Tema 9 art preromàmic

1,249 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,249
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
304
Actions
Shares
0
Downloads
33
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema 9 art preromàmic

 1. 1. Tema 9 Art preromànic
 2. 2. 9.1. ELS REFERENTS HISTÒRICS. 9.2. LOCALITZACIÓ I EVOLUCIÓ ARTÍSTICA. 9.3. CARACTERÍSTIQUES GENERALS. 9.4. EL PREROMÀNIC EUROPEU. 9.5. EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA.
 3. 3. Art preromànic 9.1.- REFERENTS HISTÒRICS L’any 476 es va produir la desaparició de l’Imperi Romà d’Occident, al ser derrotat l’últim emperador Ròmul Augústul. A partir d’aquest moment es va produir la invasió dels pobles germànics (del nord) que van fundar nous estats a Europa Occidental. A la Gàl·lia acabaren dominant els francs, comandats per Meroveu, al segle V. L’any 732 van derrotar a les forces de l’Islam a la Batalla de Poitiers. D’aquesta victòria prové la Dinastia Carolingia, el primer rei de la qual va ser Pipí el Breu i el més important Carlemany (coronat emperador l’any 800).
 4. 4. Art preromànic 9.1.- REFERENTS HISTÒRICS A la Península Ibèrica arribaren els visigots en el segle V i implantaren el cristianisme en tot el seu territori. Tot i això, al 711 es va produir la invasió àrab, que també va donar lloc a l’inici de la reconquesta cristiana. A partir del segle IX apareixen nous regnes cristians al nord de la península on es construiran nombroses esglésies amb una tipologia particular. Durant el període de la reconquesta podem trobar dos tipus de població cristiana a la península: els mossàrabs (població cristiana que vivia a territori musulmà) i els cristians que havien fugit dels territoris musulmans per tal d'instal·lar-se als regnes cristians del nord.
 5. 5. Art preromànic 9.1.- REFERENTS HISTÒRICS
 6. 6. Art preromànic 9.2.- LOCALITZACIÓ I EVOLUCIÓ HISTÒRICA Les manifestacions artístiques de l’anomenat art preromànic arribaren a tota Europa i es situen entre el segle V (caiguda de l’Imperi Romà d’Occident) i el segle XI (consolidació de les monarquies a Europa Occidental). A la Península Ibèrica podem dividir el període preromànic en tres etapes:  Etapa Visigoda (segles V-VIII).  Etapa Asturiana (segles IX-X).  Etapa Mossàrab (segle XI). L’estil romànic arribà a la península a través del Camí a Santiago de Compostel·la i va substituir el preromànic.
 7. 7. Art preromànic 9.3.- CARACTERÍSTIQUES GENERALS Entre els segles V i XI no hi hagué una ruptura total amb la cultura i l’art anteriors (del Baix Imperi). L’església tingué un paper important en la divulgació cultural. Els pobles germànics adoptaren les característiques de l’art romà, però el van empobrir. L’art de l’Alta Edat Mitjana tingué diverses influències. Cada poble hi aportà un segell propi i, d’ací, van sorgir diversos tipus d’art. En aquest període es consolidà un estil que seria la base del Romànic posterior. L’Art Preromànic va ser pobre tècnicament i imità els monuments romans (també aprofità els seus materials).
 8. 8. Art preromànic 9.3.- CARACTERÍSTIQUES GENERALS
 9. 9. Art preromànic 9.3.- CARACTERÍSTIQUES GENERALS
 10. 10. Art preromànic 9.3.- CARACTERÍSTIQUES GENERALS
 11. 11. Art preromànic 9.4.- EL PREROMÀNIC EUROPEU A Itàlia trobem les millors manifestacions d’art preromànic en època de Teodoric el Gran (453-526), d’on destaca el Mausoleu de Teodoric. El preromànic francès pot dividir-se en dues etapes: • Art Merovingi (Sant Jean de Poitiers), amb materials romans. • Art Carolingi (768-814), destacant la Capella Palatina d’Aquisgrà. A les Illes Britàniques destacaren l’escultura, les creus monumentals i els manuscrits (Llibre de Kells, Llibre de Durrow).
 12. 12. Art preromànic 9.4.- EL PREROMÀNIC EUROPEU
 13. 13. Art preromànic 9.4.- EL PREROMÀNIC EUROPEU
 14. 14. Art preromànic 9.4.- EL PREROMÀNIC EUROPEU
 15. 15. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA L’art preromànic de la península es pot dividir en tres etapes: • Art visigòtic (segles V-VI). • Art Asturià o ramirense (segles IX-X). • Art Mossàrab (segle XI).
 16. 16. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic L’art visigòtic continuà amb la tradició de l’art romà i paleocristià, incorporant nous elements com l’arc de ferradura. Va rebre influències bizantines com l’iconòstasi, una mampara situada al presbiteri que aïlla al sacerdot durant la consagració. Les esglésies eren de dimensions reduïdes, amb poques finestres, plantes variades, murs amb blocs de pedra i sostres de fusta. Destaquen les esglésies de San Juan de Baños, Santa Comba de Bande, San Pedro de la Nave i Quintanilla de las Viñas.
 17. 17. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 18. 18. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 19. 19. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 20. 20. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 21. 21. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 22. 22. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic San Pedro de la Nave, s. VII.
 23. 23. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 24. 24. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 25. 25. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 26. 26. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 27. 27. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic
 28. 28. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art visigòtic En escultura destaca l’ornamentació de capitells i sarcòfags i la decoració arquitectònica. També destacaren en l’orfebreria, produint altars i joies.
 29. 29. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura L’art asturià es va desenvolupar al Regne d’Astúries, durant els segles VIII i IX, després que els cristians es refugiaren en aquest territori. L’arquitectura estigué dedicada a l’àmbit eclesial, però també trobem edificis civils (palaus). Podem dividir el període en tres etapes: • Preramirense (792-842), regnat d’Alfons I, amb influències romanes. • Ramirense (842-850), regnat de Ramir I, plenitud artística. • Postramirense (866-910), amb influència islàmica.
 30. 30. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura Les esglésies tenen planta basilical amb una o tres naus, transepte i absis rectangulars. S’usa la volta de canó, l’arc de mig punt i l’arc peraltat. Les columnes són substituïdes per pilars sense capitell. Els murs es construeixen amb blocs de pedra (maçoneria). Destaquen la Cambra Santa de la Catedral de San Salvador d’Oviedo, San Julian de los Prados (preramirense), Santa Maria del Naranco, San Miguel de Lillo, Santa Cristina de Pola de Lena (ramirense) i San Salvador de Valdedios (postramirense).
 31. 31. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 32. 32. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 33. 33. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 34. 34. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 35. 35. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 36. 36. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 37. 37. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 38. 38. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 39. 39. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 40. 40. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 41. 41. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 42. 42. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 43. 43. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 44. 44. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura San Salvador de Valdedios (892)
 45. 45. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 46. 46. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Arquitectura
 47. 47. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Escultura, pintura i orfebreria. En escultura destaquen les produccions vinculades a les construccions arquitectòniques (capitells, motllures, medallons, columnes,...) En pintura hi havia producció de pintura mural, de les que s’han conservat les de San Julián de los Prados. A l’art asturià hi ha importants mostres d’orfebreria, de les que es poden destacar la Creu dels Àngels i la Creu de la Victòria, d’època d’Alfons III, conservades les dues a la Cambra Santa de la Catedral d’Oviedo.
 48. 48. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Escultura, pintura i orfebreria. San Miguel de Lillo
 49. 49. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Escultura, pintura i orfebreria. Santa Cristina de Pola de Lena Santa Maria del Naranco San Salvador de Valdedios
 50. 50. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Escultura, pintura i orfebreria.
 51. 51. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Escultura, pintura i orfebreria. Creu dels Àngels.
 52. 52. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art asturià Escultura, pintura i orfebreria. “Caja de las Ágatas”
 53. 53. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab Durant els segles X i XI es va desenvolupar l’art mossàrab, fruit del contacte entre diverses comunitats cristianes i els nous pobladors musulmans. Algunes d’aquestes comunitats cristianes van fugir al nord del Duero i de l’Ebre, atretes per les cartes de repartiment dels reis cristians i van desenvolupar aquest estil artístic.
 54. 54. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab En arquitectura destaca la influència visigòtica i musulmana. Hi ha alguns elements característics com l’arc de ferradura califal (més tancat que el visigòtic i emmarcat per una motllura anomenada “arrabà”), les voltes de canó, els arcs geminats i els contraforts. Destaquen monuments eclesiàstics com San Miguel de Celanova (Ourense), San Cebrián de Mazote (Valladolid), San Miguel de Escalada (Lleó), San Baudelio de Berlanga (Sòria), San Millan de la Cogolla (Logronyo), Santa Maria de Lobeña (Cantàbria), Sant Quirze de Pedret (Barcelona), San Juan de la Peña (Osca) o Santa María de Melque (Toledo). En pintura destaquen les miniatures integrades en llibres eclesiàstics anomenats beats. Destaquen el Beat de Liébana i el Beat de Girona.
 55. 55. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab San Miguel de Celanova (Ourense)
 56. 56. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab San Cebrián de Mazote (Valladolid)
 57. 57. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 58. 58. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 59. 59. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 60. 60. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 61. 61. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 62. 62. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab Santa María de Lobeña
 63. 63. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 64. 64. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 65. 65. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 66. 66. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab
 67. 67. Art preromànic 9.5.- EL PREROMÀNIC A LA PENÍNSULA IBÈRICA - L’art mossàrab

×