Tip Pelajar Cemerlang

8,308 views

Published on

Published in: Education, Sports
2 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
8,308
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
350
Comments
2
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tip Pelajar Cemerlang

 1. 1. KECEMERLANGAN<br />Kecemerlangan adalah penting dan menjadi idaman setiap manusia. Kecemerlangan adalah milik setiap individu yang berusaha dengan gigih dan bersungguh-sungguh. Mencapai kecemerlangan bukan mustahil asalkan mempunyai semangat dan jati diri yang teguh lagi padu.<br />HALANGAN KEPADA KECEMERLANGAN<br /> Matlamat yang tidak jelas (kehilangan arah dan tidak mempunyai sebarang tujuan)<br /> Tiada cita-cita<br /> Tidak pandai mengurus masa <br /> Malas belajar <br /> Kurang bermotivasi <br /> Lemah kemahiran belajar <br /> Pengaruh rakan sebaya <br /> Sering menonton televisyen <br /> Tiada inisiatif <br /> Berpandangan negatif dan berfikiran sempit<br /> Kurang berdoa <br /> Tidak kenal kehebatan dan potensi diri<br /> Tidak minat membaca<br /> <br />CIRI-CIRI PELAJAR CEMERLANG<br /><ul><li>Bermatlamat dan bercita-cita tinggi
 2. 2. Ianya perlu bagi memudahkan pelajar mengatur gerak kerja selari dengan matlamat dan cita-citanya dan dilakukan dengan penuh kesungguhan bagi mencapai keinginannya.
 3. 3. Bijak mengurus masa
 4. 4. Mengisi masa dengan perkara yang bermanfaat dan berfaedah.
 5. 5. Belajar mematuhi jadual
 6. 6. Perbaiki kelemahan mata pelajaran yang lemah dengan memberikan tumpuan yang lebih pada mata pelajaran itu berpandukan jadual belajar. Elakkan dari menangguhkan tugas dan tanggung jawab.
 7. 7. Belajar secara konsisten
 8. 8. Berusaha awal dan tidak menunggu saat-saat akhir bagi mengulang kaji pelajaran. Menjadi sentiasa bersedia disebabkan cara belajar yang berterusan.
 9. 9. Keyakinan diri
 10. 10. Mempunyai keyakinan diri yang tinggi bagi terus berjaya mencapai kecemerlangan dan menanamkan rasa yakin dalam dirinya yang ia mampu cemerlang.
 11. 11. Keseimbangan peribadi
 12. 12. Dapat menyumbangkan semua perkara dalam hidupnya sama ada akademik, sukan, akhlak, agama dan beberapa aspek penting yang lain dalam kehidupan.
 13. 13. Rajin berusaha
 14. 14. Perlu rajin berusaha bagi mendapatkan apa yang dihajati. Tidak mudah berputus asa dan kecewa walaupun menghadapi berbagai halangan dan kegagalan dalam usahanya itu.
 15. 15. Minat yang tinggi
 16. 16. Mengorbankan diri dengan tidak bersiar-siar dengan rakan-rakan, menonton televisyen, bersuka ria dan sebagainya semata-mata kerana minat yang tinggi bagi menuntut ilmu.
 17. 17. Sifat ingin tahu yang tinggi
 18. 18. Sering bertanya dan mengajukan soalan adalah pelajar yang bijak kerana sentiasa mempunyai sikap ingin tahu. Sifat ingin tahu mampu memupuk sikap berani dalam diri seseorang individu.
 19. 19. Daya juang yang tinggi
 20. 20. Mempunyai semangat daya juang yang tinggi bagi memastikan cita-cita yang diingini terus tercapai. Menyebabkan pelajar tidak mudah putus asa dan goyah dalam menghadapi halangan-halangan di hadapannya.
 21. 21. Hormat pada guru
 22. 22. Perlu menghormati guru kerana guru umpama ibu bapa semasa belajar di sekolah. Guru perlu dihormati kerana tugas mereka sungguh mulia. Menjaga adab sopan terhadap guru serta memelihara akhlak yang baik apabila berhadapan dengan guru.
 23. 23. Suka menerima nasihat
 24. 24. Mendengar nasihat dan menerima pandangan daripada individu yang lebih berpengalaman dan cemerlang supaya dapat dijadikan contoh yang baik dan menghindari kesilapan serta kesalahan yang mereka lakukan.
 25. 25. Mendampingi orang Berjaya
 26. 26. Perlu menteladani dan mendampingi orang-orang yang berjaya bagi mengetahui rahsia kejayaan mereka. Contohi semangat mereka dalam usaha menjadi seorang individu yang cemerlang.
 27. 27. Imej diri yang positif
 28. 28. Imej diri yang positif (baik) terdapat dalam pelbagai aspek diantaranya ialah Pakaian, akhlak, penampilan, perwatakan diri, kemajuan dalam pelajaran, kebolahan berkomunikasi, kemahiran dalam pelbagai disiplin.</li></ul> <br /> <br />

×