella.  On loukkaus Jumalaa kohtaan tavoitella luvattomasti sellaista, minkä Jumala on antanut toiselle.
  5. 5. Älä himoitse  Eeva oli ensimmäinen, joka lankesi himon syntiin. Hänen ei kuulunut syödä kielletystä puusta, mutta hän näki, että ”puusta oli hyvä syödä ja että se oli ihana katsella ja suloinen puu antamaan ymmärrystä”.  Aadam oli toinen, joka lankesi samaan syntiin.  Kuningas Ahab ja Naabotin viinitarha. (1 Kun. 21)  Daavid ja Uurian vaimo Batseba. (2 Sam. 11)
  6. 6. ”...lain ja oikeuden varjolla...”  Moraali on suurempi kuin lakipykälät. Asia voi olla pykälien mukaan oikein, mutta moraalisesti tuomittavaa.  Kilpailijan elinkeinon ”kaataminen” tai vaikeuttaminen lakipykälien avulla on hänelle kuuluvan himoitsemista. Se ei ole rehtiä kilpailua.  ”Jumala kieltää tavoittelemasta etua toisen kustannuksella, vaikka keinot olisivat laillisiakin.” Katekismuksen selitys.
  7. 7. Käskyn noudattamista on...  kun emme himoitse tai tavoittele vääriä asioita.  kun autamme lähimmäistämme kartuttamaan omaisuuttaan.  kun suojelemme toisen omaisuutta.  kun avustamme toista hänen työssään.  kun lisäämme toisen ”henkistä ja sosiaalista pääomaa” puhumalla hänestä hyvää.
  8. 8. Jeesuksen sanoja himosta  “Te olette kuulleet sanotuksi: 'Älä tee huorin.' Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa.” (Matt. 5:27-28)  “Ja hän sanoi: "Mikä ihmisestä lähtee ulos, se saastuttaa ihmisen. Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys. Kaikki tämä paha lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen."” (Mark. 7:20-23)
  9. 9. Otteita Raamatusta  “Voi niitä, jotka miettivät turmiota ja valmistelevat pahaa vuoteillansa! Aamun valjettua he sen tekevät, sillä heillä on siihen valta. He himoitsevat peltoja ja ryöstävät ne, taloja, ja ottavat ne; he sortavat miestä ja hänen taloansa, miestä ja hänen perintöosaansa.” (Miik. 2:1-2)  Mitä siis sanomme? Onko laki syntiä? Pois se! Mutta syntiä en olisi tullut tuntemaan muuten kuin lain kautta; sillä en minä olisi tiennyt himosta, ellei laki olisi sanonut: "Älä himoitse." (Room. 7:7)
  10. 10. Rukoilemme Rakas Taivaallinen Isä. Sinun on kaikki taivaassa ja maan päällä. Sinä olet antanut meille lahjoja, että niillä palvelisimme sinua ja toisiamme. Sinä loit meille sydämen, että sydämestämme rakastaisimme sinua ja lähimmäisiämme. Anna meille voimaa kuulla ääntäsi ja totella sitä, kun puhut meille sanasi mukaan omassatunnossamme. Me tunnustamme, että ajatuksin, sanoin ja töin olemme pyhän tahtosi rikkoneet. Emme ole rakastaneet, vaan sydämemme on tullut pahojen tekojemme lähteeksi. Olemme tavoitelleet ja himoinneet sitä, mikä ei ole meille tarkoitettu. Jumala, ”luo minuun puhdas sydän, ja anna uusi, vahva henki”, että voisin täyttää kaikki käskysi ei vain ulkonaisesti, vaan sydämestä saakka. ”Anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.” Kiitämme poikasi uhrikuolemasta kaikkien syntien ylitse. Hän peitti verellään sen, millä me olemme rikkoneet sinua vastaan. Huuhtokoon hänen verensä omatuntomme puhtaaksi. Jäämme uskomaan kaikkien syntien anteeksiantamuksen Jeesuksen nimessä
  11. 11. Virsi 547

  ×