Bm komunikasi kpli09_bm1150_d

6,312 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,312
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
58
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bm komunikasi kpli09_bm1150_d

  1. 1. BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TUGASAN KKP KPLI KDC NOVEMBER 2009 JABATAN : PENGAJIAN MELAYU UNIT : KPLI KDC NOVEMBER 2009 TAJUK : KOMUNIKASI KHALAYAK HASIL PEMBELAJARAN : i. Berkomunikasi secara berkesan dengan menggunakan bahasa Melayu baku dalam pelbagai konteks. ii. Mengaplikasikan semua aspek kemahiran lisan dan bertulis dengan cekap dan sesuai dalam pelbagai situasi. iii. Berkomunikasi dengan penuh sopan untuk mengekalsuburkan nilai budaya masyarakat Malaysia. iv. Berkomunikasi secara berkesan dengan menggunakan pelbagai media. v. Menjalin keakraban dalam kalangan mereka untuk meningkatkan semangat kekitaan; dan vi. Menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa komunikasi dan bahasa ilmu secara lisan dan tulisan dengan berkesan.
  2. 2. OBJEKTIF : i. Merumuskan kepentingan komunikasi khalayak dan komunikasi bertulis. ii. Menghurai ciri-ciri pemidato yang baik iii. Menghasilkan teks pidato dengan mengaplikasikan semua aspek kemahiran bertulis. iv. Menulis minit mesyuarat menggunakan format dan laras yang betul v. Mengunakan bahasa Melayu sebagai bahasa komunikasi dan bahasa ilmu dalam penulisan.
  3. 3. Tarikh Mula: Tarikh Hantar: Guru bahasa Melayu yang berkesan perlu mempunyai kecekapan dalam komunikasi khalayak dan komunikasi bertulis. Penguasaan terhadap komunikasi lisan dan tulisan akan mewujudkan persefahaman dan semangat kekitaan, di samping membina imej guru yang berwibawa, berhemah, berfikiran kritis, kreatif dan produktif. Penguasaan tatabahasa Bahasa Melayu dengan betul serta boleh menggunakannya mengikut peraturan social dan amalan komuniti bahasa Melayu akan mewujudkan masyarakat yang harmoni. Berdasarkan kajian daripada pelbagai sumber, secara kumpulan (bertiga) anda dikehendaki melaksanakan tugasan berikut: 1.a) merumuskan kepentingan komunikasi khalayak dan komunikasi bertulis, dalam bentuk pengurusan grafik yang kreatif dan berkesan. b) menghuraikan ciri-ciri pemidato yang baik c) menghasilkan teks pidato yang bertajuk “Budi Bahasa Pembina jati diri bangsa” d) menghasilkan teks minit mesyuarat “Sambutan Hari Guru Peringkat Negeri”. KERJA KURSUS BAHASA MELAYU KOMUNIKASI KPLI KDC ( AMBILAN 2009 ) INSTITUT: IPG KAMPUS KENT TUARAN NAMA GURU PELATIH: ____________________________ UNIT:___________________________________________ MATA PELAJARAN: BM KOMUNIKASI ( KPLI KDC ) TUGASAN TAKSIRAN
  4. 4. e) Menyediakan laporan refleksi secara individu tentang pengurusan tugasan anda yang panjang minimanya 200 patah perkataan. Laporan refleksi and mestilah berfokus kepada komitmen ahli terhadap tugas, kekuatan dan kelemahan dalam penyediaan tugasan dan unsur-unsur kerjasama di kalangan ahli. Tugasan ini mestilah bertaip komputer dengan menggunakan font Arial bersaiz 12 dengan jarak baris 1.5 Kriteria Pentaksiran Tugasan akan disemak berdasrkan kriteria pentaksiran yang disediakan Tugasan disediakan oleh Disahkan oleh ……………………………… ……………………………………… (ABDUL NASIR B. PAISAL) (PARIDAH BINTI MAMAT)

×