Bagaimana menjadi pelajar cemerlang

2,525 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,525
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
25
Actions
Shares
0
Downloads
171
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bagaimana menjadi pelajar cemerlang

 1. 1. Bagaimana menjadi Pelajar CemerlangHaslinda Midy
 2. 2. 1.Memiliki sikap rajin2.Disiplin diri3.Menghormati ibubapa dan guru4.Aktif dalam kokurikulum5.Menjaga kesihatan diri
 3. 3. 1.Memiliki sikap rajin1. Rajin membaca buku di sekolah dan juga di rumah.2. Rajin menyiapkan kerja rumah yang diberikan oleh guru.3. Rajin bertanya kepada guru jika mereka tidak faham tentang sesuatu perkara atau topik.4. Rajin buat ulangkaji pelajaran dengan lebih bersungguh-sungguh lagi.
 4. 4. 2.Disiplin diri1. Mesti mempunyai displin diri yang tinggi.2. Mesti menepati masa dan menggunakan masa yang ada dengan sebaik mungkin.3. Mempunyai jadual belajar yang lengkap dan mereka mesti mematuhi jadual belaar tersebut.4. Mesti melakukan aktiviti berfaedah seperti membaca bahan ilmiah dan melayari internet bagi menambahkan lagi pengetahuan mereka.
 5. 5. 3.Menghormati ibubapa dan guru1. Hormat ibu bapa dan guru-guru.2. Dengar nasihat ibubapa dan guru.3. Menerima teguran ibubapa dan guru dengan fikiran yang terbuka dan positif.4. Menyayangi ibubapa dan guru agar sentiasa disayangi dan diberkati.
 6. 6. 4.Aktif dalam kokurikulum1. Aktif dalam aktiviti kokurikulum.2. Mengikuti aktiviti kokurikulum.3. Menyertai aktiviti kokurikulum akan menjadi cergas dan mereka juga dapat menambahkan pengetahuan serta pengalaman.4. Perolehi pengetahuan dalam bidang kokurikulum untuk membantu diri semasa menjawab soalan peperiksaan.
 7. 7. 5.Menjaga kesihatan diri1. Perlu menjaga kesihatan diri.2. Kesihatan yang baik membolehkan penumpuan sepenuh perhatian.3. Dapat mengulang kaji pelajaran dengan baik terutama ketika menjelang peperiksaan.4. Dapat menjawab soalan-soalan peperiksaan dengan baik.
 8. 8. Kataka n “Ya”Jangan takut dan segan untuk setiaptindakan yang anda lakukan.Seluruh kehidupan adalah satu ujian.
 9. 9. BELAJAR DALAM PERSEKITARAN YANG KONDUSIFBelajar di persekitaran dan tempat yang selesa.Kenapa? Sebab:1.Tenang / damai2.Dapat belajar dengan fokus3.Tiada gangguan
 10. 10. SENTIASA BERSEDIAAmalkan pembelajaran yang konsisten-elakkan kesukaran mentelaah ilmu padakemudian hari.-dapat memahami pelajaran dengan lebihmudah dan tenang-mengurangkan tekanan semasa mengulangkaji.
 11. 11. MENETUKAN MATLAMAT Tentukan matlamat utama -Panduan untuk merancang. -Pengurusan masa. -Meningkatkan keyakinan. -Mencapai sasaran (5A-UPSR)“Hidup tanpa tujuan akan membuat hidup kita terasahampa. Tanpa mengenal tujuan hidup, kehidupan inimenjadi sesuatu yang rutin dan membosankan.”
 12. 12. SENTIASA MELAKUKAN AMALAN KEROHANIANAmalan kerohanian dapat menstabilkan emosi-Melibatkan diri dalam proses menjernihkanjiwa supaya tenang.-Melakukan solat hajat, berdoa, solat tahajuddan berzikir.-Bentuk sikap dan watak yang murni.
 13. 13. MEMBUAT NOTA RINGKASBuat nota ringkas untuk memudahkan prosesmengulangkaji-Membantu menjamin ingatan dan kuasaingatan seseorang pelajar dalam masa yangsingkat.-Tambahkan warna-warna yang menarik dalamnota ringkas kerana otak lebih mudahmengingat jika mengunakan warna-warna.
 14. 14. MENGULANGKAJI DENGAN MENGGUNAKAN KAEDAH OUTPUT LEARNING-Melatih otak supaya menggunakan maklumatyang terkumpul.-Dilakukan melalui pembacaan buku nota,melakar, menyebut perkataan yang difahami danmenjawab soalan.-Pencapaian cemerlang yang lebih berkesan.-Guna kata kunci yang mudah untuk mengingati.
 15. 15. KATA-KATA HIKMAHMemburu kejayaan tidak seperti menjamu selera dikedai makan; makan dahulu bayar kemudian. Memburukejayaan umpama menanam pokok buah-buahan.Tanam, jaga dan nikmati hasilnya kemudian.~Osman Affan“Langkah pertama untuk menuju kecemerlanganadalah dengan mempunyai sikap yang betul terhadapdiri sendiri.”“Kunci kepada kejayaan adalah denganmengenali diri sendiri.”
 16. 16. Sekian. Selamat belajar dan semoga menjadi pelajar yang cemerlang.Haslinda Midy

×